2020 m. rugsėjo mėnesio knygos

2020 m. spalio 07 d.
Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo grožinės literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.

 

Aukso pieva, 2020
Aukso pieva, 2020

Dingusių gyvūnų sala / Pasi Pitkänen; iš suomių kalbos vertė Viltarė Urbaitė. – Vilnius: Aukso pieva, 2020. – 67 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8105-51-3

Knygos anotacija:

– Štai ten! Jie plaukia į atvirą jūrą! – šaukė Matijas.

Liūtas atkabino valtį, o Matijas užvedė variklį.

– Greičiau paskui juos!

Matijas ir tėtis liūtas leidžiasi į kelionę per plačią jūrą, į paslaptingą džiunglių salą. Bet ar jie tikrai ten ras Matijo mažąją sesutę Jonę ir liūtuką? Kas pagrobė juodu iš cirko arenos ir kam? Ir kodėl saloje knibžda tiek keistų gyvūnų?

Pašėlusi, puikiai iliustruota Pasio Pitkäneno nuotykių knygelė apie tolimą džiunglių salą primena mums gerai žinomus veikėjus Tarzaną, Mauglį ir Robinzoną Kruzą, bet išsiskiria šiuolaikiškam pasakojimui būdingu greičiu ir vaizdų galia. Leiskimės į nuotykių pasaulį!

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Gerda: istorija apie drąsą jūroje / Adrián Macho; iš anglų kalbos vertė Eglė Devižytė. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 32 p. – ISBN 978-609-441-637-8

Knygos anotacija:

Ar tenka kartais išsigąsti?  Greičiausiai pasitaiko. Net ir tokie dideli ir narsūs gyvūnai kaip banginiai gali pabūgti šiurpių šešėlių ar netikėtų garsų. Ką jau kalbėti apie žmones! Tačiau banginiai žino, kad baimės nereikia gėdytis – tereikia išmokti ją įveikti. Leiskitės į pilną nuotykių kelionę kartu su banginiais Gerda ir Larsu, kartu mokykitės įveikti baimę, atraskite drąsos ir grožėkitės nuostabiu povandeniniu pasauliu.

Tai jau antroji slovakų dailininko Adriáno Macho paveikslėlių knyga vaikams apie banginukę Gerdą ir jos nuotykius. Šioje istorijoje Gerda kartu su broliu Larsu leidžiasi į kelionę po jūras šiaurės pašvaistės link, norėdami surasti trūkstamus posmus lopšinei, kurią dainuodavo jų mama. Banginukai ne tik patiria nuotykių ir susipažįsta su įspūdinga povandenine gamta bei jos gyventojais, bet ir mokosi priimti ir įveikti baimę.

Adriánas Macho gyvena ir dirba Bratislavoje. Nuo pat mažų dienų buvo kūrybiškas. Mokykloje mokėsi keramikos. Daug metų praleido dirbdamas grafikos dizaineriu skirtingose reklamos agentūrose. Tikrasis rašytojo talentas atsiskleidė pradėjus dirbti iliustruotoju. Keletas Macho knygų tapo bestseleriais Slovakijoje ir skaitytojų yra labai gerai vertinamos.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Ilgiausia naktis: romanas / Isabel Abedi; iš vokiečių kalbos vertė Indrė Klimkaitė. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 309 p. – ISBN 978-609-441-671-2

Knygos anotacija:

– Ta naktis, – tarė jis žvelgdamas į dangų, tarsi kalbėtų su kuo nors, ko čia nėra. – Ta naktis prieš trylika metų tęsėsi iki šiandien. Jaučiu, kad dabar pagaliau gali išaušti rytas.

Ar kada nors atrodė, kad viskas aplink tave trapu ir netikra, regis, užtektų vos stumtelėti, ir visas gyvenimas subyrėtų kaip kortų namelis? Vitai kartais taip ir atrodo. Tik ji dar nežino, kiek šiurpių paslapčių, melų ir nutylėjimų gaubia jos kasdienybę. Kartais tam, kad sužinotum tiesą, reikia leistis į kelionę. Kartais reikia laukti trylika metų, kad baigtųsi ilgiausia tavo gyvenimo naktis.

Vita su draugais planuoja visą vasarą automobiliu keliauti po Europą. Tai bus jų gyvenimo kelionė, pilnos dienos ir naktys šėlsmo, siautulio, juoko ir nuostabių būsimų prisiminimų. Netyčia ant tėčio darbo stalo rastas naujas žymaus rašytojo rankraštis įkvepia išsukti iš suplanuoto maršruto ir aplankyti mažą Italijos miestelį, kuriame vyks būsimo romano veiksmas. Draugai nė nepastebi, kaip nerūpestingos atostogos staiga pavirsta kvapą gniaužiančiu detektyvu, kuriame telpa meilė, mirtis ir šiurpios šeimos paslaptys.

Vokiečių rašytoja Isabel Abedi vertinama ir apdovanota už kūrybą jaunimui savo šalyje, Lietuvoje jos knygos taip pat mielai skaitomos. Penktasis autorės romanas paaugliams „Ilgiausia naktis“ Vokietijoje apdovanotas jaunimo literatūros premija „Auksinė Leslė 2017“, moksleiviai balsuodami internete išrinko šią knygą geriausia vokiškai parašyta knyga jaunimui. Vertinimo komisija pabrėžė, kad „ši istorija apie tiesos ilgesį melo kupiname gyvenime aktuali ir jaunimui, ir suaugusiems“. Romanas įtrauktas į trumpąjį literatūrinių apdovanojimų sąrašą „Buxtehuder Bulle“, į lietuvių kalbą jį išvertė patyrusi vaikų ir jaunimo literatūros vertėja Indrė Klimkaitė.

Isabel Abedi trylika metų dirbo reklaminių tekstų kūrėja. Vakarais po darbo rašydavo knygas vaikams ir svajodavo, kad kada nors ši veikla bus jos pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Svajonė išsipildė ir Isabel seniai pamiršo apie darbą agentūrose. Per tą laiką rašytoja išleido ne vieną sėkmės sulaukusią knygą vaikams ir paaugliams, daugelis jų verčiamos į užsienio kalbas.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020

Kaip aš sutikau savo baubą / parašė Amanda Noll; iliustravo Howard McWilliam; iš anglų kalbos vertė Saulius Repečka. – Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2020. – 32 p.: iliustr.  – ISBN 978-609-480-151-8

Knygos anotacija:

Kartą vakare palovy ieškodamas savo sunkvežimiuko Etanas randa tokį raštelį: „Baubai! Paskutinis testas vyks čia.“

Etanui visiškai aišku – tai jo tėvai sumanė pagudrauti, kad tik jis neliptų iš lovos… bet staiga iš patamsių į jį sužiūra penkios poros mirksinčių akių.

Pasirodo, geltonkaklis baubas mokytojas pasikvietė čia savo baubukus mokinius, kad šie išmoktų nuvyti Etaną į lovą. Prasideda didysis išbandymas. Kuriam baubukui pavyks tapti geriausiu Etano draugu?

Ši juokingai šiurpi ir šiurpiai juokinga istorija padės žengiantiems į vaizduotės pasaulį vaikams susidraugauti su visais savo baubais. Knyga apdovanota keliomis premijomis! Ją rekomenduoja vaikų psichologai.

Pirmoji knyga apie Etano ir jo baubo Geibo nuotykius lietuviškai išleista 2017 m. Antroji pasirodė 2018 m. Tačiau, kaip žinia, baubai dažnai viską apverčia aukštyn kojomis. Todėl istorija apie baubų ir Etano draugystės pradžią išėjo paskutinė.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Kaip pavogti šunį: apysaka / Barbara O’Connor; iš anglų kalbos vertė Dangirutė Giedraitytė. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 149 p. – ISBN 978-609-441-670-5

Knygos anotacija:

Dar kartą perskaičiau taisyklių sąrašą ir pajutau, tarsi skilčiau pusiau. Viena mano pusė mąstė: „Džordžina, nedaryk šito. Vogti šuns tiesiog negalima“, kita  – „Džordžina, tu tikrai keblioje padėtyje ir turi padaryti viską, kad iš jos išsikapstytum“.

Mano vardas Džordžina, aš turiu mamą, jaunesnį brolį ir labai rimtų bėdų. Nuo tada, kai tėtis mus paliko, mes su mama ir broliu gyvename automobilyje. Gal iš pirmo žvilgsnio tai ir atrodo romantiška, bet tikrai sunku atrodyti tvarkingai, kai tavo namai – pusė galinės sėdynės, o praustis turi degalinėje. Nuslėpti šią gėdą nuo geriausios draugės darosi vis sunkiau, o ir mokytojai skundžiasi dėl suprastėjusių pažymių. Nusprendžiau, kad toliau taip tęstis negali. Mums verkiant reikia pinigų. O kai pamačiau skelbimą, kuriame atradusiam dingusį šunį siūlo net 500 dolerių, man kilo tobula idėja. Tik pirma reikia rasti šunį, kurį būtų verta vogti.

Kai tėtis palieka šeimą, Džordžina su mama ir broliuku patenka į keblią padėtį – jiems nebeužtenka pinigų susimokėti nuomai, tad nuo šiol jie gyvena automobilyje. Kol mama dirbdama dviejuose darbuose mėgina išmaitinti vaikus ir susitaupyti nuomai ir užstatui, Džordžinai kyla idėja, kaip pinigų gauti greičiau. Tai linksmai parašyta istorija apie labai rimtus dalykus ir, žinoma, meilę šunims. „Kaip pavogti šunį“ Bank Street edukologijos koledžo išrinkta geriausia 2008-ųjų metų knyga vaikams, 2014 metais Pietų Korėjoje pagal ją pastatytas filmas „Gaereul humchineun wanbyeokhan bangbeob“ (angl. How to Steal a Dog).

Amerikiečių rašytoja Barbara O’Connor (g. 1950 m.) Lietuvos skaitytojams jau pažįstama iš knygos „Noras“. Barbara užaugo Pietų Karolinoje su mama, tėčiu ir vyresne seserimi, su kuria daug žaisdavo ir pešdavosi. Dabar ji gyvena Šiaurės Karolinoje su vyru, turi suaugusį sūnų, du šunis ir daug rašo. Barbara O’Connor nuo mažens labai myli šunis ir rekomenduoja kuo gražiau elgtis su gyvūnais ir, žinoma, jų nevogti.

Aukso pieva, 2020
Aukso pieva, 2020

Nuopuolis ir pakilimas: romanas / Leigh Bardugo; iš anglų kalbos vertė Tėja Luna. – Vilnius: Aukso pieva, 2020. – 368 p.: iliustr.  – „Grišų trilogijos“ 3-ioji knyga. – ISBN 978-609-8105-52-0

Knygos anotacija:

Sostinė žlugo, Darklingas valdo Ravką, sėdėdamas šešėliniame soste. Dabar tautos likimas priklauso tik nuo palūžusios Saulės Kvietėjos, pėdsekio ir išblaškytų kažkada garsios magiškos armijos likučių.

Slėpdamasi senovinių tunelių ir uolų labirinte, nusilpusi Alina turi kliautis abejotina Aparato globa ir tais, kurie garbina ją kaip šventąją. Tačiau širdis trokšta surasti nepagaunamą ugnies paukštę ir viliasi, jog atskalūnas princas išties išliko gyvas. Alinai teks sudaryti naujų sąjungų ir nekreipti dėmesio į lenktynes, juk drauge su Malu ji turi rasti paskutinį Morozovo sustiprintoją. Ėmusi narplioti Darklingo paslaptis, ji atskleidžia praeitį, kuri visam laikui pakeis požiūrį į juos siejantį ryšį ir galią. Ugnies paukštė – vienintelis dalykas, skiriantis Ravką nuo sunaikinimo, tačiau kaina, kurią teks pakloti už jos sugavimą, gali būti viskas, už ką Alina kovojo.

„Nuopuolis ir pakilimas“ – trečioji grišų trilogijos knyga. Ši serija tapo „The New York Times“ bestseleriu ir išrinkta geriausia „Amazon“ metų knygos nominacijoje.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

O ką tu moki, Petsonai? / Sven Nordqvist; iš švedų kalbos vertė Elžbieta Kmitaitė; iliustracijos autoriaus. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 22 p. – (Aš skaitau!: 1 lygis). – ISBN 978-609-441-661-3

Knygos anotacija:

Petsono ir Finduso ūkyje šiandien – įprasta diena. O tai reiškia, kad laukia daugybė smagių dalykų! Visų pirma Findusui labai rūpi, ar Petsonas moka taip greit bėgti ir taip gerai baidyti vištas, kaip pats katinėlis. Tačiau Petsonas nemoka. Ir net į obelį įlipti nesugeba. Tai ką tu moki, Petsonai?

Svenas Nordqvistas (g. 1946 m.) – vienas mėgstamiausių švedų vaikų rašytojų ir dailininkų, o jo sukurti senelio Petsono bei katino Finduso personažai sužavėjo skaitytojus ne tik Švedijoje bei Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Šioje knygelėje Findusas nenustygsta vietoje ir vis klausinėja Petsono, ar šis gali taip greitai bėgti, taip puikiai šokinėti ar ropštis į obelį kaip pats katinėlis. Paaiškėjus, kad Petsonas taip nesugeba, Findusas ima domėtis, o ką gi Petsonas moka?

Spalvingi Sveno Nordqvisto piešiniai žavi ne tik išraiškingais personažais, bet ir detalių gausa. Kiekviena iliustracija tarsi atskiras pasaulis, kupinas smulkių detalių, kurios savaip papildo istoriją – net tyrinėjant jas ilgesnį laiką, galima vis aptikti naujų, anksčiau nepastebėtų dalykų. Gal todėl jas mėgsta ir vertina tiek daug skaitytojų – nuo mažųjų iki suaugusiųjų, kuriems paveikslėlių knygos jau toli praeityje.

Knyga priklauso serijos „Aš skaitau“ pirmam lygiui – didžiosios raidės, neilgi aiškūs sakiniai, linksmas ir įtraukiantis pasakojimas padės mokytis skaityti ir įtvirtinti įgūdžius.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Vagystė iš muziejaus / Marian Orłoń; iš lenkų kalbos vertė Kazys Uscila; iliustravo Jerzy Flisak. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 84 p.: iliustr. – Ciklo „Seklys Noselė“ 3-ioji knyga. – ISBN 978-609-441-672-9

Knygos anotacija:

Kas jau kas, bet seklys Noselė tikrai žino, kad jo šuo – nuostabus! Kuba ne tik puikus pagalbininkas sprendžiant bylas. Jis dar ir puikus pašnekovas.

Turėti šunį, kuris moka kalbėti, tikras džiaugsmas. O jei esi seklys, toks šuo gali tapti tikru slaptu ginklu kovoje su įvairaus plauko nusikaltėliais. Net jei tai pats garsusis vagišius Nepagaunama rankelė!

„Baltų lankų“ leidyba, 2020
„Baltų lankų“ leidyba, 2020

Jei būčiau liūtas / Rachel Bright, Jim Field; iš anglų kalbos vertė Reda Puodžiukė. – Vilnius: „Baltų lankų“ leidyba, 2020. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-479-314-1

Knygos anotacija:

Peliukas žino, kad būti mažam kartais labai nelengva. Niekas tavęs nepastebi ir nepakviečia žaisti, kartais kas nors užmina ar net prisėda… Giliai širdelėje Peliukas norėtų būti toks kaip Liūtas: drąsus, stiprus ir galingas. Tada visi jį matytų ir būtų jo draugai!

„Vėlų vakarą lovelėj

Užgimė mintis galvelėj:

„Gal užteks ramiai miegoti –

Privalau išmokt… RIAUMOTI!“

Pasaulį pakerėjusi Peliuko ir Liūto istorija žaismingai ir įtaigiai perteikia kiekvienam svarbias temas: kaip išmokti pasitikėti savimi ir nebijoti būti tuo, kas iš tikrųjų esame.

Knygų vaikams autorė Rachel Bright (Reičel Brait) ir iliustratorius Jimas Fieldas (Džimas Fyldas) – ne vieną svarbų apdovanojimą pelnę kūrėjai. Jų sugalvoti personažai sužavėjo daugybę jaunųjų skaitytojų ir jų tėvų visame pasaulyje.

Tyto alba, 2020
Tyto alba, 2020

Ką padarė šokių salė: eilėraščiai / Violeta Palčinskaitė; iliustravo Marija Smirnovaitė. – Vilnius: Tyto alba, 2020. – 87 p.: iliustr. – ISBN 978-609-466-498-4

Knygos anotacija:

Naujausia mylimos poetės Violetos Palčinskaitės eilėraščių knyga vaikams.

Šoko poros ir ne poros:

Du ožiukai, strutis, voras…

 

Nenutiko nieko blogo,

Nes dabar visi jau šoko!

 

Linki jums puikios dienelės

Autorė –

Iš šokių salės.

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Nauji namai Pūkuotukei / Linda Chapman; iliustravo Sophy Williams; iš anglų kalbos vertė Dangirutė Giedraitytė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 95 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4221-9

Knygos anotacija:

Greisei ir Džekui patinka ieškoti gyvūnams NAUJŲ NAMŲ!

PŪKUOTUKĖ yra miela katytė nuostabiu kailiu. Jai patinka būti lepinamai! Be to, ji turi slaptą talentą.

Ar pavyks dvyniams rasti žmogų, kuris ją lepins ir žavėsis jos išdaigomis?

V. Račickas, 2020
V. Račickas, 2020

Juzulio istorijos: įvairiu laiku įvairiose Lietuvos vietose gyvenantis Juzulis pasakoja apie save ir kitus / Vytautas Račickas; dailininkė Sigita Ručinskaitė-Pranevičienė. – Vilnius: V. Račickas, 2020. – 238 p.: iliustr. – ISBN 978-609-475-556-9

Knygos anotacija:

Dvidešimt septynios istorijos – ir tiek pat Juzulių.

Jie iš Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, kitų etnografinių Lietuvos rajonų. Todėl kartais vietos tarme prabyla. Juzulis – ne vien dabarties (ir ne tik vaikų) gyvenimo atpasakotojas, bet ir kai kurių istorinių įvykių liudininkas bei dalyvis.

Autoriui maga pažvelgti į socialinius, moralinius mūsų gyvenimo dalykus, tarpusavio santykius šeimoje, vaikų augimo skaudulius anuomet ir dabar.

„Baltų lankų“ leidyba, 2020
„Baltų lankų“ leidyba, 2020

Peštukai voveriukai / Rachel Bright, Jim Field; iš anglų kalbos vertė Reda Puodžiukė. – Vilnius: „Baltų lankų“ leidyba, 2020. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-479-298-4

Knygos anotacija:

„Mano!“ – Džiugas suriko skardžiai.

„Mano!“ – atkirto Benas piktai.“

Džiugas ir Benas, du maži voveriukai, užsigeidė to paties skanėsto – PASKUTINIO miške gardžių gardžiausio kankorėžio. Kas pačiups pirmas – to ir bus. Nutrūktgalviškos lenktynės prasideda!

Gyvybingos iliustracijos ir pamokanti, bet nuobodžiauti neleidžianti istorija privers mažuosius kvatotis balsu ir parodys, kaip gera viskuo dalytis su draugais.

„Šmaikštus žvilgsnis į daugeliui tėvų gerai pažįstamus nepasidalijimo barnius.“ (Evening Echo)

Knygų vaikams autorė Rachel Bright (Reičel Brait) ir iliustratorius Jim Field (Džimas Fyldas) – ne vieną svarbų apdovanojimą gavę kūrėjai, kurių sugalvoti šmaikštūs ir įsimintini personažai jau sužavėjo daugybę jaunųjų skaitytojų ir jų tėvų visame pasaulyje.

Egmont Lietuva, 2020
Egmont Lietuva, 2020

Tėtis mane myli / parašė Izzy Down; iliustravo Amanda Gulliver ir Nancy Armo. – Vilnius: Egmont Lietuva, 2020. – 25 p. – ISBN 978-609-05-0515-1

Knygos anotacija:

Tėtis Lapinas nori atskleisti Lapiukui, kaip stipriai jį myli. Jis pasiūlo pažaisti slėpynes ir palieka savo mažyliui nuostabius laiškus – užuominas.

Ši knyga – tai šiltas ir jautrus pasakojimas apie tėčio meilę sūnui.

Odilė, 2020
Odilė, 2020

Zuikis puikis: poemėlė / parašė E. Mieželaitis; iliustravo V. Kosciuška. – Vilnius: Odilė, 2020. – 21 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8222-26-5

Knygos anotacija:

Linksmai ir sklandžiai sueiliuota pasaka apie Zuikį puikį moko nepasiduoti viliojančioms pagundoms ir atkakliai siekti savo tikslo.

Viena labiausiai įsimintinų vaikystės knygų per daugelį kartų.

 

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Blogiukai / Aaron Blabey; iš anglų kalbos vertė Ina Jakaitė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – D. 1. – 137 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4236-3

Knygos anotacija:

ONAS VILKAS, PONAS RYKLYS,

PONAS SMAUGLYS IR PONAS PIRANIUS.

Jie visi blogiukai, ir visi tai žino. Blogiukai yra grėsmingi, pavojingi ir na… tiesiog BLOGI.

Bet šie vaikinai nori tapti DIDVYRIAIS.

Ir jie ketina to pasiekti darydami gerus darbus… patinka tau tai ar ne.

TVIRTAI LAIKYKIS IR BŪK PASIRUOŠĘS LINKSMAIUSIAI, IŠDYKIAUSIAI IR ŠAUNIAUSIAI KNYGAI, KOKIĄ TIK ESI SKAITĘS. LAIKAS SUSIPAŽINTI SU BLOGIUKAIS!

Gelmės, 2020
Gelmės, 2020

Kaip veidrodžio šukės / Florence Hinckel; iš prancūzų kalbos vertė Jūratė Karazijaitė; iliustravo ir maketavo Aistė Tarabildienė. – Vilnius: Gelmės, 2020. – 143 p.: iliustr. – (Paribio istorijos).– ISBN 978-609-8168-94-5

Knygos anotacija:

Anos Frank dienoraštis – vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių holokausto liudijimų. Slapstydamasi su šeima nuo nacių Amsterdame, paauglė Ana rašė dienoraštį. Mirė Bergen-Belzeno koncentracijos stovykloje 1945-aisiais, nesulaukusi savo šešiolikto gimtadienio.

Vienintelis išgyveno tik Anos tėvas, kuris ir įvykdė dukters prašymą – paskelbė jos dienoraštį, vėliau išverstą į 55 kalbas. Mergaitė aprašė gyvenimą slėptuvėje, paauglystės problemas, gimstančius jausmus ir negęstantį tikėjimą gėrio pergale.

Ir štai tokio pat amžiaus mergaitė Kleo, praėjus daugiau nei 70 metų, rašo dienoraštį, juo kreipdamasi į savo bendraamžę Aną, kurios dienoraštis ją sukrėtė. Jis buvo rašytas jos įsivaizduojamai draugei Kitei. Ir Kleo savo dienos įspūdžius baigia žodžiais: „Iki, tavo Kitė“. Kleo dienoraštis jaudina savo jautrumu, nuoširdumu. Prisimindama Anos tragišką ir didvyrišką gyvenimą, ji pasakoja savo išgyvenimus: tėvo išėjimą, motinos depresiją, sesers sielvartą, aprašo draugės žiaurumą, savo užgimstančius jausmus Dimitrijui. Romanas paaugliams nupintas iš trapių, be galo jaudinančių gijų.Kleo atsiveria visu savo vaikišku atvirumu ir aiškiu protu, ji nuoširdi ir jausminga.

Kleo išsilieja popieriuje, išgalvodama savo gyvenimą ir pati save, jau puikiai suvokdama, kad rašymas ją gelbėja. „Viena didžiausių tiesų slypi pačiose didžiausiose netiesose, ir dėl to man pasiutusiai gera!“

Knygos „ Kaip veidrodžio šukės“ pabaigoje autorė prisipažįsta, kad ji daug ką paėmė iš savo pačios dienoraščio, rašyto paauglystės metais.

Florence Hinckel gimė 1973 m. gruodžio 13 d. Įgijusi analitinio programavimo licenciją, ji mokytojauja Marselyje, Gvinėjoje ir Gvadelupėje, vėliau pasišvenčia rašymui. Kreipdamasi į vaikus kaip į suaugusiuosius, Hinckel rašo jaunimui rimtus ir humoristinius kūrinius.

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Mano mokytojas yra robotas / Dave Cousins; iliustravo Catalina Echeverri; iš anglų kalbos vertė Ina Jakaitė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 146 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4156-4

Knygos anotacija:

Kai močiutė savo vaikaičiams dvyniams Džeikui ir Džesei sukuria robotą auklę Robiną, kyla didžiulė SUMAIŠTIS! Per vieną nelaimę netekęs atminties robotas ima manyti, kad dirba mokytoju Džeiko ir Džesės mokykloje.

Nors Robinas turi BEGALĘ ŽINIŲ, kurias gali perduoti savo mokiniams, jis TIKRAI nesielgia kaip paprastas mokytojas, todėl žmonėms kyla visokių įtarimų.

Negana to, Džeikas su Džese nori SUSIGRĄŽINTI SAVO SENĄJĮ ROBOTĄ. Kaip jiems atgauti Robiną, kurį jie pažįsta ir myli?

 Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Paslapčiausia paslaptis: eilėraščiai vaikams / Evelina Daciūtė; piešė Agnė Nananai. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 52 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4255-4

Knygos anotacija:

Vaikų rašytojos Evelinos Daciūtės eilėraščiai patiks 3–8 metų vaikams.

Lengvi it pūkai, žaismingi it dūkstantys vasaros vėjai, šilti it mamos apkabinimas rašytojos Evelinos Daciūtės eilėraščiai mažiesiems. Apie vaikų patirtis, kasdienybę, mėginimus suvokti didelį, įdomų ir, rodos, tokį keistą pasaulį. Vaikai klausinėja, svajoja, žaidžia, stipriai myli, o kartais ir užsispiria.

Tiek visko šiame pasaulyje, bet svarbiausia, kad visada šalia būtų mama. Jaukios Agnės Nananai iliustracijos praturtina eilėraščių pasaulį ir žadina kūrybiškumą. (Vaikų literatūros apžvalgininkė Eglė Baliutavičiūtė)

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Šššš! Tyliau!: kaip žvėreliai mokėsi išklausyti / Nicola Kinnear; iš anglų kalbos vertė Elžbieta Kmitaitė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4088-8

Knygos anotacija:

Tyli maža laputė turi bėdą.

Triukšmadariai draugai jos visai nepaiso ir negirdi.

Staiga lapė pastebi didžiulį baisų lokį!

Bet kaip perspėti žvėrelius, kai jie šitaip triukšmauja?

Paišdykauk kartu su miško neklaužadomis ir sužinok, kaip laputė ištikus pavojui atgavo balsą ir išgelbėjo lokį.

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Tie namai namučiai / Selemonas Paltanavičius; iliustravo Reda Tomingas. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 31 p.: iliustr. – (Skaitau pats: antras žingsnis). – ISBN 978-609-01-4241-7

Knygos anotacija:

Ši knyga puikia tiks 4–8 metų smalsučiams. Boružės namai – po lapu arba, kaip ji pati sako, palapėje.

Sliekas ir vabalas žygis mano, kad jai reikia tikrų namų, bet ar boružei gali patikti jų namai? Žinoma, kad ne – jai reikia saulės, erdvės, lietaus barbenimo ir vėjo šiurenimo.

Istoriją papasakojo gamtininkas Selemonas, o nupiešė dailininkė Reda.

SKAITAU PATS – trijų žingsnių knygelių serija, skirta pradedantiems skaityti vaikams.

Aridėja, 2020
Aridėja, 2020

Utopinė mokykla: pasaka / Ana Lu ir Edita Lei. – Nedėldaržis, Marijampolės sav.: Aridėja, 2020. – Kn. 1. – 71 p.: iliustr. – ISBN 978-609-96008-3-3

Knygos anotacija:

Kartais pasaulyje viskas apvirsta aukštyn kojomis, kai tie, kurie gyvenime mums yra svarbiausi, pradingsta. Apie tai, kur draugo netektis nuvedė Paršelį Migelį, sužinosite šioje knygoje.

Suvoksite, kad gigantiškiausi dalykai prasideda nuo mažiausių žingsnelių, o viltis visada suteikia jėgų patiems netikėčiausiems sprendimams ir utopiškiausioms svajonėms.

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Aš esu Kosmas: linksma ir jaudinanti istorija apie pastangas išsaugoti šeimą / Carlie Sorosiak; iš anglų kalbos vertė Sigitas Parulskis. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 278 p. – ISBN 978-609-01-4234-9

Knygos anotacija:

Auksaspalvis retriveris pasakoja linksmą, bet jaudinančią istoriją apie savo pastangas išsaugoti šeimą.

Nuo to laiko, kai prieš dešimt metų tapo vyresniuoju Makso broliu, auksaspalvis retriveris Kosmas žinojo savo darbą – saugoti šį berniuką ir stengtis, kad jis būtų laimingas.

Prabėgo daug puikių metų, buvo sugauta daug teniso kamuoliukų, nugvelbta nemažai kalakutienos, suplėšyta kilometrai tualetinio popieriaus, o Kosmas atkakliai laikėsi priesaikos. Tik pastaruoju metu jo didžiausia problema tapo klostytą sijonėlį segintis aviganis ir į sąnarius įsimetęs artritas. Paskui ant sofos atsiranda tėčio kvapu persisunkusios antklodės, besiginčijantys balsai vis garsėja… Kosmas jaučia, kad laukia dar sunkesni išbandymai.

Kai Maksui šauna beprotiška mintis dalyvauti šokių varžybose, Kosmas negali atsisakyti. Maksas nori savo tėvams priminti tuos puikius laikus, kai jie visi kartu šokdavo, ir priversti pamiršti žodį, prasidedantį „s“ raide.

„Aš esu Kosmas“ įtraukia skaitytojus nuo pirmojo puslapio ir primena: kad ir kur gyvenimas nublokštų, meilė ir ištikimybė galiausiai nugali.

Kaip ir visi geri šunys, Kosmas yra linksmas, draugiškas ir ištikimas, todėl greitai tampa geru draugu, pasidaro toks artimas, kad užvertęs knygą pasiilgstu jo balso ir gauruoto snukio. Kosmai, sugrįžk! (Jim Gorant, „The New York Times“ bestselerio „Dingę šunys“ autorius)

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Aš galiu!: kaip pasitikėti savimi ir įveikti kasdienes problemas / Niels van Hove; iš anglų kalbos vertė Živilė Andriūnienė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4092-5

Knygos anotacija:

Keitė – sportiška ir linksma mergaitė. Jai gerai sekasi mokykloje, turi daug draugų. Bet kaip ir kiekviena mergaitė, Keitė namuose ar mokykloje susiduria su įvairiomis nemaloniomis situacijomis. Kartais įvykiai klostosi ne taip, kaip norėtųsi…

„Nesėkmės baimė, problemų sprendimų įgūdžių stoka – vieni didžiausių vaikų iššūkių, su kuriais susiduriu psichologo kabinete. Ši knygelė gali tapti puikia pagalba vaikams ir jų tėvams mokantis įgūdžių, kurie bus itin svarbūs norint gyventi sveikai, sėkmingai ir laimingai.“ (Vaikų psichologė, vaikų psichologijos centro „Laimingas vaikas“ įkūrėja ir vadovė Milda Karklytė-Palevičienė)

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Kai Mėnulyje buvau: įgarsinti eilėraščiai / iliustravo Agnė Nananai; įgarsino Violeta Mickevičiūtė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – 12 p.: iliustr. – ISBN 978-609-01-4097-0

Knygos anotacija:

Spausk mygtukus ir klausykis smagiausių lietuvių poetų eilėraščių:

Justinas Marcinkevičus „SAPNAS“

Violeta Palčinskaitė „ČIAUDULYS“

Sigitas Geda „ARITMETIKA“

Sigitas Geda „SENOS MAŠINOS“

Alma Karosaitė „TRAKŠT IR BRAKŠT“

Tyrinėk, kaip eilėraščius nupiešė dailininkė Agnė Nananai.

Įgarsintų eilėraščių knygelė lavins vaiko ritmo pojūtį ir kalbos jausmą, supažindins su eilėraščiais pačius mažiausius.

Mūsų savaitė, 2020
Mūsų savaitė, 2020

Valdytoja Vesta ir šešėlių srovė: fantastinis romanas / Greta Shaman. – Marijampolė: Mūsų savaitė, 2020. – 303 p. – ISBN 978-609-8249-03-3

Knygos anotacija:

Jaunoji rašytoja Greta Shaman (g. 2003 m.)  tęsia savo fantastinę istoriją apie žmones-valdytojus, kuriems paklūstančios visos Visatoje egzistuojančios stichijos (pirmoji dalis – fantastinis romanas „Valdytoja Vesta ir Pelėdų sala“ – išleista 2018 m.)

Ugnies valdytojai Vestai, rodos, dar taip neseniai atradusiai save, savo tikrąją prigimtį, aplinką, kurią gali vadinti ir namais, ir šeima, pagaliau tikrą draugystę, meilę, likimas skiria  misiją – išvaduoti Žemę nuo blogio jėgų. Ji iš pradžių nesuvokia, kodėl iš penketo pagrindinių valdytojų pasirinkta ji, turinti, rodos, mažiausiai patirties. Nauji nuotykiai ir sunkūs išbandymai, kai ima aižėti pasitikėjimas tarp pačių artimiausių žmonių, kai pavydas ima nuodyti, rodos, nesugriaunamą draugystę, netgi meilę, kai atsivėrusios naujos sukrečiančios paslaptys asmeninį pasaulį vėl sudaužo lyg menką žaisliuką, ateina suvokimas, jog pasiduoti negalima net ir tada, kai, rodos, jau nebėra už ko užsitverti… Vis tai ir dar daug daugiau skaitytojų laukia fantastiniame romane „Valdytoja Vesta ir šešėlių srovė“.

Mūsų partneriai ir rėmėjai