2019 m. rugpjūčio mėnesio knygos

2019 m. rugsėjo 11 d.
Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos elektroniniu leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.

 

Tyto alba, 2019
Tyto alba, 2019

Graudaragio užkalbėjimas: romanas / Siiri Enoranta; iš suomių kalbos vertė Urtė Liepuoniūtė. – Vilnius: Tyto alba, 2019. – 463 p. – ISBN 978-609-466-417-5

Knygos anotacija:

– Įsakau tau galingiausios Vakarinio jūržemio valdovės teise, įsakau tau kaip Skaisčioji Aušros princesė. Imk šias knygas ir grįžk į salas, perskaityk jas ir tada parašyk apie mane.

Siiri Enoranta (g. 1987 m.) – viena garsiausių Suomijos jaunimo autorių. Jos knygos nominuotos daugeliui prestižinių literatūros premijų. „Graudaragio užkalbėjimas“ – šeštasis jos romanas. Tai magijos pilna istorija apie atokią salą, kurioje gyvena liūdesio žmonės, ir Aušros princesę Sadėją. Sadėjai tik šešiolika, tačiau ji – visagalė valdovė. Jos galioje – suburti aplink save merginas, valdančias stiklą. Jos lobyne – puikiausių stiklo papuošalų kalnai. Niekas nedrįsta prieštarauti princesei, intrigos ir galios žaidimai rūmuose klesti, o viena klastinga maža mergaitė slapta nuo visų verda žudančius nuovirus…

O kitoje vandenyno pusėje gyvena Graudaragio tauta. Kiekvienas šios tautos vaikas, sulaukęs šešerių metų, pamato graudaragį ir sužino, kiek liūdesio jam teks šiame gyvenime. Kuo ilgiau graudaragis pabūna su vaiku, tuo didesnę liūdesio dalį jam teks nešti. Uliui teko pati didžiausia našta – didesnė, nei jis įstengė pakelti. Ir mažas berniukas parašė pagalbos laišką, kurį vandenynas nunešė daug toliau, nei jis manė… Ir jie atplaukė. Tik visai ne jo gelbėti.

„Graudaragio užkalbėjimas“ – istorija, sužavėjusi Suomiją. Pasakojimas apie valdžios troškimą ir trapią kaip stiklas meilę, apie liūdesį, kuris visada su tavimi, apie kovas ir meną. Tamsi, žiauri, aistros ir vilties kupina istorija, pasakojama daugelio balsų, kurie apgaubia ir nuneša į nepažįstamą pasaulį.

Alma littera, 2019
Alma littera, 2019

Mažasis princas = The little prince: dvikalbė istorija / Antoine de Saint-Exupéry; iš anglų kalbos vertė Eugenijus Ališanka. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 191 p.: iliustr. – (Skaitau angliškai). – ISBN 978-609-01-3741-3

Knygos anotacija:

„Mažasis princas“ – klasika tapusi alegorinė pasaka, iki šiol žavinti viso pasaulio vaikus ir suaugusius žmones. A. de Saint-Exupéry moko mus išminties nemoralizuodamas ir nenusileisdamas iki sentimentalumo. Tai knyga apie berniuką iš kitos planetos, apie jo tarpplanetines keliones ir sykiu išmintingas pasakojimas apie žmogaus lemtį.

Knyga skirta visiems besimokinantiems anglų kalbos. Knygos puslapiuose rasite tą patį tekstą dviem kalbomis, taigi galėsite mokytis jį lygindami.

Alma littera, 2019
Alma littera, 2019

Anė iš Žaliastogių = Anne of Green Gables: dvikalbė istorija / Lucy Maud Montgomery; iš anglų kalbos vertė Eugenijus Ališanka. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 63 p.: iliustr. – (Skaitau angliškai). – ISBN 978-609-01-3740-6

Knygos anotacija:

Žinomiausias kanadiečių rašytojos Liusės Mod Montgomeri romanas, išaukštinantis beribę vaikišką fantaziją ir meilę gamtai. Kai Metju ir Marilė nusprendžia įsivaikinti našlaitę, kuri padėtų jiems ūkyje, jie net neįsivaizduoja, nepaprasti rūpesčiai jų laukia. Vienuolikmetė raudonplaukė Anė, turinti neįtikėtiną vaizduotę, kasdienybei suteikia ypatingų atspalvių. Ar Žaliastigiai taps jos namais?

Knyga skirta visiems besimokinantiems anglų kalbos. Knygos puslapiuose rasite tą patį tekstą dviem kalbomis, taigi galėsite mokytis jį lygindami.

Tyto alba, 2019
Tyto alba, 2019

Mokytojos peruko byla: detektyviniai galvosūkiai 2 / Tomas Dirgėla; iliustravo Rytis Daukantas. – Vilnius: Tyto alba, 2019. – 126 p.: iliustr. – Ciklo „Domas ir Tomas“ knyga. – ISBN 978-609-466-410-6

Knygos anotacija:

Tomas Dirgėla – vaikų rašytojas, LRT radijo laidos vaikams kūrėjas ir vedėjas – geriausiai jauniesiems skaitytojams pažįstamas kaip detektyvinės serijos „Domas ir Tomas“ autorius. Pirmoji šios serijos knyga „Dingusios šluotos byla“ 2017 m. pelnė geriausios metų knygos vaikams premiją. Šiandien T. Dirgėla yra parašęs jau per dešimt vaikų mėgstamų kūrinių, o savo mylimą rašytoją skaitytojai atpažįsta net gatvėje ar prekybos centre!

„Domas ir Tomas. Mokytojos peruko byla“ – tai jau antrasis detektyvinių galvosūkių rinkinys tikriems Domo ir Tomo gerbėjams! Čia rasi tris bylas, kurias narpliojant Domui ir Tomui reikės tavo detektyvinių sugebėjimų. Kiekviename skyriuje turėsi išspręsti po užduotį ir tik tada galėsi toliau aiškintis, kur dingo mokytojos perukas, mokyklos krepšinio kamuoliai ar pavojingasis tarantulas.

Prisidėk prie šauniosios detektyvų komandos – tapk vienu iš jų!

„Baltų lankų“ leidyba, 2019
„Baltų lankų“ leidyba, 2019

Nuraminsiu tave, net jei šėls audra / Debi Gliori; iš anglų kalbos vertė Reda Puodžiukė. – Vilnius: „Baltų lankų“ leidyba, 2019. – 28 p.: iliustr. – ISBN 978-609-479-216-8

Knygos anotacija:

Vienos perkamiausių knygų autorių Debi Gliori knygelė – malonus ir lengvas būdas palydėti vaiką į ramų, spalvotą nakties poilsį.

Drauge su mažyliu skaitydami knygelę ir tyrinėdami magiškas autorės iliustracijas, patirsite užburiančią kelionę į ramaus miego ir sapnų karalystę.

Eiliuotas pasakojimas ir iš knygelės „Mylėsiu tave, kad ir kas nutiktų“ pažįstamas pamėgtas lapiukas su mamos atvaizdu įtikins, kad bet kurioje pasaulio vietoje kiekvieno vaikelio mama saugo jį nuo miegą nubaidančių pavojų: stūgaujančio vėjo ar grūmojančio dangaus. Šioje istorijoje visi mažieji herojai saugiai suminga stebimi juos mylinčios mamos, kurios rūpestis tarsi šilta antklodė apgaubia saldžiu nakties miegu.

Debi Gliori (gim. 1959 m., Jungtinė Karalystė) yra talentinga knygų vaikams autorė ir iliustratorė, už šią veiklą pelniusi įvairių apdovanojimų.

„Baltų lankų“ leidyba, 2019
„Baltų lankų“ leidyba, 2019

Vabalų mūšis: romanas vaikams / M. G. Leonard; iš anglų kalbos vertė Ina Rosenaitė. – Vilnius: „Baltų lankų“ leidyba, 2019. – 270 p.: iliustr. – Trilogijos 3-ioji knyga. – ISBN 978-609-479-207-6

Knygos anotacija:

Šįsyk Darkaus ir ištikimų jo draugų laukia viską nulemsianti svarbiausia kova!

Apsišaukėlei vabalų karalienei Lukrecijai Kater ir vėl pavyko pasprukti. Tik šįsyk ji išskrido su genialiuoju mokslininku Bartolomėjumi Katlu. Piktadarė toliau rezga planus pavergti pasaulį, o Darkaus tėtis yra priverstas jai talkinti.

Tačiau Darkus taip lengvai nepasiduos – jis žino, kad tėtis viską daro ne savo noru ir iš tikro tik stengiasi sutrukdyti Lukrecijai Kater. Todėl su ištikimais draugais – Virdžinija, Bertoltu, dėde Maksu ir nuostabiaisiais vabalais – Darkus pasiryžęs leistis į net pačius sunkiausius išbandymus, kad išgelbėtų Bartolomėjų ir visą pasaulį nuo mirtinai pavojingo piktadarės plano.

Tai jau trečioji ir paskutinė „Vabalų“ trilogijos dalis. Ši knyga skaitytojus pakvies ne tik įsilieti į nenutrūkstantį nuotykių srautą, bet ir panardins į kvapą gniaužiantį vabalų gyvenimą, parodys, kaip svarbu rūpintis mylimais žmonėmis ir mus supančiu pasauliu.

M. G. Leonard (g. 1974) Londono karališkajame koledže baigė Šekspyro kūrybos studijas. Karjerą pradėjusi muzikos industrijoje ir mokiusis aktorystės meno, vėliau nusprendė siekti rašytojos karjeros. Pirmoji trilogijos dalis „Vabalų berniukas“ lietuviškai išleista 2017 m., antroji, „Vabalų karalienė“, pasirodė 2018-aisiais.

Skirta nuo 8 iki 12 metų vaikams.

Alma littera, 2019
Alma littera, 2019

Be šeimos: romanas / Hector Malot; iš rusų kalbos vertė Aldona Liobytė. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 397 p. – („Pegaso“ vaikų kolekcija; 7). – ISBN 978-609-01-3791-8

Knygos anotacija:

Prancūzų rašytojas Hektoras Malo (1830–1907) parašė 65 romanus, tačiau literatūros istorijoje ir skaitytojų atmintyje pirmiausia išliko kaip knygos „Be šeimos“ autorius.

Šiame romane pasakojama mielo ir doro berniuko Remio istorija. Iki aštuonerių metų Remis manė, kad jis, kaip ir kiti vaikai, turi motiną, tokia gera jam buvo tetulė Barberen. Kad yra pamestinukas, berniukas sužino tik tada, kai ištiktas ligos ir nepriteklių įtėvis parduoda jį klajojančiam aktoriui Vitaliui. Klajokliškas gyvenimas daug ko išmoko Remį, jam tenka patirti įvairių pavojų ir nuotykių, tačiau ištikima draugystė ir palaikymas tų, su kuriais jį suveda likimas, padeda ištverti visus našlaičiui tekusius išmėginimus ir galiausiai surasti savo šeimą.

P. Juodišius, 2019
P. Juodišius, 2019

Man nereikia tūkstančio varpelių: papildytos realybės knyga / Paulius Juodišius; iliustracijos: Paulius Juodišius. – Vilnius: P. Juodišius, 2019. – D. 1, Lipotapas pameta karūną. – 2019. – 48 p. – ISBN 978-609-475-351-0

Knygos anotacija:

Apie ką ši knyga?

Kodėl nesidžiaugiame tuo, ką turime? Kur pradingsta vaizduotė, su kuria ateiname į šį pasaulį? Kodėl kūrybiškumą keičiame į patogumą? Kodėl norime prisitaikyti, o ne būti savimi? Kodėl keičiame tikrus dalykus į pagražintus? Knygoje ieškoma atsakymų į šiuos klausimus.

Vambudanis kuria muziką, barstydamas varpelius nuo debesų. Mukutė iš minčių sumezga keisčiausias svajones. Ulytės dainelės paskleidžia ramybę. Smilčius iš smėlio minko pasakiškus namus. Varliukų burbulai virsta fantastiniais gyvūnais. Tik Lipotapas nieko nemoka. Todėl imasi visiems vadovauti. Ar iš Geležinio Bokšto išmesto Lipotapo taisyklės pajėgs suvaldyti visus šiuos keistuolius?

Žara, 2019
Žara, 2019

Stebuklinga diena: pasakėlės / Virgina Šukytė; iliustracijų autorė Daiva Kairevičiūtė. – Vilnius: Žara, 2019. – 79 p.: iliustr. – ISBN 978-9986-34-346-2

Knygos anotacija:

Kodėl neverta graužtis, jei kažkam nepatinki ar neįtinki? Ir ką daryti, kai tave kažkas užgaulioja? Tai žino voriukas Vaivoriukas ir papūgiukas Vikis. Kaip pasikeičia gyvenimas, kai įveiki savo drovumą ir baimes, patyrė ruoniukas Rytys ir pelėdžiukas Mirksiukas. O kurmiukas Numis suprato, kodėl neverta pyktis su kaimynais. Ir dar sužinosite, kodėl vaikai mėgsta laižyti sniegą.

Dvylika nuotykingų pasakėlių, kurių herojai ne tik įveikia sunkumus, bet ir patiki, kad net nuobodžiausią dieną gali įvykti stebuklas, be kurio nebūtų ir pasakos.

Obuolys, 2019
Obuolys, 2019

Paslaptingoji sala: kolekcinis leidimas su 150 originalių iliustracijų: romanas / Jules Verne; vertė J. Stukas; piešiniai P. Fera, graviūros Š. Barbano. – Kaunas: Obuolys, 2019. – 718 p.: iliustr. – ISBN 978-609-484-031-9

Knygos anotacija:

„Paslaptingoji sala“ – tai knyga, kuri įsuks jus į nuostabią kelionę, kupiną kvapą gniaužiančių atradimų, stulbinamų patirčių ir iššūkių. Herojų kilnumas, ištvermė ir paslaptingi nuotykiai sužavės kiekvieną skaitytoją.

Pietiečių maišto metu palikę gimtąją šalį keturi šiauriečiai JAV pilietinio karo dalyviai – inžinierius Sairas Smitas, jo tarnas Nabuchodonosaras (maloniai vadinamas Nabu), karo korespondentas Gedeonas Spiletas, jūreivis Penkrofas, jauniausias komandos narys Herbertas Braunas – bei šuo Topas po oro baliono katastrofos nukrenta į negyvenamą Ramiojo vandenyno salą. Naujieji „robinzonai“, kurdamiesi saloje, susiduria su daugybe paslaptingų dalykų.

Penketukas gauna šansą pademonstruoti savo sumanumą ir išmonę: jie tikrąja to žodžio prasme užkariauja salą – ne tik įkuria laužą, bet ir pasigamina įrankių, pasistato vandens malūną, susikonstruoja laivą, telegrafą. Jie ieško žmonių, bet jų neranda. O nuojauta kužda, kad kažkas turėtų būti. Kažkas patyliukais globoja kolonistus, kai gamta paruošia siurprizų, kurių neįveiks jokios žinios…

Ar ta sala tikrai negyvenama?.. Beieškodami mįslės įminimo, herojai susiduria su kapitonu Nemo…

„Paslaptingoji sala“ – knyga, kuri nepaleis skaitytojo nuo pirmo iki paskutinio puslapio, vers kartu su jos herojais išgyventi atradimus ir katastrofas, mokytis draugystės ir kilnumo.

Ne kartą leistos Žiulio Verno knygos ir šiandien leidžia skaitytojui pakeliauti po tolimiausius ir egzotiškiausius kraštus, susipažinti su jų gamta ir gyventojais bei papročiais.

Žiulis Gabrielis Vernas (Jules Gabriel Verne) – prancūzų rašytojas, mokslinės fantastikos žanro pradininkas. Jis sujungė mokslą ir išradimus su nuotykiais, rašydamas apie keliones ore, kosmose,  povandenines keliones dar gerokai prieš išrandant navigacinę techniką ir pačius orlaivius bei povandeninius laivus, o apie kosmines keliones nė nebūdavo užsimenama. Žiulis Vernas yra antrasis visų laikų daugiausiai verčiamas autorius, nusileidžiantis tik Agatai Kristi.

Kolekcinis leidimas su 150 puikių ir originalių iliustracijų ir salos žemėlapiu

Alma littera, 2019
Alma littera, 2019

Vienas iš mūsų meluoja: romanas / Karen M. McManus; iš anglų kalbos vertė Rita Kaminskaitė. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 367 p. – ISBN 978-609-01-3811-3

Knygos anotacija:

SUTELKITE DĖMESĮ IR GALBŪT JUMS PAVYKS ATSPĖTI

Pirmadienio popietę penki Beivju gimnazijos mokiniai buvo palikti po pamokų.

Bronvina, SMEGENYS, būsimoji Jeilio studentė, niekada nesulaužiusi taisyklių.

Adė, GRAŽUOLĖ kaip iš paveikslėlio, absolventų susitikimo pokylio princesė.

Neitas, NUSIKALTĖLIS, jau lygtinai paleistas už narkotikų platinimą.

Kuperis, SPORTININKAS, garsus beisbolo įžaidėjas.

Ir Saimonas, ATSTUMTASIS, populiaraus Beivju gimnazijos gandų tinklaraščio kūrėjas.

Tik Saimonas taip ir neišėjo iš šios klasės. Mirė pamokai dar nesibaigus. Pasak tyrėjų, jo mirtis nebuvo nelaimingas atsitikimas. Saimonas mirė pirmadienį. Tačiau antradienį jis rengėsi paskelbti skandalingų naujienų apie keturis žinomus bendramokslius, dėl ko ši ketveriukė tampa įtariamais žmogžudyste. Ar jie tik atpirkimo ožiai, tobuli įrankiai žudiko rankose, žudiko, kuris vis dar laisvėje. Visi turi paslapčių, ar ne? Svarbu tik viena: kaip toli gali nueiti žmogus, kad jas apsaugotų.

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai