KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2014 m. rugsėjo 10–13 d. Meksike vyko 34-asis IBBY kongresas, kurio pagrindinė tema – „Vaikų literatūra kaip įtrauktis“ (angl. inclusion), moto – „Ar kiekvienas tikrai atstovauja visiems“ (angl. „May everyone really mean everyone“). Į kongresą atvyko per 900 dalyvių iš 66 pasaulio šalių. Renginyje dalyvavo ir didžiausia per visą IBBY veiklos istoriją Lietuvos delegacija: valdybos pirmininkas Kęstutis Urba, dailininkės Lina Dūdaitė ir Lina Žutautė, vertėjos Nijolė Regina Chijenienė ir Raimonda Jonkutė, literatūrologės Asta Gustaitienė ir Džiuljeta Maskuliūnienė, profesorius Bronius Maskuliūnas ir Roma Kišūnaitė.

Pagrindiniai konferencijos pranešėjai buvo H. Ch. Anderseno premijos laureatai Davidas Almondas (Didžioji Britanija) ir María Teresa Andruetto (Argentina), meksikiečių rašytoja Alicia Molina ir kūrėja iš Kolumbijos Yolanda Reyes. Paralelinėse sesijose buvo perskaityta per 70 pranešimų, tarp jų – A. Gustaitienės „Tarptautinio įvaikinimo tema vaikų ir jaunuolių literatūroje: nuo atskirties suvokimo iki priėmimo ir susitaikymo“, K. Urbos „Nesuderinami literatūrinių pasakų personažai – įtraukties idėja?“, Dž. Maskuliūnienės „Vaikų rašytojo dilema: tarp įsipareigojimo estetikai (menui) ir visuomenei (skaitytojų bendruomenei)“ ir B. Maskuliūno „Įtrauktis lietuvių vaikų ir jaunimo literatūroje: atvejo analizė“.

„Fiesta Americana Reforma“ viešbučio konferencijų salėje vyko vaikų knygų katalogo IBBY Honour List 2014 pristatymas ir autorių pagerbimas. Kataloge – 150 knygų, kurias pristatė 52 šalių nacionaliniai IBBY skyriai. Į jį įtrauktos ir trys lietuviškos pavardės: Lina Žutautė pelnė diplomą autorių kategorijoje už knygą Ferdinandas ir Pū (leidykla „Alma littera“), Lina Dūdaitė buvo apdovanota už Brolių Grimų Pasakų („Alma littera“) iliustracijas, o Raimonda Jonkutė pelnė apdovanojimą už Sveno Nordqvisto knygos Kalėdų senelio staigmena („Nieko rimto“) vertimą. „Garbės diplomų teikimo ceremonijoje pirmąkart per visą IBBY istoriją dalyvauja visi trys vienos šalies nominantai“, – pabrėžė ceremonijos vedėja Liz Page. Ir tai buvo diplomantės iš Lietuvos!

 Iš kairės: IBBY sekretoriato direktorė Liz Page, Lina Žutautė, Lina Dūdaitė, Raimonda Jonkutė
Iš kairės: IBBY sekretoriato direktorė Liz Page, Lina Žutautė, Lina Dūdaitė, Raimonda Jonkutė

Meksiko miesto bibliotekoje H. Ch. Anderseno medaliai įteikti japonų rašytojai Nahoko Uehashi ir brazilų dailininkui, vaikų knygų kūrėjui Rogeriui Mello.

Nahoko Uehashi
Nahoko Uehashi

 

Rogeris Mello
Rogeris Mello

IBBY Asahi premijos už skaitymo skatinimą teikimo ceremonija vyko Papalotės vaikų muziejuje, kuris įsikūręs viename gražiausių Meksiko parkų – Čapultepeke. Šis apdovanojimas, kurį finansiškai remia japonų leidybos kompanija Asahi Shimbun, buvo įteiktas Kanados vaikų knygų bankui ir projektui PRAESA iš Pietų Afrikos.

Prieš kongresą organizatoriai kvietė dalyvauti vaizdiniame skaitymo skatinimo projekte, atsiųsti skaitančių vaikų nuotraukų. Šiais vaizdais buvo dekoruoti logotipai, žaismingai papuošta konferencijų salės aplinka. Į vientisą skaitančių vaikų pasaulį įsiliejo ir 12 Lietuvos jaunuosius skaitytojus vaizduojančių nuotraukų (autorė – Roma Kišūnaitė).

Meksiko kongreso uždanga nusileido Franco Mayerio muziejuje, o Naujosios Zelandijos atstovės maloniai pakvietė į 35-ąjį IBBY kongresą, kuris vyks 2016 m. Oklande.

Unikalus eksponatas Meksiko miesto Vasconcelos bibliotekoje – banginio griaučiai
Unikalus eksponatas Meksiko miesto Vasconcelos bibliotekoje – banginio griaučiai

 

2014 m. pavasarį pradėjo veikti specializuota vaikų literatūros leidykla „Burokėlis“, kuri ketina leisti knygas 2–7 metų vaikams. Vasaros pabaigoje pasirodė trys pirmosios leidyklos knygos.

 

Prestižinės Astridos Lindgren atminimo premijos (ALMA) sieks 197 kandidatai iš 61 šalies. Tarp nominantų – dailininkas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius, kuris šiai premijai pristatomas jau penktą kartą. Laureatas bus skelbiamas 2015 m. pavasarį A. Lindgren gimtajame Vimerbio mieste, Švedijoje.

K. Kasparavičius pristatytas ir Lietuvos nacionalinei kultūros ir meno premijai. Kaip skelbia žiniasklaida, šio vaikų knygų kūrėjo kandidatūrą rekomenduoja ne tik IBBY Lietuvos skyrius, bet ir Tarptautinių kultūros programų centras.

 

Į naujausią vaikų knygų katalogą White Ravens 2014 įtrauktos 2 lietuvių autorių knygos: Danguolės Kandrotienės Spintos istorijos ir Tomo S. Butkaus Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas. Iš viso kataloge – per 200 knygų iš 50 pasaulio šalių. Jį rengia ir leidžia Miuncheno jaunimo biblioteka. Visos knygos saugomos šios bibliotekos fonduose.

30 veiklos metų skaičiuojantis leidinys akivaizdžiai pasikeitęs – išaugęs iki 112 puslapių, greta knygos anotacijos spausdinama ir jos viršelio nuotrauka. Naujausias White Ravens katalogas buvo pristatytas Frankfurto knygų mugėje spalio 9 d. Katalogą internete žiūrėkite adresu: <http://www. ijb.de/spezialbibliothek/white-ravens-2014.html>.

Vaikų literatūros centro iniciatyva išleista Emili’o Teixidoro knyga Skaitymas ir gyvenimas (iš ispanų k. vertė Donata Andriuškevičienė), skirta pedagogams ir mokinių tėvams. Už simbolinę kainą ją galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Leidybos skyriuje (K. Sirvydo g. 4, 01101 Vilnius), informacija tel. (8 5) 263 9111, el. p. leidiniu.platinimas@lnb.lt.

 

 

 


Devintą kartą jaunieji skaitytojai kviečiami rinkti Metų knygą. Akcijoje dalyvauja knygos, parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos 2013 m. rugsėjo 1–2014 m. rugpjūčio 31 d.

Ekspertų komisijos atrinko dešimt knygų, po penkias kiekvienoje kategorijoje – vaikų ir paauglių.

Už labiausiai patikusią knygą galima balsuoti Metų knygos rinkimų ir LRT interneto svetainėse, elektroniniu paštu adresu: metuknyga@lrt.lt arba paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius.

Daugiausia skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2015 m. vasario mėnesį.

Knygas pretendentes išrinko vaikų ir paauglių knygų atrankos komisijos ekspertai: vaikų literatūros specialistai Kęstutis Urba (komisijos pirmininkas), Danguolė Šakavičiūtė ir Inga Mitunevičiūtė, rašytoja Danutė Kalinauskaitė ir literatūros kritikė Emilija Visockaitė.

Pretendentės į vaikų Metų knygos titulą:

Gintarės Adomaitytės Čiobrelių dvaras („Edukologija“, 2013)

Jurgos Baltrukonytės Torčiukas ant debesėlio („Alma littera“, 2013)

Danguolės Kandrotienės Spintos istorijos („Terra publica“, 2013)

Kotrynos Zylės Milžinas mažylis („Aukso žuvys“, 2014)

Linos Žutautės Ferdinandas ir Pū: žygis į Australiją („Alma littera“, 2013)

 

Pretendentės į paauglių Metų knygos titulą:

Danutės Grigaliūnienės Kažkas ne taip („Printėja“, 2013)

Vytauto Račicko Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais („V. Račickas“, 2014)

Kazio Sajos Liepsnojanti („Alma littera“, 2013)

Virginos Šukytės Laimės formulė („Gimtasis žodis“, 2013)

Neringos Vaitkutės Titnago plunksna („Nieko rimto“, 2014)

Akcijos organizatoriai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, LRT, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.


 

 


Vaikų literatūros centras ir IBBY Lietuvos skyrius tradiciškai kviečia vaikus ir paauglius rinkti mėgstamiausių knygų penketukus. Penkių 2014 m. perskaitytų ir labiausiai patikusių knygų sąrašą (anketą), pradedamą nuo labiausiai patikusios, iki 2015 m. kovo 15 d. siųskite adresu: Vaikų literatūros centras, Gedimino pr. 51, LT-01504. Pageidaujami ne kolektyviniai, o individualūs knygų penketukai.


 

 


2014 m. spalio 11 d. mirė rašytoja Bitė Vilimaitė (g. 1943 m. vasario 16 d.). Ryškiausia lakoniškos novelės atstove laikoma Bitė Vilimaitė parašė knygų ir vaikams, paaugliams: Lėlių pamoka (1972), Kregždžių aikštė (1973; abi kartu su Rimantu Šukiu), Pirmūnų šventė (1977), Rojaus obuoliukai (1981), Čiuožyklos muzika (1992), Mergaitės romanas (2004). Visoje kūryboje pasakotoja labai arti savo personažų, kuriems stinga šilumos, meilės, dėmesio, ji ypač atidi mažų ir paaugusių vaikų, suirusios šeimos problemoms.

Bitė Vilimaitė tapo pirmąja IBBY Lietuvos skyriaus inicijuotos Geriausios metų knygos premijos laureate. Rinkinys Čiuožyklos muzika buvo išrinktas geriausia 1992 m. vaikų ir paauglių knyga.


 

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2014 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka

 

Gerbiamieji!

Dvidešimtmečio jubiliejus nuteikia linksmai, tad panorome pašmaikštauti ir šiame puslapyje įdėti tokį skelbimą: „Ieškome žmogaus, skaitančio „Rubinaitį“ nuo pat pirmojo numerio!“ Smalsu, kiek tokių atsirastų.

Be abejo, mes džiaugiamės visais skaitytojais, net ir tuo, kuriam šis numeris bus pirmasis. Prašom nepamiršti, neapleisti mūsų, įrašyti nuorodą „prenumeruok.lt“ ir, neišeinant iš namų, užsisakyti žurnalą 2015 metams.

Gražios, laimingos metų pabaigos ir tokių pat Naujųjų!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2014 Nr. 4 (72)

 

Įžanginis

PO DVIDEŠIMTIES METŲ, ARBA TIESIOG „RUBINAITIS“

Straipsniai

H. CH. ANDERSENO „EGLUTĖS“ AUTOBIOGRAFIŠKUMAS IR UNIVERSALUMAS
„SNIEGO KARALIENĖ“ – PASAKŲ PASAKA IR RAŠYTOJO GYVENIMO RAKTAS

Pokalbis

APIE PIRMĄJĮ PASAULINĮ KARĄ  LIETUVIŲ LITERATŪROJE

Sukaktys

„Žaliuokit ir žydėkit“: iš Leonardo Žitkevičiaus laiškų Martynui Vainilaičiui (L. Žitkevičiaus 100-osioms gimimo metinėms)
Dvi moterys, per knygą susiėjusios (Aldonos Liobytės 100-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

BASOMIS PER ŠABAKŠTYNUS

Atidžiu žvilgsniu

Vaikystės pasaka, pagardinta čiobreliais ir pasūdyta Vilniumi
Tolesni nuotykiai Sidabramiškyje
Tas pats (gerasis) Roaldas Dahlas

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai