2020 m. spalio mėnesio knygos (I dalis)

2020 m. lapkričio 09 d.
Pateikiame informaciją apie naujausius vaikų ir jaunimo grožinės literatūros leidinius, remdamiesi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidiniu „Informacija apie Lietuvoje išleistus leidinius, gautus Nacionalinėje bibliotekoje“.
Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Berniukas baltame kambaryje / Karl Olsberg; vertėja Indrė Dalia Klimkaitė. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 297 p. – ISBN 978-609-473-161-7

Knygos anotacija:

Manuelis pabunda užrakintame baltame kambaryje ir nieko neprisimena. Nežino, nei kas jis, nei kaip čia pateko. Vienintelis galimas ryšys su išore yra kompiuterio valdomas balsas vardu Alisa, padedantis prisijungti prie interneto. Naršydamas jame berniukas sužino, kas jam nutiko: bandant pagrobti jis buvo sunkiai sužeistas. Bet kodėl jis išgyveno? Ar tikrai visa tai tiesa? Kas Manuelis yra iš tikrųjų? Kas tiesa, o kas – apgaulė, kas realūs asmenys, o kas – avatarai ar kompiuterinės simuliacijos figūros? Autorius Karlas Olsbergas be galo įtempto siužeto romane „Berniukas baltame kambaryje“ kviečia apmąstyti dirbtinio intelekto ir žmogiškosios būties santykį.

„Tai knyga, turinti reikiamus geros istorijos elementus: permainingą siužetą, netikėtumų sūkuryje atsakymų atkakliai ieškantį veikėją ir šių dienų realijas atliepiančią temą – ką reiškia būti žmogumi kompiuterių amžiuje“, – apie romaną atsiliepia Julija Vaitonytė, Tilburgo universiteto Pažinimo mokslų ir dirbtinio intelekto katedros doktorantė, „Mokslo sriubos“ komandos narė.

Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Jei sliekas būtų paukštis / Selemonas Paltanavičius; iliustravo Dainius Šukys. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 30 p.: iliustr. – ISBN 978-609-473-159-4

Knygos anotacija:

Kas apie paukščius išmano geriausiai? Žinoma, gamtininkas Selemonas Paltanavičius… ir jo bičiulis sliekas! Tiesa, gal sliekas žino ne viską, tačiau jis smalsus ir pastabus, tikras tyrinėtojas ir nuotykių ieškotojas! Jei ir tu toks esi, viską išsiaiškinti apie paukščius bus vienas juokas! Gal net ornitologu tapsi. Kaip sliekas. Arba kaip Selemonas Paltanavičius.

Knygos autorius S. Paltanavičius yra parašęs daugiau nei 60 knygų vaikams. Net dvi iš jų išrinktos geriausiomis metų knygomis.

Žalias kalnas, 2020
Žalias kalnas, 2020

Nematomi praradimai: apysaka:optinių iliuzijų knyga / Rasa Joni. – Kaunas: Žalias kalnas, 2020. – 80 p.: iliustr. + 3 spalvoti langeliai. – ISBN 978-609-95964-6-4

Knygos anotacija:

Kaip gerai būtų turėti stebuklingus akinius, pro kuriuos galėtume pažvelgti į kito žmogaus vidų – pamatyti, ką jis galvoja, kaip jaučiasi, apie ką svajoja! Šioje knygoje rasite tris spalvotus langelius, pro kuriuos žvelgiant į iliustracijas, ryškėja trys skirtingos tikrovės: vienoje yra tai, ką mes įpratę matyti, kitoje – kaip herojus iš tiesų jaučiasi, o trečioje – ko jis norėtų.

Trumpi pasakojimai apie skaudžius vaikų išgyvenimus, kuriuos lydi tokie „stebuklingi“ piešiniai, padės geriau suprasti kitą – kitokį, keistą, neįprastą, nesuprastą, atstumą. Atvers slaptus nematomus praradimus.

Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Prašau neatidaryti. Kanda! / Charlotte Habersack; iliustravo Fréderic Bertrand; iš vokiečių kalbos vertė Indrė Dalia Klimkaitė. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 216 p.: iliustr. – ISBN 978-609-473-167-9

Knygos anotacija:

Ką darytum, jei gautum siuntinį, ant kurio užrašyta: „PRAŠAU NEATIDARYTI“?  Žinoma, kad atidarytum, juk nėra nė vieno vaiko, kuris daro tai, kas pasakyta.

Vieną dieną tokią dėžę gavo Nemo. Vos ją atidarė, nutiko keli dalykai:

Iš siuntinio iššoko pliušinis sniego žmogus, tiksliau – gyvut gyvutėlis sniego žmogus!

Lauke ėmė snigti, o juk pats vidurvasaris!

Ir dar… Sniego žmogus augo tol, kol pasiekė du su puse metro…

Nors miestelyje spaudė speigas, Nemo pylė prakaitas. Nes kur, sakykite, paslėpti tikrą sniego žmogų?

Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Viskas bus gerai: novelių romanas / Jasminka Petrović; iš serbų kalbos vertė Laima Masytė. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 157 p. – ISBN 978-609-473-165-5

Knygos anotacija:

Kartais nelengva būti jaunam. Ypač kai tau 15 ar 16 metų. Daugybė iššūkių, dilemų, baimių, asmeninių dramų… Atrodo, kad aplinkui nesibaigianti naktis. Ir niekas tavęs nesupranta.

Jasminkos Petrović novelių romanas „Viskas bus gerai“ – tai tarpusavyje susijusių paauglių ir suaugusiųjų monologai, pasakojimai apie savo gyvenimą, sielos skaudulius ir optimistiškus lūkesčius, šviesos, laisvės ir meilės siekimą. Gaivališka, autentiška, pulsuojanti, nepaprastai emocinga kalba puikiai atskleidžia dramatišką veikėjų prigimtį. Anot autorės, visi veikėjai išgalvoti, bet jų problemos tikros. Knyga primena – kad ir kas nutiktų, visada ateina rytas ir pradeda švisti. „Klausyk, sutiksi ar nesutiksi su manimi, vis tiek viskas gerai. Viskas yra visiškai gerai“, – knygos herojų lūpomis sako J. Petrović.

Tikra knyga, 2020
Tikra knyga, 2020

Akmenėlis / parašė Marius Marcinkevičius; nupiešė Inga Dagilė. – Vilnius: Tikra knyga, 2020. – 50 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8142-58-7

Knygos anotacija:

Ši istorija nutiko Vilniuje.

O gal Kaune?

Gal Varšuvoje, Berlyne, Romoje, Paryžiuje?

Antrojo pasaulinio karo metu tokia istorija galėjo nutikti bet kur Europoje. Tai pasakojimas apie berniuką ir mergaitę, apie karštą vasarą, skanų beigelį ir piktą varną. Apie tikrą draugystę, baimę ir viltį. Ir apie atmintį.

Marius Marcinkevičius – knygų vaikams rašytojas, poetas, prozininkas, gydytojas, keliautojas ir tėtis. Gražiausių knygų „Draugystė ant straublio galo“, „Maži eilėraščiai mažiems“ autorius. Už knygą vaikams „Sivužas“ apdovanotas dr. A. Petriko literatūrine premija. Jo knygos išverstos daugiau nei į dešimtį kalbų, pagal jas statomi spektakliai, kuriamos dainos vaikams.

Inga Dagilė – dizainerė ir vaikų knygų iliustruotoja. Jos iliustruotos knygos pelno apdovanojimus ir verčiamos į užsienio kalbas. Daugiausiai įvertintos knygos – „Drambliai ėjo į svečius“, „Istorijos skanėstai“.

Alma littera, 2020
Alma littera, 2020

Blogiukai / Aaron Blabey; iš anglų kalbos vertė Ina Jakaitė. – Vilnius: Alma littera, 2020. – D. 2. –138 p. – ISBN 978-609-01-4267-7

Knygos anotacija:

PONAS VILKAS, PONAS RYKLYS,

PONAS SMAUGLYS IR PONAS PIRANIUS.

Jie visi blogiukai, ir visi tai žino. Blogiukai yra grėsmingi, pavojingi ir na… tiesiog BLOGI.

Bet šie vaikinai nori tapti DIDVYRIAIS.

Ir jie ketina to pasiekti darydami gerus darbus… patinka tau tai ar ne.

TVIRTAI LAIKYKIS IR BŪK PASIRUOŠĘS LINKSMAIUSIAI, IŠDYKIAUSIAI IR ŠAUNIAUSIAI KNYGAI, KOKIĄ TIK ESI SKAITĘS. LAIKAS SUSIPAŽINTI SU BLOGIUKAIS!

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Emilio laiškas: pasaka / Ignė Zarambaitė, Greta Alice. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 56 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-678-1

Knygos anotacija:

Vieno mažo miestelio paštas veikia geriau nei visi kiti. Jame nedingsta siuntiniai, o laiškai visuomet laiku pasiekia adresatus. Jei kas pasakytų, kad tas paštas stebuklingas, būtų beveik teisus. Čia darbuojasi slapti paštininkai – Berta Ilgauodegė ir Liudvikas Šlaputis. Kasnakt jie išlenda iš savo urvelio ir kimba į darbus: rūšiuoja laiškus, dėlioja juos į tvarkingas krūveles, užklijuoja atplyšusius vokus… Pala, sakysit, o kodėl jie dirba tik naktį ir gyvena urve?

Paštininkai Berta ir Liudvikas yra… pelės! Ir netgi labai smalsios pelės – kartais nesusituri, ima ir perskaito vieną kitą laišką. Taip sužino, kad Emilis jaučiasi vienišas, jau ne pirmus metus rašo Kalėdų Seneliui prašydamas draugo. Kalėdų Senelis tokio didelio noro išpildyti negali, tad peliukai nusprendžia patys padėti berniukui. Juk visiems reikia draugų. Ne tik prieš Kalėdas!

Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Gelbėkit, mus puola vilkolakis! / Pamela Butchart; vertėja Viktorija Uzėlaitė; iliustratorius Thomas Flintham. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 284 p.: iliustr. – (Mokyklos detektyvai). – ISBN 978-609-473-164-8

Knygos anotacija:

Jei manai, kad mokykloje nevyksta nieko įdomaus, labai klysti! Izą ir jos šutvę tiesiog persekioja keisčiausi įvykiai. Mokyklos detektyvai nenurims tol, kol neišsiaiškins visų paslapčių.

Iza ir jos draugai LABAI laukia klasės išvykos. Jie stovyklaus, valgys zefyrus, nesipraus ir galės daryti viską, kas namuose griežtai draudžiama. Tačiau stovykloje ima dėtis KEISTI dalykai! Kas KAUKIA naktimis? Ir kas nukniaukė visas DEŠRELES?

Kai jie pamato plaukuotas mokytojos kojas, viskas tampa AIŠKU! Mokyklos stovykloje gyvena VILKOLAKĖ ir jie visi PASMERKTI!

Tai ketvirtoji knygų serijos „Mokyklos detektyvai“ dalis. „Mokyklos detektyvai“ – Pamelos Butchart knygų serija vaikams apie linksmus, išradingus, šmaikščius ketvirtaklasius. Iza ir jos draugai Zakas, Džudė ir Meisė nuolat įsivelia į įvairias istorijas.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Jo tamsiosios jėgos / Philip Pullman; iš anglų kalbos vertė Vytautas Petrukaitis. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – Kn. 2, Aštrusis peilis. – 332 p. – ISBN 978-609-441-675-0

Knygos anotacija:

Laira, nusekusi tėvo lordo Asrielio pėdomis į kitą pasaulį, sužino, kad pasaulių esti daugybė. Visi jie atrodo kažkuo panašūs, ir vis dėlto labai skiriasi. Galimybė šiuos pasaulius atverti kada tik panorėjus tenka Viliui – paprastam berniukui, nuolat gyvenančiam baimėje dėl savo motinos, persekiojamos keistų žmonių, norinčių žūtbūt išsiaiškinti, kas kadais nutiko jo tėvui, garsiam tyrėjui, išvykusiam į Šiaurę ir niekada negrįžusiam. Vilis, visąlaik jautęs, kad jam šiame gyvenime patikėta svarbi misija, tampa aštriojo peilio, galinčio perrėžti bet ką, nešiotoju. Jam, kaip ir sumaniajai Lairai, lemta prisidėti prie didžiausios kokią tik pasaulis kada regėjo gėrio ir blogio kovos.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Kaip auginti angelus / Grzegorz Kasdepke; iliustravo Grażyna Rigall; iš lenkų kalbos vertė Kazys Uscila. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 78 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-677-4

Knygos anotacija:

– O tie angelai?

– Esu jų augintojas, – aiškina ponas Bogdanas. – Globėjas. Pasirink žodį, kuris tau labiau patinka.

– Gražiau skamba „globėjas“, – murma Marta.

Į mokyklą Marta nuskuba per penkias minutes, o štai pareiti užtrunka mažiausiai pusvalandį. Teta Irena niekaip negali to suprasti – juk toks pats atstumas. Bet Martai smagu po pamokų išvaikščioti visus takelius ir apžiūrėti visus katinus bei kaimynų stogus. O ir grįžti namo ten, kur barasi tėvai ir zyzia mažasis broliukas, ne taip labai norisi. Vieną dieną Marta pastebi kai ką ypatingo. Gal jai tik pasirodė, kad virš stogų skraido tikrų tikriausi angelai?

Ši knyga – ne tik istorija apie Martą, bet ir įspūdingas angelų auginimo vadovas. Na, jei kartais irgi nuspręstumėte tapti šių nuostabių būtybių globėju.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Kaip Findusas gaidį Karuzą išvijo: pasaka / Sven Nordqvist; iš švedų kalbos vertė Raimonda Jonkutė; iliustracijos autoriaus. – 2-asis leid. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 28 p. – ISBN 978-609-441-005-5

Knygos anotacija:

Kartą gerasis Petsonas iš kaimyno puodo išgelbėjo gaidį. Dėdulė net neįtarė, kad į namus parsitempė tikrą operos solistą – gaidys užgiedojo taip, kad net malkų rietuvė sugriuvo. Nuo triukšmo Findusui vos ausų būgneliai nesprogo. Šitoks gerklėjimas jam nėmaž nepatiko. Galų gale skardžiabalsis įgrysta ir kantriajam Petsonui. Dėdulė nutaria su juo pasikalbėti. Tik ką pasakyti puikiajam giesmininkui, paskui kurį susižavėjusios sekioja visos vištos? Sakyk, tegu šoka į puodą! – pataria jam Findusas…

Švedų dailininko ir rašytojo Sveno Nordkvisto istorijos apie dėdulę Petsoną ir jo augintinį katiną Findusą – bene geriausiai viso pasaulio vaikams žinoma jo knygelių serija. Už kūrybinį darbą dailininkas pelnė ne vieną rimtą apdovanojimą Vokietijoje ir Švedijoje, nors jaunystėje buvo nepriimtas net į keletą meno mokyklų.

Apkabink mėnulį, 2020
Apkabink mėnulį, 2020

Kartą gyveno vienaragis be rago / Beatrice Blue. – Vilnius: Apkabink mėnulį, 2020. – 32 p.: iliustr. – ISBN 978-609-8252-03-3

Knygos anotacija:

Ar kada pagalvojai, kodėl vienaragiai turi ragus? Atsakymas – gan netikėtas, tačiau saldus it ledai ir tvirtas kaip draugystė!

Kartą mergaitė magiškame miške surado skristi besimokančius arkliukus. Vienas jų negalėjo pakilti į orą, todėl Liepa nusprendė padėti. Kartu su arkliuku lėkė greičiau už vėją, ritinėjosi žolėje ir net mosavo burtų lazdele. Deja, niekas nepadėjo. Norėdama pradžiuginti nuliūdusį draugą ji nutarė atnešti jam naminių ledų, tačiau parklupusi už akmens, juos išmetė į orą. Ledai nukrito arkliukui ant galvos… Tikra (ne)laimė?! Geri mergaitės ketinimai padarė stebuklus – juokdamasis arkliukas pakilo į orą, o vaflinis ragelis jam taip patiko, kad iki šiol jį dėvi kaip draugystės simbolį. Kartais nepavykęs planas gali virsti didžiausiu atradimu!

Ši knyga – nepaprasta istorija apie tikrą draugystę, šeimos artumą, mokanti su humoru ir kūrybiškumu pažvelgti problemai į akis. Gyvenimas – šiek tiek magiškas, tereikia atverti tam duris.

Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Made by Indira: mada – bet kokia kaina? / Caja Cazemier, Martine Letterie; iš nyderlandų kalbos vertė Birutė Avižinienė. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 237 p. – ISBN 978-609-473-169-3

Knygos anotacija:

Tai jau nebe pirmas autorių Cajos Cazemier ir Martine’ės Letterie kartu parašytas kūrinys. Anksčiau jos drauge yra išleidusios knygas „Šeimos paslaptis“ (2011) ir „Išvirkščia pusė“ (2014), kuriose Caja rašė apie dabarties mergaites, Martine’ė – apie mergaites iš praeities. Mat Martine’ė rašo istorines knygas jauniesiems skaitytojams, o Caja kuria apie šiuolaikinio jaunimo pasaulį. „Ieškojome naujos temos ir užkliuvome už vaikų darbo. Martine’ės vyras pasiūlė: „Vaikų darbas vis dar aktuali problema. Kodėl jums neparašius knygos apie „mergaitę čia“ ir „mergaitę ten“?“ Taip knygoje atsirado Tera iš Nyderlandų ir indė Indira. Istorija gimė autorėms bendraujant su įvairių organizacijų, siekiančių geresnių darbo sąlygų Azijos darbuotojams, atstovais, lankantis Indijoje ir išgirdus 75 jaunų mergaičių stulbinamus pasakojimus apie jų darbą verpyklose ir kituose fabrikuose.

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Pelkinukas / Davide Calì ir Marco Somà; iš italų kalbos vertė Laura Vilkaitė. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 25 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-679-8

Knygos anotacija:

Kiek panašūs į mus turi būti žmonės, kad galėtume juos mylėti? Borio šeima pasakytų, kad šis klausimas visai nesvarbus. Svarbiausia yra pati meilė.

Tėvai Borį vos gimusį rado pelkėje, mažylio akys didelės, o žvynai blizga saulėje. Ir jis yra labai mylimas sūnus. Tačiau vieną dieną Boris pajunta pelkės šauksmą – galbūt jo tikrieji namai yra ten, o ne čia?

Nieko rimto, 2020
Nieko rimto, 2020

Šerlokas Holmsas. Baskervilių šuo: išspręsk 4 įspūdingas bylas / Sally Morgan; iš anglų kalbos vertė Kšištofas Kšivecas; iliustracijos: Federica Frenna. – Vilnius: Nieko rimto, 2020. – 60 p.: iliustr. – ISBN 978-609-441-681-1

Knygos anotacija:

Žaidimas prasidėjo, ir geriausiam detektyvui pasaulyje reikia tavo pagalbos. Vatsonas išvykęs, o Holmsas turi ištirti keturias sudėtingas bylas. Kad atskleistų paslaptis, jam pravers tavo dedukcijos įgūdžiai. Tyrinėk Viktorijos laikų Angliją su Šerloku Holmsu ir susek šuns pagrobėją, ištirk meno kūrinio vagystę, atskleisk paslaptį ir įmink siaubingą mįslę.

Ar pagelbėsi Šerlokui Holmsui?

Atsakymas tikrai elementarus.

Debesų ganyklos, 2020
Debesų ganyklos, 2020

Tukas mokosi dalintis / Danguolė Kandrotienė; iliustravo Dainius Šukys. – Kaunas: Debesų ganyklos, 2020. – 28 p.: iliustr. – ISBN 978-609-473-170-9

Knygos anotacija:

Tukas per gimtadienį gavo traukinuką – garvežį su net penkiais vagonais!

– Ar galiu pasiimti traukinuką į darželį? – paklausė kiškutis mamos.

– Jei į darželį nešiesi savo žaisliuką, turėsi juo dalintis su kitais, – atsakė kiškienė.

– Žinoma, dalinsiuosi! Pažadu! Prašau, prašau, PRAŠAUUUU! – prašė ilgaausis.

Bet pažadėti taip lengva, o ištesėti taip sunku! O jūs, vaikai, ar visada tesite pažadus?

Ir viskas būtų buvę gerai, jei tik Tukas būtų dalinęsis savo žaisliuku su draugais arba nebūtų nusinešęs jo į darželį! Garvežiukas dingo, o jo ieškodamas kiškutis Tukas mokėsi dalintis.

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai