KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2017 m. gruodžio 11 d. vykę Prano Mašioto skaitymai „Lietuvių vaikų literatūros šimtmetis“ nebuvo jubiliejiniai, tik 29-ieji. Bet buvo pagarsintas faktas, kad jubiliejų minime, – sukanka lygiai trisdešimt metų, kai šis mokslinis-praktinis seminaras pirmąkart surengtas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Kaip jau įprasta, renginys sulaukė didelio specialistų susidomėjimo. Konferencijų salė buvo pilnutėlė, o dalis neatvykusiųjų tikėjosi tiesioginės seminaro transliacijos. Deja, šį kartą technika nuvylė, bet dabar seminaro įrašą „P. Mašioto skaitymai „Lietuvių vaikų literatūros šimtmetis“ galima pažiūrėti „Youtube“ kanale.

Dar 2016 m. skaitančioji suaugusiųjų bendruomenė ir vaikų literatūros specialistai balsavo už reikšmingiausias lietuvių vaikų ir paauglių literatūros knygas, išleistas nuo XIX a. pabaigos iki šių dienų. Susumavus vertinimus sudarytas lietuviškų vaikų ir paauglių knygų šimtukas. Seminare ir buvo aptariamos knygos, patekusios į šimtmečio sąrašą.

Buvo perskaityti penki pranešimai: Linos Buividavičiūtės „Mitologinės struktūros ir jų funkcija Lietuvos vaikų šimtmečio knygose“, prof. Gražinos Skabeikytės-Kazlauskienės „Tautosakos sklaida knygose, patekusiose į sąrašą „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai“, Danguolės Šakavičiūtės „Erdviniai lietuvių vaikų literatūros parametrai: namai ir (ar) pasaulis“, Eglės Baliutavičiūtės „Tas keistas, baisus, nuostabus pasaulis, arba Paaugliai šimtuke“ ir Ingos Mitunevičiūtės „Šimtas knygų vaikams, Lietuvai. O gamtai?“.

Paskutinėje skaitymų dalyje „Man svarbiausia šimtmečio knyga vaikams“ IBBY nariai dalijosi asmeniniais įspūdžiais, pristatė savo mylimas knygas. Mikrofono estafetėje dalyvavo Daiva Šarkanauskaitė, Danutė Miknevičienė, Viktorija Pukėnaitė, Jolanta Gudeikytė, Ramutė Zinytė, Lina Bimbirytė, Jolanta Žvirblytė, Diana Gancevskaitė, Neringa Mikalauskienė ir Gabija Kiaušaitė.

Prano Mašioto skaitymai, kaip renginių ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ dalis, užbaigė 2017 m. IBBY Lietuvos skyriaus veiklą. Projektą rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Gruodžio 31 d. išleistas unikalus reikšmingiausių, profesionalų ir skaitytojų nuomone, lietuvių autorių knygų vaikams ir paaugliams katalogas Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai, sumanytas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

Leidinį sudaro pratarmė, įvadinis straipsnis „Lietuvių vaikų literatūros kelias“, knygų šimtuko sudarymo principai ir visų į sąrašą patekusių knygų pristatymai, profesionaliai parengti vaikų literatūros tyrinėtojų – sąrašo ir katalogo idėjos autoriaus doc. dr. Kęstučio Urbos ir prof. dr. G. Skabeikytės-Kazlauskienės.

Projektą įgyvendino IBBY Lietuvos skyrius bendradarbiaudamas su Nacionaline biblioteka. Už galimybę išleisti šį katalogą dėkojame rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai ir uždarajai akcinei bendrovei „BALTO print“ (direktorius Artūras Karosas).

Katalogą dar galima įsigyti Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente (Gedimino pr. 51, Vilnius). Simbolinė leidinio kaina – 2 Eur.

2018 m. sausio 21–vasario 28 d. Latvijos nacionalinėje bibliotekoje veikė paroda „Skaitytojas“. Subtiliai apšviestose elegantiškose stiklinėse vitrinose buvo eksponuojami keli šimtai skaitytojų figūrėlių. Vaikai, tėvai ir seneliai, žvėrys ir paukščiai, pasakiškos būtybės – visi jie su knyga ar šalia knygos. Parodai asmeninių kolekcijų eksponatus pateikė buvusi bibliotekininkė Daina Puntuka ir leidėjas, poligrafijos specialistas Artis Ērglis. Trečias parodos dalyvis – IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkas Kęstutis Urba. Kolekciją „Vaikas ir knyga“ jis pradėjo kaupti 2006 m., šiuo metu joje per 140 eksponatų. Rygos parodai buvo pateikta apie 100 skulptūrėlių.

 

Renginio akimirka. Vygaudo Juozaičio nuotr.
Renginio akimirka. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Vasario 21–kovo 31 d. Nacionalinėje bibliotekoje veikė paroda „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai“. Ekspozicijoje – reikšmingiausi lietuvių vaikų ir jaunimo literatūros kūriniai ir su jais susiję meno darbai. Ši paroda – vienas iš IBBY Lietuvos skyriaus ir Nacionalinės bibliotekos renginių, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Parodoje eksponuotos ne tik į katalogą patekusios knygos, bet ir su reikšmingiausiais kūriniais susijusi istorinė medžiaga, iliustracijos, meno kūriniai. Eksponatai pagal kategorijas buvo išdėstyti keliose bibliotekos erdvėse: pagrindinė ekspozicijos dalis – knygos, iliustracijos, žaislai, teatrinės lėlės – pristatyta 5 aukšto atrijuje; Vaikų ir jaunimo literatūros departamente buvo galima apžiūrėti eiliuotų ir tautosakos knygų ekspoziciją, tautosakos motyvais sukurtus menininkų darbus, rašytojų rankraščius, o Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje sudaryta galimybė pasiklausyti ar pasižiūrėti radijo ir televizijos spektaklių įrašų. Parodą paįvairino su eksponuojamomis knygomis susijusios užduotys ir galvosūkiai, skirti jauniesiems ekspozicijos lankytojams.

Paroda atidaryta ir katalogas pristatytas sniegingą vasario 21-osios pavakarę. Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, rašytojai Vytautas V. Landsbergis, Kristina Gudonytė, Vytautas Račickas, dailininkai Irena Žviliuvienė, Sofija Vainilaitienė, Bronius Leonavičius ir kiti vaikų knygų kūrėjai. Renginyje skambėjo ištraukos iš Jono Tamulionio operos „Bruknelė“ (pagal to paties pavadinimo Martyno Vainilaičio poemą), kurias atliko Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai.

Parodos rėmėja – Lietuvos kultūros taryba. Partneriai ir draugai: Nacionalinė biblioteka, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Kauno valstybinis lėlių teatras, Vilniaus teatras „Lėlė“, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Žaislų muziejus.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto literatūrologai jau šešioliktąjį kartą sudarė kūrybiškiausių 2017 m. knygų dvyliktuką, iš kurio renkama kūrybiškiausia metų knyga. Kaip nedažnai nutinka, į pernykštį sąrašą pateko ir dvi vaikų literatūros knygos – Daivos Čepauskaitės Baisiai gražūs eilėraščiai (leidykla „Žalias kalnas“) bei Jurgos Vilės ir Linos Itagaki komiksas Sibiro haiku („Aukso žuvys“).

Vasario 22–25 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyko 19-oji Vilniaus knygų mugė. Lietuvos šimtmečiui skirtas renginys lankytojus pasitiko ryškia raidžių dėlione „Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį“ ir pasiūlė kurti skaitymo kryptis bei teksto prasmes patiems.

IBBY Lietuvos skyriaus stendas
IBBY Lietuvos skyriaus stendas

Šiemet Vilniaus knygų mugėje pirmą kartą į savo stendą pakvietė ir IBBY Lietuvos skyrius. Tarptautinės vaikų knygų tarybos (IBBY) Lietuvos nacionalinis skyrius skaičiuoja 25-uosius gyvavimo metus. Šios visuomeninės organizacijos veikla apima platų darbų barą nuo įvairių konferencijų ir seminarų organizavimo iki premijų už geriausias metų knygas teikimo ir lietuvių literatūros sklaidos tarptautinėje erdvėje.

4-ojoje, vaikų literatūros, salėje įsikūrusi spalvingai patraukli IBBY stendo ekspozicija ir šypsenomis švytintys IBBY savanorių veidai kvietė mugės lankytojus pažvelgti į organizacijos veiklą iš arčiau. Ekspozicijoje buvo galima susipažinti su geriausiomis ir IBBY Lietuvos skyriaus premijas pelniusiomis 2015 ir 2016 m. knygomis, į 2016 ir 2018 m. IBBY Honour List katalogą įrašytomis lietuvių autorių knygomis ir vertimais, 2018 m. H. Ch. Anderseno premijos nominanto Kęstučio Kasparavičiaus kūryba. IBBY veiklą pristatė žurnalas „Bookbird“, IBBY sekretoriato Bazelyje leisti lankstinukai, o nacionalinio skyriaus veiklą – leidinys Du IBBY Lietuvos skyriaus dešimtmečiai, žurnalas „Rubinaitis“, katalogas Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai, IBBY rekomendaciniai knygų katalogai anglų kalba, įvairi dalijamoji medžiaga.

Numatytu metu šiame stende buvo galima susitikti su mylimais vaikų knygų rašytojais IBBY nariais – K. Kasparavičiumi, Sigute Ach, Tomu Dirgėla, Gintare Adomaityte, Une Kaunaite, Igne Zarambaite, Benu Bėrantu, Neringa Dangvyde. Taip pat čia svečiavosi IBBY premijas pelniusios rašytojos Ilona Ežerinytė ir Rebeka Una. Mugės lankytojai galėjo prisėsti prie IBBY logotipo raidėmis papuošto stalelio ir pasikalbėti su ryškiausiais šio laikotarpio Lietuvos vaikų rašytojais, gauti jų autografą ir pasidaryti nuotraukėlę atminčiai.

Per keturias mugės dienas IBBY stende lankėsi, vaikų knygomis ir organizacijos veikla domėjosi ir eiliniai mugės lankytojai, ir žinomi politikos, kultūros atstovai. Greta „IBBY Lietuva“ ženklo fotoobjektyvai užfiksavo vokiečių dailininkę ir paveikslėlių knygų kūrėją, H. Ch. Anderseno premijos laureatę Juttą Bauer, Švedijos Karalystės ambasadorę Lietuvoje Marią Christiną Lundqvist, prancūzų leidyklos „Gallimard“ atstovą Jacques’ą Desse, Seimo narį Andrių Kubilių su anūku, daug kitų žinomų Lietuvos žmonių.

Kartu su nuolatine projekto partnere Nacionaline biblioteka IBBY nariai surengė du pokalbius. Pirmąją mugės dieną auditorinėje 5.5 salėje sunkiai tilpo atėjusieji pasiklausyti diskusijos apie populiariausius literatūros veikėjus „Kultinis literatūrinis herojus: svetimas džiugina, savas piktina?“. Diskusijoje dalyvavo Kakės Makės autorė Lina Žutautė, K. Urba, psichologas Vytis Valantinas, leidyklos „Tikra knyga“ vadovas Jaunius Lingys, ją moderavo I. Mitunevičiūtė.

Iš kairės: Lina Žutautė, Vytis Valantinas, Inga Mitunevičiūtė, Jaunius Lingys, Kęstutis Urba
Iš kairės: Lina Žutautė, Vytis Valantinas, Inga Mitunevičiūtė, Jaunius Lingys, Kęstutis Urba

Tos pačios dienos popietę Rašytojų kampe pokalbyje apie reikšmingiausias šimtmečio lietuvių autorių knygas „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai: užmarščiai, dabarčiai ar ateičiai?“ dalyvavo K. Urba, D. Šakavičiūtė, G. SkabeikytėKazlauskienė, Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos bibliotekos vedėja Raimonda Budnikienė, renginį moderavo žurnalistė Alma Valantinienė.

Kaip ir kasmet, Vilniaus knygų mugėje vyko nemažai vaikų knygų pristatymų, susitikimų su vaikų knygų kūrėjais, paskaitų vaikų literatūros, knygos meno ir skaitybos specialistams.

IBBY stende – Jutta Bauer
IBBY stende – Jutta Bauer

Vaikų literatūra besidominti visuomenės dalis galėjo įsitraukti į šias diskusijas: „Šiuolaikinio vaikų literatūros kūrėjo misija: džiuginti, brandinti, paskatinti, mylėti“, kurioje dalyvavo dailininkas, komiksų kūrėjas Walteris Kostneris, „Suaugusiųjų karai – vaikų istorijos“, kurioje pristatyta nauja Renatos Piatkowskos knyga Kuri iš jūsų Malala? („700 eilučių“), ir „Nepatogios temos vaikų literatūroje“.

Ryškiausia vaikų literatūros sektoriaus užsienio viešnia neabejotinai laikytina 2010 m. H. Ch. Anderseno premijos laureatė J. Bauer, kuri surengė susitikimą su specialistais ir meistriškumo valandą jauniesiems mugės lankytojams. Dėmesio sulaukė bibliofilo iš Prancūzijos J. Desse paskaita „Leidyklos „Gallimard“ knygų vaikams epocha Prancūzijoje: modernybės nuotykis“. Vaikų scenoje vyko teatralizuotas susitikimas su slovėnų vaikų knygų kūrėjais Andrejumi Rozmanu, Ana Košir ir Jana Bauer. Pastaroji rašytoja pas Lietuvos skaitytojus sugrįžo su išdykėle Raganiuke – pristatė antrąją ciklo dalį Raganiukė ir užkerėtas akmuo („Nieko rimto“).

Savo kūryba sužavėjusi pasaulį jauna lietuvių dailininkė Elena Selena surengė meistriškumo dirbtuves karpinių mėgėjams ir pristatė įstabaus grožio erdvinę knygą Jardin Bleu (Mėlynasis sodas, 2017), kurią išleido viena didžiausių pasaulio leidyklų „Gallimard Jeunesse“.

IBBY stende – svečiai iš Prancūzijos
IBBY stende – svečiai iš Prancūzijos

Per keturias mugės dienas Vaikų scenoje vyko per 40 renginių – knygų pristatymų, edukacinių, teatralizuotų ir muzikinių pasirodymų, tad kiekvienas jaunasis mugės lankytojas renginį rinkosi pagal pomėgius, formą ir atlikėjus. Leidykla „Verslas ar menas“ pristatė pasakų knygą Užsimerk, skaitomą keturiais pojūčiais – rega, lytėjimu, klausa ir uosle, ir Marsiečio abėcėlę bei apdovanojo rašymo konkursų nugalėtojus, dailininkas Tomas S. Butkus pristatė pažintinę knygą Miesto gidas vaikams, dar labai jauna leidykla „Odilė“ – Sigito Poškaus eilėraščių, dainelių ir pjesių knygą Šokanti karvė, arba Maišatynė, teisės profesorius Justinas Žilinskas kartu su jaunaisiais skaitytojais keliavo į Kaukų žemę, „Mažojo princo fondas – Visa Lietuva skaito vaikams“ surengė pasivaikščiojimą po Paryžių, pristatydamas Beatrice Alemagnos knygą Liūtas Paryžiuje, leidykla „Debesų ganyklos“, išleidusi knygą Sportas vaikams. Nuo mankštos iki medalio, ragino vaikus daugiau sportuoti, o šios leidyklos knygos herojus Pasaiba, maloniai besisveikinantis „Labas lytas“, šventė ketvirtąjį gimtadienį. Nuo jo linksmumu neatsiliko Kakė Makė ir Netvarkos Nykštukas. Naujas knygas taip pat pristatė Rebeka Una (Labas, aš Tadas), Renata ir Laurynas Česūnai (Mėgintuvėlis ir deimanto vagystė, abi išleido „Alma littera“), Dalia Dilytė (Gedimino paslaptis, „Sofoklis“) ir kt. T. Dirgėla naujos knygos Lukas Šiaudelis deda iš viršaus sutiktuves surengė LRT studijoje.

Justinas Žilinskas su Gugiu
Justinas Žilinskas su Gugiu

Į vyresnius mugės lankytojus buvo orientuoti J. Vilės ir L. Itagaki komiksų knygos Sibiro haiku („Aukso žuvys“), I. Ežerinytės knygos Verksnių klubas ir V. V. Landsbergio knygos Iš gyvenimo laumių (abi „Dominicus Lituanus“) pristatymai.

Šešioliktus metus gyvuojančioje kūrybos oazėje pasinerti į knygos paslaptis buvo kviečiami visi mugės lankytojai. Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės vadovaujama „Knygų šalies“ kūrybinė studija rūpinasi lietuvių knygos meno klasikais ir jų sukurtu knygų vaikams aukso fondu. Čia vyko įsimintini susitikimai, meistriškumo valandos, kūrybinės laboratorijos. K. Kasparavičius kasdien kvietė piešti iliustraciją „Dryžuota dryžuota“ pagal naują savo sukurtą istoriją, jau spėjusią virsti knygele. Dirbtuvėse dirbo žinomi knygų kūrėjai: Ilja Bereznickas, B. Leonavičius, Jūratė Račinskaitė, Jurga Šarmavičiūtė, Vanda Padimanskaitė, šalia buvo galima apžiūrėti temines parodas (Elenos Selenos „Mėlynas sodas“, Ievos Naginskaitės „Ką padarė žirklės“, „Lenkijos iliustruotų knygų paveldas leidyklos „Warstwy“ repertuare“ ir kt.).

Šiemet studija buvo ypatingai papuošta. Čia sušvito dešimt metų puoselėta svajonė – atgijo dailininkų Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus 1969–1972 m. sukurta ir šiemet skaitmeniniu būdu atkurta originalių matmenų Valkininkų sanatorijos „Pušelė“ sienų tapyba.

Birutė Žilytė ir garsioji sienų tapyba
Birutė Žilytė ir garsioji sienų tapyba

19-oji Vilniaus knygų mugė baigėsi kūrybinės studijos renginiu – Knygų šalies Naujųjų metų paskelbimu ir žiūrėjimu pro Janio Rainio Aukso sietelį. Renginyje dalyvavo ir legendinė dailininkė, vaikų knygų iliustruotoja B. Žilytė.

Vilniaus knygų mugėje tradiciškai skelbiami įvairių konkursų nugalėtojai, teikiami apdovanojimai. Lietuvos Respublikos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson apdovanojo meniškiausių 2017 m. knygų kūrėjus.

Kasmet organizuojamas Knygos meno konkursas šiemet vyko jau 25 kartą. 54 leidėjai jam pateikė 116 knygų, iš kurių pagal poligrafinius ir meninius kriterijus išrinktos meniškiausiai apipavidalintos ir geriausiai išspausdintos knygos. Tarp pelniusių konkurso apdovanojimus – ir keturios knygos vaikams.

Lina Itagaki ir Jurga Vilė
Lina Itagaki ir Jurga Vilė

Pagrindinė Metų premija šiemet skirta dailininkei L. Itagaki už inovatyvų aktualios temos pateikimą, taiklų šrifto panaudojimą, jo dermę su įtaigiomis iliustracijomis J. Vilės ir L. Itagaki knygoje Sibiro haiku (išleido „Aukso žuvys“, spaustuvė „BALTO print“).

Teminėje knygų vaikams grupėje premija atiteko Aušrai Kiudulaitei už vaikiškos vaizduotės pajautimą ir profesionalią jos raišką Mariaus Marcinkevičiaus knygoje Draugystė ant straublio galo (išleido „Tikra knyga“, spausdino „BALTO print“). Diplomai skirti Ievai Babilaitei už nestandartinę traktuotę D. Čepauskaitės knygoje Baisiai gražūs eilėraščiai (išleido „Žalias kalnas“, spausdino „Standartų spaustuvė“) bei Artūrui Širinui ir Justinai Norkutei-Širin už dizaino interaktyvumą autorių kolektyvo knygoje Vilniaus arkikatedros mįslės (išleido Bažnytinio paveldo muziejus, spausdino S. Jokužio leidykla-spaustuvė).

Paskutinę Vilniaus knygų mugės dieną įteikti apdovanojimai akcijos „Metų knygos rinkimai 2017“ nugalėtojams. Knygų, kurias iš ekspertų komisijos pasiūlytųjų išrinko skaitytojai, autorius sveikino ir diplomus įteikė kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson. Knygų vaikams kategorijoje Metų knyga tapo Evelinos Daciūtės ir A. Kiudulaitės Laimė yra lapė („Tikra knyga“), paauglių kategorijoje – Dainos Opolskaitės apysaka Ir vienąkart, Riči („Alma littera“).

Iš kairės: kultūros ministrė Diana Ruokytė-Jonsson, Daina Opolskaitė, Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė
Iš kairės: kultūros ministrė Diana Ruokytė-Jonsson, Daina Opolskaitė, Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė

Baigiantis Vilniaus knygų mugei tradiciškai paskelbti Nacionalinio vaikų literatūros konkurso, organizuojamo labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“, laureatai. Penktą kartą vykusiam konkursui 34 kūrėjai pateikė 39 rankraščius. Dauguma autorių dar nėra išleidę knygų vaikams, nors dalis jų konkurse dalyvavo ne pirmą kartą.

Penktojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso pirmoji vieta ir 3000 Eur premija teko Povilui Villuveitui už pasaką Spinčius, antroji vieta ir 2000 Eur premija – Dovilei Statkevičienei už pasaką Lietus ir skafandras, trečioji vieta ir 1000 Eur premija – Linui Čiapui už eilėraščių rinkinį Kodėl miške švilpauti negalima.

1000 Eur premija už geriausias iliustracijas skirta Kotrynai Zylei už paveikslėlių knygą Kieminukai, o 1000 Eur dydžio debiuto apdovanojimas atiteko Pauliui Norvilai už pasakos Strykt pastrykt tekstą.

Konkurso dalyvius vertino komisija, sudaryta iš Lietuvos rašytojų sąjungos ir IBBY Lietuvos skyriaus atstovų: rašytojas Liudvikas Jakimavičius, literatūros kritikė N. Mikalauskienė, menotyrininkė dr. Jolita Liškevičienė, menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė, prof. G. Skabeikytė-Kazlauskienė, D. Šakavičiūtė ir doc. dr. K. Urba.

Kovo 12 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmuose įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos. Už svarų indėlį į kultūrą ir meną ir ypatingus šios srities nuopelnus premijos skirtos dvylikai kūrėjų, tarp kurių ir dvi IBBY narės – dailininkė Sigutė Chlebinskaitė ir poetė Violeta Palčinskaitė. Nuoširdžiai sveikiname!

 


Skirkite 2 procentus pajamų mokesčio – paremkite IBBY Lietuvos skyrių.

Iki gegužės 1 d. Jūs turite galimybę skirti 2 procentus savo pajamų mokesčio IBBY Lietuvos skyriui paremti. Nesvarbu, kas esate. Svarbu, kad palaikote IBBY idėjas ir mūsų siekius. Tik su Jūsų pagalba mes galime padaryti daugiau.

Identifikacinis IBBY Lietuvos skyriaus numeris (kodas), kurį reikia įrašyti formos E2 laukelyje, – 291360490.

Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie skyrėte ir skiriate paramą mūsų organizacijai.


 

 


2018 m. vasario 22 d. mirė Taida Balčiūnienė – knygų dailininkė, vaikų knygų iliustruotoja (g. 1925 m. lapkričio 3 d.). Jos kūrybą nuo vaikystės yra pažinusios ir pamilusios kelios skaitytojų kartos. Taida Balčiūnienė sukūrė daugiau nei penkias dešimtis knygų vaikams ir vadovėlių, iliustracijų vaikų žurnalui „Genys“. Kai kurios jos iliustruotos knygos yra sulaukusios keliolikos pakartotinių leidimų ir tapusios lietuvių vaikų literatūros klasika. Tarp jų – Kazio Jakubėno eilėraščių knyga ABC, lietuvių liaudies dainelių knygos Ganau ganau aveles, Bėgs pelytė vandenėlio, vaikų žaidinimų knygelė Bitė ritė baltaragė, pianisto pradžiamokslis Jaunasis pianistas.

Taidos Balčiūnienės iliustruotų knygų išleista anglų, hindi, prancūzų, rusų, urdu ir kitomis kalbomis.


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2018 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos kultūros taryba.

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

Gerbiamieji!

Tikriausiai pasidžiaugsite kartu su mumis sužinoję, kad Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas parėmė IBBY Lietuvos skyriaus projektą „Vaikų literatūros šimtmečiai prie Baltijos jūros“ ir skyrė jam 5000 Eur. Tai leis geriau susipažinti ne tik su savosios, bet ir su artimiausių mūsų kaimynų, latvių ir estų, vaikų literatūros reiškiniais.

Tikimės Jūsų dėmesio, linkime gražių, stiprių literatūrinių įspūdžių!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2018 Nr. 1 (85)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

KNYGOJE MAŽAS YRA DIDELIS

Apžvalgos

PYPAS, KERAVIRĖ IR STEBUKLINGOJI BARZDA (2017 m. pasakinės prozos apžvalga)
ŽANRŲ KALEIDOSKOPAS: NUO HAIKU IKI TABALO (2017 m. realistinė lietuvių vaikų ir paauglių proza)
GYVA, GYVUOJANTI, GYVESNĖ (2017 m. vaikų poezijos apžvalga)

Sukaktys

VERTUSI TIK MĖGSTAMAS KNYGAS (Eugenijos Stravinskienės 90-osioms gimimo metinėms)
NIEKO NEDARYK ATMESTINAI

Mano vaikystės skaitymai

JEI NEUŽTENKA DIENOS, YRA NAKTIS

Atidžiu žvilgsniu

Apie liūtą, pelėdą ir... Joną Basanavičių

Bibliografija

2017 M. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS

Summary

Summary

Mūsų partneriai ir rėmėjai