KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2018 m. kovo 15–18 d. vyko Leipcigo – antra pagal dydį Vokietijoje (po Frankfurto) – knygų mugė. Pernai Leipcige pristatęs knygą Tinginių šalis (leidykla „Urachhaus Verlag“), šiemet Kęstutis Kasparavičius grįžo su toje pačioje leidykloje išleista kita savo knyga – Sodininkas Florencijus. Pirmąją mugės dieną autorius, vertėja Saskia Drude ir leidėjas Michaelis Stehle’as supažindino mugės lankytojus su knyga, o kitą dieną Leipcigo tarptautinėje mokykloje vyko K. Kasparavičiaus kūrybinės dirbtuvės.

Beje, Sodininkas Florencijus, vos pasirodęs vokiečių kalba, jau pradėjo skinti laurus – „Deutscher Gartenbuch-Preis“ konkurse kompetentinga sodininkų žiuri skyrė jam antrąją premiją vaikų knygų kategorijoje.

 

Kovo 20 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko žymios vertėjos, redaktorės Eugenijos Stravinskienės 90-osioms gimimo metinėms skirtas renginys. E. Stravinskienės (1928–2004) biografijoje – apie 50 vertimų iš švedų, norvegų, rusų kalbų. Jos dėka vaikai lietuviškai skaito Astridos Lindgren, Selmos Lagerlöf, Marios Gripe’s kūrinius.

Renginio sumanytojai ir organizatoriai – IBBY Lietuvos skyrius ir Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas – pasirūpino šilta, draugiška atmosfera. Doc. dr. Asta Gustaitienė perskaitė pranešimą apie vertėjos gyvenimą ir kūrybą. Prisiminimais dalijosi E. Stravinskienės dukra Eglė Bloznelienė, kolegės vertėjos Bronė Balčienė, Irena Balčiūnienė ir Diana Bučiūtė. Aktoriai Dalia Michelevičiūtė ir Vaidotas Žitkus paskaitė E. Stravinskienės vertimų ištraukų, muzikinėse pertraukėlėse fleitos garsais suskambo švedų kompozitorių kūriniai, kuriuos atliko Paulius Gefenas ir Monika Laukaitytė.

E. Stravinskienės dukra Eglė ir vertėja Halina Kobeckaitė. Vygaudo Juozaičio nuotr.
E. Stravinskienės dukra Eglė ir vertėja Halina Kobeckaitė. Vygaudo Juozaičio nuotr.

 

Kovo 26–29 d. vyko 55-oji Bolonijos vaikų knygų mugė. Šioje didžiausioje pasaulyje vaikų knygų mugėje užregistruoti 1 278 dalyviai iš daugiau kaip iš 100 šalių. Lietuvos kultūros instituto kuruojamame nacionaliniame stende buvo eksponuojamos Lietuvos rašytojų ir dailininkų sukurtos Lietuvoje pripažintos knygos ir jų vertimai į kitas kalbas. Nacionaliniame stende prisistatė leidyklos „Tikra knyga“, „Aukso žuvys“ ir „Verslas ar menas“.

Bolonijos vaikų knygų mugė labai svarbi ne tik leidėjams, bet ir iliustruotojams, nes iliustracijos kalba universalia, visam pasauliui suprantama kalba. Mugėje dalyvavo dailininkės Aušra Kiudulaitė, Lina Itagaki, Inga Dagilė, Rasa Jančiauskaitė ir kt. Pagrindinėje mugės iliustruotojų parodoje buvo eksponuojami Monikos Vaicenavičienės darbai – knygos Per balas link aušros: pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus („Tikra knyga“) iliustracijos. Jau daugiau kaip 50 metų ši paroda yra naujų knygų iliustravimo tendencijų arena, naujų talentų sodas ir į ją patekti – labai didelis pasiekimas. Šiemet atrankai pateikta apie 3 000 darbų, o ekspozicijai atrinkti maždaug 80 autorių darbai iš 25 pasaulio šalių.

IBBY – Tarptautinė vaikų knygų taryba – Bolonijos knygų mugėje turi stendą ir kasmet pristato savo veiklą, mugės renginiuose dalyvauja nemažai nacionalinių IBBY skyrių atstovų. Šiemet vyko Europos regiono šalių IBBY atstovų pasitarimas, kuriame buvo aptarti einamieji klausimai ir nutarta kitąmet Bolonijoje surengti 2-ąją Europos IBBY šalių konferenciją.

Iš kairės: Lina Itagaki, Aušra Kiudulaitė, Inga Dagilė, Jaunius Lingys, Kęstutis Kasparavičius
Iš kairės: Lina Itagaki, Aušra Kiudulaitė, Inga Dagilė, Jaunius Lingys, Kęstutis Kasparavičius

IBBY spaudos konferencijoje buvo paskelbti 2018 m. H. Ch. Anderseno premijos laureatai. Jais tapo japonų rašytoja Eiko Kadono ir rusų dailininkas Igoris Oleinikovas. Medaliai laureatams bus įteikti rugsėjo 1 d. Atėnuose vyksiančiame 36-ajame IBBY kongrese.

Bolonijos vaikų knygų mugėje ir su ja susijusiuose renginiuose Lietuvos IBBY skyriui atstovavo pirmininkas Kęstutis Urba, valdybos sekretorė Roma Kišūnaitė, H. Ch. Anderseno ir ALMA premijų nominantas K. Kasparavičius.

Bolonijos mugės išvakarėse IBBY Lietuvos skyrius – 2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos (ICBD) rėmėjas – IBBY vadovybei pristatė būsimo Knygos dienos plakato ir kreipimosi projektus, o Bolonijoje vykusiame IBBY Vykdomojo komiteto posėdyje gavo pritarimą toliau tęsti projektą.

 

Balandžio 7 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre vykusiame Tarptautinės vaikų knygos dienos minėjime apdovanoti 2017 m. labiausiai nusipelnę vaikų ir paauglių literatūros kūrėjai: rašytojai, iliustruotojai, vertėjai, skaitymo skatinimo specialistai ir tyrėjai. IBBY Lietuvos skyriaus premijos už Metų knygas buvo teikiamos dvidešimt šeštąjį kartą. Ekspertų komisijos apdovanojimus už geriausias ir reikšmingiausias 2017 m. vaikų ir paauglių knygas šį kartą skyrė dešimtyje kategorijų.

Premija už geriausią negrožinę knygą skirta Selemonui Paltanavičiui už knygą Gamtos metų ratas („Nieko rimto“). Tai nauja, pirmą kartą įteikta IBBY Lietuvos skyriaus premija.

Vinco Aurylos premija už kūrybišką ir inovatyvų vaikų skaitymo skatinimą atiteko literatūros pažinimo programai „Vaikų žemė“ (vadovas Justinas Vancevičius).

Aldonos Liobytės premija įteikta Daivai Čepauskaitei už reikšmingiausią debiutą – knygą Baisiai gražūs eilėraščiai („Žalias kalnas“).

Eugenijos Stravinskienės premija apdovanota Inga Tuliševskaitė už reikšmingiausią ir meniškiausią vertimą vaikams – Kimberly Brubaker Bradley Karas, išgelbėjęs mano gyvenimą („Nieko rimto“).

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią vertimą paaugliams – Emmi Itärantos knygą Vandens skonis („Nieko rimto“)  – įteikta Viltarei Urbaitei.

Premiją už meniškiausias dvispalves iliustracijas gavo Kristina Norvilaitė, iliustravusi Gérard’o Bessière knygą Plunksna („Krantų“ redakcija).

Domicėlės Tarabildienės premiją pelnė Lina Itagaki už gražiausios metų knygos – Sibiro haiku („Aukso žuvys“) – iliustravimą.

Premija už gražiausią knygą mažiausiems skaitytojams atiteko Mariui Marcinkevičiui ir Aušrai Kiudulaitei, sukūrusiems paveikslėlių knygą Draugystė ant straublio galo („Tikra knyga“).

Antrąją premiją už geriausią knygą paaugliams Kaukas Gugis ir kerų karas („Aukso žuvys“) gavo Justinas Žilinskas.

Prano Mašioto premija už geriausią vaikų ir paauglių knygą – Sibiro haiku („Aukso žuvys“) – apdovanotos Jurga Vilė ir Lina Itagaki.

Laureatams įteikti IBBY Lietuvos skyriaus diplomai ir privačių rėmėjų piniginės premijos. Geriausios metų knygos laureatėms dailininkas Vytautas Žirgulis įteikė savo tapybos paveikslus.

Piniginio fondo rėmėjai: Šarūnas Marčiulionis, UAB „Alumnus“, UAB „Sabelija“, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, UAB „BALTO print“, UAB „Kauno šilas“, leidyklos „Tyto alba“, „Žara“ ir „Debesų ganyklos“.

Renginyje tradiciškai įteikta Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premija. Už įtaigų ir tikrovišką prozos pasakojimą, puikų ir gyvą kalbos jausmą ir esminių žmogiškų vertybių perteikimą premija skirta rašytojai ir mokytojai Ilonai Ežerinytei. Už sėkmingą vaikų ir paauglių literatūros sklaidą, už intensyvią veiklą įtraukiant mokinius į knygos pasaulį, už prasmingą kūrėjų ir skaitytojų suartinimą premija įteikta Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos bibliotekai (bibliotekininkės Raimonda Budnikienė ir Daina Morkuvienė). Premija rašytojui – 2 280 Eur, o premija už vaikų literatūros sklaidą – 1 520 Eur.

Kadangi kūrėjų apdovanojimų ceremonija vyko teatre, savaime suprantama, kad baigiamasis šventės akcentas buvo literatūrinis spektaklis. Renginio dalyviai turėjo progą pamatyti pagal alegorinę Nobelio premijos laureato Maurice’o Maeterlincko pasaką pastatytą spektaklį „Žydroji paukštė“.

Renginio organizatoriai ir partneriai: Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas. Renginio rėmėja – Lietuvos kultūros taryba.

 

Balandžio 10–12 d. vyko Londono knygų mugė, kurios garbės viešnios šiemet buvo Baltijos šalys. Nepriklausomybės šimtmetį mininčios Estija, Latvija ir Lietuva turėjo bendrą stendą ir prisistatė su „Market Focus“ programa. Anglakalbiai skaitytojai artimiausioje ateityje galės susipažinti su devyniolika naujų Lietuvos autorių knygų, tarp kurių vaikams, deja, skirta vos viena. Prestižinė britų leidykla „Thames & Hudson“ išleido Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės paveikslėlių knygą Fox on the Swing, kuri Lietuvoje žinoma pavadinimu Laimė yra lapė. Mugėje atidaryta ir bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos dailininkų iliustracijų paroda, kurioje eksponuoti K. Kasparavičiaus, L. Itagaki, Linos Dūdaitės ir kitų dailininkų darbai.

Miesto centre esančioje galerijoje „The Royal Over Seas League“ buvo pristatyta 150 leporelų – armonikos principu sulankstomų knygučių, kurias sukūrė toks pat skaičius iliustruotojų iš trijų Baltijos šalių ir Jungtinės Karalystės. Iliustruotojai įvairiausiais stiliais piešė savo pačių sukurtas istorijas. Iš Lietuvos šiame „Pop Up Creators“ projekte dalyvavo dailininkės Ieva Babilaitė, L. Dūdaitė, Akvilė Magicdust ir Rasa Joni.

Parodos atidaryme galerijos savininkai neslėpė, kad vienas šio projekto tikslų – kovoti prieš Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos: „Mes nenorime užsidaryti nuo Europos. Norime bendradarbiauti, nes taip gimsta nuostabių dalykų.“

IBBY Lietuvos skyriui Londono knygų mugėje atstovavo K. Urba ir Inga Mitunevičiūtė.

 

Balandžio 17 d. Nacionalinėje bibliotekoje vyko seminaras „Vaikų ir paauglių literatūra Lietuvoje 2017 m.“, skirtas praėjusių metų vaikų literatūros kūrybos, leidybos ir skaitybos procesams ir tendencijoms aptarti.

Renginį sudarė trys dalys. Pirmoje dalyje perskaityti šeši pranešimai apie praėjusių metų leidybos padėtį, lietuvių autorių knygas, vertimus, iliustracijas: R. Kišūnaitės „Vaikų literatūros leidybos apžvalga“, Džiuljetos Maskuliūnienės „Lietuvių realistinės prozos tendencijos“, Gražinos Skabeikytės-Kazlauskienės „Naujausios lietuvių literatūrinės pasakos“, Linos Buividavičiūtės „Lietuvių poezijos vaikams prošvaistės“, Dalios Karatajienės „Lietuvių autorių iliustracijų panorama“ ir Eglės Baliutavičiūtės „Vertingiausių vertimų atrankos užkulisiai“.

Antroje dalyje pristatyti mėgstamiausių 2017 m. vaikų ir paauglių knygų penketukai. Iš moksleivių gauta daugiau nei 2 140 anketų, kurios buvo analizuojamos dviejose amžiaus grupėse – vaikų (1–6 kl.) ir paauglių (7–12 kl.). Reda Tamulienė pateikė vaikų skaitymo tyrimo rezultatus, o E. Baliutavičiūtė – paauglių. Anketose moksleiviai įrašė labiausiai patikusias knygas, skaitytas 2017 m., teikė siūlymus rašytojams, leidėjams, bibliotekininkams. Išanalizavus anketas, sudaryti mėgstamiausių 2017 m. vaikų ir paauglių skaitytų knygų penketukai.

Vaikų grupėje dalyvavo 1 251 respondentas (63 proc. – mergaičių, 36 proc. – berniukų, 1 proc. – nenurodė). Skaitytojų vaikų grupėje neabejotinai mėgstamiausia rašytoja yra Astrida Lindgren. Pagal skaitytojų nuomones sudarytas toks vaikų knygų penketukas:

Astrid Lindgren Pepė Ilgakojinė.

Astrid Lindgren Emilis iš Lionebergos.

David Walliams Močiutė plėšikė.

Astrid Lindgren Ronja plėšiko duktė.

Astrid Lindgren Padaužų kaimo vaikai.

Paauglių grupėje gautos 895 anketos (70 proc. – mergaičių, 28 proc. – berniukų, 2 proc. – nenurodė). Paauglių knygų penketukas:

Antoine de Saint-Exupéry Mažasis princas.

Lois Lowry Siuntėjas.

Ruta Sepetys Tarp pilkų debesų.

John Green Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos.

Kazys Boruta Baltaragio malūnas.

Po pranešimų pasisakė IBBY Lietuvos skyriaus nariai. Jie pasakojo apie savo pernai skaitytas ir labiausiai įsiminusias knygas.

Paskutinėje renginio dalyje vyko pokalbiai su geriausių ir reikšmingiausių metų knygų autoriais. I. Mitunevičiūtė kalbino knygos Sibiro haiku iliustruotoją L. Itagaki ir knygos Draugystė ant straublio galo autorius M. Marcinkevičių ir A. Kiudulaitę, K. Urba – knygos Kaukas Gugis ir kerų karas autorių J. Žilinską, o Loreta Žvironaitė – knygos Baisiai gražūs eilėraščiai autorę D. Čepauskaitę.

Seminaro „Vaikų ir paauglių literatūra Lietuvoje 2017 m.“ įrašą galima pamatyti „YouTube“ kanale.

Renginį organizavo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Renginio rėmėja – Lietuvos kultūros taryba.

 

Inga Mitunevičiūtė ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Vygaudo Juozaičio nuotr.
Inga Mitunevičiūtė ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Balandžio 23 d., 18-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „Kartu mes kuriame ateitį“ atidarymo metu, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson apdovanojo geriausius 2017 metų bibliotekininkus ir įteikė jiems premijas už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje bei išskirtinius profesinius laimėjimus per praėjusius metus.

Geriausio jaunojo bibliotekininko vardas suteiktas Ingai Mitunevičiūtei, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovei, už vaikų literatūros sklaidą bibliotekinei bei pedagoginei bendruomenei, nuopelnus skatinant vaikų skaitymą ir tarptautinės partnerystės su pažangiomis užsienio šalių bibliotekomis plėtojimą.

Nuoširdžiai sveikiname linkėdami kūrybingo darbo ir naujų idėjų!

 

Dar vieną premiją pelnė knygos Sibiro haiku autorės J. Vilė ir L. Itagaki. Šis duetas apdovanotas pirmąja dr. Aloyzo Petriko literatūrine premija, skiriama už lietuvių rašytojų kūrinius vaikams ir jaunimui, sukurtus per pastaruosius trejus metus. Šia premija pratęsiama Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 m., tradicija. Anuomet šios premijos iniciatorius buvo tuolaikinis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus valdybos pirmininkas Aloyzas Petrikas (1893–1964). Dabartinės premijos steigėjas ir mecenatas – verslininkas dr. Aloyzas Petrikas, JAV ir Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation“ prezidentas.

Knygas premijai galėjo teikti leidyklos, organizacijos, bibliotekos ir patys autoriai. Vertino Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti nariai Donatas Petrošius, Renata Šerelytė ir Regimantas Tamošaitis, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto atstovai Gintarė Bernotienė ir Donata Mitaitė.

 

Sofija Vainilaitienė ir Justinas Žilinskas su Gugiu
Sofija Vainilaitienė ir Justinas Žilinskas su Gugiu

Gegužės 12 d. poeto Martyno Vainilaičio sodyboje Vaitakarčmio kaime (Varėnos r.) vyko šeštasis vaikų meninės kūrybos festivalis „Susitikimas ežio dvare“, kurį organizavo Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Kaip ir kaskart, susirinko didžiulis būrys M. Vainilaičio kūrybos gerbėjų, talentingų kuriančių vaikų, rašytojų, dailininkų, poeto šeimos narių, žmonių, prisidėjusių prie renginio organizavimo. Visus maloniai sutiko šių festivalių iniciatorė ir vyro kūrybos puoselėtoja dailininkė Sofija Vainilaitienė.

Svarbiausia renginio dalis – vaikų meninės kūrybos pasirodymai, konkurso rezultatų skelbimas ir laureatų apdovanojimai. Festivalyje įteikta Varėnos rajono savivaldybės įsteigta literatūrinė Martyno Vainilaičio premija rašytojui už mitologijos temą literatūros kūriniuose. Šiemet premijos laureatu tapo rašytojas J. Žilinskas, parašęs magiškosios fantastikos apysaką Kaukas Gugis ir kerų karas („Aukso žuvys“). Laureatą rinko solidi komisija, kurią sudarė Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė (pirmininkė), doc. dr. L. Žvironaitė, S. Vainilaitienė, rašytoja Birutė Jonuškaitė ir doc. dr. K. Urba. Premiją ir laureato diplomą rašytojui įteikė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

 

Gegužės 14–27 d. Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykloje veikė Astridos Lindgren knygų Pepė Ilgakojinė ekspozicija. Pasakojimą apie rausvaplaukę mergaitę styrančiomis kasomis ir skirtingomis kojinėmis švedų rašytoja parašė prieš 73 metus. Knyga pavergė viso pasaulio vaikų širdis: ji išversta į daugiau kaip 70 kalbų, o tiražai yra patys didžiausi iš visų A. Lindgren knygų.

Europos Komisijos iniciatyva buvo surinktos 32 pasaulio kalbomis pasirodžiusios Pepės Ilgakojinės knygos ir parengta ekspozicija, kuri dabar keliauja po įvairias Europos šalis ir neša džiugeną visiems šios herojės gerbėjams.

 

Gegužės 27 d. Vilniaus universiteto M. K. Sarbievijaus kieme vyko baigiamasis tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2018“ renginys. Premija už poeziją vaikams įteikta D. Čepauskaitei. Laureatei ji skirta už eilėraščių knygą Baisiai gražūs eilėraščiai („Žalias kalnas“). Baisiai gražūs eilėraščiai – pirmoji poetės, dramaturgės D. Čepauskaitės knyga vaikams. Ji jau pelnė IBBY Lietuvos skyriaus reikšmingiausio metų debiuto premiją, o Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas ją įtraukė į kūrybiškiausių 2017 m. knygų dvyliktuką.

 

Gegužės 28 d. Stokholme vykusioje ceremonijoje Švedijos princesė Viktorija ir šalies kultūros ministrė Alice Bah Kuhnke įteikė Astridos Lindgren atminimo premiją (ALMA). Šešioliktąja šios premijos laureate tapo amerikiečių rašytoja Jacqueline Woodson (g. 1963 m.). J. Woodson kuria poeziją, prozą ir paveikslėlių knygas. Jos bibliografijoje šiuo metu yra per 30 knygų. Labiausiai įvertintas jos kūrinys – autobiografinis romanas Rudaodė mergaitė svajoja (angl. Brown Girl Dreaming, 2014), parašytas eiliuotai. Iš jaunos mergaitės perspektyvos knygoje kalbama apie JAV vykusį judėjimą už pilietines teises, prieš rasizmą ir segregaciją.

Kandidatus gauti šią premiją kasmet gali siūlyti per 400 įvairių pasaulio šalių institucijų, kurias tvirtina premijos komisija. Lietuvoje tokia teisė patikėta Lietuvos rašytojų sąjungai ir IBBY Lietuvos skyriui. Jau keleri metai iš eilės IBBY Lietuvos skyrius šiai prestižinei premijai pristato dailininką, vaikų knygų kūrėją K. Kasparavičių. Kandidatus 2019 m. ALMA premijai jau baigta siūlyti gegužės mėnesį.

Rašė ir fotografavo R. K.

2018 m. RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

 

 

Žurnalo partnerė –  Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

Gerbiamieji!

Kaip jau esame rašę, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas parėmė IBBY Lietuvos skyriaus projektą „Vaikų literatūros šimtmečiai prie Baltijos jūros“ (paramos dydis – 5 000 Eur).

Šiame numeryje dėmesį vis dar skiriame savajai literatūrai – naujajai ir klasikinei. O rudenį plačiau supažindinsime su kaimynų latvių ir estų kūryba vaikams. Vasara šiemet ankstyva, turbūt ir ruduo nesivėlins – neteks ilgai laukti.

O kol kas linkime saulėtos, turiningos vasaros!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2018 Nr. 2 (86)

 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

RAŠYKIT LAIŠKUS!
AŠ IR KNYGA

Apžvalgos

AR PATIKS VAIKAMS? (2017 m. vaikų knygų iliustracijos)
KUR SLYPI MENINĖ KŪRINIO VERTĖ? (Reikšmingesnieji 2017 m. vertimai vaikams ir paaugliams)
PASAULĖVAIZDŽIUI FORMUOTI (2017 m. negrožinės knygos vaikams ir paaugliams)

Straipsniai

„ŠIMTAS KNYGŲ VAIKAMS IR LIETUVAI“: TAUTOSAKOS SKLAIDA
„VAIZDINIAI LAIKŲ SENŲ...“ (Balio Sruogos Giesmė apie Gediminą)
„JŪRATĖ IR KASTYTIS“ – LEGENDA VAIKAMS?

Mano vaikystės skaitymai

BURINĖMIS ROGĖMIS PER GYVENIMO PIEVAS

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2017 m.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai