KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2005 m. gruodžio 16 d. Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje vyko mokslinis ir praktinis vaikų literatūros seminaras – Prano Mašioto skaitymai. Tai jau aštuonioliktasis renginys, kurį organizuoja Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centras ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius, o jo tema šį kartą – „Nuo 15 iki 18, arba Vyresniųjų paauglių (jaunimo) literatūros ir skaitymo klausimai“. P. Mašioto skaitymuose, kaip ir kasmet, dalyvavo aukštųjų mokyklų dėstytojai, leidėjai, mokytojai, bibliotekininkai iš šalies vaikų ir mokyklų bibliotekų. Buvo išklausyta 10 pranešimų: Vytauto Navicko (VU) „Paauglystė – permainų amžius permainingoje aplinkoje“; Vilijos Dailidienės (Vilniaus licėjus) „Vyresniųjų paauglių literatūriniai interesai mokytojos akimis“; Milės Pesliakienės ir Onos Kaladienės (VLC) „Paaugliai vertina knygas ir biblioteką (anketų analizė)“; Aldonos Šiaulienės (Šiaulių apskr. P. Višinskio viešoji biblioteka) „Kaip paaugliai skaito fentezi (tarptautinio projekto pristatymas)“; Džiuljetos Maskuliūnienės (ŠU) „Vytauto Bubnio „Arberonas“ šiandien“; Kęstučio Urbos (IBBY) „Naujasis realizmas lietuvių vyresniųjų paauglių prozoje“; Audingos Peluritytės (VU) „Jauni rašo jauniems“; Laimos Kryževičiūtės (VU) „Negalės motyvas jaunimo literatūroje“; Loretos Jakonytės (LLTI) „Seksas šiuolaikinėje jaunimo literatūroje“; Dalios Černiauskaitės (LLTI) „Melvino Burgesso fenomenas: populiarumo prielaidos“; Danguolės Šakavičiūtės (ŠU) „Jauno žmogaus (savi)modeliavimas naujojoje verstinėje prozoje“. Iki pat renginio galo buvo išlaikytas tematiškumas, nes jo pabaigoje buvo pristatyta naujausia Vytautės Žilinskaitės knyga paaugliams Kintas, kuri sutapo su garbingu rašytojos 75-erių metų jubiliejaus minėjimu.

 

2006 m. sausio 10–28 d. Meno galerijoje (Vilniaus g. 39/6) veikė fotografijos paroda „Tove’s Jansson pasaulis“, kurią surengė Suomijos ambasada Lietuvoje. Savo parodai švedakalbis suomių fotografas Carlas Gustafas Hagströmas atrinko apie 30 fotografijų iš įvairialypės T. Jansson aplinkos. Jis fotografavo rašytoją kone tris dešimtmečius, pradėdamas 1974 m. Nuotraukose – T. Jansson savo namų aplinkoje Helsinkio Katajanokoje ir vasarvietėje Klovharu saloje. Į parodos atidarymo ceremoniją atvyko per 50 svečių, tarp kurių buvo ir nemažai vaikų. Atidarymo metu kalbėjo Suomijos ambasadorius Timo Lahelma, fotografijų autorius, kultūros viceministras Faustas Latėnas.

 

Rimas Driežis
Rimas Driežis

Sausio 17 d. Vilniaus „Lėlės“ teatre vyko Stasio Ušinsko knygos Lėlių ir kaukių teatras bei filmo „Storulio sapnas“ sutiktuvės, skirtos profesionalaus Lietuvos lėlių teatro 70-mečiui. Renginio iniciatorius ir vakaro vedėjas – S. Ušinsko palikimo skleidėjas, dailininkas, režisierius, IBBY Lietuvos skyriaus narys Rimas Driežis. Buvo parodytas jo režisuotas spektaklis „Silvestras Dūdelė“. S. Ušinsko knygą pristatė sudarytoja Daiva Krutulienė. Menininkas joje suteikia žinių apie marionečių teatro techniką ir raiškos galimybes, duoda kruopščių marionečių gamybos nuorodų, pateikia piešinių ir brėžinių, prieš tai papasakojęs trumpą marionečių teatro istoriją. Ši knyga bus naudinga mokyklų ir meno studijų mokytojams ir auklėtiniams. Minėjime kalbėjo Jūratė Stauskaitė, Stasys Vainilavičius, Audronė Girdzijauskaitė, Juozas Marcinkevičius ir kt. Buvo parengta lietuviškų leidinių apie lėlių teatrą ekspozicija.

 

Vasario 7–8 d. Kultūros ministerijoje įvyko kasmetis knygos meno konkursas „Vilnius 2005“, kurį organizavo Kultūros ministerija, Dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija. Diplomai laureatams įteikti Baltijos knygų mugės ir Vilniaus knygų mugės metu.

31 leidykla pateikė 88 knygas, iš kurių atrenkančioji komisija (Jokūbas Jacovskis, Laimė Lukošiūnienė, Ingrida Korsakaitė, Virginija Kalinauskaitė, Raminta Jurėnaitė) antrajam konkurso ratui atrinko 35 leidinius. Vertinančiajai komisijai (Rimvydas Kepežinskas, Kęstutis Vasiliūnas, Kęstutis Grigaliūnas, Milda Kairaitienė, Ieva Pleikienė) rekomendavus, paskatinamosios premijos skirtos ir kelių vaikų knygų iliustruotojams: Ievai Babilaitei už knygos Ulė ir peliukas („Tyto alba“) iliustracijas; Laisvydei Šalčiūtei už knygos Raudonas kamuolys („Baltos lankos“) iliustracijas; Junko Ingai ir Džiugui Katinui už Sauliaus Žuko knygos Uodas („Baltos lankos“) iliustracijas.

Dailininkė, IBBY Lietuvos skyriaus narė Sigutė Chlebinskaitė pelnė net dvi premijas už suaugusiesiems skirtas knygas: II premiją už Jolitos Liškevičienės knygos Mundus emblematum ir Lietuvos dailininkų sąjungos premiją už leidinio Iš naminio audimo dainos apipavidalinimą. Sveikiname ir linkime reikšmingų apdovanojimų iliustruojant vaikų knygas!

 

Adomas Druktenis
Adomas Druktenis

Vasario 13–kovo 29 d. Nacionalinėje bibliotekoje veikė vertėjo Adomo Druktenio 75-mečiui skirta paroda. Ekspozicijoje parodyta per 40 knygų, išverstų iš vokiečių kalbos, vertimų rankraščių fragmentai, nuotraukos iš asmeninio archyvo. A. Druktenis išvertė E. M. Remarko, L. Welskopf-Henrich, H. Sudermanno, H. W. Richterio, S. Zweigo, L. Franko romanų, vokiečių liaudies pasakų, visą brolių Grimmų pasakų rinkinį Vaikų ir namų pasakos, O. Preusslerio, A. Gelhar, I. Korschunow knygų vaikams, mokslo pažintinių leidinių, kurių dauguma sulaukė net kelių leidimų. Jubiliatą sveikino Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus sekretorė Aldona Augustaitienė, Literatūros vertėjų sąjungos atstovė Rūta Jonynaitė, vertėjas Vytautas Visockas, buvę kolegos vertėjai ir leidėjai, kraštiečiai.

 

Vasario 23–26 d. „Litexpo“ rūmuose vyko Baltijos knygų mugė ir Vilniaus knygų mugė. Kultūrinių renginių programoje vyko ir vaikų bei paauglių knygų pristatymai, susitikimai su knygų autoriais.

Kadangi nesulaukėme vaikų rašytojų iš užsienio šalių, ryškiausia vaikų literatūros asmenybė buvo profesorius iš Frankfurto prie Maino Hansas Heino Eversas. Tai žymus vokiečių vaikų literatūros tyrėjas, J. W. Goethe’s universiteto Jaunimo knygų tyrimų instituto direktorius. Profesoriaus apsilankymo tikslas – užmegzti gerus ryšius su Lietuva, tad jo pageidavimu buvo surengti du susitikimai su lietuvių vaikų literatūros specialistais: vienas „Litexpo“ rūmuose, o kitas Vaikų literatūros centre. H. H. Ewerso pasisakymų tema – „Vaikų ir jaunimo literatūra globalizacijos ir naujųjų technologijų amžiuje“.

Vertėjas Teodoras Četrauskas ir H. H. Ewersas
Vertėjas Teodoras Četrauskas ir H. H. Ewersas

Leidykla „Tyto alba“ pristatė Gendručio Morkūno knygą Vasara su Katšuniu (2005). Pristatyme dalyvavo knygos autorius ir rašytoja Gintarė Adomaitytė.

„Vagos“ leidykla pristatė porą knygų: Mykolo Sluckio pasakų rinkinį Mėnulio šypsenos (2005), kuriame dalyvavo knygos autorius, rašytojas Eugenijus Ignatavičius ir knygos iliustruotojas Gintaras Gesevičius bei Emilijos Liegutės knygą paaugliams Dešimtokai (2005).

Leidykla „Pasviręs pasaulis“ pristatė naują norvegų rašytojos A. C. Vestly ciklo apie aštuonis vaikus ir senelę knygą. Mortenas, senelė ir Viesulas (2006) – septintoji ir paskutinė ciklo knyga. Pristatyme dalyvavo knygų vertėjas Leonas Petravičius, iliustruotoja Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė ir literatūrologas K. Urba.

Leidykla „Kronta“, padedama „Teatriuko“ aktorių, pristatė dvi naujas Martyno Vainilaičio knygas: Juokų Maišelis ir Vario varteliai (abi 2006).

„Gimtasis žodis“ pristatė poetės Ramutės Skučaitės ir dailininkės Jūratės Račinskaitės knygą Pasaką skaitau, pasaką piešiu (2006). Tai aštuonių eiliuotų pasakų knyga, kurią gali iliustruoti patys skaitytojai. Renginyje dalyvavo knygos autorės, maketuoja Lilija Tulytė, aktorius Gintaras Mikalauskas perskaitė pasaką iš šios knygos „Kelionė į dangų“.

Leidykla „Mintis“ pristatė Broniaus Bušmos romaną paaugliams Būk geras, Jackau, nemirk! (2006). Pristatyme dalyvavo knygos autorius, aktorė Vaiva Mainelytė. Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos Teatro studija parodė inscenizaciją iš šios knygos.

Leidyklai „Nieko rimto“ naujus savo leidinius pristatyti padėjo aktoriai Neringa Varnelytė ir Gediminas Storpirštis. Ši leidykla mugę pasitiko išleidusi šešias naujas lietuvių autorių knygas: Kęstučio Kasparavičiaus Trumpas istorijas, K. Kasparavičiaus ir Vytauto V. Landsbergio Julijos sapnus, Tinginių pasakas ir Kiaušinių pasakas. „Nieko rimto“ pradėjo leisti T. Jansson komiksus – išėjo pirmoji dalis Troliai Mumiai, taip pat nuo 2006 m. čia tęsiama žurnalo „Laimiukas“ leidyba. Leidyklos stende su skaitytojais bendravo ir autografus dalijo Sigutė Ach bei paslaptingas rašytojas Maksas Frajus, ką tik išleidęs antrąją ciklo „Echo labirintai“ knygą Amžinybės glėbyje.

 

V. Auryla
V. Auryla

Užsienio lietuvių rašytojų draugijos 2005 m. literatūrinė premija skirta literatūrologui, IBBY Lietuvos skyriaus nariui profesoriui Vincui Aurylai už dviejų tomų antologijos Lietuvių egzodo vaikų ir jaunimo literatūra, 1945–1990 parengimą. Nuoširdžiai sveikiname!

 

Už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui trylika menininkų ir kultūros veikėjų apdovanoti 2005 m. Vyriausybės kultūros ir meno premija. Tarp premijos laureatų – ir dailininkė, IBBY Lietuvos skyriaus narė, iliustravusi daugiau kaip 20 vadovėlių, knygų, kalendorių vaikams Irena Daukšaitė-Guobienė. Nuoširdžiai sveikiname!

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas parėmė dviejų vaikų žurnalų – „Bitutės“ ir „Laimiuko“ – 2006 m. leidybą. „Rubinaitis“ juos sveikina ir rekomenduoja bibliotekoms šiuos žurnalus užsiprenumeruoti, nes tai bene vieninteliai kultūriniai periodiniai leidiniai vaikams.

 

Diuseldorfo (Vokietija) leidykla „Sauerländer“ išleido vaikų literatūros rinkinį Gyveno kartą dviragis („Es war einmal ein Zweihorn“, 2004), į kurį įtraukti 37 pasaulio rašytojų prozos ir poezijos kūriniai. Į rinkinį pateko Ramutės Skučaitės eilėraštis „Kelionė pas pabaisą“ ir V. Žilinskaitės pasaka „Baidyklė po krėslu“.

 

 

 

2 procentai – IBBY Lietuvos skyriui!

Gerbiamieji IBBY Lietuvos skyriaus nariai, bibliotekininkai, mokytojai, leidėjai, ponios ir ponai, jeigu dar neapsisprendėte, kam skirti 2 proc. savo pajamų mokesčio, neabejokite, kad geriausias Jūsų pasirinkimas – IBBY Lietuvos skyrius.

Kad 2 proc. Jūsų pajamų mokesčio atitektų IBBY Lietuvos skyriui, turite užpildyti specialios formos prašymą (forma FR0512). Prašymo blankus, pildomus ranka, nemokamai išduoda apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos ir jų teritoriniai skyriai, o formą, skirtą pildyti kompiuteriu, rasite šiuo adresu: http://www.vmi.lt/formos/pildomos_formos/FR0512.doc

(Iš interneto išsispausdintų formų ranka pildyti negalima!)

Prašymas pildomas tik didžiosiomis spausdintinėmis raidėmis arba spausdinamas kompiuteriu. Duomenys turi būti įrašyti tiksliai į jiems skirtas vietas, nepažeidžiant nurodytų linijų. Nepildytinos eilutės turi būti paliktos tuščios, be jokių simbolių: brūkšnelių, kryželių, nulių ar pan.

Prašymo duomenys

Paramos gavėjas: TARPT. VAIKŲ IR JAUNIMO LIT. ASOC. LIETUVOS SK.

Adresas: VILNIUS, GEDIMINO PR. 51

Paramos gavėjo kodas: 291360490

Banko pavadinimas: AB VILNIAUS BANKAS

Banko kodas: 70440

Atsiskaitomosios sąskaitos numeris: LT78 7044 0600 0102 7382

Prašoma pervesti pajamų mokesčio dalis: 2%

Iki gegužės 1 d. Jūs galite pateikti prašymą tai apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje nuolat gyvenate. Daugiau informacijos žr.: http://www.vmi.lt/Aktualijos/Naujoves/Gyventoju_pajamu/2%20proc_paramai2.htm.

Parengė R. K.

 

 

2006 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Išleidome antrąjį „Rubinaičio“ priedą. Tai solidus 116 puslapių straipsnių rinkinys H. K. ANDERSENAS IR LIETUVA, parengtas prieš metus vykusios tarptautinės konferencijos pagrindu. Keletas publikacijų parašyta specialiai šiam leidiniui. Jame rasite išsamią R. Kišūnaitės sudarytą Anderseno kūrinių lietuvių kalba bibliografiją, taip pat V. Narščiuvienės parengtą Anderseno inscenizacijų bei ekranizacijų bibliografiją.

Siūlome įsigyti.

Leidinio kaina perkant mūsų redakcijoje – 10 litų.

 

Redakcijoje galima įsigyti kai kuriuos ankstesniuosius mūsų žurnalo numerius. Skambinkite, rašykite – atsiųsime.

 

D Ė M E S I O !

„R U B I N A I T Į“ galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre, Vilniaus universiteto „Litteros“ knygyne. Nuo 2001 metų mūsų žurnalas prenumeruojamas.

„R U B I N A I T I S“ laukia Jūsų laiškų, klausimų, siūlymų. Bibliotekininkų, mokytojų, kultūros darbuotojų, žurnalistų prašytume informuoti apie reikšmingesnius literatūros, kultūros renginius vaikams, su vaikais. Informaciją skelbsime „Kronikoje“ – įdomios idėjos gali įkvėpti kitus!

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2006 Nr. 1 (37)

 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

KNYGŲ LIKIMAS SURAŠYTAS ŽVAIGŽDĖSE

Apžvalgos

KELIONĖ PO MARGĄ AUTORIŲ ŠALĮ (2005 m. lietuvių vaikų proza)
APŽVALGA, KURIOS GALĖJO IR NEBŪTI (2005 m. vaikų poezija)

Liudo Dovydėno 100-osioms gimimo metinėms

L. DOVYDĖNAS – IR VAIKŲ RAŠYTOJAS
APIE L. DOVYDĖNO PASAKŲ KARALIUS
TOLI NUO LIETUVOS

Mano vaikystės skaitymai

KNYGA KAIP CUKRAUS GABALIUKAS

Atidžiu žvilgsniu

Panorėk...
Kibūs melo voratinkliai

Bibliografija

2005 m. VAIKŲ KNYGOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai