1932 m. rugsėjo 9 d. gimė rašytojas Vytautas Bubnys

2022 m. rugsėjo 08 d.
Vytautas Bubnys (1932 m. rugsėjo 9 d.–2021 m. balandžio 24 d.) – rašytojas, eseistas, politinis bei visuomenės veikėjas, vaikų ir paauglių literatūros lauke geriausiai žinomas kaip apysakos jaunimui „Arberonas“ autorius.

Rašytojas studijavo Vilniaus pedagoginiame institute ir įgijo lietuvių kalbos ir literatūros pedagogo specialybę. Po studijų dirbo mokykloje, vėliau tapo žurnalo „Moksleivis“ vyriausiuoju redaktoriumi, kurį laiką dirbo ir LSSR rašytojų sąjungoje, bet galiausiai atsidėjo kūrybai. Tiesa, devintajame dešimtmetyje buvo įsitraukęs į Sąjūdžio veiklą, o nepriklausomybės pradžioje buvo Lietuvos Respublikos Seimo narys.

Pirmoji autoriaus knyga „Beržai svyruokliai“ pasirodė 1959 metais. Jis buvo produktyvus rašytojas, tad šiandien jo bibliografijoje per 40 knygų: ir vaikams, ir jaunimui, ir suaugusiesiems. Jo kūriniai buvo versti į maždaug 20 kalbų, keli ir ekranizuoti.

Rašytojui buvo svarbi teksto estetika, žodynas, pojūtis ir tam daug dėmesio skyrė ne tik rašydamas, bet ir skaitydamas: „Nuo pat vaikystės mėgau skaityti lėtai. Ir suaugęs skaičiau tokiu greičiu, lyg skaityčiau tardamas žodžius balsu. Man visada rūpėjo atidžiai sekti tekstą, pasiskanauti, pajusti gražaus žodžio, sakinio skonį, traukė lietuviškas žodis.“1

„Manau, kad V. Bubnio talentas ir jo kūryba, anaiptol dar neišgvildenta ir nevisapusiškai literatūrologų suvokta, prie jo gausaus kūrybinio palikimo, esu tikra, sugrįš dar ne tik būsimos skaitytojų kartos, bet ir literatūros mokslininkai atras neištirtas, išminties kupinas jo kūrinių potekstes, simbolius, motyvus, kurie susiję su autoriaus savita metafizika, krikščioniškuoju humanizmu, su išskirtiniu pasaulio suvokimu“, – teigia Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Jonuškaitė2.

Vaikams ir paaugliams V. Bubnys parašė apie 10 knygų: „Saulėtą vasarą“ (1960), „Baltas vėjas“ (1974), „Anoj pusėj“ (1983) ir kt. Kūriniuose jaunimui autorių domino brendimo sunkumai, santykiai su tėvais ir aplinka, moralinio orientyro paieškos.

Vidinės prieštaros, netobulas pasaulis, svarbūs moraliniai, etiniai ir kiti pasirinkimai ieškant išeičių gyvenime – Bubnio prozos paaugliams ašis, pradėjusi ryškėti, formuotis dar ankstyvesnėje kūryboje, pavyzdžiui, vyresniems vaikams ir jaunesniems paaugliams skirtoje apysakoje Ramūnas (1964).

Bubnio veikėjai paaugliai dažnai turi spręsti, ką jiems daryti, o pagalba iš išorės neateina, išorinis pasaulis dažniau tik sudaro kliūčių, erzina, trukdo, skatina elgtis netinkamai, tad veikėjams tenka pasikliauti savimi. Pavyzdžiui, Donata turi nuspręsti, ar jai likti atokiame kaime ir sekti motinos pėdomis, ar ieškoti naujų galimybių mieste (Anoj pusėj), Paulius turi apsispręsti, ar pasiduoti prie jo besikabinėjančio bendraklasio Kurmio spaudimui ir pasielgti netinkamai, nors tai tarsi ir niekam jokios žalos neatneštų, jis gautų trokštamą ramybę, tačiau susiteptų sąžinę pats. Ne visada klausimai ar sprendimai, kuriuos turi priimti veikėjai, iš šalies žiūrint yra lengvi ir aiškūs, tad telieka stebėti, ar tinkamai pasielgs veikėjas ir koks atpildas jo lauks. Neretai tai gyvenimiški, su pasaulėžiūra susiję klausimai, neturintys vienareikšmių atsakymų, todėl paaugliams tenka ieškoti to, kas arčiausiai širdies ir sąžinės.

Vaga, 1969
Vaga, 1969

Svarbiausias V. Bubnio kūrinys paaugliams – apysaka „Arberonas“, išleista 1969 m., t. y. sąlygiško literatūros modernėjimo metu, tai vienas pirmųjų lietuvių autorių problemų prozos kūrinių. Pagal jį 1971 m. buvo pastatytas kino filmas „Maža išpažintis“ (režisierius Algirdas Araminas). O XXI a. pradžioje „Arberonas“ buvo įtrauktas į 100 reikšmingiausių Lietuvių vaikų rašytojų kūrinių sąrašą3. Iš viso pasirodė trys pakartotiniai knygos leidimai 1972 m., 1978 m. ir 2009 m.

Filmo plakatas. Maža išpažintis: filmas V. Bubnio apysakos „Arberonas“ motyvais / filmo režisierius A. Araminas; scenarijaus autoriai I. Meras, A. Araminas; operatorius D. Pečiūra; garso operatorius P. Lipeika; [muzika] A. Apanavičiaus; vaidina: A. Karka, ... [et al.]
Filmo plakatas. Maža išpažintis: filmas V. Bubnio apysakos „Arberonas“ motyvais / filmo režisierius A. Araminas; scenarijaus autoriai I. Meras, A. Araminas; operatorius D. Pečiūra; garso operatorius P. Lipeika; [muzika] A. Apanavičiaus; vaidina: A. Karka, … [et al.]

„„Arberone“ stengiausi vaizduoti ne iliustratyvų gyvenimą, bet vaikinus, ieškančius teisybės, tikro žodžio, tokius jaunuolius, kokius pats mačiau. Čia daug aštrių dalykų… Ir net leidykla buvo sunerimus, kaip čia bus, bet išleido. Tiesa, vėliau tuometinis švietimo ministras vienoje kalboje klausė, argi galima leisti tokias knygas kaip „Arberonas“?“ – prisiminė V. Bubnys4.

„Arberono“ centre – šešios septyniolikmečio Arūno Gulbino dienos. Jis nusivylęs viskuo – šeima, su kuria ryšiai sueižėję, tiek visuomeniniu gyvenimu, mokykla, kur vyrauja melas ir žmogiškumo trūkumas – jis maištauja, kartais gana savidestruktyviais būdais. Labiausiai už viską dabar jį domina laisvė ir nepriklausomybė, kurią simbolizuoja kiek vyresnis draugas Benas.

Arūno sąmonės sraute susipina dabartis ir pastarųjų poros metų įvykiai – prisimindamas, kas įvyko, jis bando suvokti, kas nutiko jo šeimai, tėvui, draugams, mokyklai, kas jį atvedė į tą pykčio ir nevilties tašką, kuriame yra dabar. Kartu pamažu istorija juda į priekį – praeities apmąstymai suteikia vilties dabarčiai.

Estiškas „Arberono“ viršelis. Išvertė Valvi Strikaitienė, višelį sukūrė Edgar Valter, 1971
Estiškas „Arberono“ viršelis. Išvertė Valvi Strikaitienė, višelį sukūrė Edgar Valter, 1971

Kūrinys įdomus ir dėl pilietinių pozicijų – Arūnas nusivylęs ne tik šeima, bet ir mokykla – sovietinė tvarka čia anaiptol negiriama. Iš komunistinio rojaus iliuzijų teliko nusivylimas, apsimetinėjimas, padlaižiavimas ir žmogiškumo trūkumas, tačiau esamą tvarką iš inercijos bei neretai baimės ir toliau palaiko suaugusieji, ypač einantys aukštesnes pareigas. Toks visuotinis melas ir atjautos trūkumas paauglį žlugdo ne mažiau nei iširusios šeimos, santykių su tėvu drama.

Tai psichologiškai įtaigi knyga apie jaunam žmogui tenkančius iššūkius ir išbandymus, tikrumo, prasmės, moralinio orientyro paieškas.

 

Vaikų ir paauglių knygų bibliografija

  • Mažosios išpažintys: apysakos. – Vilnius: Vyturys, 1988. – 254 p. – (Jaunimo biblioteka)
  • Anoj pusėj: apysaka / iliustravo Gintaras Balionis. – Vilnius: Vaga, 1983. – 158 p.
  • Žaltvykslės: apsakymai / iliustravo Rima Gaižauskaitė. – Vilnius: Vaga, 1981. – 180 p.
  • Baltas vėjas: apysakos ir apsakymai. – Vilnius: Vaga, 1974. – 278 p. (Kiti leidimai 1978, 1986)
  • Kaltė: trijų veiksmų pjesė. – Vilnius: Vaga, 1971. – 59 p.
  • Arberonas: apysaka / iliustravo Ada Skliutauskaitė. – Vilnius: Vaga, 1969. – 174 p. (Kiti leidimai 1972, 1978, 2009)
  • Ajerai kvepia / iliustravo D. Jočiūnaitė. –Vilnius: Vaga, 1967. – 124 p.
  • Vyras kaip pipiras: apsakymai / iliustr. K. Juodikaitis. – Vilnius: Vaga, 1965. – 26 p.
  • Ramūnas: apysaka / iliustracijos A. Vitulskio. – Vilnius: Vaga, 1964. – 94 p.
  • Saulėtą vasarą: apysaka ir apsakymai / piešiniai O. Kirnaitės. – Vilnius: Valstybinė grožinės literatūros leidykla, 1960. – 138 p.

Rekomenduojame paskaityti

_________________________

1 „Skaityti nemokėjau, o jau tada knygos mane traukė!“ Rašytoją Vytautą Bubnį kalbina Eglė Baliutavičiūtė. Vilnius: Rubinaitis, 2016 Nr. 4 (80), p. 18–23. Prieiga per internetą https://www.ibbylietuva.lt/rubinaitis/2016-nr-4-80/skaityti-nemokejau-o-jau-tada-knygos-mane-trauke (Žiūrėta 2022-09-08)

2 „Jonuškaitė: prie Vytauto Jurgio Bubnio palikimo grįš ne tik skaitytojai, bet ir mokslininkai“. Prieiga per internetą: https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1394992/jonuskaite-prie-vytauto-jurgio-bubnio-palikimo-gris-ne-tik-skaitytojai-bet-ir-mokslininkai (Žiūrėta 2021-04-29)

3 „100 knygų vaikams ir Lietuvai“. Prieiga per internetą:   https://www.ibbylietuva.lt/100-knygu-vaikams-ir-lietuvai/ (Žiūrėta 2022-09-08)

4 „Skaityti nemokėjau, o jau tada knygos mane traukė!“ Rašytoją Vytautą Bubnį kalbina Eglė Baliutavičiūtė. Vilnius: Rubinaitis, 2016 Nr. 4 (80), p. 18–23. Prieiga per internetą https://www.ibbylietuva.lt/rubinaitis/2016-nr-4-80/skaityti-nemokejau-o-jau-tada-knygos-mane-trauke (Žiūrėta 2022-09-08)

 

Parengė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vyriausioji tyrėja-ekspertė Eglė Baliutavičiūtė

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai