KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

C. Balaban iš Moldovos
C. Balaban iš Moldovos

Gruodžio 17 d. vyko 20-ieji Prano Mašioto skaitymai – mokslinis ir praktinis seminaras, kurio tema – „Astrida Lindgren yra visų“. Tai buvo vienas paskutinių didžiosios švedų vaikų rašytojos šimtmečiui skirtų renginių. Seminare buvo išklausyti devyni pranešimai: Romos Kišūnaitės „Astridos Lindgren kūrinių leidybos ir skaitybos Lietuvoje apžvalga“; Martos Rudytės „Kaip Astridą Lindgren skaito Vilniaus apskr. A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos skaitytojai“; Aldonos Kruševičiūtės (Kretingos Marijono Daujoto vid. m-kla) „Astridos Lindgren pamokos“; Gintarės Adomaitytės „‘Karo knygos vaikams – be karo’ (A. de Saint-Exupéry, A. Lindgren, W. Saroyanas)“; Donatos Mitaitės (LLTI) „Vienišumo tema Astridos Lindgren kūryboje“; Neringos Mikalauskienės „‘Tai prasidėjo Kristinos virtuvėje…’: Astridos Lindgren autobiografija“; Jaanikos Palm (Estijos vaikų literatūros informacijos centras) „Astridos Lindgren kūrybos iliustruotoja Ilona Wikland“; Mudytės Treimanės (Latvijos nacionalinė biblioteka) „Astrida Lindgren – šiuolaikinės pasakos kūrėja“; Claudios Balaban (Moldovos nacionalinė Jono Kriangės vaikų biblioteka) „Astridos Lindgren kūryba Moldovoje“.

Vilniaus Abraomo Kulviečio vidurinės mokyklos septintokai (mokyt. Violeta Juodelienė) pateikė stendinį pranešimą „Penki medaliai Astridos Lindgren kūrinių veikėjams“, o tos pačios mokyklos pradinių klasių moksleiviai, vadovaujami mokytojų Onos Bacvinkienės, Jolitos Kušlikienės ir Astos Mozerienės, pristatė projektą „Astridos Lindgren fantazijos šalyje“. Po rimtų pokalbių seminare dalyviai linksmai dalijosi įspūdžiais ir vaišinosi A. Lindgren gimtadienio tortu.

 

2007 m. Lietuvos meno kūrėjų asociacijos (LMKA) premija skirta dviem menininkėms: rašytojai Vandai Juknaitei už pokalbių su vaikais knygą Tariamas iš tamsos (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) ir dailininkei, vaikų knygų kūrėjai Laisvydei Šalčiūtei. L. Šalčiūtę premijuoti nuspręsta už vaikų knygų iliustracijas, grafikos ir tapybos darbus.

LMKA premija skiriama menininkams už išskirtinius profesionaliojo meno kūrinius, paskelbtus per pastaruosius dvejus metus. 5 tūkst. litų premija ir diplomai menininkėms įteikti 2007 m. gruodžio 27 d.

 

2008 m. sausio 30 d. Šiaulių apskr. Povilo Višinskio bibliotekos Vaikų literatūros skyrius miesto visuomenei pristatė Urtės Uliūnės knygą Miegančios boružės (iliustravo Sigutė Ach, leidykla „Nieko rimto“). Debiutuojanti autorė mokosi Juliaus Janonio gimnazijos baigiamojoje klasėje, nuo mažens mėgsta rašyti, daug skaito, muzikuoja, fotografuoja.

Į knygos pristatymą susirinkę moksleiviai ir literatūros mėgėjai pateko į žaismingą Miegančių boružių aplinką: registravosi „Varlės Kristinos viešbutyje“, ieškojo pasakų gatvelių pavadinimų, ragavo skruzdėlytės Zulės gardaus žemuogių kompoto, apžiūrėjo gimnazistės darbų parodą. Jaunoji rašytoja atsidūrė savo pačios aprašytoje paparčių giraitėje, kur ją iškilmingai pasveikino bibliotekos Knygvežiukas. Debiutantės knygą įvertino Šiaulių universiteto dėstytoja Danguolė Šakavičiūtė, į renginio vedėjos pelytės Zitos klausimus atsakė autorės mama Džiuljeta Maskuliūnienė. Pirmosios knygos pasirodymo proga rašytoją sveikino moksleiviai, literatai ir draugai, pademonstruodami sukurtą filmuką „Urtė“. Renginio organizatoriai vaišino dalyvius saldainiais, pavadintais knygos veikėjų vardais, – „Žiusjė ir Žvikė“, „Oranžiniai bateliai“, „Cikorijus“. Galbūt puošnus knygos pavadinimo tortas pažymėjo naujos vaikų literatūros rašytojos gimimą?

 

S. Vainilaitienė
S. Vainilaitienė

Sausio 31 d. Maironio lietuvių literatūros muziejaus Vaikų literatūros skyriuje klegėjo vaikų ir suaugusiųjų balsai. Muziejus pakvietė neabejingus vaikų literatūrai į dvigubą šventę – atnaujintos vaikų literatūros ekspozicijos atidarymą ir poeto Martyno Vainilaičio 75-mečio minėjimą. Vaikų literatūros ekspozicijos atnaujinimą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ir sporto rėmimo fondas. Ekspoziciją kūrė dailininkės Viktorija Paliokienė ir Inga Zamulskienė.

Tarp gausybės svečių buvo iš Vilniaus atvykusios poeto žmona Sofija Vainilaitienė ir dailininkė, devynių M. Vainilaičio knygų iliustruotoja Irena Žviliuvienė su dukra Živile Žviliūte, taip pat kaunietės poetės Zita Gaižauskaitė ir Zenė Sadauskaitė, etnologė ir vaikų literatūros tyrėja Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė.

Šventę pradėjo mažosios kanklininkės iš Kauno 1-osios muzikos mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Ratilėlis“ (vadovės A. Česienė ir B. Nemčinskienė). Paskui susipažinome su pasakų personažais, susirinkusiais į puotą Melagių pilyje. Personažus pristatė Varna Barbora, Kiškis Piškis Uodegiškis ir gražių ausų Kiškienė Riestanagė.

Susipažinę su pagrindiniais vaikų literatūros ekspozicijos akcentais, susibūrėme prie poeto M. Vainilaičio rašomojo stalo. Pasak poeto žmonos, per trisdešimt septynerius metus čia parašyta šimtai eilėraščių vaikams. Ponia Sofija maloniai pakvietė vaikus vasarą atvažiuoti į sodybą Vaitakarčmio kaime, kur ji įrengė M. Vainilaičio muziejų su mitologinių pasakų personažų sodu. Kauno Milikonių vidurinės mokyklos antrokai, vadovaujami mokytojos Violetos Varnelienės, žaismingai ir įtaigiai vaidino M. Vainilaičio „Kupriuką muzikantą“, Žaliakalnio pradinės mokyklos ketvirtokai (mokytoja Rasma Raudonienė) parodė šešėlių spektaklį pagal mitologinę pasaką „Bruknelė“.

Šventei baigiantis kopėme į muziejaus galeriją, kurioje eksponuojamos dailininkės I. Žviliuvienės ir jos dukros Živilės sukurtos trijų M. Vainilaičio knygų – Miško Monas, Karaliaus žentas ir Pelėdos giesmė – iliustracijos. Šalia jų – plastinės kūrybos konkurso „Mitologinis M. Vainilaičio pasakų pasaulis“, kuriame dalyvavo 84 moksleiviai, darbai. Dailininkė I. Žviliuvienė prisiminė savo draugystę ir kūrybinį darbą su poetu. Šventėme netrumpai, bet tikrai su polėkiu, nes, pasak renginio vedėjos muziejininkės Rimos Kubiliūtės, geros šventės per daug nebūna. (Informaciją parengė Vaikų literatūros skyriaus vedėja Daiva Šarkanauskaitė.)

 

Vasario mėnesį Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas paskelbė meniškiausių 2007 m. knygų dvyliktuką, į kurį pirmą kartą pateko ir vaikų knyga – Gendručio Morkūno Grįžimo istorija (leidykla „Nieko rimto“).

 

Vasario 21–24 d. Lietuvos parodų ir konferencijų centre LITEXPO vyko 9-oji Vilniaus knygų mugė, kurios šūkis – „Skaitau, vadinasi, esu!“, o tema – lietuvių literatūra.

Į mugę einama ne vien knygų pirkti, dabar mugė – kultūrinių renginių vieta. Nemažai dėmesio čia buvo skiriama vaikų ir paauglių literatūrai, jauniesiems skaitytojams.

Jau tradicija tapusi kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ (kuratorė dailininkė Sigutė Chlebinskaitė), kurioje siekiama sukurti specialią knygų, kūrybingų minčių ir veiksmo erdvę vaikams, šiemet dar labiau išplėtė savo mokymų programą. Visomis mugės dienomis čia tikrai netrūko vaikų ir tėvelių, norinčių pamatyti, kaip veikia tikra spaudos mašina, išmokti įsirišti knygą, pasigaminti marmurinio popieriaus ir personažų šešėlių teatrui, pasidaryti ir atsispausti ekslibrisą, rašyti kaligrafiškai ar Brailio raštu, kurti akrostichus ar haiku Vilniui ir netgi fotografuoti degtukų dėžute! Studijoje su vaikais bendravo Lietuvos knygų kūrėjai – Sigutė Ach, Kęstutis Kasparavičius, Aurelija Čeredaitė, Rimvydas Kepežinskas, Taida Balčiūnaitė, Ilja Bereznickas ir svečiai iš užsienio.

C. Faÿ
C. Faÿ

Viena iš jų – Claire Faÿ. Tai talentinga šmaikščių prancūziškų bestselerių ir paveikslėlių knygų rašytoja ir dailininkė. Ji kuria ne įprastos formos knygas, bet knygas objektus. Pirmąsias originalias knygas Eifelio bokštas, Laisvės statula ir keistąjį Dėmių sąsiuvinį (leid. „Paryžiaus muziejus“) autorė išleido savo lėšomis nedideliu tiražu, o daugiausia susidomėjimo ir stulbinamos sėkmės sulaukė jos knyga Keverzonių sąsiuvinis darbe nuobodžiaujantiems suaugusiesiems, išspausdinta net 300 tūkst. egzempliorių tiražu. Dabar ši knyga jau išversta į dešimtį pasaulio kalbų, o pati Claire dalyvauja perkamiausių Prancūzijos knygų kūrėjų pristatymuose.

Susitikimų su lankytojais metu rašytoja mokė kūrybiškumo: kaip panaudoti kiekvieną akimirką ir būti kūrybingam? Kaip iš uogienės košėje, grietinės šaukštelio sriuboje ar trupinėlių ant stalo sukurti savo istorijos eskizą, pamatyti juose pasislėpusius personažus? Kaip atrodo knyga su skylėmis? Kokią prasmę turi knygoje naudojamas skirtingų spalvų popierius? Kokioms knygoms autorė naudoja pliušinius kailiukus? Susitikimuose su Claire dalyvavę asmenys sužinojo atsakymus į panašius klausimus.

Mugėje vyko keliolikos vaikų ir paauglių knygų pristatymai. Daugiausia jų – net septynis – surengė leidykla „Nieko rimto“. Buvo pristatytos lietuvių rašytojų Onos Jautakės, Gendručio Morkūno, Urtės Uliūnės, Loretos Kavolės ir Gintaro Beresnevičiaus knygos bei prancūzų autorių Philippe’o Lechermeier ir Rébeccos Dautremer knyga Princesės – pamirštos ir nežinomos.

Vokiečių rašytojas Knisteris
Vokiečių rašytojas Knisteris

Viena didžiausių šalies leidyklų „Alma littera“ jaunuosius skaitytojus pakvietė į susitikimą su vokiečių rašytoju, raganos Lilės autoriumi Knisteriu, surengė Renatos Šerelytės Krakatukų pievelės tęsinio, kuris vadinasi Krakatukų brūzgėlynai, pristatymą.

Net keturiuose susitikimuose skambėjo autoriaus Vytauto V. Landsbergio pavardė. Kiškis Pranciškus, Gediminas ir keturi seneliai, Arklio Dominyko kelionė į žvaigždes (visos „Dominicus Lituanus“) ir Skruzdėlytė Birutė („Vaga“) – tai po praėjusios knygų mugės pasirodžiusios šio rašytojo knygos, kurias mėgsta skaityti ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Mugėje dalyvaujant autoriams buvo pristatyta ir daugiau „Vagos“ leidyklos knygų – Vlado Braziūno Uosio kuosos, Emilijos Liegutės Tėtis grįžo ir Marios Molickos Terapinės pasakos.

Leidykla „Gimtasis žodis“ taip pat surengė susitikimą su užsieniečiu – su prancūzų rašytoju, dilogijos apie Tobiją Lolnesą autoriumi Timothée de Fombelle bei pristatė dar dvi knygas – Gintarės Adomaitytės pasakų rinkinį Karuselė ir išeivijos lietuvės Laimos Vincės Sruoginytės apysaką Vaiduoklė svetainėje.

Pasirodė viešosios įstaigos „Vieno aktoriaus teatras“, kuri pastaruoju metu leidžia kompaktinių plokštelių kolekciją „Lietuvių aktorių balsai“, parengtas naujas albumas – aktorės Rūtos Staliliūnaitės įskaitytos Džonio Griuelo Skudurinės Onutės pasakėlės. „Pirmoji vaikystės knyga, kurią prisimenu, – Skudurinės Onutės pasakėlės. Nuo mažens buvau mokoma – niekuomet nedarykime nemalonumų tiems, kurie mus myli…“ – sakė R. Staliliūnaitė. Kompaktinė plokštelė vadinasi „Pirmoji mano vaikystės knyga“, o tekstą paįvairina Ilonos Papečkytės atliekamos dainos.

Renginiuose apie knygas kalbėjo, jas pristatė patys rašytojai, knygų iliustruotojai, literatūros tyrėjai Kęstutis Urba, Neringa Mikalauskienė ir kt. Aktoriai ir moksleiviai rodė knygų inscenizacijas, skaitė ištraukas, šoko ir dainavo. Mugėje veikė kelios vaikų knygų ir iliustracijų parodos, iš kurių reikšmingiausia – pirmoji personalinė Birutės Žilytės iliustracijų paroda „Žaidžiu pasaulio atsiradimą“. Iš viso Vilniaus knygų mugėje vaikų knygoms buvo skirta apie 50 renginių.

K. Kasparavičius ir R. Černiauskas
K. Kasparavičius ir R. Černiauskas

Baigėsi Lietuvos radijo ir televizijos, Kultūros ministerijos ir Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos jau trečią kartą rengiama Metų knygos rinkimų akcija. Literatūros ekspertai pasiūlė po penkias knygas dviejose kategorijose – vaikų knygos ir suaugusiųjų knygos, iš kurių skaitytojai rinko po vieną labiausiai jiems patikusią knygą.

Vaikai už mėgstamą knygą balsavo piešiniais. Metų vaikų knygą rinko daugiau nei 4 tūkst. jaunųjų skaitytojų. Daugiausia vaikų balsų surinko ir nugalėtoja tapo Rimanto Černiausko knyga Slieko pasaka (2007, „Versus aureus“). Vilniaus knygų mugėje kultūros ministras Jonas Jučas įteikė apdovanojimus metų knygų autoriams, o Lietuvos radijo ir televizijos generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis apdovanojo penkiolika akcijos dalyvių.

Prie Metų knygos rinkimų akcijos prisidėjo ir Valstybinė kalbos inspekcija. Ji įsteigė apdovanojimą taisyklingiausios kalbos knygai. Šis apdovanojimas atiteko pernai išleisto Dingusio paveikslo autoriui K. Kasparavičiui (leidykla „Nieko rimto“, redaktorius Kęstutis Urba).

 

Paskelbti kasmečio knygos meno konkurso ,,Vilnius 2007“ laureatai. Knygos meno konkursui, kurį rengia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, bendradarbiaudama su Dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija, buvo pateikta 90 knygų. Vertinimo komisija skyrė penkias pinigines premijas ir šešis diplomus. Iš pateiktų konkursui dvidešimt trijų vaikų ir jaunimo knygų įvertinta buvo tik viena. Diplomas įteiktas Rimvydui Kepežinskui už G. Adomaitytės knygos Karuselė („AJS spaustuvė“, „Gimtojo žodžio“ leidykla) iliustracijas. Specialusis apdovanojimas – Vilniaus dailės akademijos prizas – įteiktas Danui Bereznickui už Česlovo Navakausko knygos Vitaminų maištas iliustracijas („Sapnų salos“ spaustuvė, „Šviesos“ leidykla). Apdovanojimai laureatams įteikti Vilniaus knygų mugėje.

 

K. Urbos rankose – Bičiulių premija
K. Urbos rankose – Bičiulių premija

Antrąją Bičiulių premiją Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga skyrė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriui ir žurnalui „Rubinaitis“ už nuolatinį dėmesį vaikų ir jaunimo literatūros vertimams į lietuvių kalbą, už vertėjų ugdymą ir skatinimą. Vertėjų Bičiulių premijos laureatas apdovanotas atminimo dovana – skulptoriaus Arvydo Ališankos sukurta skulptūrėle ir diplomu. Šį apdovanojimą Vilniaus knygų mugėje Literatūros vertėjų sąjungos pirmininkė Jurgita Mikutytė įteikė IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkui Kęstučiui Urbai.

Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos 2006 m. įsteigta Bičiulių premija skiriama asmeniui arba organizacijai, per pastaruosius vienus metus ypač nusipelniusiems meniniam vertimui ir vertėjo profesijai, – taigi kritikui, žurnalistui, redaktoriui, pedagogui, bibliotekininkui ar bibliotekai, kalbininkui, leidyklai ar leidėjui ir pan. Premijos tikslas – įvertinti laureato darbą ir indėlį puoselėjant ir garsinant literatūros vertimo meną. Pirmuoju Bičiulių premijos laureatu tapo „Gimtosios kalbos“ žurnalas.

 

2007 m. premijos už nuopelnus skatinant skaitymą skirtos rašytojai, žurnalistei Gintarei Adomaitytei, Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos mokytojai ekspertei Aušrelei Liucijai Baublienei ir Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų skyriaus metodininkei Daliai Kudžmaitei-Balsienei.

Trys premijos už nuopelnus skatinant skaitymą, kurių kiekvienos dydis – 5200 Lt, skiriamos už reikšmingiausius darbus populiarinant skaitymą, projektus, literatūrines ir kūrybines skaitymo skatinimo akcijas. Premijos iškilmingai įteiktos Vilniaus knygų mugėje.

Premijomis siekiama įvertinti reikšmingiausius kultūrinius, socialinius ir švietimo darbus, populiarinančius skaitymą ir gerinančius įvairaus amžiaus, socialinių ir tautinių grupių gyventojų skaitymo įgūdžius, šiuolaikiškai ir originaliai įgyvendinančius skaitymo skatinimo sumanymus ir projektus, turinčius įtakos visuomenės skaitymo įgūdžių pažangai ir keliančius skaitymo prestižą visuomenėje.

 

2007 m. Lietuvoje vyko daugybė renginių, skirtų žymiosios švedų rašytojos Astridos Lindgren šimtmečio jubiliejui. Vienas jų – IBBY Lietuvos skyriaus organizuotas rašinių konkursas. Nors konkursas baigėsi jau rudenį, komisija atidžiai perskaitė ir įvertino rašinius, bet dėl tam tikrų organizacinių nesklandumų šiek tiek užtrukta paskelbti konkurso nugalėtojus. (Apie rašinių konkurso dalyvius rašyta 2007 m. „Rubinaičio“ ketvirtajame numeryje.)

Vilniaus knygų mugėje buvo paskelbti ir apdovanoti šio konkurso nugalėtojai. Kaip renginyje sakė IBBY Lietuvos skyriaus valdybos pirmininkas K. Urba, „aktyvus dalyvavimas rašinių konkurse parodė, kad Astrida Lindgren Lietuvoje tikrai mylima, nors kelerius metus jos kūrinius iš skaitomiausių knygų sąrašų stumia Haris Poteris. Tačiau jos kūryba išjudino fantaziją, mokyklos ir bibliotekos surengė daug gražių ir prasmingų renginių.“ Švedijos Karalystės ambasadorė J. E. Malin Kärre pasveikino ne tik nugalėtojus, bet ir visus, kurie skaito A. Lindgren knygas.

Ambasadorė J. E. Malin Kärre sveikina J. Šukį
Ambasadorė J. E. Malin Kärre sveikina J. Šukį

A. Lindgren šimtmečiui skirto rašinių konkurso laureatais tapo: Martynas Drakšas, 7c kl., Šilutės Martyno Jankaus pagrindinė mokykla; Lina Juodelytė, 24 m., Vilnius; Dalia Kačenauskaitė, 24 m., M. Römerio teisės universiteto studentė; Laurita Olšauskaitė, 8 kl., Joniškio r. Linkaičių pagrindinė mokykla; Raivydas Rakauskas, 6d kl., Kėdainių J. Paukštelio pagrindinė mokykla; Reda Stankūnaitė, 1G kl., Joniškio „Aušros“ gimnazija; Justinas Šukys, 4a kl., Vilniaus Grigiškių pradinė mokykla; Remigija Valaitytė, 9d kl., Vilkaviškio S. Nėries vidurinė mokykla; Inga Vickaitė, 25 m., Vilniaus „Šaltinėlio“ privačios mokyklos mokytoja; Raminta Vyšniauskytė, 1G kl., Kretingos r. Salantų gimnazija.

Paskatinamaisiais prizais įvertinti: Karolina Bogušaitė, Deimena Petrusevičiūtė, Auksė Bylaitė ir Gintarė Žvalionytė, Kėdainių Juozo Paukštelio pagrindinė mokykla; Lina Čėsnaitė, 9 kl., Kauno Aleksandro Stulginskio vidurinė mokykla; Austėja Dapkutė, 6b kl., Šakių „Varpo“ vidurinė moky

kla; Martyna Gauronskytė, 4 kl., Akmenė; Edita Gerulaitienė, Jonava; Ida Janušauskaitė, 7 kl., Kupiškio r. Alizavos pagrindinė mokykla; Laura Kaminskaitė, 1Gc kl., Kretingos r. Salantų gimnazija; Ernesta Klevinskytė, 10 kl., Telšių r. Kaunatavos pagrindinė mokykla; Rita Malašauskaitė, 12 kl., Švenčionių profesinio rengimo centras, mokyt. Laimutė Stūglienė; Urtė Maskuliūnaitė, 4hr kl., Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija; Karolis Misevičius, 4a kl., Vilniaus Grigiškių pradinė mokykla; Jūratė Naulickaitė, 6 kl., Radviliškio r. Pociūnėlių pagrindinė mokykla; Laurynas Navasaitis, 8b kl., Kretingos Marijono Daujoto vidurinė mokykla; Renata Penkauskaitė, 8 kl, Joniškio r. Linkaičių pagrindinė mokykla; Agnė Preidytė, 7c kl., Panevėžio Kazimiero Paltaroko vidurinė mokykla; Marija Sulaberidzė, 11 kl., Vilniaus „Šaltinėlio“ privati mokykla; Vilkaviškio „Aušros“ vidurinės mokyklos 4d kl. mokiniai ir jų mokytoja Aurelija Anisimavičienė.

Rašinių konkurso nugalėtojai apdovanoti „Vagos“ dovanų čekiais, knygomis ir Skaitymo metų atributika.

 


2 procentai – IBBY Lietuvos skyriui!

Gerbiamieji IBBY Lietuvos skyriaus nariai, bibliotekininkai, mokytojai, leidėjai, ponios ir ponai! Labai dėkojame visiems, kurie, pervesdami 2 proc. pajamų mokesčio, remia mūsų organizacijos veiklą. Džiaugiamės tuo ir būtume dėkingi, jei šią Jums nieko nekainuojančią mokesčių dalį (2 proc.) ir vėl skirtumėte IBBY Lietuvos skyriui. Nepasinaudojusių šia galimybe Lietuvos Respublikos gyventojų 2 proc. pajamų mokesčio lieka valstybės biudžetui. Kad 2 proc. Jūsų pajamų mokesčio atitektų IBBY Lietuvos skyriui, reikia užpildyti specialų prašymą (formą FR0512). Prašymo blankus nemokamai išduoda apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos ir jų teritoriniai skyriai.

IBBY Lietuvos skyriaus rekvizitai

Paramos gavėjas: TARPT. VAIKŲ IR JAUNIMO LIT. ASOC. LIETUVOS SK.

Adresas: VILNIUS, GEDIMINO PR. 51

Paramos gavėjo kodas: 291360490

Banko pavadinimas: SEB BANKAS

Banko kodas: 70440

Atsiskaitomosios sąskaitos numeris: LT94 7044 0600 0102 7382

Prašoma pervesti pajamų mokesčio dalis: 2%

Formą, skirtą pildyti kompiuteriu, rasite Vaikų literatūros informacijos svetainės „Naujienų“ rubrikoje adresu: http://rubinaitis.lnb.lt/index.php?1890357135.

IBBY Lietuvos skyriaus ir banko duomenis mes jau įrašėme. Jums belieka įrašyti asmeninius duomenis, datą ir pasirašyti.

Prašymą (formą FR0512) gausite ir deklaruodami savo pajamas Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Užpildytą prašymą iki gegužės 1 d. pateikite tai apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje nuolat gyvenate.

Vilniečiai, jeigu jiems patogiau, užpildytą ir pasirašytą formą gali atnešti į Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centrą.


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2008 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

„Rubinaitis“ pradeda 16-uosius savo gyvavimo metus. Žmogui tai labai tinkamas amžius įsigyti naujų draugų, o žurnalui?.. Žinoma, naujų skaitytojų, naujų prenumeratorių.

Tad nepamirškite apie „Rubinaitį“ papasakoti savo pažįstamiems, giminėms ir artimiesiems. Juk tikrų draugų ratas niekada nebus per didelis…

Žurnalas „Rubinaitis“, 2008 Nr. 1 (45)

 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

KNYGOS – TARSI AKYS, IŠMANYMAS – PALAIMA

Apžvalgos

TURTINGI MONOPOLIJŲ METAI (2007 m.  vyrų proza vaikams)
ŽAIDŽIAME ŠVIESŲ PASAULĮ (2007 m. moterų proza vaikams)
VAIKŲ POEZIJOS PUSVAIZDIS

Sukaktys

IŠ ESMĖS NAUJAS ŠARLIS PERO (Charles’io Perrault 380-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

VIENO VIENINTELIO GYVENIMO DALYS

Bibliografija

2007 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai