Ericas Knightas (1897 04 10–1943 01 15) – anglų rašytojas, daugiausia kūręs scenarijus ir romanus, o iki šiol geriausiai žinomas dėl savo legendinės knygos „Lesė grįžta“.

E. Knightas anksti neteko savo tėvų – tėvas žuvo kare Pietų Afrikoje, o motina, palikusi sūnų giminaičių globai, išvyko dirbti guvernante į Sankt Peterburgą. Gana anksti, 1912 m., Ericas išvyko gyventi į Ameriką, tačiau visada išliko patriotas, ypač šiltai prisimindavo Jorkšyrą.

E. Knightas išbandė keletą kelių – dirbo lentpjūvėje, studijavo meno mokykloje, kariavo Pirmajame pasauliniame kare, dirbo reporteriu, buvo žinomas ir kaip kino kritikas, vėliau Holivude rašė scenarijus, bet geriausiai jis žinomas kaip rašytojas, išleidęs beveik 10 knygų, iš kurių pasaulinį pripažinimą pelnė būtent vaikų literatūrai priskirtina „Lesė grįžta“.

Savo garsiausią knygą E. Knightas išleido 1940 m. remdamasis apsakymu, anksčiau publikuotu viename Amerikos žurnale. Nors E. Knightas istoriją kūrė gyvendamas Pensilvanijoje, aplink namus besisukinėjant kolių mišrūnui, kūrinio erdvėlaikiui jis pasirinko sau artimą XX a. pradžios gimtąjį Jorkšyrą. Beje, minėtasis kolis Tutsė, kaip ir vaikystėje Anglijoje girdėti pasakojimai apie šunis, grįžtančius pas tikruosius savo šeimininkus, tapo knygos „Lesė grįžta“ pagrindu.

„Lesė grįžta“ – sentimentali istorija apie idealizuojamą kolių veislės šunį Lesę, kurią itin mylėtą, dėl pasikeitusių finansinių aplinkybių šeima priversta parduoti. Istorijoje pabrėžiama nepaprasta šuns ištikimybė ir narsa – Lesė pabėga ir patiria daug išbandymų, kad grįžtų pas savo šeimininkus, o ypač jų berniuką Džo, su kuriuo sieja itin artimas ryšys. Be viso kito, kūrinyje daug dėmesio skiriama to meto Jorkšyro ir visos Anglijos socialiniam gyvenimui, socialinėms ir ekonominėms įtampoms, tačiau nepaisant to kūrinio tema ir pasakojimas universalus, todėl skaitomas iki šių dienų.

Knygos „Lesė grįžta“ leidimai lietuvių kalba
Knygos „Lesė grįžta“ leidimai lietuvių kalba

Vos po trejų metų nuo knygos pasirodymo istorija buvo ekranizuota. Patrauklus jautrus siužetas, rašytojo ryšiai Holivude ir karinėse struktūrose padėjo knygai, o ypač Lesei, tapti populiariu kultūros ženklu. Pirmąjį filmą sekė naujos ekranizacijos, tęsiniai, pradėti kurti ir televizijos serialai. Tačiau nesvarbu, kaip buvo keičiamas siužetas, į kokį laikotarpį istorija perkeliama, tačiau jos centre visada išliko sumani, ištikima, didinga kolė Lesė.

Knightas žuvo lėktuvo katastrofoje 1943 m. Pietų Amerikoje. Tuo metu jis tarnavo JAV Žvalgybos tarnyboje, turėjo majoro laipsnį. Filmo, pastatyto pagal savo knygą, jis taip ir neišvydo.

Į lietuvių kalbą „Lesė grįžta“ pirmą kartą išversta 1959 m. (vertė A. Daukantas). Šiuo metu yra 7 knygos leidimai lietuvių kalba.

Rekomenduojame paskaityti

Parengė Eglė Baliutavičiūtė

2017-04-10

 

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai