2023 m. Astridos Lindgren atminimo apdovanojimą pelnė amerikietė L. Halse Anderson

2023 m. kovo 07 d.
Šiųmetė Astridos Lindgren atminimo apdovanojimo laureatė Laurie Halse Anderson yra viena žymiausių amerikiečių rašytojų, kuriančių jaunimui. Ji išgarsėjo 1999 m. išleidusi knygą „Speak“ („Kalbėk“). Dabar šis kūrinys išverstas į daugelį kalbų ir adaptuotas filmui. L. H. Anderson taip pat yra parašiusi tekstų paveikslėlių knygoms.

„Laurie Halse Anderson sudėtingomis temomis rašo taip, kad mus jaudina ir įtraukia. Jos kūryboje slypi aistra, kuri iškart paliečia mūsų širdis“, – teigia žiuri pirmininkė Boel Westin.

Laureatą paskelbė žiuri pirmininkė Boel Westin (kairėje). Stop kadras
Laureatą paskelbė žiuri pirmininkė Boel Westin (kairėje). Stop kadras

Vertinimo komisijos pranešime rašoma: „Savo romanuose Laurie Halse Anderson suteikia balsą prasmės, tapatybės ir tiesos paieškoms tiek dabartyje, tiek praeityje. Jos tamsiai spinduliuojantis realizmas atskleidžia gyvybiškai svarbų laiko ir atminties vaidmenį jaunų žmonių gyvenime. Skausmas ir nerimas, ilgesys ir meilė tiriami su stilistiniu tikslumu ir aistringu sąmoju.“

Laurie Halse Anderson (g. 1961 m.) kaip autorė debiutavo 1996 metais. Jos sodriai išraiškinguose romanuose jaunimui – viskas pasakojama pirmuoju asmeniu – paauglystės patirtis dažnai vaizduojama su brutaliu sąžiningumu. Juose esama visiško nuolankumo, nevilties, tačiau išlieka ir pokyčių ryžtas, ieškoma prasmės, tapatybės ir tiesos. Meilės ilgesys ir troškimas būti priklausomu yra pasikartojanti rašytojos knygų tema.

L. Halse Anderson gyvena Filadelfijoje. Be rašymo, daug jėgų skiria problemoms, susijusioms su lytiniu smurtu ir knygų cenzūra.

Oficiali Laurie Halse Anderson svetainė.

Į lietuvių kalbą išverstos dvi Astridos Lindgren atminimo apdovanojimo laureatės knygos: „Kalbėk“ (vertė Vilma Rinkevičiūtė, išleido „Alma littera“, 2013) ir „Žiemos mergaitės“ (išvertė Ina Jakaitė, išleido „Alma littera“, 2012), abi – serijoje „Beveik suaugę“.

Astridos Lindgren atminimo apdovanojimą (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA) 2002 m. įsteigė Švedijos vyriausybė po garsiosios rašytojos mirties, taip pagerbdama jos atminimą. Šis apdovanojimas kasmet įteikiamas asmeniui ar organizacijai už išskirtinį indėlį į vaikų ir jaunimo literatūrą. Apdovanojimą administruoja Švedijos meno taryba. Tai yra didžiausias pasaulyje vaikų ir jaunimo literatūros apdovanojimas, jis siekia 5 mln. Švedijos kronų (apie 450 000 eurų).

Į 2023 m. Astridos Lindgren atminimo premiją pretendavo 251 kandidatas iš 64 šalių. Laureatas paskelbtas kovo 7 d. tiesioginės transliacijos iš Stokholmo metu.

 

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai