KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Birželio 19 d. Italijos vaikų ir jaunimo literatūros žurnalas „Andersen“ paskelbė kasmetinių geriausių šalies knygų vaikams premijų laureatus. Nuo 1982 m. skiriamus apdovanojimus sudaro dešimt kategorijų, o prizas už negrožinę (nonfiction) literatūrą šiemet buvo teikiamas pirmą kartą. Kaip tik jis ir atiteko lietuvių dailininkės Monikos Vaicenavičienės knygai Che cos’e un fiume? (liet. Kas yra upė?), kurią parengė Italijos leidykla „Topipittori“. Ta pati leidykla šiemet dar išleido Jurgos Vilės ir Linos Itagaki knygą Sibiro haiku.

Jurga Vilė ir Lina Itagaki. Rūtos Lazauskaitės nuotr.
Jurga Vilė ir Lina Itagaki. Rūtos Lazauskaitės nuotr.

Liepos 24 d. Rygoje, Latvijos universiteto Botanikos sode, buvo teikiami Jāņio Baltvilko apdovanojimai geriausių 2019 m. latvių vaikų ir paauglių knygų autoriams. Greta kelių premijų latvių knygų kūrėjams teikiamas ir tarptautinis apdovanojimas, kuriuo įvertinamas reikšmingiausias vertimas. Jį šiemet pelnė lietuvių kūrėjos Jurga Vilė ir Lina Itagaki už jau ne kartą Lietuvoje ir užsienyje apdovanotą knygą Sibiro haiku (išleido leidykla „Liels un mazs“, vertė Dace Meiere).

Kasmetiniai, šiemet jau šešioliktąjį kartą teikiami vaikų knygų apdovanojimai pavadinti latvių poeto, daugelio knygų vaikams autoriaus, žurnalo „Zīlīte“ redaktoriaus Jāņio Baltvilko (1944–2003) vardu. Įdomu, kad šios premijos komisiją sudaro ir suaugusieji – literatūros ir knygos meno kritikai, pedagogai, literatūros projektų vadybininkai, – ir vaikai.

Rugpjūčio 15–18 d. Anykščiuose, Dainuvos slėnyje, vyko šeimoms skirtas literatūros, menų ir vasaros pramogų festivalis „Nuotykiai tęsiasi!“ Šeimos su vaikais šįkart rinkosi į renginį, skirtą gamtos pažinimui ir apsaugai: gyvensenai, švelninančiai neigiamą poveikį gamtai, aplinkosaugos, klimato kaitos problemoms, tvarumui ir ekologijai.

Plakato dail. André Letria
Plakato dail. André Letria

Šiųmečio festivalio plakato autorius – Portugalijos iliustruotojas, vienas iš leidyklos „Pato Lógico“ įkūrėjų, daugelio prestižinių apdovanojimų laimėtojas André Letria. Plakato iliustracija paimta iš knygos Jei būčiau knyga (angl. If I Were A Book). Festivalio renginių dėmesio centre buvo vaikų literatūrą pristatančios veiklos. Būrys knygų kūrėjų – Greta Alice, Benas Bėrantas, Inga Dagilė, Tomas Dirgėla, Lina Itagaki, Dovilė Kubrakovaitė, Indrė ir Martynas Paviloniai, Giedrė Rakauskienė, Kristina Savickytė, Elena Selena, Virgis Šidlauskas, Gina Viliūnė, Dovilė Zavedskaitė, Kotryna Zylė, Justinas Žilinskas, – taip pat Lietuvos jūrų muziejaus edukatoriai, „Vėjų teatro“ aktoriai ir knygos Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms herojės kvietė jaunuosius skaitytojus į susitikimus, interaktyvius knygelių patiems mažiausiems pristatymus, koncertus, spektakliukus, dirbtuves ir kitas įtraukiančias kūrybines veiklas.

Festivalį jau trečią kartą organizavo literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“ ir Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka.

Rugsėjo pabaigoje Rašytojų sąjungoje įteikta trečioji dr. Aloyzo Petriko literatūrinė premija. Ja apdovanota rašytoja ir dailininkė Kotryna Zylė už mistinį romaną jaunimui Sukeistas (2019, leidykla „Aukso žuvys“).

Premijos, kuri skiriama kasmet už naujus kūrinius vaikams ir jaunimui, sukurtus per pastaruosius dvejus metus, steigėjas ir mecenatas – verslininkas dr. Aloyzas Petrikas, JAV ir Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation“ prezidentas. Premija tęsia Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 m., tradiciją.

Be apdovanotosios, šiemet premijai buvo pristatytos šios knygos: Beno Bėranto ir Vilijos Kvieskaitės Baubaimė, B. Bėranto ir Tanios Rex Ponas Kampas, Selemono Paltanavičiaus Brunas, Indrės ir Martyno Pavilonių Marmiai. Olis ir dažų kibirėliai bei Marmiai ir džiaugsmo fabrikėlis, Vaivos Rutkauskaitės ir Linos Ribinskės Nepasaka, arba Pasaka apie Ne ir Vytauto Varaniaus Šiltnamis.

Vertinimo komisijoje dirbo Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti Donatas Petrošius, Renata Šerelytė ir Regimantas Tamošaitis bei Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto atstovai Jurga Trimonytė-Bikelienė ir Asta Skujytė-Razmienė.

 


2020 m. rugpjūčio 18 d. mirė talentingas vertėjas, IBBY Lietuvos skyriaus narys Virgilijus Čepliejus (g. 1947-08-07). Baigęs anglų kalbos studijas Vilniaus universitete, dirbo redaktoriumi „Vagos“ ir „Vyturio“ leidyklose, filmų subtitravimo ir dubliavimo įmonėje „SDI“ (iki 2018 m.), išvertė apie šimtą grožinės literatūros knygų ir pjesių.

Peržvelgus jo vertimų bibliografiją, matyti ryškus indėlis į lietuvių vaikų ir paauglių lektūros plėtrą. Daugiau nei pusė vertimų – vaikų literatūros knygos, į paauglių lektūrą perėję nuotykiniai amerikiečių ir anglų klasikos kūriniai. Kaip vaikų literatūros vertėjas debiutavo 1988 m., išvertęs H. Ch. Anderseno premijos laureato Meinderto De Jongo knygą Gandralizdis ant stogo. Paskui ėjo populiariojo Roaldo Dahlo knygos, Sue Townsend Adriano Moulo dienoraštis. 2001 m. V. Čepliejus tapo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus nariu. Pastaruosius keliolika metų reiškėsi kaip ypač produktyvus vaikų ir paauglių knygų vertėjas, jo dėka Lietuvos skaitytojai gali skaityti geriausius E. B. White’o, Michaelo Morpurgo, T. L. Johnson, Vince’o Vawterio, Francescos Simon, Louiso Sacharo kūrinius. Pastarojo autoriaus knyga Duobės buvo pripažinta reikšmingiausiu 2004 m. vaikų ir paauglių vertimu, vertėjas apdovanotas IBBY Lietuvos skyriaus premija, vertimas įtrauktas į tarptautinį katalogą IBBY Honour List 2006. Reikšmingi yra ir jo iš naujo išversti kūriniai – Roberto Louiso Stevensono Lobių sala bei Marko Twaino Tomo Sojerio nuotykiai.

V. Čepliejus buvo entuziastingas keliautojas. Kolegos IBBY nariai jį prisimins kaip IBBY kelionių dalyvį, kartu vykusį į Daniją, Olandiją, Vokietiją, Šveicariją. Jis buvo smalsus keliautojas, žaismingai intelektualių klausimų kūrėjas, kūrybingas ir nestokojantis humoro.


Rašė R. K.

 

2020 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Sveikiname sulaukus dar vieno rudens ir geltonojo mūsų žurnalo numerio. Tikimės, kad kiekvienas rasite jame įdomių ir prasmingų tekstų.

Informuojame, jog kai kurios publikacijos atstovauja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamam projektui „Asmenybę formuojančios vertybės vaikų skaitymo karalystėje“, kuriam skirta 5 000 eurų.

Gražių Jums dienų!

Žurnalas „Rubinaitis“ 2020 m. Nr. 3 (95)

 

Įžanginis

PASAKŲ KLASIKA IR KANONAS

Straipsniai

LIETUVOS ŽYDŲ VAIKYSTĖS PASAULIS  GRIGORIJAUS KANOVIČIAUS IR  ICCHOKO MERO KŪRYBOJE

Sukaktys

PILKOJO DAINORĖLIO GIESMĖ VERKIANČIAME BERŽELYJE (100-osioms Pauliaus Širvio gimimo metinėms)
ŽAISMINGAS IR IŠMINTINGAS VAIKŲ ADVOKATAS, ARBA VAIKAI IR SUAUGUSIEJI GENDRUČIO MORKŪNO KŪRYBOJE (60-osioms rašytojo gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

„VIS DAR LAUKIU LIETUVIŠKOSIOS ASTRIDOS LINDGREN“

Atidžiu žvilgsniu

Pas ką grįžta Natanas ir jo vaikai?
Visi mes – drumsti vandenys

Bibliografija

2021 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai