KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2008 m. gruodžio 19 d. vyko Prano Mašioto skaitymai, kurių tema – „Mokyklos pasaulis vaikų ir paauglių literatūroje“. Uždarius senąjį Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos pastatą rekonstrukcijai, mokslinis-praktinis seminaras įvyko Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Vinco Krėvės auditorijoje. Seminare buvo išklausyti šie pranešimai: Tomo Einorio „School story apibrėžtis angliškoje literatūrologijoje“; Džiuljetos Maskuliūnienės „Ko moko Edmondo de Amiciso Širdies mokykla?“; Kęstučio Urbos „Anė mokykloje (L. M. Montgomery Anė iš Žaliastogių)“; Danguolės Šakavičiūtės „Laikmečio atspindžiai Oskaro Lutso Pavasaryje“; Sigitos Kondratienės „Mokykla rašytojų klaipėdiečių kūryboje“; Gintarės Adomaitytės „Williamas Saroyanas, kuris nekentė mokyklos“; Loretos Artmonaitės „Antgamtiniai reiškiniai mokykloje (Horowitzo, Preusslerio, Dahlo, Knisterio kūriniuose)“; Urtės Maskuliūnaitės „Hario Poterio mokykla“; Gražinos Skabeikytės-Kazlauskienės „Mokykla šiuolaikiniuose vaikų anekdotuose“; Loretos Jakonytės parengtą pranešimą „Mokyklos pasaulio atšvaitai naujausioje lietuvių vaikų prozoje (Vilės Vėl, Gendručio Morkūno, Vytauto Račicko ir kt. knygose)“ perskaitė jos kolegė. Alma Venclauskaitė pristatė naują žurnalą jaunimui „Ilgoji pertrauka“.

Vaikų knygų kūrėjams buvo įteikti raštai, kuriuos Lietuvos atstovai parvežė iš 31-ojo IBBY kongreso. IBBY sertifikatai, patvirtinantys, kad jų kūriniai įrašyti į IBBY 2008 m. Garbės sąrašą (Honour List 2008), įteikti rašytojai Vytautei Žilinskaitei už knygą Kintas ir Adomui Drukteniui už Johannos Spyri Heidos vertimą. Kęstučiui Kasparavičiui įteiktas IBBY raštas, patvirtinantis, kad jis 2008 m. buvo pristatytas H. Ch. Anderseno medaliui dailininkų kategorijoje.

V. Žilinskaitė, A. Druktenis
V. Žilinskaitė, A. Druktenis

Pasibaigus oficialiajai renginio daliai, IBBY Lietuvos skyriaus nariai dalyvavo ataskaitiniamerinkiminiame susirinkime, kurio metu išklausytos asociacijos 2007–2008 m. veiklos ir revizijos komisijos ataskaitos, svarstyti einamieji klausimai. Visuotinio narių susirinkimo pritarimu ypač nusipelniusiems organizacijos nariams – Vincui Aurylai, Adomui Drukteniui, Jonui Linkevičiui, Genovaitei Raguotienei, Ramutei Skučaitei ir Lionginui Šepkui – suteiktas IBBY Lietuvos skyriaus Garbės nario vardas.

Išrinkta IBBY Lietuvos skyriaus valdyba, kurios sudėtis, palyginti su ankstesniąja kadencija, nepakito: Kęstutis Urba (valdybos pirmininkas), Rimas Driežis, Rūta Jonynaitė, Roma Kišūnaitė (nariai), Aldona Augustaitienė (sekretorė-iždininkė).

 

Mugės projektas – K. Kasparavičiaus „Žirafa“
Mugės projektas – K. Kasparavičiaus „Žirafa“

Vasario 12–15 d. Lietuvos parodų ir konferencijų centre LITEXPO vyko dešimtoji Vilniaus knygų mugė. Tradicinę prekybą knygomis kasmet papildo susitikimai su autoriais, knygų sutiktuvės, parodos ir kiti renginiai. Šiemet mugėje įvyko daugiau kaip penkiasdešimt kultūrinių renginių vaikams.

Leidykla „Dominicus Lituanus“ mugę pasitiko keliomis naujomis knygomis. Vytautas V. Landsbergis tęsia smagių istorijų apie kiškį Pranciškų ciklą. Išleista antroji knyga – Kiškio Pranciškaus senelis Palemonas (2009). Išėjo ir daugeliui jau pažįstama knyga, kuri dabar vadinasi Obuolių pasakos ir kriaušių (2008). Ji iliustruota Rimvydo Kepežinsko piešiniais ir papildyta žaismingomis kriaušių istorijomis.

Kitas šios leidyklos autorius – Liudvikas Jakimavičius, kurio kalėdinė istorija Katinėlis ir gaidelis Kalėdų ieškojo (2009) skirta skaityti ir vaidinti. Tokia knyga, anot autoriaus, vasario mėnesį išėjo visai tikėtai, nes ją perskaitę vaikai dar turės laiko pasiruošti Kalėdoms, nusipieš iliustracijas.

Debiutinė Daivos ir Jono Vaškūnų knygelė Žiūroniuko nuotykiai (2009) – tai pasakojimas apie smalsų berniuką Žiūroniuką, tyrinėjantį dangaus platybes. „Tie, kurie dažnai žiūri dangų, užauga gerais žmonėmis“, – knygos pristatyme tvirtino J. Vaškūnas.

Leidyklos „Nieko rimto“ stendas šiemet buvo virtęs vaikystės sodu su knygų karusele ir tapęs savotiška aliuzija į Sigutės Ach albumą Šviesiųjų svajonių žydintys sodai (2008). Šis albumas – akvarelių ir poezijos, ieškojimų ir atradimų dienoraštis, kuriame telpa aštuoniolika dailininkės kūrybos metų.

Pagaliau pasirodė ilgai lauktos Ramutės Skučaitės eilėraščių knygos. Į knygą Jei nereikėtų skubėti (2009) poetė sudėjo naujausius savo eilėraščius, netikėtus pastebėjimus, prisiminimus, o rinkinyje Aš – eilėraščių knyga prabyla muzikos instrumentai, pinasi eiliuotų mįslių gijos.

Knygų mugėje leidykla pristatė naują knygų seriją vaikams – „Žiogams“. Trispalviu žiogeliu pažymėtoje serijoje skaitytojai ras lietuvių autorių parašytus ir iliustruotus pasakojimus. Išleista pirmoji serijos knyga – Onos Jautakės Gimtadienis su Žvirbliu (2009).

Leidykla „Alma littera“ pateikė naują Kazio Sajos knygą paaugliams ir apie paauglius Septyni miegantys broliai (2009). Tai knyga apie amžinus kaip pasaulis, bet kaskart vis kitaip atskleidžiamus tėvų ir vaikų santykius, apie bundantį meilės jausmą, apie gyvenimą. Knygos pristatyme, be autoriaus, dalyvavo ir IBBY narė D. Šakavičiūtė.

Ukrainos leidykla „Bohdan“ išleido dviejų dalių lietuvių vaikų literatūros antologiją Люляйко (2009), kurią sudarė ir vertė Dmitro Čeredničenko.

 

Baigėsi Metų knygos rinkimų akcija, kurią jau ketvirtus metus rengė Lietuvos radijas ir televizija, Kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Šį kartą knygos buvo renkamos trijose kategorijose – vaikų, paauglių ir suaugusiųjų.

Vaikų knygų kategorijoje Metų knygos vardą laimėjo K. Kasparavičiaus pasaka Sodininkas Florencijus („Nieko rimto“, 2008).

Didžiausias akcijos netikėtumas, pasak jos organizatorių, – debiutantės Editos Milaševičiūtės knyga Įsimylėjėlių stovykla („Alma littera“, 2009). Ji laimėjo Metų knygos vardą paauglių knygų kategorijoje.

E. Milaševičiūtė, K. Kasparavičius
E. Milaševičiūtė, K. Kasparavičius

Valstybinė lietuvių kalbos inspekcija jau trečią kartą prisidėjo prie Metų knygos rinkimų ir apdovanojo taisyklingiausia kalba išleistų knygų autorius. Kalbos inspekcija už taisyklingą knygos kalbą apdovanojo Metų knygos autorių K. Kasparavičių. Tokį diplomą K. Kasparavičius pelnė ir pernai už Metų knygos rinkimų akcijoje dalyvavusią knygą Dingęs paveikslas. Abiejų knygų redaktorius – K. Urba.

Už taisyklingą kalbą apdovanota ir V. V. Landsbergio knyga Gediminas ir keturi seneliai („Dominicus Lituanus“, 2007, redaktorė Giedrė Kmitienė). Paauglių ir suaugusiųjų knygos Kalbos inspekcijos apdovanojimų nepelnė.

Knygos meno konkursui „Vilnius 2008“, kurį rengė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, bendradarbiaudama su Dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija, buvo pateiktos 139 knygos. Vertinimo komisija skyrė penkias pinigines premijas ir aštuonis diplomus. Iš konkursui pateiktų dvidešimt trijų vaikų ir jaunimo knygų įvertintos buvo dvi. Piniginė premija (2600 Lt) ir diplomas skirti Ulai Šimulynaitei už knygą Privataus vaiduoklio gyvenimas (leidykla ir spaustuvė „Petro ofsetas“, 2008); diplomas įteiktas Sofijai Vainilaitienei už Mykolo Sluckio knygos Skrido bitė vakarienės iliustracijas („Krontos“ leidykla, „Aušros“ spaustuvė, 2008).

U. Šimulynaitė, S. Vainilaitienė
U. Šimulynaitė, S. Vainilaitienė

 

Lietuvos Respublikos kultūros ministerija antrą kartą skyrė premijas už nuopelnus skatinant skaitymą. Trys premijos, kurių kiekvienos dydis – 5200 Lt, skiriamos už reikšmingiausius darbus populiarinant skaitymą, projektus, kūrybines literatūrines skaitymo skatinimo akcijas.

2008 m. premijos už nuopelnus skatinant skaitymą skirtos:

Onai Bacvinkienei – Vilniaus A. Kulviečio vidurinės mokyklos pradinių klasių mokytojai metodininkei;

Sigutei Chlebinskaitei – dailininkei, knygų iliustruotojai, vaikų kūrybinės studijos vadovei;

Aldonai Šiaulienei – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjai.

Apdovanojimai laureatėms buvo įteikti Vilniaus knygų mugėje. Beje, visos trys apdovanotosios – IBBY narės.

A. Šiaulienė ir O. Bacvinkienė, S. Chlebinskaitė
A. Šiaulienė ir O. Bacvinkienė, S. Chlebinskaitė

 

Paskutinę mugės dieną vyko Metų skaitytojo konkurso, kurį vykdė Skaitymo skatinimo programos Metų knygos rinkimų akcijos organizatoriai, finalas. Konkurse dalyvavo 6–10 klasių moksleiviai, kurie rašė nedidelį rašinį „Kodėl skaitydamas gerą knygą nesijaučiu šiam pasauliui svetimas?“ Ekspertų komisija, perskaičiusi ir išanalizavusi konkursantų darbus, atrinko penkis moksleivius, kurie, gavę temų ir knygų sąrašus, ruošėsi finaliniam renginiui.

Į Metų skaitytojo konkurso finalą, kurį vedė K. Urba, atvyko Raminta Balsytė iš Šakių „Žiburio“ gimnazijos (1d kl.); Vilius Bartasevičius iš Kauno VDU „Rasos“ gimnazijos (1 kl.); Dalė Miknevičiūtė iš Kupiškio raj. Alizavos pagrindinės mokyklos (6 kl.); Laura Šivickaitė iš Pasvalio raj. Vaškų vidurinės mokyklos Grūžių pagrindinio ugdymo skyriaus (8 kl.) ir Kasparas Urbanas iš Prienų raj. Išlaužo pagrindinės mokyklos (6 kl.).

Vaikai dalyvavo literatūrinėje viktorinoje, pasakojo apie mėgstamas knygas, o komisija, kurią sudarė dr. Vita Mozūraitė, literatūrologė Neringa Mikalauskienė ir mokytoja Violeta Juodelienė, atidžiai klausėsi ir vertino jų pasisakymus balais.

Metų skaitytojo vardą pelnė jauniausia finalininkė – šeštokė Dalė Miknevičiūtė iš Kupiškio raj. Alizavos pagrindinės mokyklos.

D. Miknevičiūtė
D. Miknevičiūtė

 

2009 m. pradžioje pasirodė naujas literatūrinis-meninis žurnalas „Tipu Tapu“. Ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams skirtas dvidešimt keturių puslapių žurnalas pasirodys kiekvieną mėnesį. Žurnalo herojai – du smalsūs berniukai Tipu ir Tapu – kviečia vaikus kartu su savo tėveliais, darželio auklėtojomis, mokytojais keliauti po Lietuvą ir aplink Žemę, pažinti pasaulį, Lietuvos istoriją, minti mįsles, mokytis, žaisti, dalyvauti konkursuose.

Pirmajame žurnalo numeryje savo kūrybą publikuoja rašytojai Ona Jautakė, Jonas Mačiukevičius, Vytautas Račickas, Ramutė Skučaitė, Algimantas Zurba. Jų kūrybą iliustruoja Valentinas Ajauskas, Vida Alesienė, Rolandas Bilinskas, Aušra Čapskytė, Vladas Kudaba, Herta Matulionytė, Alfreda Steponavičienė, Eglė Valiūtė.

Pirmojo numerio tiražas – 5000 egz., o planuojama žurnalą leisti 10 000 egz. tiražu.

 


Gerbiamieji,

jei Jūs, Jūsų artimieji ar giminaičiai dar nepasinaudojote galimybe paskirti savo pajamų mokesčio 2 proc. dalies, kviečiame paremti Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyrių. Tai paramos teikimo būdas, nereikalaujantis iš gyventojų papildomų materialinių išlaidų.

Labai dėkojame visiems, kurie ankstesniais metais pervedė mums 2 proc. pajamų mokesčio. Jūsų įnašas remia mūsų organizacijos veiklą, padeda gyvuoti ir plėstis mūsų vykdomiems projektams. Ačiū Jums už pasiryžimą.

Kad 2 proc. Jūsų pajamų mokesčio atitektų IBBY Lietuvos skyriui, reikia užpildyti specialų prašymą (formą FR0512). Prašymo blankus išduoda apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos ir jų teritoriniai skyriai.

Užpildžius asmeninius duomenis, reikia įrašyti institucijos, kurią remiate, rekvizitus.

IBBY Lietuvos skyriaus rekvizitai: Paramos gavėjas: TARPT. VAIKŲ IR JAUNIMO LIT. ASOC. LIETUVOS SK. Adresas: VILNIUS, GEDIMINO PR. 51 Paramos gavėjo kodas: 291360490 Banko pavadinimas: SEB VILNIAUS BANKAS Banko kodas: 70440 Atsiskaitomosios sąskaitos numeris: LT94 7044 0600 0102 7382 Prašoma pervesti pajamų mokesčio dalis: 2%

Formą, skirtą pildyti kompiuteriu, rasite Vaikų literatūros informacijos svetainės „Aktualijų“ rubrikoje.

IBBY Lietuvos skyriaus ir banko duomenis mes jau įrašėme. Jums belieka įrašyti asmeninius duomenis, datą ir pasirašyti.

Prašymą (formą FR0512) gausite ir deklaruodami savo pajamas Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Užpildytą prašymą iki gegužės 1 d. pateikite tai apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje nuolat gyvenate. Vilniečiai, jeigu jiems patogiau, užpildytą ir būtinai pasirašytą formą gali atnešti į Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centrą (Gedimino pr. 60).


Rašė ir fotografavo R. K.

2009 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Kai pasaulis dūsta ir dūsauja nuo problemų, rūpesčių ir nerimo, tikrai verta prisiminti, jog yra tokia antrinė erdvė, kurioje sukaupta ypač daug šviesos, vilčių, kur žaidžiamas žaidimas „taigi džiaukis, kad…“ Toji erdvė, žinoma, – vaikų, paauglių, jaunimo literatūra. Ar bent jau geriausioji, turiningiausioji jos dalis… „Rubinaitis“ ir šiemet gausų savo prenumeratorių, senų ir galbūt naujų bičiulių būrį kvies pasinerti į tą viltingą pasaulį.

Ačiū, kad liekate su mumis!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2009 Nr. 1 (49)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

AŠ – TAI PASAULIS

Apžvalgos

PASAKŲ KNYGŲ EKOLOGIJA
REALISTINĖS PROZOS TIKROVĖ 2008 m.
TO DAR NEBUVO, ARBA KRIZĖ, KURI IŠTIKO NE TIK PASAULĮ, BET IR LIETUVIŲ VAIKŲ POEZIJĄ…

Sukaktys

AR JAU TIKRAI NUĖJĘS UŽMARŠTIN? (Teodoro Šuravino 120-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

DIDELIS DALYKAS RAŠYTI VAIKAMS, ARBA LITERATŪRA BUVO MANO SVAJONĖ

Atidžiu žvilgsniu

Darbas, kaimas ir šypsenos

Bibliografija

2008 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai