2018 m. gruodžio mėnesio knygos

2019 m. sausio 07 d.
Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos elektroniniu leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.

 

Dominykas Ąžuolų slėnyje: penktoji knyga apie arklį Dominyką ir jo svajonių rugiagėlę / Vytautas V. Landsbergis; dailininkas Gediminas Pranckevičius. – Vilnius: Dominicus Lituanus, 2018. – 82 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8227-08-6

Knygos anotacija:

Penktoji, baigiamoji populiarios serijos knyga apie arklį Dominyką ir jo mylimąją rugiagėlę, užbaigianti meilės ir aistrų kupiną kelionę.

Šį kartą įsimylėjėliai susiduria su išsekimo, vienatvės ir net gresiančios mirties iššūkiais, kuriuos išsprendę džiaugiasi brandžios šeimos palaima. Visa vainikuoja jų sūnaus, arkliuko Dominykučio, atsiradimas.

Pirmoji ir trečioji šios serijos knygos pelnė geriausių metų vaikiškų knygų laurus.

Knygų apie arklį Dominyką serija – tai kelionė po meilės šalį, o meilė juk yra ir džiaugsminga, ir skaudi, ir pavydi, ir padykusi, ir melancholiška. Tinkama įvairaus amžiaus skaitytojams.

Nenuorama Dorė ir juoda avelė / Abby Hanlon; iš anglų kalbos vertė Asta Tobulevičienė. – Vilnius  Alma littera, 2018. – 147 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3501-3

Knygos anotacija:

Dorė trokšta išmokti skaityti.

Kai kurie jos draugai jau skaito.

Jai teko girdėti, kad skaitymas plečia vaizduotę.

Bet Dorės vaizduotė ir taip labai plati – tiesiog beribė!

Kitos tokios žavios valiūkės kaip Dorė nė su žiburiu nerasi!

Bet Dorei verkiant reikia dar vienos supergalios – išmokti skaityti.

Ši be galo linksma ir užburianti knygelė apie žavią, padykusią valiūkę idealiai tiks bet kokio amžiaus skaitytojui – ir jauniausiam, ir vyriausiam.

 

Abby Hanlon dirbo pradinių klasių mokytoja Niujorko valstybinėse mokyklose. Įkvėpta savo mokinukų sukurtų istorijų ir piešinių Abby pati ėmė rašyti vaikams. Pirmoji išleista jos knygelė pavadinta „Ralfas pasakoja istoriją“ (angl. „Ralph Tells a Story“).

Abby su vyru ir dviem vaikais gyvena Niujorko rajone Brukline.

Pamatyti šviesą: romanas / Jay Asher; iš anglų kalbos vertė Gabrielė Virbickienė. – Vilnius: Alma littera, 2018. – 261 p. – ISBN 978-609-01-3471-9

Knygos anotacija:

Bestselerio „Trylika priežasčių kodėl“ autoriaus kūrinys.

Ši knyga sujaudins jūsų širdis ir vėl privers tikėti visa nugalinčia meile.

Siera gyvena du gyvenimus. Vieną – Oregone, kur jos šeima augina eglutes. Kitą – Kalifornijoje, kur kasmet atvyksta Kalėdų laikotarpiui. Čia pardavinėdama gražiausias eglutes šeima kuria kalėdinę šventę kitiems. Siera žino, kad palikdama vieną gyvenimą visada ilgėsis kito. Trūks draugių, mėgstamos veiklos, bus sunku kaskart viską pradėti iš pradžių.

Tačiau per paskutines Kalėdas Siera sutiko Kalebą…

Kalebas turi vieną gyvenimą – sudėtingą ir neramų. Kartą jis padarė didelę klaidą, už kurią moka iki šiol. Sugniuždytas ir savimi nepasitikintis vaikinas nesitiki Sieros supratimo. Bet Siera ypatinga. Ji Kalebo širdyje mato šviesą, kurios nemato kiti. Du skirtingi žmonės mėgina įveikti visus nesusipratimus, įtarimus ir gal net įžiebti tikrąją meilę.

Tai nuostabi istorija, vykstanti stebuklingu kalėdiniu metu, kai širdys kupinos vilties.

Švari / Juno Dawson; iš anglų kalbos vertė Gabrielė Virbickienė. – Vilnius: Alma littera, 2018. – 366 p. – ISBN 978-609-01-3523-5

Knygos anotacija:

Aštrus ir sukrečiantis adrenalino smūgis.

Leksė yra turtinga, kieta ir… priklausoma nuo narkotikų. Vos neperdozavusi, mergina mano, kad pasiekė dugną.

Ji klysta. Dugną pasiekia tada, kai brolis ją uždaro į reabilitacijos kliniką. Terapija čia beveik neištveriama. Kaip ir susitikimas su kitais „įkalintaisiais“. Kendalė kovoja su anoreksija. Rubė kenčia nuo bulimijos. Gajus mėgina įveikti sunkią psichologinę ligą. Sutinka ji ir paslaptingąjį Breidį, kurio žavesiui negali atsispirti.

Leksė nesitikėjo, kad šie keturi žmonės gali tapti jos draugais. Ji ir vėl klydo. Tik draugų akivaizdoje stojusi akis į akį prieš savo demonus, mergina suvokė, kad stipriausias narkotikas yra meilė… Tik ar jos pakaks susigrąžinti sugriautą gyvenimą?

Knyga, kelianti skaudžias jaunimo problemas ir atvirai kalbanti apie šokiruojančius dalykus. Visiems, kurie net ir juodžiausią gyvenimo valandą ieško vilties.

Vabalų karalienė: romanas vaikams / M.G. Leonard; iš anglų kalbos vertė Ina Rosenaitė. – Vilnius: „Baltų lankų“ leidyba, 2018. – 302 p.: iliustr. – Trilogijos 2-oji knyga. – ISBN 978-609-479-123-9

Knygos anotacija:

Darkaus ir jo drąsiųjų bendražygių laukia dar daugiau išbandymų!

Genialusis vabalų tyrėjas, Darkaus tėtis Bartolomėjus Katlas po sėkmingos gelbėjimo operacijos saugiai grįžo namo. Nors, rodos, visi išbandymai liko praeity, Darkus, Virdžinija ir Bertoltas įtaria, kad pralaimėjusi piktadarė Lukrecija Kater taip lengvai nepasiduos.

Kai vienas po kito pasipila keisti nutikimai, drąsioji trijulė net neabejoja – tai Lukrecijos ir jos parankinių darbas. Viską išsiaiškinti ir sustabdyti piktadarę laiko nedaug, o Darkaus tėtis dar lyg tyčia griežtai draudžia kištis į pavojingus suaugusiųjų reikalus. Taigi drąsiajai trijulei lieka tik pasikliauti gerais draugais: mamos išdavystę patyrusia Novaka Kater, garsia Holivudo žvaigždute Rube ir, žinoma, visada gelbstinčiais gudriais vabalais.

Antroji „Vabalų mūšio“ trilogijos dalis nuotykių pasiilgusius skaitytojus nukels į stebinantį vabalų ir pavojų pasaulį. Neatsakytų ir neišspręstų klausimų tiek daug, o blogoji mados karalienė visad vienu žingsniu lenkia Darkų. Ar jam su draugais pavyks sustabdyti gudriąją Lukreciją Kater?

G. Leonard (M. Dž. Leonard, g. 1974) Londono karališkajame koledže baigė Šekspyro kūrybos studijas. Karjerą pradėjusi muzikos industrijoje ir mokiusis aktorystės meno, vėliau nusprendė siekti rašytojos karjeros. Akimirksniu pasaulinio pripažinimo sulaukusi pirmoji trilogijos dalis „Vabalų berniukas“ lietuviškai išleista 2017 m.

Skirta nuo 8 iki 12 metų vaikams.

Vaikų Žemė: eilėraščių rinktinė / Justinas Marcinkevičius; iliustratorė Agnė Nananai. – Vilnius: Alma littera, 2018. – 44 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3458-0

Knygos anotacija:

Išdykauja, žaidžia, liūdi, siaučia,

nesvarstydami – kodėl ir kam.

Jeigu šita žemė kam priklauso,

tai pirmiausia, žinoma, vaikams.

Kviečiame apsilankyti Justino Marcinkevičiaus sukurtoje VAIKŲ ŽEMĖJE! Tai pirmoji poeto eilėraščių rinktinė vaikams, kurioje sugulė ir gerai pažįstami eilėraščiai, ir keletas naujų, dar niekur neskelbtų.

Skaitykite, mokykitės mintinai ir… neskubėkite užaugti!

Knygelę iliustravo puiki dailininkė Agnė Nananai.

Iliustruota Vydūno gyvenimo ir kūrybos istorija / Lina Mickutė; dailininkė Birutė Bikelytė. – Vilnius: 700 eilučių, 2018. – 63 p.: iliustr. – ISBN 978-609-95786-3-7

Knygos anotacija:

Knygoje „Iliustruota Vydūno gyvenimo ir kūrybos istorija“ teksto autorė Lina Mickutė kartu su dailininke Birute Bikelyte pasakoja apie vieno reikšmingiausių Lietuvos filosofų – Vydūno, Vilhelmo Storosto (1868–1953), gyvenimą ir kūrybą.

Kaip mažas, daug klausimų sau ir kitiems keliantis berniukas išauga į jaunuolį, kuris kovai su ankstyvą mirtį pranašavusia džiova pasirenka tuo metu neįprastą būdą – vegetarišką mitybą?

Kaip gerbiamas, iš Mažosios Lietuvos kilęs, mokytojas galbūt tik dėl prasidėjusio Antrojo pasaulinio karo netampa pirmuoju lietuviu, pelniusiu Nobelio premiją?

Ir pagaliau, kaip iš liepsnojančios Tilžės į Vakarus pasitraukęs knygos herojus, praradęs viską, net savo rašiklius, apsiginklavęs vien paprastu pieštuku, tęsia visą gyvenimą trukusią kovą su nevidonais ir linki skaitytojams daugiau prasmės gyvenime atrasti.

Bebriukas Benas / Asta Gricė; iliustravo Edgaras Straukas. – Vilnius: Nieko rimto, 2018. – 52 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-545-6

Knygos anotacija:

Hm… Bebrai ima auginti braškes? Varles jogos pratimų moko gandras Gustas? Dar sklinda gandas apie naują tapymo uodegomis techniką ir baltas lelijas tvenkinyje, kurios vieną dieną išsiskleidžia rausvais žiedais…

Ar taip gali būti? Žinoma!

Užsukite pas bebriuką Beną į Bebraičius ir patys pamatysite. O svarbiausia, sužinosite: brangiausia dovana – draugystė ir nuoširdumas!

Debiutuojančios autorės Astos Gricės rinkinį sudaro 7 istorijos ir 3 komiksai, skirti balsu skaityti mažiesiems klausytojams ir savarankiškai – pradedantiesiems skaitytojams.

Būti tigru / Przemysław Wechterowicz, Emilia Dziubak; iš lenkų kalbos vertė Kazys Uscila. – Vilnius: Nieko rimto, 2018. – 30 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-543-2

Knygos anotacija:

Ša! Tik pažvelkit, ką matom. Jis didelis, dryžuotas, o nasrai pilni sniego baltumo dantų. Jau žinot, kas tai? Taip, tai… TIGRAS.

O būti tigru – išties nuostabus dalykas. Nori sužinoti, kaip atrodo mano diena? Kuo greičiau atsiversk šią knygelę ir sužinosi, ką veikia, kaip pokštauja ir ką mėgsta tikrų tikriausi TIGRAI!

Etanas, kuriuo buvau / Ali Standish; iš anglų kalbos vertė Gabija Karpauskaitė. – Vilnius: Nieko rimto, 2018. – 275 p. – ISBN 978-609-441-546-3

Knygos anotacija:

Etanas visada buvo drąsus ir priimdavo kiekvieną iššūkį.

Bet to ankstesniojo Etano nebėra.

Jis dingo tą pačią dieną, kai nutiko baisusis dalykas.

Dabartinis Etanas liūdnas ir abejingas.

Ir turi paslapčių.

Ir dar Etanas kartu su visa šeima persikraustė į kitą miestelį. Čia jis sutiko Korali – mergaitę, kuri pasakoja daugybę istorijų. Baisiai keistų istorijų.

Regis, ne tik Etanas turi paslapčių.

Tai knyga apie draugystę, drąsą, gebėjimą atleisti kitiems ir sau, paslaptis, kurias reikia saugoti, ir paslaptis, kurias reikia atskleisti.

Karas, kurį galiausiai laimėjau: romanas / Kimberly Brubaker Bradley; iš anglų kalbos vertė Inga Tuliševskaitė. – Vilnius: Nieko rimto, 2018. – 319 p. – ISBN 978-609-441-547-0

Knygos anotacija:

Gali galvoti, kas tik patinka, bet tai nereiškia, kad tuo tiki.

Ada kartu su mažuoju broliuku Džeimiu gyvena globėjos Suzanos namuose, tačiau Adai vis dar sunku patikėti, kad pagaliau viskas bus gerai.

Ir tikrai nelengva tikėti gražia ateitimi, kai tebevyksta Antrasis pasaulinis karas. Net jei nuošaliame Anglijos kaimelyje karas ir turėtų būti toli, jis vis tiek arčiau, negu norėtum.

Tačiau Ada yra tikra kovotoja. Ji išmoko vaikščioti bei jodinėti net ir su nesveika koja, jos nepalaužė nei skurdas, nei nemylinti mama. Ada sugebės pasipriešinti bet kokiai neteisybei.

Gali galvoti, kas tik patinka, ir vieną dieną gal tuo patikėsi.

Mergaitė, norėjusi išgelbėti knygas / Klaus Hagerup; iš norvegų kalbos vertė Eglė Išganaitytė-Paulauskienė; iliustravo Lisa Aisato. – Vilnius: Nieko rimto, 2018. – 55 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-549-4

Knygos anotacija:

Anai jau greit bus dešimt metų ir ji labai bijo pasenti – juk dešimt metų yra tiek daug. Labiausiai už viską ji mėgsta skaityti knygas ir lankytis bibliotekoje. Sužinojusi, kad neskaitomas bibliotekos knygas tenka nurašyti ir išmesti, Ana pasiryžta perskaityti jas visas – kad išgelbėtų. O kartą bibliotekoje mergaitė atranda ypatingą knygą, kuri pakeičia ne tik Anos, bet ir vio miestelio gyvenimą.

Knygelę parašė norvegų autorius, vertėjas ir aktorius Klausas Hagerupas (g. 1969 m.), istorijos magiją įspūdingais piešiniais perteikė norvegų dailininkė Lisa Aisato (g. 1981 m.).

Ana labai mėgo knygas.

Ji skaitė kiauras dienas.

Skaitė rytais prieš atsikeldama.

Skaitė vakarais prieš eidama gulti.

Skaitė vakarais atsigulusi.

Kai įeidavo mama arba tėtis, apsimesdavo mieganti.

Bet nemiegodavo.

Ji skaitydavo po antklode.

Knygose rado šimtus naujų draugų.

Ir keletą nedraugų.

Bet juk toks gyvenimas.

Ši istorija prasideda bibliotekoje.

Slaptoji „Kornelijaus van Drebelio“ misija: apysaka / Virgis Šidlauskas; iliustravo Raimonda Nabažienė. – Vilnius: Nieko rimto, 2018. – 193 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-548-7

Knygos anotacija:

Sveiki,

pasaulio užkariautojų niekada netrūko. Didelė jų dalis nuo pat mažų dienų svajojo užvaldyti kitų širdis, sielas ir protus, pelnyti simpatijas ir pagarbą. O kai kurie net įžūliai tvirtino, kad „pasaulis toks jau daiktas, nori nenori turi jį užkariauti – antraip negalėsi paskui ramiai naktį bluosto sudėti.“

Užtai ne kiekvienam užtenka drąsos tiesiog gyventi pasaulyje nieko iš jo nereikalaujant. Kas stipresnis – noras griauti ar kurti? Noras valdyti ar meilė ir rūpestis? Tą ir mėgins išsiaiškinti paslaptinga trijų rupūžių ir peliuko Redžinaldo Mausmejerio komanda. Ar pavyks slaptoji „Kornelijaus van Drebelio“ misija?

Linkėjimai – Virgis.

Žvėreliai mokosi svajoti: 4 trumpasakaitės apie tai, kaip nebijoti svajoti ir džiaugtis, kai svajonės išsipildo / Kęstutis Navakas, Marija Smirnovaitė. – Kaunas: Jūsų Flintas, 2018. – 47 p.: iliustr. – ISBN 978-609-419-935-6

Knygos anotacija:

Keturios linksmai svajingos ir padūkusiai išmintingos bei labai gražiai iliustruotos pasakaitės apie tai, kad svajonės aplanko visus: nuo mažiausio vabaliuko iki didžiulio krokodilo. Su šia knyga pajusite, kad svajoti smagu, bet dar smagiau, kai tos svajonės išsipildo. Talentingai sukurtos istorijos patiks ir mažiems klausytojams, ir dideliems skaitytojams.

Knygų vaikas: grafinė pasaka / Oliver Jeffers, Sam Winston; iš anglų kalbos vertė Lora Tamošiūnienė, Indrė Šeputienė; dailininkė Vita Matulytė. – Vilnius: Muzikija, 2018. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-95985-4-3

Knygos anotacija:

Aš esu

Knygų vaikas.

Atvykau iš

Papasakoto pasaulio

Maža mergaitė, knygų vaikas, per žodžių jūrą priplaukia berniuko namus. Ji pakviečia leistis drauge į pasakojimų pasaulio nuotykius – ten, kur išmonė ir vaizduotė atveria visas pasaulio galimybes.

Oliver Jeffers sukurti personažai kelia bures ir skrodžia per Sam Winston kerinčius tipografinius tolius. Knygos paveikslėliai sukurti iš lopšinių ir daugiau nei keturiasdešimties žymiausių literatūros tekstų vaikams. „Knygų vaikas“ skatina bet kokio amžiaus skaitytoją atrasti, įsiminti ir perduoti kitam skaitymo patirtį.

Oliver Jeffers ir Sam Winston apie „Knygų vaiką“: „Nuo pat pradžių abu norėjome sukurti šiuolaikiškai papasakotą pasaką, šlovinančią mūsų mėgstamą vaikų literatūros klasiką. Siekėme atskleisti nuostabą, kurią išgyveni pirmą kartą paniręs į klasikinį pasakojimą, bet parodyti ją taip, kaip dar skaitytojai nėra jos patyrę.“

2017 metų tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje ši odė literatūrai apdovanota kaip pati geriausia grožinės literatūros knyga vaikams.

Oliver Jeffers – menininkas ir pasakotojas, pelnęs daugybę įvairių apdovanojimų. Jo kūryba labai įvairi: knygos, tipografija, figūratyvinė tapyba, meno instaliacijos. Išgarsėjo dėl savitų iliustracijų ir ranka rašyto šrifto, panaudoto ir šioje knygoje. Jo paveikslėlių knygutės,išverstos į daugiau nei trisdešimt kalbų, įkvėpė trumpą filmuką, pelniusį BAFTA apdovanojimą. Ne viena knygelė, taip pat ir ši, paskelbta paklausiausia The New York Times knyga. Kilęs iš Š. Airijos Oliver šiuo metu gyvena Brukline, Niujorke. Dar daugiau jo kūrinių rasite čia: www.oliverjeffers.com ir jo socialinėje paskyroje @OliverJeffers.

Sam Winston – žymus menininkas, vertinamas dėl išskirtinio požiūrio, kad žodžiai yra vizualiojo meno forma. Kūrėjo darbuose dera tipografija, dailė, literatūra, grafika ir daug jausmo. Sam darbai vertinami privačių kolekcininkų, įtraukti į garsiausių pasaulio galerijų, muziejų nuolatines ekspozicijas, pavyzdžiui, Tate‘o galerijoje, Kongreso rūmų bibliotekoje Vašingtone, Moderniojo meno muziejuje Niujorke ir kt. Daugiau kūrinių rasite čia: www.samwinston.com.

Krakatukai požemiuose: pasaka / Renata Šerelytė; iliustravo Irmina Dūdėnienė. – Vilnius: Alma littera, 2018. – 140 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3528-0

Knygos anotacija:

Požemiai, brrr… juose turėtų būti tamsu ir ankšta.

Bet tik ne šioje knygoje!..

Čia  auga šviečiantys grybai, tyvuliuoja paslaptinga jūra su kalbančiomis žuvimis, stūkso  plunksnoti ir kailiniuoti medžiai, atsiveria stebuklinga ola, kurioje susapnuoti skanėstai virsta tikrais.

Dar, žinoma, tyko šikšnosparniai, mumijos ir nuožmusis Ugnies liūnas.  Užtat aišku, kad Didžiaausė senė, Birbindonas ir Buntė Esmeralda  į požemius keliauja ne pasivaikščioti. Reikia išvaduoti Tešlių, kurį nusinešė likimo deivė Moira.

Kelionė bus sunki, bet narsius keliautojus lydės ištikimas draugas, kuris nemoka kalbėti, turi dvi vištos kojas, drakono sparnus ir… Pamatysite patys, kas jis toks.

O ar pasisekė draugams išvaduoti Tešlių – sužinosite perskaitę.

Muzikalioji karvė Sofija: pasaka / Geoffroy de Pennart; iš prancūzų kalbos vertė Aurelija Kaušaitė, Radvilė Skrinskaitė, Eglė Genytė, Vilmantė Minevičiūtė, Mantė Bagočiūtė ir Raimonda Vaikutytė. – Vilnius: Muzikija, 2018. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-95985-5-0

Knygos anotacija:

Sofija turi įgimtą talentą muzikai. Jai labai patinka muzikuoti, tad noriai dovanoja muziką kitiems. Sofija yra karvė, o karvėms nėra taip lengva papulti į išsvajotą orkestrą. Ar išsipildys muzikaliosios karvės Sofijos svajonė koncertuoti šimtams žiūrovų?

Padalinti likimai: romanas / Veronica Roth; iš anglų kalbos vertė Gediminas Auškalnis. – Vilnius: Alma littera, 2018. – 422 p. – Ciklo „Pažymėtieji“ 2-oji knyga. – ISBN 978-609-01-3503-7

Knygos anotacija:

Likimas juos suvedė. Likimas juos ir išskirs.

Sairos ir Akoso gyvenimus valdo jų likimai, kuriuos išpranašavo orakulai vos jiems gimus. Likimas neišvengiamas, neįmanoma jo pakeisti.

Akosas myli Sairą nepaisydamas baisios pranašystės: jis žus tarnaudamas Sairos šeimai. Kai merginos tėvas, negailestingas tironas, pradeda barbarišką karą, Akosas supranta, kad čia jo laukia neišvengiama lemtis. Jaunuoliai beviltiškai mėgina sustabdyti įsiplieskusias kovas nė nenumanydami, kad seniai išpranašautas likimas gali pateikti netikėtumų… Saira ir Akosas priversti rinktis tai, kas beveik neįmanoma.

Netikėti likimo posūkiai, neblėstanti viltis ir drąsos pergalė.

Senovės graikų pasakos / Dalia Dilytė; dailininkas Marius Zavadskis. – Vilnius: Sofoklis, 2018. – 123 p.: iliustr. – ISBN 978-609-444-268-1

Knygos anotacija:

Senovės graikų mitai įkvėpė ne vieną kūrėją ir mąstytoją, todėl susipažinti su jais dar vaikystėje itin svarbu. Tai pagrindas, reikalingas visų tautų klasikinei literatūrai ir Europos kultūros tradicijai suprasti.

Knygoje įtaigiai ir žaismingai atkuriami net trylika žymiausių graikų mitų, padėsiančių vaikams įsiminti mitologinių veikėjų vardus ir jų žygdarbius. Nuotykių literatūrą primenančiuose pasakojimuose vaizduojama, kaip iš Chaoso susikūrė pasaulis ir atsirado nemirtingieji dievai, kokias stichijas jie valdo ir kaip nulemia žmonių likimus.

Štai Ikaras skrenda saulės link, tik nežino, kas jo laukia praradus saiką. Egėjas šoka į bangas, nesulaukęs sugrįžtančio sūnaus, ir nuo to laiko jūra pavadinama jo vardu. Sutuoktinius Andromedą ir Persėją dievai paverčia žvaigždynais, o Heraklį apdovanoja nemirtingumu. Gudrūs graikai, padirbę milžinišką arklį, užima Troją. Narcizą pražudo gėrėjimasis savo atvaizdu. Sisifas ridena sunkų akmenį į aukštą kalną, o šis vėl ir vėl nusirita žemyn…

Tai tik kelios senovės graikų pasakos, praplėsiančios akiratį ir suteiksiančios vertingų žinių ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams. Dievų vardai, kaip ir svarbiausios vietos, paryškinti, o kad būtų įdomiau skaityti – net trys pasakojimai sueiliuoti hegzametru.

Dalia Dilytė (g. 1944) – lietuvių literatūros ir Antikos tyrinėtoja, vertėja iš lotynų kalbos, humanitarinių mokslų daktarė. Anksčiau išleistos autorės knygos vaikams: „Heladės šviesa“ (1994, 2012), „Amžinoji Roma“ (1998), „Pasakos apie Lietuvos istoriją“ (2012), „Gedimino paslaptis“ (2017).

Šiek tiek paikos istorijos / Piret Raud; iliustracijos autorės; iš estų kalbos vertė Viltarė Urbaitė. – Vilnius: 700 eilučių, 2018. – 95 p.: iliustr. – ISBN 978-609-95786-5-1

Knygos anotacija:

Šios knygos istorijos mažumėlę paikos. Ir jų veikėjai keistoki, užtat labai mieli ir geri.

Čia rasite kiaušinį, kuriam patinka stovėti ant galvos, ir obelį, ant šakų auginančią medalius. Taip pat morką, kuri pati nežino, kas ji iš tikrųjų yra. Dar išgirsite apie dėdės Velo aistrą kolekcionuoti sagas, apie megztinį, kuriam be galo patiko glėbesčiuotis, ir žuvis, beprotiškai mėgstančias arbatą.

Knygelės „Šiek tiek paikos istorijos“ iliustracijas piešė pati autorė, nes kas gi kitas gali taip tiksliai žinoti, kaip ta keistoji draugija atrodo.

Vaflinės širdelės / Maria Parr; iliustravo Bo Gaustad; iš norvegų kalbos vertė Agnė Guigaitė. – Vilnius: Alma littera, 2018. – 188 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3489-4

Knygos anotacija:

Vietoje nenustygstanti Lena ir jos draugas Trilė dienas leidžia mažame kaimelyje prie įlankos. Jie prisigalvoja įvairiausių pokštų ir išdaigų: tarp savo namų nutiesia laipiojimo virvę, žaidžia karą, surengia gatvės muzikantų pasirodymą. Ir dažniausiai prisidaro didelių bėdų. Visa laimė, kad greta yra senelis ir tetulė-bobulė, kurie viską sudėlioja į savo vietas. O jei nutiks kas nors tokio, ko niekam nebepavyks atitaisyti?

Maria Parr žaismingai ir lengvai rašo apie džiaugsmingus ir rimtus dalykus, apie draugystę ir liūdesį, apie žmogaus norą būti tikram, kad tas, kurį myli, tau jaučia tą patį. Šildo širdį!

„Su meile aprašoma vaikystė ir visa aplinka, kurioje auga veikėjai. Tai suteikia knygai išskirtinės šilumos.“ Guri Fjeldberg /„Bergens Tidende“

Istorijos skanėstai / skanėstus surinko ir aprašė Audronė Meškauskaitė ir Aurina Venislovaitė; piešė Inga Dagilė. – Kaunas: Žalias kalnas, 2018. – 68 p.: iliustr. – ISBN 978-609-95964-3-3

Knygos anotacija:

Šioje knygoje – šmaikštus, linksmas ir netikėtas Lietuvos istorijos gabalėlis.

Istorija – rimtas mokslas apie svarbius įvykius, galingus didvyrius ir reikšmingą praeitį. Tie praeities įvykiai tokie reikšmingi, kad net po daugybės metų apie juos rašo vadovėliai ir mokosi mokiniai. Rimtoji istorija – mūsų žinių duona – labai reikalinga ir sveika, tačiau kartais taip norisi ko nors skanaus… Istorijos skanėstai – tai nelabai rimti mūsų šalies praeities įvykiai, smagios detalės, pamirštos smulkmenos, į vadovėlius netilpę istorijos trupiniai. Kokių saldumynų į skrydį per Atlantą pasiėmė Darius ir Girėnas? Kokiame pliaže deginosi Lietuvos prezidentas Antanas Smetona? Kas lietuvius išmokė žaisti krepšinį ir kiek blusų įstrigo Baltijos gintaruose? Šioje knygoje – šmaikštus, linksmas ir netikėtas Lietuvos istorijos gabalėlis.

Skanaukite!

Karalaitė ant stiklo kalno: dvylika gražiausių lietuvių stebuklinių pasakų ir dar viena / pasakas atrinko ir rinkinį sudarė Jūratė Šlekonytė ir Gytis Vaškelis; iliustracijas kūrė Marius Jonutis. – Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2018. – 142 p.: iliustr.  – ISBN 978-609-425-239-6

Knygos anotacija:

Išskirtinis lietuvių stebuklinių pasakų rinkinys „Karalaitė ant stiklo kalno“ – tai 12 pasakų, kurios buvo sekamos skirtingose Lietuvos vietose 19 amžiaus pabaigoje – 20 a. pradžioje.

Pasakų rinkinį sudarė Jūratė Šlekonytė ir Gytis Vaškelis, iliustravo Marius Jonutis. Tai puikiai žinomos ir mylimos stebuklinės pasakos, kupinos fantastikos ir įvairių galių turinčių antgamtinių herojų.

Pasakas teko adaptuoti iš senovinių autentiškų pasakojimų ir kūrybiškai persakyti šiuolaikine kalba. Ši užduotis buvo patikėta tikrai žodžio meistrei, nacionalinės premijos laureatei Danutei Kalinauskaitei. Ji tikina, jog tai buvo rimtas iššūkis. D. Kalinauskaitę sužavėjo pasakos, kurias turėjo galimybę skaityti taip, kaip jos būdavo pasakojamos – tarmiškai, senąja kalba. Pavyzdžiui: „Nuveik in ribokus, kai anys žus in ežera, tai tu ti rasi tokių žuvį, katrų tava žmona tegu suvalga – ir bus vaikų.“

Vis dėlto kad ir autentiškai patrauklios, šios pasakos būtų visiškai nesuprantamos šiuolaikiniams vaikams. Todėl D. Kalinauskaitė jas perrašė bendrine kalba, siekdama, kad nenukentėtų nei intonacija, nei kalbos turtingumas. D. Kalinauskaitės teigimu, tai buvo vienas sunkiausių ir įdomiausių jos darbų.

Nepaprastas darbas teko ir knygos iliustratoriui Mariui Jonučiui. Jis drožė paveikslus ir figūras – šių pasakų herojus. Pridrožė jų daugiau nei 70, o tuomet fotografas Arūnas Baltėnas tas figūras fotografavo. Todėl knygos iliustracijos turi labai akivaizdų trijų dimensijų efektą, atrodo, kad jos veržte veržiasi iš knygos.

Knygoje sudėtos pasakos puikiai žinomos visiems, tačiau jos nuskamba kitaip, nostalgiškai primindamos vaikystę. Pasakos tiesiog atgyja naujam gyvenimui.

Princesė: pasaka / parašė Marius Marcinkevičius; nupiešė Vaiva Braškutė. – Vilnius: Tikra knyga, 2019. – 30 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8142-49-5

Knygos anotacija:

Kartą baisi princesė jojo ant mažo mielo drakono, o žirgas ant riterio šuoliavo po laukus, nes juos vijosi didžiulės šukos. Ar gali taip būti? Žinoma, kad gali, jeigu visi žodžiai pasakoje susimaišė!

O kodėl taip nutiko, jūs sužinosite perskaitę naują rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus knygą „Princesė“, kurią iliustravo Vaiva Braškutė.

 

 

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai