2021 m. kovo 8 d. mirė „Stebuklingosios būdelės“ autorius Nortonas Justeris

2021 m. kovo 16 d.
Sulaukęs 91 metų 2021 m. kovo 8 d. mirė amerikiečių rašytojas Nortonas Justeris (Norton Juster), lietuvių skaitytojams geriausiai pažįstamas kaip knygos „Stebuklingoji būdelė“, kuri yra tapusi pasauline vaikų literatūros klasika, autorius.

Nortonas Justeris gimė 1929 m. birželio 2 d. Niujorko valstijoje. Baigė architektūros ir miestų planavimo studijas. Rašytojo kelią pradėjo, kai, gavęs stipendiją knygos vaikams ir jaunimui apie urbanistiką rašymui, vietoj to sukūrė savo garsiausią knygą „Stebuklingoji būdelė“ (angl. The Phantom Tollbooth, 1961).

Savo kaip architekto karjeros Justeris niekada neatsisakė, dėstė ir netgi su keliais bendraminčiais įkūrė architektūros kompaniją, kuri veikia iki šiol. Vienas iš šios kompanijos darbų – sukurtas Erico Carle‘o paveikslėlių knygos meno muziejaus pastatas Masačusetso valstijoje (Eric Carle Museum of Picture Book Art). Vaikų rašytojas ir iliustruotojas Ericas Carle‘as, knygos „Labai alkanas vikšrelis“ autorius, buvo Justerio draugas ir netgi iliustravo vieną jo knygą „Otter Nonsense“ (1982).

„Baltų lankų“ leidyba, 2010
„Baltų lankų“ leidyba, 2010

„Stebuklingoji būdelė“ – nonsensiškoji pasaka apie berniuką Milą, kuris, užuot ką nors nuveikęs, nuolat nuobodžiauja. Vieną dieną jis gauna dovaną – rinkliavos būdelę, kurią pervažiavęs savo žaisline mašina atsiduria kitame pasaulyje – Išminties karalystėje, kur jo laukia nuotykiai ir svarbios pamokos. Anot knygos apžvalgininkės Aleksandros Strelcovos, „Kiekvienas Milo sutiktas veikėjas ar aplankyta vieta padeda suprasti žmonių silpnybes ir būdus joms įveikti, žinių ir atkaklumo svarbą bei savo veiksmų padarinius.“1 Knyga kritikų lyginta su Lewiso Carrollio „Alisa Stebuklų šalyje“ ir L. Franko Baumo „Ozo šalies burtininku“.

Knygoje itin gausu kalbinių žaidimų, kuriuos puikiai į lietuvių kalbą išvertė Arvydas Sabonis. Šis vertimas buvo pripažintas Reikšmingiausiu ir meniškiausiu 2010 metų vertimu paaugliams.

Per gyvenimą Nortonas Justeris parašė kiek daugiau nei 10 knygų vaikams ir jaunesniesiems paaugliams, tačiau nė viena kita nepralenkė sėkme „Stebuklingosios būdelės“.

_______________________________________

1 Aleksandra Strelcova. Vienos – ilgai lauktos, kitos – netikėtos (2010 m. verstinės pasakų knygos). Rubinaitis, 2011 m. Nr. 2 (58).

 

Bibliografija lietuvių kalba

  •  Stebuklingoji būdelė / iš anglų kalbos vertė Arvydas Sabonis; iliustracijų autorius Jules Feiffer. – Vilnius: „Baltų lankų“ leidyba, 2010. – 257 p.

Rekomenduojame paskaityti

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai