2019 m. vasario mėnesio knygos

2019 m. kovo 07 d.

 

Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos elektroniniu leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.

Edeno išrinktieji: romano „Edeno vaikai“ tęsinys / Joey Graceffa kartu su Laura L. Sullivan; iš anglų kalbos vertė Aistis Kelertas. – Vilnius: BALTO leidybos namai, 2019. – 365 p. – ISBN 978-609-8233-19-3

Knygos anotacija:

Jarou priklauso elitui. Ji – vienos galingiausių Edeno moterų duktė. Turtinga, valdinga, užprogramuota šlovei, gali apkartinti gyvenimą bet kuriam elitinės „Ąžuolų“ internatinės mokyklos mokiniui, stojusiam jai skersai kelio. Jarou gyvenimas buvo nesibaigiantys pašėlę vakarėliai… kol sutiko žavią mergaitę alyviniais plaukais.

Rovenai visą gyvenimą teko slapstytis arba nuo ko nors bėgti. Ji – neteisėtas antras vaikas šeimoje ir kelia grėsmę griežtai reguliuojamai visuomenei, todėl yra pasmerkta mirčiai arba… dar baisesnei bausmei. Kai tėvas išdavė šeimą, o su mama susidorojo vyriausybė, Rovena rado prieglobstį požeminiame mieste. Čia gyvena atstumtieji ir auga vienintelis Žemėje likęs gyvas medis. Čia ji sutiko bebaimį Laklaną, galintį pasiūlyti daugiau nei tik draugystę. Tačiau ją sučiumpa valdžios pareigūnai, ir nuo tada Rovenos likimas nežinomas.

Kai dvi mergaitės atras jas siejančią giją, grius prisiminimus saugojusi užtvanka ir jų gyvenimai pasikeis neatpažįstamai. Toks kaip iki šiol nebebus ir Edenas, dirbtinio intelekto valdomas miestas po „kupolu“.

 

Anė iš Evonlio: romanas / Lucy Maud Montgomery; iš anglų kalbos vertė Viltaras Alksnėnas; iliustravo Aida Janonytė. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 333 p.: iliustr. – („Pegaso“ vaikų kolekcija). – ISBN 978-609-01-3587-7

Knygos anotacija:

Antroji Kanados rašytojos Lucy Maud Montgomery (1874–1942 m.) knyga apie rusvaplaukę mergaitę Anę – romano „Anė iš Žaliastogių“ tęsinys.

Šioje knygoje Anė „jau šešiolikos su puse“, ji pradeda mokytojauti, tačiau nė kiek nepraradusi įgimto romantizmo, gyvenimo džiaugsmo, meilės gamtai. Kūrinyje gausu linksmų, komiškų situacijų, daug nuoširdaus ir gilaus jausmo. Skaitytojai susitiks su jau pažįstamais ir naujais herojais – Evonlio senbuviais bei atvykėliais.

 

 

Burtininkų amžius: raganių karalius: romanas / teksto ir iliustracijų autorė Cressida Cowell; iš anglų kalbos vertė Elžbieta Kmitaitė. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 388 p.: iliustr. – Ciklo 1-oji knyga. – ISBN 978-609-01-3457-3

Knygos anotacija:

Burtininkų berniukas Zaras ir kariautojų mergaitė Norė nuo mažens buvo mokomi nekęsti vienas kito. Bet istorija ne apie tai. Šis pasakojimas apie tai, kas atsitinka, kai susiduria jųdviejų pasauliai…

Zarui jau turėjo pasireikšti magiškosios galios. Bet jis vis dar nemoka kerėti, todėl nutaria sumedžioti raganių ir pasiglemžti jo magiją. Taigi, tenka leistis į uždraustą Pražūtingąją girią.

Zaras nė nenutuokia, kad pagaus ne raganių, o Norę iš priešiškos kariautojų genties.

Jiems susitikus, pasaulis neatitaisomai pasikeičia. Ilgus amžius požemiuose kalintas siaubingas padaras ištrūksta. Senoji blogio jėga grįžta. Tik suvieniję savo jėgas mirtini priešai Zaras ir Norė gali pamėginti išgelbėti pasaulį.

Magijos ir nuotykių knyga.

 

Fantastiniai gyvūnai: Grindevaldo piktadarystės: originalus scenarijus / J.K. Rowling; iš anglų kalbos vertė Elžbieta Kmitaitė; iliustracijos ir dizainas: MinaLima. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 287 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3611-9

Knygos anotacija:

Kelionė po burtininkų pasaulį tęsiasi…

Pirmosios serijos dalies „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ pabaigoje Njutas Miglapūtys padeda prezidentei sučiupti galingą piktąjį burtininką Gelertą Grindelvaldą. Tačiau Grindelvaldas, kaip ir grasino, pasprunka iš kalėjimo ir iškeliauja suburti savo sekėjų, kurių dauguma nė nenutuokia apie jo užmojus: Grindelvaldas trokšta iškelti grynakraujus burtininkus į valdžią, kad šie valdytų Žiobarus.

Siekdamas sukliudyti Grindelvaldui vykdyti savo planus, Dumbldoras šią užduotį paveda savo buvusiam Hogvartso mokiniui Njutui, šis kaipmat sutinka padėti, nenutuokdamas, kokie pavojai jo tyko. Burtininkų pasaulis vis labiau susiskaldo, meilė ir ištikimybė susvyruoja net tarp artimiausių draugų ir šeimos.

„Fantastiniai gyvūnai: Grindelvaldo piktadarystės“ – antrasis skaitytojų pamėgtų knygų apie Harį Poterį autorės J. K. Rowling penkių filmų serijos scenarijus. Pagal jį sukurtas filmas, kuriame fantastinių gyvūnų globotojo ir tyrinėtojo Njuto Miglapūčio vaidmenį atlieka „Oskaro“ laureatas Edis Redmeinas (Eddie Redmayne). Veiksmas vyksta 1927 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai Njutui Miglapūčiui pavyko sučiupti garsų piktajį burtininką Gelertą Grindelvaldą. Naujausia nepakartojama paslapčių ir magijos istorija skaitytojus iš Niujorko perkelia į Londoną ir Paryžių.

 

Gandriuko metai / Selemonas Paltanavičius. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 60 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3612-6

Knygos anotacija:

Gamtos žinovas ir mylėtojas Selemonas Paltanavičius pasakoja apie mūsų mylimą gandrą nuo tos akimirkos, kai paukščiukas išsirita iš kiaušinio: kaip jis auga ir tvirtėja, kur skrenda žiemoti ir kokius laiškus iš šiltųjų kraštų mums siunčia. Gandriuką nuolat lydi ir stebi smalsioji kaimynė varna.

Knyga skiriama 4–8 metų vaikams.

 

Marmiai: Olis ir dažų kibirėlis / Indrė Pavilonytė, Martynas Pavilonis. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 72 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-3589-1

Knygos anotacija:

Kai į lovas sugula ne tik maži vaikai, bet ir mamos bei tėčiai, tolimoje ir paslaptingoje Martvudo girioje atgyja MARMIŲ miestelis.

Jūsų rankose – įkvepianti istorija apie mielą marmį OLĮ, kuris, visai kaip ir mes, ieško, klysta, bijo ir tik išdrįsęs įveikti savo baimes – randa tai, ko ieškojęs.

Smalsu susipažinti? Laikas leistis į kelionę mėnesienos apšviestais girios takais!

 

Wildcard: atėjo atpildo metas: romanas / Marie Lu; iš anglų kalbos vertė Rima Rutkūnaitė. – Vilnius: Alma littera, 2019. – 367 p. – Ciklo „Warcross“ 2-oji knyga. – ISBN 978-609-01-3596-9

Knygos anotacija:

Emika jaučiasi išduota. Ją pribloškia Hideo troškimas valdyti žmonių protus pasitelkus „Warcross“ žaidime įdiegtą dirbtinį intelektą. Be to, čempionate ji tik per plauką liko gyva, ir dėl to kaltas Hideo, vienintelis žmogus, kuriuo ji visiškai pasitikėjo. Nulis, paslaptingas ir pavojingas įsilaužėlis, iš pradžių atrodė kaip didžiausias piktadarys. Iš tiesų jis kaip tik mėgina sustabdyti Hideo užmačias – valdyti pasaulį, atimti iš žmonių laisvą valią, kontroliuoti jų mintis ir jausmus.

Dabar Emika turi nuspręsti, su kuo ir dėl ko ji kovos. Žaidimas tęsiasi.

Mergina sulaukia Nulio pasiūlymo įveikti Hideo. Ji ir „Fenikso raiteliai“ stoja akistaton su nematoma grėsme. Tik viskas turi savo kainą. Ir Emika netrukus sužinos, kokia ji didelė…

Ant kortos pastatyta ne tik merginos gyvybė, bet ir meilė.

Ar išdrįs Emika sunaikinti Hideo? Ar toli ryšis eiti, mėgindama išgelbėti savo ir visos žmonijos ateitį?

 

Sukeistas: mistinis romanas / Kotryna Zylė; iliustracijų autorė Kotryna Zylė. – Vilnius: Aukso žuvys, 2019. – 231 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8120-39-4

Knygos anotacija:

„Šūdas. Basta, koniec, the end. Visas pasaulis toliau suksis be manęs. Taip vyksta dalykai.“

O ką, jeigu vieną dieną jūsų miestas virstų bekraščio sniego ir šalčio kalėjimu? Jei mokyklos rūsio tamsoje sutiktumėt patį Velnią, o baltai apsigobusi Giltinė atkeliautų gerokai anksčiau, nei tikėjotės? Ar jausmai galėtų būti stipresni už lemtį?

Šių dienų Vilnius. Šešiolikmečiai Gabija ir Gedas mokosi Dailės mokykloje. Abu jie – labai skirtingi ir abiem vienu metu ima dėtis keisti dalykai. Beužsimezganti draugystė netikėtai lemia dviejų pasaulių – realaus ir anapusinio – susidūrimą.

Kotryna Zylė – rašytoja ir dailininkė, kurianti mitologijos temomis. Jos debiutinė knyga „Milžinas mažylis“ (Aukso žuvys, 2014) buvo įtraukta į geriausių 2014 m. knygų vaikams penketuką; „Didžioji būtybių knyga“ (Aukso žuvys, 2016). Knygos meno konkurse apdovanota kaip gražiausia 2016 m. knyga vaikams.

„Sukeistas“ – pirmoji autorės knyga jaunimui.

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai