LAIŠKAS PASAULIO VAIKAMS

 

Skaitytojai dažno rašytojo klausia, kaip jis rašo – iš kur jo kūriniai atsiranda. Iš mano vaizduotės, atsako rašytojas. Na taip… ko gero, linkteli galvom skaitytojai. Bet kur toji jūsų vaizduotė, iš ko ji susideda, ar kiekvienas ją turi?

Na, sako rašytojas, ji, be abejo, yra mano galvoje ir susideda iš vaizdų, žodžių ir prisiminimų, iš kitų kūrinių ir žodžių atgarsių, iš daiktų ir melodijų nuotrupų, minčių, veidų, baisenybių, iš formų, žodžių, judesių, iš žodžių ir bangų, iš arabeskų ir peizažų, iš žodžių ir kvapų, jausmų, spalvų, iš rimų, iš trakštelėjimų ir švilpesių, iš skonių ir energijos pliūpsnių, iš mįslių, vėjelio dvelksmo ir iš žodžių. Ir visa tai sūkuriuoja, skamba ir mainosi, ir plūduriuoja, ir nusėda, ir įmintijama, ir galvą suka.

Be abejo, vaizduotę turime visi – kitaip juk negebėtume svajoti. Tačiau vaizduotė vaizduotei nelygu. Virėjo vaizduotėje turbūt daugiausia yra skonio, dailininko – spalvų ir formų. O rašytojo vaizduotėje vis dėlto daugiausia yra žodžių.

Skaitytojų ir klausytojų vaizduotė irgi grįsta žodžiais. Rašytojo vaizduotė kuria ir pina mintis, garsus, balsus, charakterius ir įvykius, taigi jo kūrinys susideda ne iš ko kito, o iš žodžių, batalionais žygiuojančių per knygos puslapius. Tada pasirodo skaitytojas, ir tie batalionai atgyja. Žodžiai tebėra knygos puslapiuose ir vis dar primena batalionus, bet tuo pat metu jie jau siautėja skaitytojo vaizduotėje, ir dabar jau skaitytojas pina žodžius tarpusavy, o kūrinys rutuliojasi jo galvoje, kaip ką tik rutuliojosi rašytojo galvoje.

Štai kodėl skaitytojas kūriniui toks pat svarbus kaip ir rašytojas. Paprastai kūrinys turi tik vieną autorių, t. y. rašytoją, o skaitytojų – šimtus arba tūkstančius, gal net milijonus. Jie skaito kalba, kuria kūrinys parašytas, arba galbūt kitomis kalbomis, į kurias jis išverčiamas. Kūrinys be rašytojo neatsiranda, o be tūkstančių skaitytojų iš viso pasaulio jis neišgyventų visų savo gyvenimų, kuriuos išgyvena.

Visus to paties kūrinio skaitytojus sieja kažkas bendra. Kiekvienas jų atskirai, o tam tikra prasme ir visi kartu jie iš naujo sukuria rašytojo vaizduotės jau pagimdytą istoriją. Šis veiksmas tuo pat metu yra asmeniškas ir viešas, individualus ir kolektyvinis, intymus ir visuotinis.

Galbūt tai geriausias iš visų žmonijos veiksmų.

Nesiliaukime skaitę!

Iš anglų kalbos vertė Kęstutis Urba

Už 2014 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos minėjimą atsakingas IBBY Airijos skyrius. Kreipimąsi sukūrė garsi rašytoja, vertėja ir leidėja Siobhán Parkinson (keletą metų ji redagavo ir IBBY žurnalą „Bookbird“), o plakatą – paveikslėlių knygų kūrėja Niamh Sharkey. (Daugiau informacijos apie autores žr. jų tinklalapiuose www.siobhanparkinson.com ir www.niamhsharkey.com)

Žurnalas „Rubinaitis“, 2014 Nr. 1 (69)

 

 

Apžvalgos

VAIVORYKŠTĖS, ČIOBRELIAI IR ROŽINĖS SUKNELĖS (2013 m. lietuvių autorių literatūrinės pasakos)
PRĖSKA TIKROVĖ, SODRIOS ŽINIOS (2013 m. realistinė ir pažintinė lietuvių vaikų proza)
IEŠKOJIMŲ, BET DAR NE ATRADIMŲ METAI

Straipsniai

KRISTIJONO DONELAIČIO „METŲ“ VAIKAI

Mano vaikystės skaitymai

PATS SAU KARALIUS

Atidžiu žvilgsniu

Monografija apie moksleivių folklorą
Pelikanas žmogaus drabužiais

Bibliografija

2013 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai