Gintarė Adomaitytė (g. 1957 m. sausio 30 d.) – žurnalistė, eseistė ir vaikų literatūros rašytoja. Nuo kūrybinio kelio pradžios išleido trylika knygų vaikams ir jaunimui (pasakų rinkinių, apysaką, pažintinės eseistikos), keletą suaugusiesiems.

Rašytojos kūryba mažiesiems išsiskiria romantišku, svajingu stiliumi, poetiška, bet taupia kalba bei alegoriškumu. Joje esti liūdesio, egzistencinio ilgesio, tačiau iš principo Adomaitytė – šviesaus pasaulio kūrėja, pasakose ieškanti grožio ir harmonijos, kurie siejami su gamtos pasauliu, tradicijomis, darniais veikėjų santykiais ir pačiu draugystės fenomenu, iš jo kylančiu stebuklu, galinčiu keisti veikėjų gyvenimus. Ne veltui daugumos G. Adomaitytės pasakų veikėjai ilgisi, trokšta artumo, draugystės šilumos.

Daugelis tyrinėjusiųjų, recenzavusiųjų pastebi, kad G. Adomaitytės kūryba vaikams pasižymi adresato problematika. Jos tekstai poetiški, grįsti poetiniu vyksmu, atmosferos kūrimu, juose mažai veiksmo, tradicinių nuotykių, ryškesnių veikėjų, todėl vaikams sunkoki, reikalaujantys, kad kartu su vaiku per tekstą keliautų ir suaugusysis, galintis paaiškinti, atsakyti į klausimus, padėti suprasti tekstų prasmę.

Įdomūs ir vertingi G. Adomaitytės pasakojimai apie rašytojus mokyklinio amžiaus jaunimui, jų jau išleisti trys rinkiniai „Sparnuotos iškabos“, „Gražuolės vaikai“, „Už sidabro kalnų“. Apie jai reikšmingus ir įdomius vaikų rašytojus autorė pasakoja ne moksliškai, siekdama susisteminti, apibendrinti, bet intymiai, tarsi kalbėdama apie pažinotus bičiulius, demonstruoja asmeninį santykį su jų biografijomis, kūryba. Taip paaugliams parodomas kitoks (nei mokykloje įprasta) santykis su literatūra – kuo ji svarbi man, kaip joje atrandu save, sau rūpimus dalykus, ne kuo ta kūryba reikšminga istorijai, kultūrai.

G. Adomaitytės pasakojimai apie rašytojus mokyklinio amžiaus jaunimui

G. Adomaitytė pradėjusi kūrybinį kelią į šalį nustūmė savo žurnalistinį darbą. Todėl dabar ne tik daug rašo, bet kuria kultūros svetainę „Meno bangos“, bendradarbiauja su bibliotekomis, bendrauja su vaikais.

„O apie bendravimą su vaikais… Kai ankstų rytą, beveik dar naktį iškeliauju iš Vilniaus (kartais iš Ignalinos) į kitą Lietuvos kraštą, į nuošalią mokyklą ar biblioteką, tikrai nesakau sau: o, vykstu į misiją. Bet sakau: o, koks ramus, koks tikras ankstyvasis Vilnius – be bruzdesio, šurmulio. Man patinka stotys ir stotelės, autobusai ir traukiniai. Į Ten mėgstu važiuoti aplinkiniais keliais, Iš Ten – aplankydama draugus ar šiaip pasibastydama pakeliui esančiame mieste. Pokalbiai su vaikais, paaugliais kraupiai išsemia. Nesu mergina su gitara – nekoncertuoju, nedainuoju. Nesu ir skaitovė – retsykiais mikčioju, užsikertu, turiu bėdų su ta vaikystės „r“. Tai ką aš ten, mokyklose, veikiu? Bandau kalbėtis. Ne apie save: gimiau, augau – kam tai svarbu? Kalbuosi apie knygas, kurios man rūpėjo kadaise, rūpi dabar. Įvairiausias, keisčiausias, rečiausias knygas. Prašau organizatorių, kad išgelbėtų mane nuo didelių salių. Kuo mažiau klausančių, tuo geriau“, – teigė autorė atsakydama į Birutės Jonuškaitės klausimus (Keliauju per pasaulį vėjuota, ir nesigailiu. Metai, 2014 m. Nr. 1).

Gintarės Adomaitytės knygos vaikams ir jaunimui
Gintarės Adomaitytės knygos vaikams ir jaunimui

 

Bibliografija (kūriniai vaikams ir jaunimui)

  • Vėjų miesto pasakos / iliustravo Dalia Dūdaitė. – Vilnius: Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2016. – 35 p. – (Vaikų bibliotekėlė).
  • Žaliojo namo paslaptis: apysaka / dailininkė Morta Griškevičiūtė. – Vilnius: Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2015. – 62 p.  – (Vaikų bibliotekėlė). – Knyga – antrojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso (2015 m.) antrosios premijos laimėtoja.
  • Čiobrelių dvaras: Ryčio ir Vakarės nuotykiai / dailininkė Aušra Čapskytė. – Vilnius: Edukologija, 2013. – 78 p.
  • Už sidabro kalnų: pasakojimai apie rašytojus. – Vilnius: Edukologija, 2012. – 153 p.
  • Laumių stalas: Ryčio ir Vakarės nuotykiai / dailininkė Aušra Čapskytė. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2011. – 78 p.
  • Paklydusi pasaka: apie kelią, kuris kikeno ir ieškojo savo kelio: pasaka-apysaka / dailininkė Aida Janonytė. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2010. – 75 p.
  • Karuselė: pasakos / dailininkas Rimvydas Kepežinskas. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2007. – 45 p. + 1 garso diskas (CD).
  • Gražuolės vaikai: pasakojimai apie rašytojus / dailininkė Aistė Lapinskaitė. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2006. – 212 p.
  • Avis artistė: pasaka / Gintarė Adomaitytė; iliustravo Ieva Zalepugaitė. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2005. – 17 p.
  • Vėjų miesto pasakos / iliustracijos Daivos Kairevičiūtės. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2003. – 45 p.
  • Sparnuotos iškabos: pasakojimai apie rašytojus. – Vilnius: Gimtasis žodis, 2002. – 197 p.
  • Laumžirgių namai / iliustravo Andrius Repšys. – Vilnius: Agora, 2001. – 93 p.
  • Pasaka apie liūdną arklį / dailininkas Vigytas Janulevičius. – Panevėžys: R. Magilienės įm. „Magilė“, 2000. – 16 p. – (Monikos skaitymai) (Mokykis skaityti).
  • Debesėlis ieško vardo: (Gintarės pasakos). – Šiauliai: Šiaurės Lietuva, 1999. – 55 p.

Rekomenduojame paskaityti

Parengė Eglė Baliutavičiūtė

2017-03-16

Rubriką „Vaikų literatūros kalendorius“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Mūsų partneriai ir rėmėjai