2019 m. rugsėjo mėnesio knygos

2019 m. spalio 14 d.
Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos elektroniniu leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.

 

Gelmės, 2019
Gelmės, 2019

Slaptas Emos noras: romanas / Mari Kujanpää; iš suomių kalbos vertė Aida Krilavičienė; iliustravo Kamilė Bėkštaitė-Dirsienė. – Vilnius: Gelmės, 2019. – 158 p.: iliustr.  – (Paribio istorijos). – ISBN 978-609-8168-78-5

Knygos anotacija:

Mari Kujanpää knygelė „Slaptas Emos noras“ – tai jaudinantis pasakojimas apie vienuolikmetę Emą, svajojančią gyventi taip, kaip jos bendraamžiai. Kol kas svajonė atrodo nereali, nes Emos mama – narkomanė, ir gyvenimas mergaitei reiškia vienatvę, amžiną alkį, netikrumą, baimę išvysti apkvaišusią mamą. Socialiniai darbuotojai, prižiūrintys Emą, išsiaiškina, kad mergaitė turi senelius, kurių ši niekada nėra mačiusi. Seneliai iki tol taip pat nieko nežinojo apie Emą. Apgyvendinta pas senelius, Ema nesijaučia gerai: ji nemoka rodyti jausmų, reikšti minčių. Tačiau senelių kaimynystėje apsigyvena Harmasų šeima, kurioje auga sesutės Selma ir Astrida, pavadintos „literatūriniais“ vardais. Ir štai Ema pamato tokį gyvenimą, apie kokį svajojo, bet nebuvo patyrusi. Ji net drįsta pasvajoti, kaip būtų, jeigu ji taptų trečiąja mergaičių sesute ir taip pat turėtų „literatūrinį“ vardą, nors ponia Harmas tikina, kad Emos vardas toks jau yra… Selmai išvykus mokytis muzikos, smuikuoti, Ema artimai susidraugauja su šios sesute Astrida, kuri yra tiesiog nepaprastai gyvas, judrus, sumanus, lakios vaizduotės ir drąsus vaikas, nebijantis sakyti to, ką galvoja. Mergaitėms susibičiuliavus, Emos gyvenime atsiranda dalykų ir pomėgių, apie kuriuos anksčiau ji net nedrįso svajoti, pvz., eiti į draugės gimtadienį ar lankyti dailiojo čiuožimo užsiėmimus. Jai pačiai anksčiau visuomet atrodė, kad turėti draugų yra pernelyg sudėtinga, todėl mokykloje visada būdavo viena. Vis dėlto ilgainiui, patyrusi bendrumo jausmą, Ema ima manyti kitaip. Vilties, kad viskas pasikeis į gera, Emai teikia ir tylus senelių buvimas šalia.

Suomių vaikų rašytoja Mari Kujanpää (g. 1976 m.) Turku universitete studijavo informatiką, šiuo metu dirba Oripės miestelio bibliotekoje. Išleido keletą knygų vaikams: „Hilda ir Tilda Slaptojoje šalyje“ (2003), „Hilda, Tilda ir daktaras Narsutis, kuris išgydė baimę“ (2006), „Slaptas Emos noras“ (2016), „Šimtas du žingsniai pas močiutę“ (2018). 2009 m. už knygelę „Aš ir Muras“ M. Kujanpää apdovanota prestižine Finlandia Junior premija.

 Jūsų Flintas, 2019
Jūsų Flintas, 2019

Žvėreliai mokosi dūkti: 4 trumpasakaitės apie tai, kaip išmokti dūkti, kad visiems būtų linksma / Kęstutis Navakas, Marija Smirnovaitė. – Kaunas: Jūsų Flintas, 2019. – 47 p.: iliustr. – ISBN 978-609-06-0099-3

Knygos anotacija:

Keturios geranoriškai pašėlusios, linksmai išmintingos bei neapsakomai gražiai iliustruotos trumpasakaitės apie tai, kad dūkti irgi reikia mokėti ir bet kaip tokio atsakingo kvailiojimo nepadarysi.

Su šia knyga sužinosite, kad tikras dūkimas yra tada, kai jis savo smagumu užkrečia visus. Talentingai sukurtos istorijos patiks ir mažiems klausytojams, ir dideliems skaitytojams.

Gelmės, 2019
Gelmės, 2019

Galvoti verta kiekvieną kartą!: eiliuoti galvosūkiai / Ramutė Skučaitė; dailininkė Aušra Čapskytė. – Vilnius: Gelmės, 2019. – 48 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8168-77-8

Knygos anotacija:

„Galvoti verta kiekvieną kartą!“ – tai eiliuotų ir neeiliuotų pasakėlių-užduočių knygelė. Ji lavins ne tik mažųjų skaitytojų pastabumą, sumanumą, kūrybiškumą, mąstymą, bet ir leis pajusti atspėjimo, atradimo malonumą ir savo minties skvarbumą. Pasakėlių veikėjai – įvairiausi gyvūnai. Taigi jos supažindins vaikus ir su žvėreliais, paukšteliais, kurių yra didelė įvairovė. Augalų, gyvūnų pavadinimai – tai, ką mažųjų karta turėtų augdama savo galvelėse išlaikyti.

Gyvas autorės žodis, be abejo, plės ir skaitytojų žodyną. Be to, tarp pasakėlių jie ras net trilerių, kurie turėtų ypač sudominti vaikus. Žinoma, juose nebus jokių žiaurumų, tik tokių skriaudų kaip nukirsta pušis ar pan. Bet reikės išsiaiškinti, kas tas niekdarys, pražudęs medelį. Kaip padėti nesugyvenančioms sraigėms ir daug kitų įdomių klausimų. Ir čia nepadės jokios skaičiuoklės, jokie kompiuteriai – reikės įsijungti galveles.

Nieko rimto, 2019
Nieko rimto, 2019

Alana: pirmasis nuotykis / Tamora Pierce; iš anglų kalbos vertė Valdas Kalvis. – Vilnius: Nieko rimto, 2019. – 221 p. – (Liūtės daina; 1). – ISBN 978-609-441-581-4

Knygos anotacija:

Berniukas kumščiu tvojo į sieną.

– Aš nenoriu būti riteris! Noriu būti garsus burtininkas! Noriu žudyti demonus, vaikščioti su dievais ir…

– Ar manai, kad aš noriu būti dama? – atrėžė sesuo. – „Vaikščiok lėtai, Alana“, – ištarė pamėgdžiodama manieringą balsą. – „Sėdėk ramiai, Alana. Atlošk pečius, Alana.“ Tarsi tai būtų viskas, ką galiu veikti! – mergaitė piktai žingsniavo pirmyn atgal.

Kai tėtis nusprendė išsiųsti savo dvynius sūnų ir dukrą mokytis, jam nė nekilo abejonė, kad Tomas turi keliauti į riterių mokyklą, o Alana – į vienuolyną, kur mergaitės ruošiamos būti damomis, o berniukai – burtininkais. Tačiau brolis ir sesuo nori visiškai priešingų dalykų! Visuomet mėgusi kovoti ir nelinkusi pasiduoti Alana sugalvoja išeitį: jie apsimes vienas kitu ir iškeliaus mokytis to, ko labiausiai trokšta širdis.

Kaip Alanai seksis kautis su berniukais ir mokytis riterystės? Be abejo, su daugybe nuotykių.

Nieko rimto, 2019
Nieko rimto, 2019

Auksinio drakono prakeiksmas: apysaka / Agnieszka Stelmaszyk; iš lenkų kalbos vertė Kazys Uscila; iliustravo Jacek Pasternak ir Marius Zavadskis. – Vilnius: Nieko rimto, 2019. – 228 p.: iliustr. – Ciklo „Lobių ieškotojai“ 4-oji knyga. – ISBN 978-609-441-590-6

Knygos anotacija:

– Ši skrynia prakeikta!.. Virš jos kabo… auksinio… drakono… prakeiksmas! Jeigu ją paimsi, visi žūsite! – sušnabždėjo iš paskutiniųjų, vėl neteko sąmonės ir išleido paskutinį atodūsį.

Kai esi tikras nuotykių mėgėjas, atrodo, kad beprotiški nutikimai tiesiog patys tave susiranda. Taip nutinka ir Bartekui, Anei, Merei Džeinei, Džimui ir Martinui, kurie jau seniai pagarsėję savo gebėjimais atskleisti ne vieną nusikaltimą. Nenuostabu – vienąkart susižavėjęs istorijos ir archeologijos slėpiniais, tampi itin pastabus detalėms. Tad kai iš aukciono ir muziejaus pavagiami japonų paveikslai, vaikai greitai susipranta, kad šie sutapimai tikrai ne atsitiktinumas…

Tai istorija ne tik apie praeities galvosūkius ir teisybės paieškas, bet ir apie nepaprastus išbandymus, kurie ne taip sunkiai įveikiami, kai turi tikrų bendraminčių draugų.

Tyto alba, 2019
Tyto alba, 2019

Dingusios knygos mįslė / Tomas Dirgėla; iliustravo Rytis Daukantas. – Vilnius: Tyto alba, 2019. – 170 p.: iliustr. – Ciklo „Domas ir Tomas“ 5-oji knyga. – ISBN 978-609-466-411-3

Knygos anotacija:

Tomas Dirgėla – vaikų rašytojas, LRT radijo laidos vaikams kūrėjas ir vedėjas – geriausiai jauniesiems skaitytojams pažįstamas kaip detektyvinės serijos „Domas ir Tomas“ autorius. Pirmoji šios serijos knyga „Dingusios šluotos byla“ 2017 m. pelnė geriausios metų knygos vaikams premiją. Šiandien T. Dirgėla yra parašęs jau per dešimt vaikų mėgstamų kūrinių, o savo mylimą rašytoją skaitytojai atpažįsta net gatvėje ar prekybos centre!

Naujas Domo ir Tomo detektyvas!

Jaunojo poeto Tomo kūrinys laimi eilėraščių apie Vilnių konkursą. Tomas drauge su Domu, Upe, lietuvių kalbos mokytoju Kęstučiu ir mokyklos naujoku Kajumi džiaugiasi kelione į Lietuvos sostinę! Būtų kelionė kaip kelionė… Tačiau iš muziejaus dingsta pirmoji lietuviška knyga, o Kajus sudaužo brangų senovinį eksponatą…

Vilnius, dingsta Martyno Mažvydo „Katekizmas“, direktorius Mėmė nuvaro policijos furgoną ir susitinka su pačiu Dalai Lama… Tiek ir dar tiek (o tai reiškia ‒ dar daug daugiau) jūsų laukia naujausioje Domo ir Tomo nuotykių dalyje!

„Parašykite daugiau knygų apie Domą ir Tomą. Prašau!“

Dažnas skaitytojų prašymas

„Jūsų knygos paskatino mano vaiką susidomėti skaitymu!“

Dažnas skaitytojų tėvų komentaras

„Tėti, ar nupirksi guminukų?“

Dažnas autoriaus sūnaus klausimas

Nieko rimto, 2019
Nieko rimto, 2019

Katidzė / Katarina Taikon; iš švedų kalbos vertė Dovilė Gėgžnaitė; iliustravo Marius Zavadskis. – Vilnius: Nieko rimto, 2019. – 298 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-587-6

Knygos anotacija:

– O kada plauksime vandenyje? – pasidomėjo Rūtė.

– Nenoriu nieko girdėti apie vandenį, – tarė Katidzė.

– Aš ir toliau plauksiu čia, ant smėlio. Taip žymiai saugiau.

Vaikų namų prižiūrėtoja panelė Larson niršta – per dvidešimt penkerius darbo metus jai dar neteko matyti tokio išdykusio ir neklaužados vaiko kaip Katidzė. Siaubinga mergaitė!

Bet jei paklaustume vaikų nuomonės, greitai išgirstume, kokia Katidzė sumani, paslaugi, gera, kiek ji prisigalvoja pokštų ir nuotykių. Pati geriausia žaidimų draugė!

Ten, kur Katidzė, nėra laiko nuoboduliui. O ir jos pačios laukia visai nepaprastas gyvenimas. Koks?

Tuojau sužinosi!

Tyto alba, 2019
Tyto alba, 2019

Mano tėtis rašo knygą / Tomas Dirgėla, Inga Dagilė. – Vilnius: Tyto alba, 2019. – 48 p.: iliustr. – ISBN 978-609-466-413-7

Knygos anotacija:

Tomas Dirgėla – vaikų rašytojas, LRT radijo laidos vaikams kūrėjas ir vedėjas – geriausiai jauniesiems skaitytojams pažįstamas kaip detektyvinės serijos „Domas ir Tomas“ autorius. Pirmoji šios serijos knyga „Dingusios šluotos byla“ 2017 m. pelnė geriausios metų knygos vaikams premiją. Šiandien T. Dirgėla yra parašęs jau per dešimt vaikų mėgstamų kūrinių, o savo mylimą rašytoją skaitytojai atpažįsta net gatvėje ar prekybos centre!

Mano vardas Ąžuolas, o mano tėtis yra rašytojas. Jis rašo knygas vaikams savo darbo kambaryje. Bet kodėl jo kambarys vadinamas darbo, jeigu tėtis ten nieko nedirba?

Berniukas nesupranta, kodėl jo tėtis nerašo ‒ tik vaikštinėja po savo darbo kambarį pirmyn atgal! Tuo tarpu tėtis neranda įkvėpimo užbaigti pradėtos knygos…

Ką daryti, kai nieko nesidaro? Ogi eiti ir pažaisti!

Pirmoji žinomo vaikų rašytojo Tomo Dirgėlos paveikslėlių knyga, iliustruota puikios dailininkės Ingos Dagilės, pasakoja tikrą istoriją iš rašytojo kasdienybės ir dar kartą parodo, kiek daug gali duoti su šeima praleistas laikas.

Dominicus Lituanus, 2019
Dominicus Lituanus, 2019

Rudnosiuko raštai: atsiminimai, esė, nesąmonės: (I ir II tomai) / Vytautas V. Landsbergis; dailininkas Jonas Landsbergis. – Vilnius: Dominicus Lituanus, 2019. – 230 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8227-12-3

Knygos anotacija:

Tai geriausių Rudnosiuko istorijų ir anekdotų antologija. Knygą „Rudnosiuko raštai“ sudaro dvi dalys: pirmoji – tai perdaryta, papildyta 1994 metais išleistos ir metų knygos apdovanojimą pelniusi „Rudnosiuko istorijų“ versija; antroji – vėlėliau rašyti – paskutiniųjų penkerių metų rudnosiuko nuotykiai.

„Vytės Nemunėlio „Meškiukas Rudnosiukas“ – mėgstamiausia mano vaikystės knyga. Bet ji labai plona – viens du ir, perskaitai… Perskaitai ir galvoji: o ką Rudnosius veikė užaugęs, pokariu… Prie Brežnevo… Gorbačiovo… Kaip jis elgėsi mokykloje, kalėjime, tremtyje, kitose lavinimo įstaigose? Kaip jis valgo, kaip bučiuojasi? Gal Rudnosiukas iš viso nemoka bučiuotis? Ar spėjo Vytė išmokyti jį valgyt šakute, ar jis vis dar ryja rankomis?

Ir kas tas Rudnosiukas iš viso? Žmogus ar meška? Ar koks kitas gyvulys? Su ragais ar be… Jaunas ar senas? Plaukuotas ar nuplikęs?

O gal Rudnosiukas – nei žmogus, nei gyvulys, o… diagnozė? Bet tada turėtų būti ir pirmieji rudnosiuko požymiai, vėlesnės stadijos, vaistai… Koks, tarkim, yra pirmos stadijos rudnosiukas? O kaip atrodo žmogus, kuriam jau visiškas rudnosiukas? Ar tai užkrečiama? Nežinau…“ Vytautas V. Landsbergis

Nieko rimto, 2019
Nieko rimto, 2019

Tikrieji balandžiai nebijo pavojų / Andrew McDonald, Ben Wood; iš anglų kalbos vertė Tomas Einoris. – Vilnius: Nieko rimto, 2019. – 220 p.: iliustr. – Ciklo 2-oji knyga. – ISBN 978-609-441-588-3

Knygos anotacija:

Balandis Naminis ūkyje garsėjo kaip tas, kuriam ne visi namie. Juk jis mėgo persirenginėti! Bet išaušo diena, kai jį surado karvelis Didžiagurklis ir pakvietė prisijungti prie ypatingų balandžių būrio. Jie – stiprūs, lankstūs ir greiti. O svarbiausia – jie gaudo blogiukus ir padeda visiems, kam prireikia pagalbos!

Du jauni amerikiečiai – rašytojas Andrew McDonaldas ir dailininkas Benas Woodas – kviečia nerti į linksmų įvykių balą, iš kurios be juoko ir geros nuotaikos neišlipsite.

Knyga skiriama jauniesiems skaitytojams ir visiems, kurie palaiko balandžius.

Alma littera, 2019
Alma littera, 2019

Gudragalviai: apsakymai jauniems ir išmaniems skaitytojams / Kazys Saja; iliustravo Rimantas Juškaitis. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 91 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3809-0

Knygos anotacija:

„Kartą kažkas rašytojo paklausė, kodėl Dievulis panoro sukurti žmogų.

– Gal todėl, kad joks kitas gyvūnas nesugebėjo pats iš savęs ir iš kitų pasišaipyti, – pajuokavo Kazys Saja, tikriausiai norėdamas, kad viso to netrūktų ir šioje knygoje.“

Šią knygą sudaro nauji apsakymai, skirti jaunesnio ir vidurinio amžiaus moksleiviams, bet tinkantys ir suaugusiems.

Kitos knygos, 2019
Kitos knygos, 2019

Ar girdi, kaip medžiai šneka?: trumpa atradimų kelionė miške / Peter Wohlleben; iš vokiečių kalbos vertė Zita Baranauskaitė-Danielienė. – Vilnius: Kitos knygos, 2019. – Vilnius. – 127 p.: iliustr. – ISBN 978-609-427-377-3

Knygos anotacija:

Ar medžiai naktį miega? Kaip jie kalbasi vieni su kitais? Kur tuštinasi šernai? Kaip veikia miško internetas?

Jei apie medžius ir kitus miško gyventojus nori sužinoti keisčiausių dalykų – eime kartu! Drauge leiskimės į nepaprastą ekspediciją po mišką ir stebėkime, kas ten vyksta. Atskleiskime gamtos paslaptis, atraskime gudrybes, kurių miško gyventojai imasi norėdami išlikti.

Miškininkas Peteris Wohllebenas šioje kelionėje pateiks daug įdomybių. Jau daugiau kaip 20 metų šeimas ir vaikų grupes jis lydi iškylose po mišką. O iškylautojams rūpi įvairiausi dalykai. Šioje knygoje rasi atsakymus į įdomiausius klausimus. Tai pirmoji P. Wohllebeno knyga vaikams.

Knygų „Paslaptingas medžių gyvenimas“ ir „Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį“ autoriaus knyga.

Visiems mažiems smalsuoliams, vyresniems nei 6-erių.

Alma littera, 2019
Alma littera, 2019

Bebriukų metai / Selemonas Paltanavičius; iliustravo Reda Tomingas. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 58 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3830-4

Knygos anotacija:

Mes – bebrai. Mūsų šeima labai draugiška, mes viską darome kartu. O kaip savo jaukioje trobelėje gyvename visus metus, jums pasakoja gamtos mylėtojas Selemonas.

Eikš, susipažink su bebrų pasauliu!

Sek smalsiosios varnos dienoraštį ir stebėk gamtą kartu!

Žalias kalnas, 2019
Žalias kalnas, 2019

Ką manė kamanė?: eilėraščiai / Vainius Bakas; iliustravo Marija Smirnovaitė. – Kaunas: Žalias kalnas, 2019. – 55 p.: iliustr. – ISBN 978-609-95964-5-7

Knygos anotacija:

Smagu, kai eilėraščiai vaikams prasmingumu ir kalbos grožiu nė kiek nenusileidžia suaugusiųjų poezijai. Tokia yra Vainiaus Bako knyga „Ką manė kamanė“ – švelniai besiliečianti prie mus supančio pasaulio, jaudinanti subtiliu gamtos pajautimu, nuspalvinta žaismingais nutikimais, juokingomis detalėmis, kupina lengvai suprantamų vaizdinių. Kiekvienas poeto eilėraštis – lyg trumpa, jauki ir jautri vaikystės pasaka, kurioje norisi bent mirksnį pagyventi. O kad šiek tiek ilgiau užtruktume, dailininkė Marija Smirnovaitė sukūrė kerinčių vaizdų.

Presvika, 2019
Presvika, 2019

Tikro draugo dienoraštis: Raulio Džefersono knyga / Jeff Kinney; iš anglų kalbos vertė Rolanda Strumilienė; iliustracijas piešė Jeff Kinney. – Vilnius: Presvika, 2019. – 217 p.: iliustr. – ISBN 978-609-483-031-0

Knygos anotacija:

Grego Heflio draugas Raulis Džefersonas nusprendžia taip pat rašyti dienoraštį. Juk jiedu su Gregu draugai, o draugai viską daro vienodai. Bent jau taip mano Raulis. Tačiau Gregui draugo sumanymas nepatinka. Ir Gregą galima suprasti. Juk Raulis papasakos tokių dalykų, kad Gregui teks smarkiai rausti. Tad ar Gregas ir Raulis liks draugai, sužinosite perskaitę naują NEVYKĖLIO DIENORAŠČIO variantą – TIKRO DRAUGO DIENORAŠTĮ!

 

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai