2020 m. gruodžio mėnesio knygos (II dalis)

2021 m. sausio 06 d.
Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo grožinės literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.

 

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Sniego karalienė: pasaka / Hans Christian Andersen; iliustravo Manuela Adreani; iš danų kalbos vertė Aurelija Bivainytė. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 76 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-686-6

Knygos anotacija:

Tik paklausykit!

Viename dideliame mieste gyvena du geriausi draugai – Kajus ir Gerda. Jiems gera drauge ir jie gražiai žaidžia tiek lietui lyjant, tiek saulei šviečiant. Tik žiemą kiek šiurpu klausytis pasakojimų apie šaltaširdę Sniego karalienę. Kai vieną dieną piktoji žiemos valdovė nusprendžia pagrobti Kajų, Gerda išsiruošia į pilną pavojų ir stebuklų kelionę.

Hansas Christianas Andersenas ne veltui tituluojamas pasakų karaliumi. „Sniego karalienė“ – vienas gražiausių ir giliausių jo kūrinių, primenantis skaitytojams apie neišmatuojamą meilės ir gerumo galią.

Istorijai besibaigiant, žinosime daugiau, nei žinome dabar. Tad paklausykite!

Tyto alba, 2020
Tyto alba, 2020

Tėtušis Kalėda ir aš / Matt Haig; iliustravo Chris Mould; iš anglų kalbos vertė Augustė Burbaitė. – Vilnius: Tyto alba, 2020. – 305 p.: iliustr. – ISBN 978-609-466-517-2

Knygos anotacija:

Ar prisimeni Ameliją? Našlaitę iš Londono, kuri išgelbėjo Kalėdas, nes vienintelė pasaulyje tikėjo Tėtušiu Kalėda? Tada viskas baigėsi gerai – kalėdinė magija grįžo į pasaulį, o kur dingo Amelija? Ameliją Tėtušis Kalėda pasiėmė į elfų šalį. Į Elfhelmą, kurio nerasi žmonių žemėlapiuose ir kur gyvena vien tik elfai. Atrodytų, kas gali būti puikiau – Amelija eina į elfų mokyklą ir mokosi to, ką turi mokėti tikras elfas. Tačiau… jai labai sunkiai sekasi elfų magija. Be to, pasirodo, kad jos buvimu Elfhelme džiaugiasi toli gražu ne visi. Didžiausias Amelijos priešas – piktasis elfas Tėtušis Vodolas, kuris siekia išvyti mergaitę iš elfų miesto. Žmonėms ne vieta tarp elfų!

Ir čia į pagalbą jam ateina senas Tėtušio Kalėdos priešas – Velykų kiškis ir jo kariauna. Drauge su piktuoju Vodolu kiškiai ketina sugriauti Kalėdas ir sunaikinti viską, kas su jomis susiję. Ar pavyks Amelijai ir šį kartą išgelbėti Kalėdų džiaugsmą, Tėtušį Kalėdą ir visą Elfhelmą?

Atsiversk knygą ir sužinok!

Garnelis, 2020
Garnelis, 2020

Broliai Liūtaširdžiai: apysaka / Astrid Lindgren; iš švedų kalbos vertė Eugenija Stravinskienė; iliustravo Ilon Wikland. – 5-asis patais. leid.. – Vilnius: Garnelis, 2020. – 258 p.: iliustr. – ISBN 978-9955-883-69-2

Knygos anotacija:

Broliai Junatanas ir Skrebutis Liūtaširdžiai susitinka pomirtiniame pasaulyje – Nangijaloje, amžino pavasario ir žydinčių sodų šalyje. Bet ramų Nangijalos slėnių gyvenimą sudrumsčia tironas Tengilis ir siaubą kelianti pabaisa Katla. Broliai leidžiasi į nuotykių ir pavojų kupiną kelionę, norėdami įveikti blogį ir išvaduoti pavergtus Nangijalos žmones.

Pasaulinės vaikų literatūros šedevras Astridos Lindgren kūrinys „Broliai Liūtaširdžiai“ – tai pasakojimas apie narsią dviejų brolių meilę, kurios nepajėgia įveikti mirtis. Knyga išversta į 45 pasaulio kalbas.

Astrid Anna Emilia Lindgren – žymi švedų vaikų rašytoja, kurios didžioji dauguma knygų buvo išverstos į 85 kalbas ir išspausdintos daugiau nei 100 valstybių.

Dominicus Lituanus, 2020
Dominicus Lituanus, 2020

Briedis Eugenijus Uogieninas: (pasakos apie meilę ir kitus nesusipratimus) / Vytautas V. Landsbergis; dailininkė Dalia Karpavičiūtė. – 3-iasis leid. – Vilnius: Dominicus Lituanus, 2020. – 130 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8227-21-5

Knygos anotacija:

Briedis Eugenijus Uogieninas – žaisminga pasakų knyga, kupina meilės trikampių ir keturkampių, kurie supančiojo beveik visus Labanoro girios gyventojus. Lakštingalą Izabelę, upėtakį Igorį, lydeką Ifigeniją, briedį Eugenijų ir net užkietėjusį Pažeimenio kaimo senbernį Jurgį Jurgutį. Knyga tinkama ne tik pradedantiems įsimylėjėliams, bet ir įpusėjusiems ar baigiantiems. Ir visiems kitiems, susipainiojusiems meilės tinkluose arba žadantiems painiotis ateityje.

Knyga apie briedį Eugenijų artima „nonsensiška“ stilistika parašytoms knygelėms „Rudnosiuko istorijos“, „Obuolių pasakos ir kriaušių“, kurių skaitytojais gali būti tiek vaikai, tiek augesni žmonės.

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Direktorė Brakselė ir magiškasis žiedas / Carry Slee; iliustravo Iris Boter; iš olandų kalbos vertė Jolita Urnikytė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 278 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4318-6

Knygos anotacija:

Lotė ir Taisas lanko šaunią mokyklą ir labai myli savo auklėtoją Evi. Tačiau viskas pasikeičia, kai mokyklos direktore paskiriama piktoji Brakselė. Ji kuo griežčiausiai uždraudžia mokykloje švęsti gimtadienius ir vaišinti bendraklasius, o mokyklinės išvykos apskritai neberengiamos. Auklėtojos Evi klasė kaipmat sugalvoja direktorei pravardę – Bjauraklė – ir ima kurti planus, kaip ja atsikratyti.

Bet tai dar ne viskas: Lotė turi paslaptį. Ją kamuoja viena bėda, kurią žūtbūt reikia įveikti. Ar magiškasis auklėtojos Evi žiedas padės jai išsivaduoti iš pinklių?

Carry Slee – viena populiariausių vaikų rašytojų Nyderlanduose. Autorė 9 kartus pelnė Vaikų komisijos premiją (Prijs van de Nederlandse Kinderjury) ir 5 kartus buvo išrinkta Jaunųjų skaitytojų (Jonge Jury) metų knygos autore.

Iki šiolei parduoti daugiau nei 5 milijonai jos knygų egzempliorių.

Alma littera, 2021
Alma littera, 2021

Du gali išlaikyti paslaptį: […jei vienas iš jų negyvas]: romanas / Karen M. McManus; iš anglų kalbos vertė Gabrielė Virbickienė. – Vilnius: Alma littera, 2021. – 322 p. – ISBN 978-609-01-4372-8

Knygos anotacija:

Pavojingos apgaulingai tykaus miestelio paslaptys, šiurpinantys grasinimai, žmogžudystės ir begalinis jaunos merginos ryžtas išsiaiškinti tiesą – tobulas kokteilis kvapą gniaužiančiam detektyviniam trileriui.

Eko Ridžas – mažas Amerikos miestelis. Elerė jame nėra buvusi, bet apie jį žino viską. Kadaise ten dingo jos septyniolikmetė teta, o vos prieš penkerius metus miestelį išgarsino abiturientų pokylio karalienės žmogžudystė. Dabar Elerė kraustosi į Eko Ridžą pas močiutę, kurios beveik nepažįsta.

Miestelis tarsi atvirukas, bet kupinas paslapčių. Dar nė neprasidėjus mokslo metams anonimas pagrasina abiturientų pokylyje pakartoti, kas nutiko prieš penkerius metus, o tada dingsta dar viena mergina.

Elerei paslaptys ne naujiena. Jų turi ir jos mama, ir močiutė, ir su kiekviena Eko Ridže praleista diena aiškėja, kad visi ką nors slepia. Tačiau bėda ta, kad paslaptys gali būti labai pavojingos, o dauguma nemoka jų saugoti…

Karen M. McManus – pasaulio jaunimo dėmesį prikausčiusio bestselerio „Vienas iš mūsų meluoja“ autorė. Antra autorės knyga „Du gali išlaikyti paslaptį… jei vienas iš jų negyvas“ akimirksniu pavergė skaitytojus, pelnė krūvą apdovanojimų ir jau yra išversta į daugiau nei 30 kalbų!

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020

Duoniukų karas: pas močiutę ir senelį viskas skutais lekia / Bob Konrad; iš vokiečių kalbos vertė Zita Danielienė; iliustravo Daniela Kohl. – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020. – 100 p.: iliustr. – ISBN 978-609-480-185-3

Knygos anotacija:

PAS MOČIUTĘ IR SENELĮ VISKAS TRUPINIAIS GŪRA

Viešnagė pas senelius šįsyk tikrai turėjo praeiti ramiai. Tačiau jau pačią pirmą dieną Paukštasuokyje Majo ir Superis suprato – nieko gero nebus. Močiutė Elfė ir senelis Izis baisiausiai susiginčijo. Ir dėl ko gi? Ogi dėl duoniukų. Žūtbūtinai išsiskyrė jų nuomonės, kurią pusę tepti sviestu.

O tada reikalai visai suprastėjo. Paukštasuokio gyventojai, pasiskirstę į senelių ir močiučių stovyklas, paskelbė vieni kitiems karą. Užvirė baisus neskalbtų kojinių, vandens bombų ir žudikiškų supuvusių daržovių mūšis.

Kad išgelbėtų atostogas, Majo ir Superis turėjo imtis neatidėliotinų veiksmų. Ar jiems pavyks atkurti miestelyje taiką?

Įsimintinų personažų, baisiai juokingų nuotykių, smagaus apsižodžiavimo ir vaikiškos gyvenimo išminties kupina istorija 5–8 m. skaitytojams.

Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2020
Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2020

Kedrynų mergaitės istorijos / Elvyra Žeižienė; iliustravo Andrius Seselskas. – Vilnius: Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2020. – 83 p.: iliustr. – (Vaikų bibliotekėlė). – Ši knyga – šeštojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso (2018 m.) antrosios premijos laimėtoja. – ISBN 978-609-8161-44-1

Knygos anotacija:

Kedrynų mergaitės istorija gimė savaime. Tarsi tie smaragdiniai taigos kedrai, išaugę iš žemėn nukritusių kankorėžių sėklelių, Aš, gimusi ir augusi Sibiro tremtyje, vaikystės prisiminimus veriu ant smilgos lyg žemuogių karolius. Mažai mergaitei gyvenimas Sibire – tai trumpos karštos vasaros ir ilgios speiguotos žiemos. Žaidimai kieme su draugais ir didelė sauganti tėvų meilė atšiauriame krašte.

Ši trapi atmintis iš visos širdies įteikta dabarties kartims – tai autorės dovana, primenanti tautos istoriją.

Dvi tylos, 2020
Dvi tylos, 2020

Lilė ir Liusė / istoriją parašė Anna Veriopoulou; iliustravo Mariana Villanueva Segovia; iš anglų kalbos vertė Martyna Bražiūnaitė. – Vilnius: Dvi tylos, 2020. – 36 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8232-21-9

Knygos anotacija:

Kartą nuošaliausiame atokaus kaimelio name gyveno mergaitė vardu Lilė. Labiau už viską Lilė mėgo ištisą dieną žaisti paplūdimyje. Tačiau jai labai trūko draugo… Staiga sušlamėjo medžiai ir Lilės ausis pasiekė trys amtelėjimai. Netikėtai pasirodęs grynaveislis šunelis vardu Liusė visiškai pakeis jos gyvenimą. Lilė su Liuse įrodys, kad tikra draugystė gali viską.

„Lilė ir Liusė“ – tai pasakojimas apie žmogaus ir gyvūno draugystę, gyvūnų teises, rūpinimąsi kitu ir atsakomybę, o labiausiai – apie tai, kaip svarbu duoti nieko nesitikint mainais. Tai pasakojimas apie miške susitikusius mergaitę ir šunį.

Tikra knyga, 2020
Tikra knyga, 2020

Miegas / parašė Marius Marcinkevičius; nupiešė Laura Tulaitė. – Vilnius: Tikra knyga, 2020. – 24 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8142-60-0

Knygos anotacija:

Kartais jį taip sunku prisikviesti. Guli užmerkęs akis, o jis neateina ir tiek. Net jei mintyse priverti avis šokinėti iš vienos pusės į kitą. O kartais vos spėji padėti galvą ant pagalvės ir jau nebeturi jėgų atsimerkti. Vokai tampa sunkūs, o kvėpavimas gilus ir lėtas. Tu grimzti vis gilyn ir gilyn. Jis saldesnis už medų ir lengvesnis už pūką. Taip, tai jis… MIEGAS.

Klausydamiesi šviesaus, lengvo ir puikiai surimuoto naujos “Miego” knygos teksto, mažieji skaitytojai drauge su įvairiausias gyvūnais, angelais, gamyklomis ir traukiniais palengva nukeliaus į miego karalystę. Nes kas gi gali būti geriau, nei švelnus mamos balsas, trapios, tarsi močiutės nėriniai Lauros Tulaitės iliustracijos ir lengvas, puikiai surimuotas  poeto Mariaus Marcinkevičiaus tekstas.

Egmont Lietuva, 2020
Egmont Lietuva, 2020

Nebijok aštrių dantų!: žaislinė eilėraštukų knyga / iliustravo Jess Moorhouse. – Vilnius: Egmont Lietuva, 2020. – 10 p.: iliustr. – ISBN 978-609-05-0551-9

Knygos anotacija:

Linksmi eilėraštukai apie gyvūnus mokys vaiką sveikai maitintis.

Skaniai pavalgę net ir pikčiausi plėšrūnai tampa draugiški, linksmi ir leidžia pačiupinėti savo dantukus!

Dvi tylos, 2020
Dvi tylos, 2020

Pilna galva debesų / Elena Val; iš katalonų kalbos vertė Carmina Daban, Dovilė Kuzminskienė. – Vilnius: Dvi tylos, 2020. – 41 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8232-20-2

Knygos anotacija:

Knyga „Pilna galva debesų“ – švelni istorija apie senatvinę demenciją. Pasitelkdama poetišką pasakojimo būdą ir alegorines nematomų draugų figūras, Elena Val kalba apie tai, kaip berniukas regi senstančios savo močiutės pokyčius.

Rašytojos tikslas – pasakoti apie tai, kas neramina, tačiau yra neišvengiama, ir tokiu būdu padėti vaikams suprasti, kas ir kodėl dedasi aplinkui. Nepaisant to, kad pagrindinis knygos kalbėtojas yra mažas berniukas, autorė skiria savo kūrinį įvairaus amžiaus auditorijai – tiems, kurie patys išgyvena senatvinius pokyčius, tiems, kuriems tenka rūpintis pagyvenusiais tėvais, ir, žinoma, mažiesiems, susiduriantiems su neįprastu senelių elgesiu.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020

Stebuklingas medis / Teresa Heapy; iliustravo Izzy Burton; iš anglų kalbos vertė Saulius Repečka. – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020. – 25 p.: iliustr. – ISBN 978-609-480-146-4

Knygos anotacija:

Pelėdžiukas su mama saldžiai miegojo savo medyje. Tik staiga mažylį kažkas pažadino. „Mama, lapai krenta!“ – išsigando jis. „Nebijok“ – mama švelniai apglėbė jį sparnu. Ir papasakojo stebuklingą istoriją.

Šiame medyje užaugo ji pati. Ir jos mama su tėčiu. Jie išskrido jau seniai, bet jų istorijos nedingo. Jas pasakoja medžio rievės ir šaknų pynės. O stiprybės medis semiasi iš saulės ir žemės. Ir jis čia augs visada.

Ramduva, 2020
Ramduva, 2020

Žaliasis Akmenėlis ir jo draugai = The Little Green Stone and his friends: pasaka lietuvių ir anglų kalbomis / Kęstutis Česnaitis, Ilja Bereznickas. – Ramučiai, Kauno r.: Ramduva, 2020. – 103 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8145-56-4

Knygos anotacija:

Pasaka „Žaliasis Akmenėlis ir jo draugai“ subtiliai skatina skaitytojus nepamiršti tikrųjų vertybių, tokių kaip šeima, draugystė, pagarba ir pagalba kitiems. Tai moderni istorija, nes veikėjai, kaip ir mes, norėdami kuo greičiau susisiekti vieni su kitais, naudojasi išmaniosiomis technologijomis.

Lavinamasis šios knygos pobūdis yra ne tik dėl galimybės ją skaityti lietuvių ir anglų kalbomis, bet ir dėl įvairių gamtos reiškinių, objektų ir gyvūnijos pavaizdavimo.

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai