2020 m. kovo 21 d. po ilgos ir sunkios ligos mirė IBBY Lietuvos skyriaus narė Neringa Dangvydė Macatė (buv. Mikalauskienė, g. 1975 04 06). Ji buvo įvairiapusė, itin aktyvi ir darbšti asmenybė – produktyvi literatūros kritikė, rašytoja, poetė, iliustruotoja, vertėja, žmogaus teisių aktyvistė, fantastė. Jos kūrybinis laukas labai platus. Rašė straipsnius, recenzijas, apžvalgas, eilėraščius, pasakas, esė, rengė pokalbius ir knygų pristatymus, vertė knygas iš prancūzų kalbos, piešė, vedė kūrybinio rašymo užsiėmimus.

Neringa Dangvydė Macatė augo Alytuje, o į Vilnių atvyko studijuoti Vilniaus universitete. Iš pradžių mokėsi filosofijos, bet supratusi, kad ją vis dėlto labiausiai traukia literatūra, ėmėsi lituanistikos studijų.

Grožinę kūrybą pasirašinėjo Neringos Dangvydės slapyvardžiu. Yra išleidusi dvi knygas vaikams: pasakų rinkinį „Gintarinė širdis“ (2013) ir apysaką „Vaikas su žvaigžde kaktoje“ (2016). Pastarosios knygos rankraštis pelnė trečią vietą 2016 m. Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ rengiamame Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse, o jau išleista knyga apdovanota Vytauto Tamulaičio premija. Ji pati iliustravo ne tik abi savo knygas, bet ir pirmąją Justino Žilinsko knygą vaikams „Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas“ (2006).

Anot literatūrologės Ingos Mitunevičiūtės, „Gintarinė širdis“ – knyga, nepatenkanti į jokias kategorijas ir laužanti visus stereotipus <…>  spinduliuoja humanišką autorės požiūrį: čia nyksta atskirtis, deklaruojamas įvairus, daugiaspalvis pasaulis ir jo teisė tokiam būti, mokoma tolerancijos, kritikuojamas abejingumas, dirbtinumas, aukštinamas meilės jausmas.1

Straipsnius bei vertimus pasirašinėjo kaip Neringa Mikalauskienė. Yra parašiusi daug straipsnių, recenzijų apie vaikų ir suaugusiųjų literatūrą, grožinę literatūrą suaugusiesiems vertė iš anglų ir prancūzų kalbų.

Neringa buvo ilgametė (nuo 2000 m.) ir aktyvi IBBY bendruomenės, Lietuvos rašytojų sąjungos narė, neatsiejama įvairių literatūrinių renginių, festivalių bei susibūrimų dalyvė, įvairių komisijų narė, nuolat ir nepaliaujamai dirbusi literatūros srityje, o vaikų literatūrą laikiusi ypač svarbia ir reikšminga.

Neringa bendradarbiavo kultūrinėje spaudoje – „Literatūra ir menas“, „Gimtasis žodis“, „Nemunas“, „Šiaurės Atėnai“, „Metai“, „The Vilnius review“. Vien „Rubinaityje“ išspausdinta 40 jos literatūrologinių tekstų. Skruzdėlytės Greitutės slapyvardžiu rašė apie knygas vaikams skirtame žurnale „Bitutė“ (2010–2019 m.), mokė kūrybinio rašymo.  Taip pat Neringos ranka ne vieną kūrinį redagavo, taisė, komentavo. Taip pat buvo fantastų klubo „Dorado“ leisto žurnalo „Dorado raganos“ viena iš leidėjų.

Velionės prašymu kartu su urna į jos kapą palaidotos keturios svarbiausios jai knygos: trys Stanisław Lemo „Soliario“ leidimai ir Vytautės Žilinskaitės „Kelionė į Tandadriką“.

 

Bibliografija

  • Gintarinė širdis: pasakos / Neringa Dangvydė; iliustracijos Neringos Dangvydės. – Vilnius: Edukologija, 2013. – 94 p.
  • Vaikas su žvaigžde kaktoje: apysaka / Neringa Dangvydė; iliustracijos autorės. – Vilnius: Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2016. – 61 p. – (Vaikų bibliotekėlė)

Rekomenduojame paskaityti

——————————————–

Mitunevičiūtė Inga, „Vaivorykštės, čiobreliai ir rožinės suknelės (2013 m. lietuvių autorių literatūrinės pasakos)“, Rubinaitis, 2014 Nr. 1 (69). Prieiga per internetą: https://www.ibbylietuva.lt/rubinaitis/2014-nr-1-69/vaivorykstes-ciobreliai-ir-rozines-sukneles-2013-m-lietuviu-autoriu-literaturines-pasakos/ (Žiūrėta 2020-05-28)

2020-04-28

 

Mūsų partneriai ir rėmėjai