2022 m. Šiaurės Tarybos vaikų ir jaunimo literatūros premija skirta norvegų rašytojai

2022 m. lapkričio 15 d.
2022 m. Šiaurės Tarybos vaikų ir jaunimo literatūros premija skirta norvegės Noros Dåsnes grafiniam romanui „Ubesvart anrop“ („Neatsakytas skambutis“).

Romane autorė grįžta prie 2011 m. Norvegijoje įvykdyto  teroristinio išpuolio, kai sostinėje Osle ir už keliasdešimties kilometrų esančioje Utojos saloje Andersas Breivikas nužudė 77 žmones. Knygos siužetą į bendrą giją supina besikartojantys klausimai: Kas yra teroristas? Kas aš esu? Kas mes esame kaip visuomenė? Kaip po tokios tragedijos grįžti į normalų gyvenimą? Ten, kur kalbėti tekstu tampa per sunku, paveikslėliai perima pagrindinio pasakotojo vaidmenį. Spalvų naudojimas yra apgalvotas,  įtikinantis ir parodantis, kaip autorė sugeba elegantiškai nubrėžti ribą tarp praeities ir dabarties, tarp svajonių ir tikrovės.

Nora Dåsnes (g. 1995 m.) – rašytoja ir iliustruotoja, baigė Kingstono universitetą Londone. Kaip rašytoja ir iliustruotoja debiutavo 2020 m. su grafiniu romanu „Ti kniver i hjertet“ („Dešimt peilių širdyje“). Už šią knygą autorė taip pat pelnė apdovanojimų – Norvegijos apdovanojimą, skiriamą už komiksus, „Pondusprisen“ ir Norvegijos kultūros ministerijos prizą už geriausią komiksą. „Ubesvart anrop“ yra antrasis jos grafinis romanas.

Nora Dåsnes. Nuotr. Magnus Fröderberg, norden.org
Nora Dåsnes. Nuotr. Magnus Fröderberg, norden.org

Nuo 2013 m. teikiama Šiaurės Tarybos vaikų ir jaunimo literatūros premija skiriama grožinės literatūros kūriniui viena iš Šiaurės šalių kalbų, atitinkančiam aukštus literatūrinius ir meno standartus.

Šiaurės Tarybos vaikų ir jaunimo literatūros premija kartu su premijomis už literatūrą suaugusiesiems, muziką, kiną ir aplinkosaugą įteikiama apdovanojimų ceremonijoje kasmetinėje Šiaurės Tarybos rudens sesijoje. Šiemet nugalėtojai buvo paskelbti per iškilmingą apdovanojimų ceremoniją lapkričio 1 d. Helsinkio „Musikhuset“ koncertų salėje.

Apdovanojimai įsteigti siekiant didinti susidomėjimą Šiaurės šalimis, jų kultūra bei kalbomis. Nugalėtojams atitenka 300 tūkst. Danijos kronų (apie 40 tūkst. eurų) piniginis prizas ir Šiaurės pašvaistės statulėlė.

2021 m. Šiaurės Tarybos vaikų ir jaunimo literatūros premija skirta Elin Persson iš Švedijos už knygą „De afghanska sönerna“.  Šią knygą pavadinimu „Afganistano sūnūs“ jau galime skaityti lietuviškai – 2022 m. ją išleido „Alma littera“,  į lietuvių kalbą išvertė Mantas Karvelis.

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai