2018 metų mėgstamiausių paauglių (7–12 kl.) knygų penketukai

2019 m. gegužės 20 d.
Iš 7–12 kl. moksleivių gauta 912 anketų  (pernai būta 895). Merginų užpildytos anketos sudaro 68 proc. visų gautųjų, vaikinų – 32 proc. Ši proporcija panaši į ankstesnių metų, bet galima pasidžiaugti, kad vaikinų anketų pora procentų padaugėjo.

7 kl. mokinių anketos sudaro 29 proc., 8 kl. – 34 proc., 9 kl. – 16 proc., 10 kl. – 12 proc., 11 kl. – 7 proc., 12 kl. – 2 proc. Nors anketų buvo šiek tiek daugiau nei pernai, knygų pavadinimų paminėta 100-u mažiau, viso – 966 knygų pavadinimai (atskirų serijų pavadinimai skaičiuojami kaip vienas). 98 proc. paminėtų knygų – grožinė literatūra (daugiausia proza, poezijos ir dramos kūriniai minimi retai), 2 proc. sudaro įvairi pažintinė literatūra. Paauglius domina saviugdos temos (viešojo kalbėjimo įgūdžių ugdymas, mokymasis susidoroti su problemomis ir gyventi geriau ir kt.), istorinės temos, taip pat paminėtos kelios garsenybių biografijos (sportininkų).

Anketas siuntė moksleiviai iš visos Lietuvos
Anketas siuntė moksleiviai iš visos Lietuvos

Tradiciškai balsai yra reitinguojami – 1-oje vietoje atsidūrusi knyga gauna 5 balus, 2-oje vietoje – 4 ir t. t. Knygų serijai priklausančios knygos daugiausia gali pelnyti 5 balus, t. y. nesvarbu, jeigu toje pačioje anketoje jos paminimos kelis kartus – daugiau balų nepridedama ir jie nesumuojami.

Pagrindiniai penketukai

1. R. Sepetys „Tarp pilkų debesų“

2. J. Green „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“

3. L. Lowry „Siuntėjas“

4. A. Frank „Dienoraštis“

5. W. Shakespeare „Romeo ir Džiuljeta“

2018 metų mėgstamiausių paauglių (7–12 kl.) knygų penketukas
2018 metų mėgstamiausių paauglių (7–12 kl.) knygų penketukas

Stulbina tai, kad pirmoje vietoje atsidūrusi R. Sepetys knyga „Tarp pilkų debesų“ surinkto net 4 kartus daugiau balų nei antrą vietą užėmusi J. Greeno knyga – atitinkamai 852 ir 215 balsų. Kitų trijų kūrinių balų skaičius labai panašus. Tik keli balai skiria šeštoje bei septinoje vietoje atsidūrusias knygas, tai – A. de Saint-Exupéry „Mažasis princas“ ir D.  Opolskaitės „Ir vienąkart, Riči“.

Pernai pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį paauglių mėgstama kultinė M.  Burgesso knyga „Heroinas“ į šį penketuką nepateko. Tąkart jis atsidūrė 8-ojoje vietoje. O šiemet šis kūrinys iš viso nebepateko į dešimtuką.

Knygų penketukai pagal skaitytojų lytį:

Merginos Vaikinai
R. Sepetys „Tarp pilkų debesų“ R. Sepetys „Tarp pilkų debesų“
J. Green „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ W. Golding „Musių valdovas“
L. Lowry „Siuntėjas“ D. Opolskaitė „Ir vienąkart, Riči“
A. Frank „Dienoraštis“ K. Binkis „Atžalynas“
A. de Saint-Exupéry „Mažasis princas“ W. Shakespeare „Romeo ir Džiuljeta“

 

Tęsiniai ir serijos

Tęsiniai ir serijos sudaro apie 19 proc. visų paminėtų kūrinių.

1. J. K. Rowling „Haris Poteris“

2. J. Flanagan „Žvalgo mokinys“

3. J. Kinney „Nevykėlio dienoraštis“

4. K. Cass „Atranka“

5. J. Žilinskas „Kaukas Gugis“

Serijos ir tęsiniai pagal skaitytojų lytį:   

Merginos Vaikinai
J. K. Rowling „Haris Poteris“ J. K. Rowling „Haris Poteris“
J. Flanagan „Žvalgo mokinys“ J. Kinney „Nevykėlio dienoraštis“
K. Cass „Atranka“ J. Flanagan „Žvalgo mokinys“
E. Maskame „Ar sakiau, kad tave myliu“ R. R. Tolkien „Žiedų valdovas“
L. M. Montgomery „Anė iš Žaliastogių“ J. Žilinskas „Kaukas Gugis ir kerų karas“

 

Lietuvių autorių knygos

Lietuvių autorių kūriniai sudaro 18 proc. visų 2018 m. skaitytų vaikų ir paauglių kūrinių, taigi vienu procentu daugiau nei pernai. Be mokyklinės programos kūrinių, minėta ir pati naujausia lietuvių autorių kūryba. Matyti, kad vyresniųjų mokinių skaitybą veikia akcija „Metų knygos rinkimai“ – paminėtos visos trys šiais metais paauglių kategorijoje dalyvavusios knygos, taip pat ir praėjusių metų. Daugiausia simpatijų pelniusi lietuvių autorių knyga yra 2017 m. Metų knygos rinkimų akcijos paauglių kategorijos laimėtoja D. Opolskaitės „Ir vienąkart, Riči“.

Paprastai ir patiems autoriams įdomu, ar jų knygas skaito, tad žemiau pateikiamas ne populiariausių lietuvių autorių knygų penketukas, o dešimtukas:

1. D. Opolskaitė „Ir vienąkart, Riči“

2. I. Šeinius „Kuprelis“

3. K. Boruta „Baltaragio malūnas“

4. I. Ežerinytė „Sutikti eidą“

5. K. Binkis „Atžalynas“

6. V. Juknaitė „Išsiduosi. Balsu“

7. J. Žilinskas „Kaukas Gugis“

8. I. Ežerinytė „Verksnių klubas“

9. Rebeka Una „Atjunk“

10. J. Vilė ir L. Itagaki „Sibiro Haiku“

Lietuvių autorių knygos pagal skaitytojų lytį:

Merginos Vaikinai
I. Ežerinytė „Sutikti eidą“ D. Opolskaitė „Ir vienąkart, Riči“
D. Opolskaitė „Ir vienąkart, Riči“ K. Binkis „Atžalynas“
I. Šeinius „Kuprelis“ I. Šeinius „Kuprelis“
K. Boruta „Baltaragio malūnas“ K. Boruta „Baltaragio malūnas“
V. Juknaitė „Išsiduosi. Balsu“ J. Žilinskas „Kaukas Gugis“

 

Moksleivių mintys

Kasmet moksleivius, pildančius mėgstamiausių knygų penketukų anketą, kviečiame atsakyti ir į keletą papildomų klausimų: ar patinka skaityti, kas skatina tai daryti, ką norėtų pasakyti ar palinkėti bibliotekininkams, mokytojams, rašytojams? Čia pateikiamos kelios išsiskyrusios iš kitų citatos (kalba netaisyta).

  • Man patinka skaityti, nes tai geriau negu gadinti akis prie telefono ar kompiuterio, ir tai yra be reklamų. (Gabrielė, 11 kl.)
  • Mokytojams norėčiau palinkėti toliau skatinti vaikus skaityti knygas, nes tada jų fantazija bus labesnė, geriau seksis rašyti rašinius, o gal vaikai ir patys kada nors taps rašytojais. (Viktorija, 8 kl.)
  • Man patinka įsivaizduoti veikėjus ir mintyse kritikuoti jų sprendimus. (Liepa, 8 kl.)
  • Tai padeda išgirsti savo ir kitų mintis. (Emilija, 12 kl.)
  • Manęs niekas nepaskatintų skaityti knygos, kuri man neįdomi. (Rugilė, 7 kl.)
  • Linkėjimai švietimo ministrei, kad duotų skaityti normalias privalomas knygas. (Raminta, 10 kl.)
  • Mama sugalvoja įvairiausių būdų, situacijų, kad skaityčiau. Perskaičiusi knygą pati, rekomenduoja ir man, pasakoja, sudomintas skaitau, o tada rekomenduoju ir draugams. (Tomas, 9 kl.)
  • Mane skatina tai, jog protingi žmonės labai daug skaito. Kadangi ateityje siesiu gyvenimą su lyderyste ir verslu. (Paulina, 7 kl.)
  • Nepatinka skaityti. Aš lėtai skaitau, ir kai perskaitau, dažnai nieko nesuprantu. Prašau, neverskite mūsų skaityti. (Šarūnė, 8 kl.)
  • Nelabai patinka skaityti, nes mokyklose vertimas skaityti priveda prie to, kad negaliu žiūrėti į knygą. (Oskaras, 10 kl.)
  • Patinka skaityti, kai užklumpa sunkios akimirkos ir norint suprasti vieną ar kitą problemą. Ar tiesiog norint pasisemti motyvacijos. (Gabrielė 10 kl.)
  • Aš siūlau rašytojams kurti daugiau knygų, nes kai kuriems vaikams patinka tik vieno rašytojo darbai. (Agnė, 7 kl.)
  • Daugiau knygų iš Lietuvos istorijos. Ypač apie trėmimus arba sausio 13 dienos įvykius. Mane tikrai įtraukia tokios knygos! (Kornelija, 9 kl.)

Parengė Eglė Baliutavičiūtė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistė

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai