KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

2017 m. balandžio 2 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre iškilmingai paminėta Tarptautinė vaikų knygos diena. Ši diena Lietuvoje buvo minima jau 25-ąjį kartą. Tradiciškai šią dieną iškilmingai apdovanoti labiausiai nusipelnę metų vaikų literatūros kūrėjai: rašytojai, iliustruotojai, vertėjai, skaitymo skatinimo specialistai ir tyrėjai.

J. Šulskytė, G. Rakauskienė, R. Stamkauskienė, I. Ežerinytė, D. Šakavičiūtė, D. Karpavičiūtė, T. Dirgėla
J. Šulskytė, G. Rakauskienė, R. Stamkauskienė, I. Ežerinytė, D. Šakavičiūtė, D. Karpavičiūtė, T. Dirgėla

Jau beveik dešimtmetis metų knygų apdovanojimai skiriami devyniose kategorijose. Prano Mašioto premija už geriausią 2016 m. vaikų ir paauglių knygą Sutikti eidą („Alma littera“) įteikta Ilonai Ežerinytei. Geriausia knyga vaikams pripažinta Tomo Dirgėlos Domas ir Tomas („Tyto alba“). Geriausios knygos mažiausiems skaitytojams premija atiteko Giedrės Rakauskienės ir Jurgos Šulskytės paveikslėlių knygai Dramblys ir antis (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“). Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta Aušrai Kiudulaitei, iliustravusiai Evelinos Daciūtės Laimė yra lapė(„Tikra knyga“). Premija už meniškiausias dvispalves iliustracijas atiteko Daliai Karpavičiūtei, iliustravusiai Monikos Krikštopaitytės knygą Kultūringa pelė Stasė(Modernaus meno centras). Aldonos Liobytės premiją už reikšmingiausią metų debiutą pelnė I. Ežerinytė už pasakų knygą Šunojaus diena (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“). Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią vertimą paaugliams apdovanota Rūta Jonynaitė, iš vokiečių kalbos išvertusi Susanos Kreller knygą Drambliai nematomi (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), o Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią vertimą vaikams – Rasa Stamkauskienė, iš anglų kalbos išvertusi Matto Haigo knygą Kaip Kalėdų berniukas tėčio ieškojo („Tyto alba“). Vinco Aurylos premija už paskaitas ir susitikimus, propaguojančius gerą vaikų ir paauglių literatūrą, skirta literatūrologei Danguolei Šakavičiūtei.

Šventėje kūrėjams įteikti IBBY Lietuvos skyriaus diplomai, prizai ir piniginės premijos, kurias parėmė Šarūnas Marčiulionis, Vytautas Žirgulis, UAB „Alumnus“, UAB „BALTOprint“, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, UAB „Kauno šilas“, UAB „Sabelija“, leidyklos „Tyto alba“ ir „Žara“.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Vilūnas įteikė 2017 metų Vaikų literatūros premiją, įsteigtą Švietimo ir mokslo ministerijos. Premijos laureatėmis šiemet tapo rašytoja Daina Opolskaitė ir literatūrologė Loreta Jakonytė.

Po apdovanojimų ceremonijos visų susirinkusiųjų laukė Nacionalinio dramos teatro spektaklis „Kaulinis senis ant geležinio kalno“ pagal Jono Basanavičiaus užrašytą lietuvių liaudies pasakojimą ir Birutės Žilytės iliustracijas.

Renginio organizatoriai – Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas. Pagrindiniai renginio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

A. Kiudulaitė
A. Kiudulaitė

Balandžio 3–6 d. Bolonijoje (Italija) vykusioje 54-ojoje tarptautinėje vaikų knygų mugėje Lietuvos kultūros institutas organizavo mūsų šalies nacionalinį stendą, kuriame pristatė 90 iliustruotų pastarųjų metų knygų vaikams ir paaugliams. Išsamiai susipažinti su eksponuojamomis knygomis siūlė ir specialiai tarptautinei auditorijai išleistas knygų katalogas Best Lithuanian Books for Children and Young Adults. 2011–2016: Selection of the Lithuanian Section of IBBY (aut. Roma Kišūnaitė ir Jolita Liškevičienė).

Dalyvauti mugėje LKI pakvietė vaikų knygų iliustruotoją Kotryną Zylę, kurios sukurtai Didžiajai būtybių knygai 2016 m. Knygos meno konkurse skirta pagrindinė premija.

O tarptautinį pripažinimą jau pelniusios lietuvės A. Kiudulaitės darbai dalyvavo pagrindinėje mugės iliustruotojų parodoje. Pernai spalį dailininkė pateikė konkursui E. Daciūtės knygos Laimė yra lapė iliustracijas ir rungėsi su daugiau kaip 3 tūkst. iliustruotojų iš viso pasaulio.

 

Balandžio 4 d. Bolonijoje pristatytas Lietuvos ir Indijos kultūros tyrinėtojų Giedrės Jankevičiūtės ir V. Geetha inicijuotas ir atliktas sovietinių paveikslėlių knygų vaikams tyrimas. Kovo pradžioje tarptautiniu mastu garsi Indijos leidykla „Tara Books“ išleido lietuvės ir indės knygą Another History of the Children’s Picture Books. From Soviet Lithuania to India (Kitokia vaikų paveikslėlių knygos istorija. Nuo Sovietų Lietuvos iki Indijos). Knyga jau išversta į vokiečių kalbą ir pristatyta Leipcigo knygų mugėje.

 

Balandžio 4 d. Bolonijos knygų mugėje Astridos Lindgren atminimo premijos (ALMA) komisijos pirmininkė Boel Westin paskelbė 2017 m. premijos laureatą. Juo tapo iliustruotojas ir paveikslėlių knygų kūrėjas iš Vokietijos Wolfas Erlbruchas (g. 1948 m.). Jis yra pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp jų ir Hanso Christiano Anderseno medalį (2006).

W. Erlbruchas yra novatoriškas iliustruotojas, jo stilius, išaugęs iš ilgametės tradicijos, pasižymi tvirtomis linijomis ir preciziška grafika. Jis yra sukūręs keliasdešimt knygų vaikams, iliustravęs beveik 50 kitų autorių knygų. Lietuvoje išleista W. Erlbrucho paveikslėlių knyga Ponia Majer, paukštelė, taip pat jo iliustruota Giocondos Belli knyga Kaip atsirado drugeliai.

Jau pristatyti ir kandidatai į 2018 m. ALMA apdovanojimą. IBBY Lietuvos skyrius šiai premijai aštuntą kartą nominavo vaikų knygų kūrėją, dailininką Kęstutį Kasparavičių.

 

Bolonijos vaikų knygų mugėje paskelbti ir 2018 m. H. Ch. Anderseno premijos nominantai. Teisę siūlyti autorių (rašytoją ir dailininką) turi nacionaliniai IBBY skyriai. Pasinaudodamas šia teise, IBBY Lietuvos skyrius premijai pristatė dailininką ir rašytoją K. Kasparavičių.

2018 m. apdovanojimui, kuris bus teikiamas 2018 m. vyksiančiame IBBY kongrese, nacionaliniai IBBY skyriai pristatė 33 rašytojus ir 22 iliustruotojus. Štai jų sąrašas:

Argentina: rašytojas Pablo De Santis, iliustruotojas Pablo Bernasconi; Armėnija: rašytojas Edward Militonyan; Australija: rašytojas David Metzenthen, iliustruotoja Jeannie Baker; Austrija: rašytoja Renate Welsh, iliustruotoja Linda Wolfsgruber; Belgija: rašytojas Xavier Deutsch, iliustruotojas Carll Cneut; Brazilija: rašytoja Marina Colasanti, iliustruotoja Ciça Fittipaldi; Danija: rašytojas Louis Jensen, iliustruotoja Lilian Brøgger; Egiptas: rašytoja Amal Farah, iliustruotojas Helmi El Touni; Estija: rašytoja Leelo Tungal; Graikija: rašytojas Vagelis Iliopoulos, iliustruotojas Christos Dimos; Iranas: rašytojas Farhad Hassan-Zadeh; Ispanija: rašytojas Alfredo Gómez Cerdá, iliustruotoja Elena Ordiozola; Italija: rašytoja Chiara Carminati, iliustruotojas Guido Scarabottolo; Izraelis: rašytojas David Grossman; Japonija: rašytoja Eiko Kadono, iliustruotojas Seizo Tashima; JAV: rašytojas Pam Muñoz Ryan, iliustruotojas Jerry Pinkney; Jungtinė Karalystė: rašytojas Melvin Burgess, iliustruotoja Jane Ray; Kanada: rašytojas Kenneth Oppel, iliustruotoja Isabelle Arsenault; Kinija: rašytojas Qin Wenjun, iliustruotojas Xiong Liang; Kipras: rašytojas Andreas Konstantinides; Kolumbija: rašytojas Triunfo Arciniegas, iliustruotoja Claudia Rueda; Kroatija: iliustruotoja Andrea Petrlik Huseinović; Latvija: rašytoja Inese Zandere, iliustruotoja Gundega Muzikante; Lenkija: rašytojas Marcin Szczygielski, iliustruotoja Iwona Chmielewska; Lietuva: iliustruotojas Kęstutis Kasparavičius; Mongolija: rašytojas Jamba Dashdondog; Naujoji Zelandija: rašytoja Joy Cowley; Olandija: rašytojas Edward van de Vendel, iliustruotojas Thé Tjong-Khing; Prancūzija: rašytoja Marie-Aude Murail, iliustruotojas François Place; Rusija: rašytojas Andrej Usačiov, iliustruotojas Igor Oleinikov; Slovėnija: rašytojas Peter Svetina, iliustruotojas Peter Škerl; Švedija: rašytojas Ulf Stark, iliustruotoja Eva Lindström; Šveicarija: rašytojas Franz Hohler, iliustruotoja Albertine; Turkija: rašytoja Mavisel Yener, iliustruotojas Sedat Girgin; Vokietija: rašytoja Mirjam Pressler, iliustruotojas Nikolaus Heidelbach.

 

Balandžio 6 d. Bolonijoje vyko pirmoji Europos šalių IBBY konferencija tema „Tiesiame pasaulio tiltus. Knygos ir pasakos – pagalba jauniesiems pabėgėliams“. Lietuvai šiame renginyje atstovavo valdybos narė Inga Mitunevičiūtė.

 

Balandžio 12 d. Nacionalinėje bibliotekoje įvyko seminaras „Vaikų ir paauglių literatūra Lietuvoje 2016 m.“ iš ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“. Išklausyti praėjusių metų vaikų ir paauglių knygų skaitymo apžvalgų, analizių susirinko gerokai per šimtą bibliotekininkų, pedagogų, literatūrologų, knygų kūrėjų ir leidėjų. Roma Kišūnaitė pateikė „Vaikų ir paauglių knygų leidybą skaičiais“, prof. Džiuljeta Maskuliūnienė, prof. Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė ir dr. doc. Loreta Žvironaitė pristatė lietuvių rašytojų knygas „Kūriniai nauji – o tendencijos?“, Neringa Mikalauskienė analizavo vertimus „Atrinktieji vertimai – ar tikrai patys geriausi?“, dr. Jolita Liškevičienė apžvelgė „Naujas iliustracijas vaikams ir knygos meną“. Reda Tamulienė ir Eglė Baliutavičiūtė pristatė skaitymo tyrimo rezultatus „Ką skaitė ir pamėgo vaikai ir paaugliai“.

2016 m. populiariausių vaikų knygų penketukas:

1. Antoine de Saint-Exupéry Mažasis princas;

2. David Walliams Močiutė plėšikė;

3. Astrid Lindgren Pepė Ilgakojinė;

4. Astrid Lindgren Emilis iš Lionebergos;

5. Astrid Lindgren Ronja plėšiko duktė.

 

2016 m. populiariausių paauglių knygų penketukas:

1. Antoine de Saint-Exupéry Mažasis princas;

2. Melvin Burgess Heroinas;

3. John Green Aliaskos beieškant;

4. Lois Lowry Siuntėjas;

5. Ruta Sepetys Tarp pilkų debesų.

 

Popietinėje renginio dalyje vyko susitikimas su 2016 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjais laureatais. Rašytojus I. Ežerinytę, T. Dirgėlą ir vertėją R. Jonynaitę kalbino I. Mitunevičiūtė, E.  Baliutavičiūtė ir Asta Gustaitienė.

Renginio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Balandžio 29 d. Naisiuose buvo apdovanoti ketvirtojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso nugalėtojai. Konkursą skelbia labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, bendradarbiaudamas su IBBY Lietuvos skyriumi ir Lietuvos rašytojų sąjunga.

Konkursui pateiktus kūrinius vertino IBBY organizacijos atstovai dr. A. Gustaitienė, D. Šakavičiūtė, dr. K. Urba, dr. J. Liškevičienė ir dr. Dalia  Karatajienė, taip pat Rašytojų sąjungos atstovai Liudvikas Jakimavičius ir Antanas Šimkus. Komisija vertino anonimiškai pateiktus rankraščius. Laureatų kūriniai bus išleisti 13 000–45 000 egz. tiražu. Knygos turėtų pasirodyti šių metų pabaigoje.

Šį kartą pirmoji vieta (3000 eurų premija) skirta Rūtai Montvilaitei už pasakų knygą Septyni paukščių įstatymai, antroji vieta (2000 eurų) – Aidui Jurašiui už pasaką-apysaką Pypas ir jo nutikimai, trečioji vieta (1000 eurų) – Živilei Miežytei už iliustruotą apysaką Istorija apie Vilniaus atsiradimą. Debiuto premija (1000 eurų) atiteko Elenai Launikonytei už pasaką Pelėnas, Varlėnas ir Bobo, o premija už gražiausias iliustracijas (1000 eurų) įteikta sesėms Agnei Ulytei ir Monikai Ulytei-Vaicenavičienei už paveikslėlių knygą apie Joną Basanavičių Per balas link aušros.

 

Gegužės 1 d. paskelbtas IBBY tarybos nutarimas 36-ąjį IBBY kongresą 2018 m. rugpjūčio 30–rugsėjo 1 d. surengti Atėnuose. Bolonijos vaikų knygų mugėje buvo pranešta, kad numatytoji kongreso vieta Stambulas dėl nestabilios politinės padėties atšaukiama.

Atėnuose, 2018 m. UNESCO Pasaulinėje knygų sostinėje, 36-asis IBBY kongresas vyks kartu su daugybe kitų renginių. Kongreso tema „Rytai ir Vakarai susitinka vaikų knygose ir pasakose“ ta pati, kuri buvo numatyta Stambulo kongresui.

 

A. Varnelytė ir G. Storpirštis. Gintarės Urbaitės nuotr.
A. Varnelytė ir G. Storpirštis. Gintarės Urbaitės nuotr.

Gegužės 7-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje paskelbtas reikšmingiausių lietuviškų vaikų knygų šimtukas. Praėjusių metų vasarą skaitančiai suaugusiųjų bendruomenei buvo pateiktas 500 vaikų, paauglių ir jaunimo knygų, išleistų nuo XIX a. vidurio iki šių dienų, sąrašas. Juo remiantis buvo galima viešai virtualioje erdvėje pusę metų balsuoti už labiausiai įsiminusias, meniniu ir ugdomuoju požiūriu vertingiausias knygas. Rinkimuose dalyvavo 1980 skaitytojų bendruomenės narių. Iš jų 40 proc. – mokytojai ir bibliotekininkai, taip pat aktyviai balsavo tėvai ir vaikų literatūros entuziastai. Atskirai už knygas balsavo ir šešiolika vaikų literatūros specialistų: vaikų literatūros dėstytojų ir doktorantų, šia sritimi nuosekliai besidominčių mokytojų, bibliotekininkų ir literatūrologų. Susumavus abiejų grupių vertinimus išrinktas lietuviškų vaikų ir paauglių knygų šimtukas.

Teatralizuotame renginyje knygų sąrašas buvo rodomas ekrane, knygų pavadinimai buvo įgarsinti įvairių skaitovų. Kai kurios knygos pristatytos plačiau. Demonstruojant Salomėjos Nėries poemai Eglė žalčių karalienė Pauliaus Augiaus sukurtas iliustracijas, sinchroniškai skambėjo aktorės Agnės Gregorauskaitės įrašas. Analogiškai pateikta Maironio knyga Jūratė ir Kastytis – rodytos Domicelės Tarabildienės iliustracijos, skambėjo aktoriaus Laimono Noreikos balsas. Sigito Gedos rinktinę Baltoji varnelė iliustravo vaizdo klipas su Andriaus Mamontovo daina, o Vytautės Žilinskaitės Melagių pilį priminė populiaraus animacinio filmo fragmentas. Kai kuriuos kitus kūrinius sugyvino aktoriai: Neringa Varnelytė ir Gediminas Storpirštis vaidino ištraukas iš Arklio Dominyko meilės, Vaidotas Žitkus perskaitė keletą tekstų iš Kęstučio Kasparavičiaus Kvailų istorijų, Loreta Sungailienė vaikams minė mįsles iš knygos Menu mįslę keturgyslę, pasekė porą pasakų iš rinkinio Užburta karalystė, „Teatriuko“ aktoriai Dalia Mikoliūnaitė ir Žilvinas Ramanauskas padainavo dainų pagal Juozo Erlicko Bobutės iš Paryžiaus eilėraščius, o Lilija Žadeikytė deklamavo posmus iš Martyno Vainilaičio rinktinės Mano volungėlė.

Kadangi renginys sutapo su Motinos diena, jo pabaigoje aktorė L. Žadeikytė ir jaunieji skaitovai Kornelija Vėtaitė, Emilis Vėta, Lukrecija Vėtaitė, Luknė Mickevičiūtė, Linas Prašmuntas, Gintė Nutautaitė, Viktorija Pukėnaitė deklamavo eilėraščius ir skaitė prozos ištraukas apie mamą iš patekusių į šimtuką knygų. Visi renginio dalyviai išeidami iš šventės gavo po iliustruotą lankstinuką su knygų sąrašu. Sąrašas paskelbtas Vaikų literatūros svetainėje, kitose žiniasklaidos priemonėse.

Renginį organizavo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Renginį rėmė Lietuvos leidėjų asociacija. Jis buvo tiesiogiai transliuojamas „YouTube“ kanalu.

Gegužės 21–birželio 7 d. Nacionalinėje bibliotekoje veikė vaikų knygų iliustracijų paroda „Baltijos pasaka“. Joje eksponuotos dailininkių Ullos Saar iš Estijos, Elīnos Brasliņos iš Latvijos ir Linos Itagaki iš Lietuvos iliustracijos. Paroda pirmiausia veikė Taline, dabar atkeliavo į Lietuvą, o galiausiai pasieks Latviją.

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2017 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos kultūros taryba.

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

Gerbiamieji!

Sveiki sulaukę vasaros! Tikimės, kad iš naujojo „Rubinaičio“ numerio į Jūsų širdis taip pat plūstelės nemažai šilumos. O tai neleis mūsų pamiršti ir ateityje. Ačiū, kad prenumeruojate, ačiū, kad skaitote!

Primename, kad Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas žurnalo projektui „Knyga – vaiko vaizduotės ugdymo versmė“ skyrė 3570 eurų. Paramą naudojame ir kai kurioms šio numerio publikacijoms bei žurnalo rengimo darbams.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2017 Nr. 2 (82)

 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

APIE TYLIUOSIUS ĮVYKIUS (Pasisakymas priėmus 2016 m. Prano Mašioto premiją)

Apžvalgos

ATRINKTIEJI VERTIMAI – AR TIKRAI PATYS GERIAUSI? (2016 m. verstinės vaikų ir paauglių knygos)
LĖTOJI EIGA, ARBA 2016 M. VAIKŲ KNYGŲ ILIUSTRACIJOS

Straipsniai

LITERATŪROS IR FOTOGRAFIJOS SĄVEIKA RANSOMO RIGGSO TRILOGIJOJE „YPATINGŲ VAIKŲ NAMAI“

Vlado Dautarto 90-osioms gimimo metinėms

MANO TĖVAS IR VAIKŲ LITERATŪRA
ŽMOGIŠKAS ŽUVŲ PASAULIS VLADO DAUTARTO PASAKOSE

Mano vaikystės skaitymai

„Norėčiau kartu su Mažuoju Princu išrauti baobabą“

Paskaitykim, mama, tėti!

GALBŪT PILKA NOVELĖ

Bibliografija

2016 M. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS
APIE KNYGAS, SKAITYMĄ 2016 M.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai