KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2020 m. gruodžio mėn. įvyko tradicinis septintasis vaikų meninės kūrybos festivalis „Susitikimas Ežio dvare“. Šventė turėjo vykti pernai gegužę poeto Martyno Vainilaičio sodyboje Vaitakarčmio kaime, bet dėl COVID-19 pandemijos kelis kartus buvo keičiama renginio data, o galiausiai jis perkeltas į virtualią erdvę.

Renginį vedė „Teatriuko“ aktoriai Dalia Mikulėnaitė ir Žilvinas Ramanauskas, eilėraščius skaitė ir dainas pagal M. Vainilaičio eiles atliko „Keistuolių“ teatro aktorius Dalius Skamarakas. Dalyvius pasveikino festivalio iniciatorė ir globėja dailininkė Sofija Vainilaitienė.

Svarbiausia renginio dalis – konkurso rezultatų paskelbimas ir laureatų apdovanojimas. Septintajam moksleivių meninės kūrybos festivaliui „Susitikimas Ežio dvare“ atsiųsti 142 darbai: 30 poezijos ir prozos kūrinių bei 112 piešinių lietuvių mitologijos tematika.

Festivalyje tradiciškai teikiama Varėnos rajono savivaldybės įsteigta literatūrinė M. Vainilaičio premija už mitologijos temą literatūros kūriniuose, sukurtuose per praėjusius dvejus metus. Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta šeštosios M. Vainilaičio premijos laureate paskelbė rašytoją Neringą Vaitkutę, knygos Klampynių kronikos 2. Neramios dienos („Nieko rimto“, 2020) autorę.

Į premiją pretendavo dar trys knygos: Daivos Molytės-Lukauskienės Kaip kiras gintarus rinko („Homo liber“, 2019), N. Vaitkutės Klampynių kronikos („Nieko rimto“, 2018) ir Kotrynos Zylės Sukeistas („Aukso žuvys“, 2019). Vertinimo komisijoje dirbo vaikų literatūros tyrėjai doc. dr. Kęstutis Urba ir doc. dr. Loreta Žvironaitė, dailininkė S. Vainilaitienė, vaikų skaitymo vadovai.

 

Gruodžio 14 d. surengtas mokslinis-praktinis Prano Mašioto skaitymų seminaras „Ar knygos gydo?“. 31-ieji skaitymai vyko nuotoliniu būdu. ZOOM platformoje ir IBBY Lietuvos skyriaus feisbuko paskyroje renginį stebėjo apie 550 vaikų literatūros ir skaitybos specialistų, kitų besidominčiųjų vaikų knygomis.

Seminaro programoje perskaityti šeši pranešimai: dr. Daivos Janavičienės (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) „Biblioterapija: teorija ir praktika. Knygos pristatymas“, Vytautės Žukauskaitės, prof. dr. Onos Monkevičienės ir doc. dr. Aldonos Mazolevskienės (Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija) „Vaiko požiūrio į „kitokį“ individą keitimas skaitant terapines pasakas“, aktorės, lektorės, edukatorės Kristinos Savickytės „Kaip pasakos gydo ir stiprina šeimos ryšius“, dr. Lauros Vilkaitės-Lozdienės (Vilniaus universitetas) „Knygų skaitymas mažiausiems kaip mokymosi sunkumų profilaktika“, dr. Eugenijos Valienės (Vytauto Didžiojo universitetas) „Pokalbiai apie knygas virtualybėje: lietuviškasis bukstagramas“ ir nepriklausomos tyrėjos dr. Laimutės Adomavičienės „Problemų literatūra: žeidžia ar gydo?“.

 

Gruodžio 17 d. Vytauto Didžiojo, Klaipėdos, Šiaulių universitetų ir Lietuvių kalbos instituto bendros doktorantūros doktorantė Kristina Vaisvalavičienė apgynė filologijos disertaciją „Lietuvių ir latvių periodika vaikams (1918–1940 (1944)): literatūriniai ir sociokultūriniai aspektai“ (vadovė doc. dr. Asta Gustaitienė). Disertacijos tema įdomi ir aktuali, nes vaikų periodikos tyrimų labai stokojama. Objektas – lietuvių ir latvių vaikų periodika kaip sociokultūrinis diskursas. Pagal disertacijoje apsibrėžtus kriterijus pagrindiniais šaltiniais pasirinkta vienuolika leidinių: šeši lietuvių („Žiburėlis“, „Žvaigždutė“, „Saulutė“, „Šaltinėlis“, „Kregždutė“, „Vyturys“) ir penki latvių („Jaunības Tekas“, „Mazās Jaunības Tekas“, „Latvijas Jaunatne“, „Cīrulītis“, „Jaunais Cīrulītis“). Šių žurnalų raidos kelias nebuvo labai vientisas – jie buvo leidžiami su pertrūkiais, keitėsi jų redaktoriai ir leidėjai, dėl to kiekvienas naujas etapas būdavo pradedamas iš pradžių, kito leidinių išorė ir turinys.

„Labai vertinga darbo dalis – surinkta ir apmąstyta gausi nauja empirinė medžiaga, praplėsianti literatūrinės baltistikos lauką. Lietuvių skaitytojams ypač įdomi nauja informacija apie Latvijos vaikų leidinius: kokie ir kiek jų buvo, kokiomis temomis juose kalbėta, kaip atspindėta Lietuva ir lietuviai, kurie autoriai buvo verčiami. Lygiai taip pat aktualu žinoti, kaip tarpukario Lietuvos vaikų periodikoje atspindėta Latvijos vaikų literatūra ir kultūra“, – disertacijos gynimo posėdyje kalbėjo disertacijos gynimo tarybos pirmininkė prof. dr. Džiuljeta Maskuliūnienė.

K. Vaisvalavičienė jau daug metų dirba VDU Letonikos centre, paskelbė mokslo ir kitokių straipsnių, skaitė pranešimų įvairiose konferencijose. Yra skaičiusi latvių kalbos, latvių tautosakos paskaitų kursus VDU, paskaitų apie lietuvių literatūrą, vaikų periodiką Latvijos universitete, Rėzeknės aukštojoje mokykloje.

 

Gruodžio mėn. portale LRT.lt. buvo rodomas serialas šeimai „Kalėdos karantine“, kuriame į aktualius kalėdinius klausimus atsakymų ieškojo Kalėdų Senelis kartu su savo elfais. Gruodžio 30 d. serialo kūrėjai pakvietė į paramos akciją, kurios metu vykstant muzikiniam spektakliui „Kalėdos karantine! P. S.“ žiūrovai skambino ir siuntė SMS žinutes – aukojo vaikų švietimui. Surinktos lėšos buvo skiriamos šeimoms, kurioms reikia pagalbos, – kompiuteriams, knygoms įsigyti. Prie paramos akcijos prisidėjo leidyklos „Alma littera“, „Tyto alba“, „Tikra knyga“, „Dvi tylos“, „Gelmės“, knygų autoriai ar šiaip atsakingi piliečiai. IBBY Lietuvos skyrius parėmė akciją nupirkdamas vertingų vaikų ir paauglių knygų.

 

Leidyklos „Alma littera“ ir nepriklausomų ekspertų organizuojamo šeštojo Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoja pripažinta Eglės Ramoškaitės istorija „Ne tik geri, ne tik blogi“ – apie norą pritapti, melą ir kaltę, tėvų lūkesčius ir galimybes rinktis. Konkurso laimėtoja išrinkta iš pateiktų 18 rankraščių. Autorei įteikta 2900 eurų premija ir suteikta galimybė išleisti knygą.

2021-aisiais leidykla „Alma littera“ skelbia septintąjį konkursą ir iki gegužės 1 d. laukia originalių nepublikuotų prozos tekstų, nagrinėjančių paaugliams ir jaunimui aktualias temas.

Leidykla „Alma littera“ skelbia ir pirmąjį Vaikų literatūros konkursą. Juo ieškoma kūrėjų, apdovanotų lakia fantazija, kūrybiškų, nestokojančių minčių, įdėmiai stebinčių vaikų pasaulį ir galinčių apie jį papasakoti naujoviška, netikėta forma. Konkurso organizatoriai nori suteikti galimybę į vaikų literatūrą ateiti naujiems kūrėjams, skatina juos bendradarbiauti, bendromis jėgomis kurti knygas, kurios būtų ne tik įdomios šiuolaikiniams jauniesiems skaitytojams, bet ir turėtų meninę vertę. Rankraščių laukiama iki birželio 1 d.

Konkursų nuostatų ieškokite leidyklos „Alma littera“ svetainėje.

 

Virš. dail. Gytis Skudžinskas
Virš. dail. Gytis Skudžinskas

Lietuvos kultūros institutas išleido katalogą anglų kalba Best Lithuanian Books for Children and Young Adults 2019–2020: Selection of the Lithuanian Section of IBBY (2020), kuriame pristatomos reikšmingiausios ir meniškiausios lietuvių rašytojų ir dailininkų iliustruotojų sukurtos knygos vaikams ir paaugliams.

Į leidinį pateko 46 knygos, kurias atrinko IBBY Lietuvos skyriaus specialistės Eglė Baliutavičiūtė, Roma Kišūnaitė ir Jolita Liškevičienė. Katalogą sudaro 6 skyriai, kuriuose pristatomos kartoninės, paveikslėlių knygos, vaikų literatūros, paauglių literatūros, poezijos ir negrožinės literatūros knygos. Dauguma leidinių – mūsų šalyje ir svetur įvertintos knygos, esami ir būsimi vertimai į užsienio kalbas bei dar nauji, bet jau ekspertų pastebėti kūriniai.

Parengė R. K.

 

 

2021 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Džiaugiamės, kad „Rubinaitis“ lankys Jus ir šiemet. Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas parėmė mūsų projektą „Skaityti – tai augti ir tobulėti“ ir skyrė jam 5 500 eurų.

Tikimės, kad žurnalo leidybą parems ir prenumeratoriai.

Malonaus skaitymo!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2021 Nr. 1 (97)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

ŽODŽIŲ MUZIKA

Apžvalgos

SPINGSULĖS TAMSOS KARALYSTĖJE, ARBA ĮTAIGIŲ, BET NEGATYVIŲ KNYGŲ METAI (2020 m. realistinė lietuvių vaikų ir paauglių proza)
YRA KO DŽIŪGAUTI (2020 m. pasakinė proza)
KAS TINKA PAŠĖLUSIEMS MŪSŲ LAIKAMS? (2020 m. vaikų poezija)

Mano vaikystės skaitymai

VAIKYSTĖ SENAMIESČIO GATVĖSE

Atidžiu žvilgsniu

Vyresniosios sesės šešėlyje

Bibliografija

2020 m. vaikų ir paauglių knygos

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai