KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Ukmergėje kuriasi žymios švedų vaikų knygų rašytojos Astridos Lindgren herojai. 2015 m. gegužės pabaigoje Meno mokyklos Muzikos skyriaus pastato Vienuolyno gatvėje stogelį papuošė mergaitės, labai panašios į Pepę Ilgakojinę, skulptūra.

„Manoji Pepė Ilgakojinė – tik knygos herojės interpretacija. Literatūrinė mergaitė skėčio ir obuolio neturėjo, bet, kitaip nei ši, buvo su batais. Gal kada nors ją apausiu“, – sako 34 metų meninės kalvystės meistras Andrius Janulis. Iš geležies, nerūdijančio plieno, vario ir bronzos nukalti 30 kg sveriančią daugiau nei metro aukščio tuščiavidurę mergaitę užtruko kelias savaites.

A. Janulis jau brandina kitą idėją – žada nustebinti ukmergiškius ir Emilio iš Lionebergos skulptūra.

Selemonas Paltanavičius
Selemonas Paltanavičius

Liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną, žinomas gamtininkas, aplinkosaugininkas, rašytojas, fotografas, radijo laidų autorius ir vedėjas, ilgametis Aplinkos ministerijos darbuotojas ir IBBY Lietuvos skyriaus narys Selemonas Paltanavičius buvo apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. Šį apdovanojimą jam, kaip ir dar trisdešimčiai nusipelniusių šaliai žmonių, įteikė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nuoširdžiai sveikindami kolegą Selemoną linkime tokios pat įvairiapusės kūrybinės veiklos ir kuo geriausios sveikatos įgyvendinant gražius ateities sumanymus.

 

Liepos 23–25 d. Klaipėdoje surengtas tarptautinis seminaras „Jūra ir vaikų literatūra“. Tai tradicinis renginys, kas dveji metai vykstantis Jūros šventės dienomis. „Jūra ir vaikų literatūra“ – devintasis šios tematikos seminaras, į kurį susirenka vaikų literatūros ir skaitybos specialistai, leidėjai, mokytojai, vaikų knygų kūrėjai. Šį kartą sulaukta svečių iš Ukrainos ir Latvijos. Paskutinių keturių seminarų vieta – Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka.

Po IBBY Lietuvos skyriaus pirmininko Kęstučio Urbos ir bibliotekos direktoriaus Juozo Šikšnelio sveikinimo žodžių Roma Kišūnaitė priminė seminarų istoriją, pateikė 2013 m. vykusio seminaro vaizdų ir pristatė šiųmetį renginį.

Emilya Ohar
Emilya Ohar

Šių metų seminaro potemė – „Jūros nerimas“. Galimybę įvairių profesijų atstovams išgirsti ką nors artimo, savito, originalaus ir įdomaus suteikė šie dešimt perskaitytų pranešimų: Almos Venclauskaitės (Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka) „Mano miestas prie jūros: interaktyvus krašto gidas“, Gintarės Adomaitytės „Geraldo Durrello salos“, Ritos Urnėžiūtės („Gimtoji kalba“) „Julija Jablonskytė-Petkevičienė neramiuose vertimų vandenyse“, Emilyos Ohar (Ukrainos leidybos akademija, Lvovas) „Vaikų literatūra šiuolaikiniame Ukrainos sociume“, Solvitos Līberės (Gulbenės vaikų biblioteka, Latvija) „Vaikų biblioteka – sala knygų jūroje“, Lāsmos Badamšinos (Vaikų literatūros centras, Ryga) „Lankytojų jūra“, Neringos Mikalauskienės „Vidinė Renatos Šerelytės knygos Rebekos salos geografija“, Eglės Baliutavičiūtės (Vaikų literatūros centras) „Vikingai vaikų literatūroje – komiški ar pavojingi?“, Danguolės Šakavičiūtės „Ar toks dalykas kaip jūros nerimas gali turėti lietuviško savitumo?“, Violetos Juodelienės „Ar dar aktuali Aleksandro Grino fejerija Raudonos burės?“. Režisierės ir aktorės Aurelijos Čeredaitės parodytas šešėlių spektaklis „Jonas Basanavičius – barzdota varna“ užbaigė renginio programą bibliotekoje.

Kita seminaro dalis buvo edukacinė išvyka į unikalią pamario gyvenvietę Dreverną. Vos išlipusių iš autobuso, dalyvių laukė kraštą pristatanti folkloro programa „Į žvejus eisiu“. Laivadirbio Jono Gižo etnografinėje sodyboje susipažinę su istorine ekspozicija, visi patraukė į prieplauką. Pasiplaukiojimas laivu po Kuršių marias truko apie valandą, bet viskas buvo maždaug kaip reklamoje – „laivo denis, vėjo šnabždesys, bangų mūša, mielos kolegų šypsenos ir tik ši akimirka“…

Šeštadienio rytą, paskutinę renginio dieną, seminaro dalyviai rinkosi į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmų kiemelį, kur vyko vaikų literatūros skaitymai „Oi, kaip asilėliui liūdna…“. Trečiąkart seminaro programoje surengti skaitymai šįsyk buvo skirti Almai Karosaitei atminti.

Renginio vedėjui Klaipėdos jaunimo centro direktoriui Aleksui Bagdonavičiui pristatant šių skaitymų dalyvius – Birutę Jonuškaitę, Vilę Vėl, Gintarę Adomaitytę, Danguolę Kandrotienę, Aureliją Čeredaitę, Nijolę Kepenienę, Ritą Kairienę ir Sigitą Poškų – atrodė, kad tuoj tuoj kiemelyje išvysime ir pačią Almą. Poetė buvo aktyvi šių seminarų bei nuolatinė skaitymų dalyvė. Deja… Tačiau kai Klaipėdos jaunimo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Kornelija Stasiulienė ir kolegos rašytojai skaitė A. Karosaitės eilėraščius, kiemelyje tikrai sklandė jos dvasia.

IBBY Lietuvos skyriaus valdyba nuoširdžiai dėkoja klaipėdiškiams IBBY nariams A. Bagdonavičiui ir A. Venclauskaitei už pagalbą organizuojant devintąjį tarptautinį seminarą mieste prie jūros. Ačiū už nesavanaudišką paramą, idėjas, iniciatyvas, nuoširdų bendravimą ir dalykiškumą.

Skaitymų dalyviai: S. Poškus, Vilė Vėl, R. Kairienė, A. Bagdonavičius, A. Čeredaitė, B. Jonuškaitė, N. Kepenienė, D. Kandrotienė
Skaitymų dalyviai: S. Poškus, Vilė Vėl, R. Kairienė, A. Bagdonavičius, A. Čeredaitė, B. Jonuškaitė, N. Kepenienė, D. Kandrotienė

Renginio organizatoriai ir partneriai: Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius, Klaipėdos jaunimo centras, Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka. Renginio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija.

 

Monografijos apie H. Ch. Anderseną autorė Asta Gustaitienė Kopenhagoje
Monografijos apie H. Ch. Anderseną autorė Asta Gustaitienė Kopenhagoje

Rugpjūčio 16–24 d. vyko jau ketvirtoji IBBY Lietuvos skyriaus organizuota teminė kelionė. Šį kartą aplankėme Danijos, Vokietijos ir Olandijos vaikų literatūros ir skaitybos institucijas, literatūrines ir memorialines rašytojų vietas, muziejus, parkus ir kt. Reikia pasakyti, kad keliautojų kasmet daugėja. Originaliu maršrutu šįkart  išsirengė 52 keleiviai – 38 IBBY nariai ir 14 artimų jų giminaičių ir bičiulių. 53-iasis buvo grupės vadovas Mantas Karvelis, vadovavęs mūsų kelionėms Švedijos ir Suomijos vaikų literatūros takais.

Visos aplankytos Danijos vietovės buvo susijusios su didžiojo pasakininko Hanso Christiano Anderseno gyvenimu ir kūryba. Pirmasis miestas – Kopenhaga. Uždegę žvakelių ant rašytojo kapo, aplankę Kopenhagos vizitinę kortelę Undinėlę, kelionės dalyviai pralėkė šalia kanalo besidriekiančia vaizdinga ir judria Nyhavn gatvele. Naująjį uostą supa ryškiaspalviai XVIII a. namai – net keliuose iš jų kadaise yra gyvenęs pats rašytojas. H. Ch. Anderseno pasakų namai – muziejus vaikams su vaškine rašytojo figūra, informaciniais stendais, skulptūrinėmis kompozicijomis, gausybe interaktyvių priemonių, kurios padeda suprasti ekspozicijų turinį ir informaciją.

Kita stotelė – Odensė, gimtasis H. Ch. Anderseno miestas. Surasti su rašytojo gyvenimu ir kūryba susijusius objektus čia padeda gatvės grindinyje įspaustos pėdos. Jomis sekant, lengvai nukeliaujama prie H. Ch. Anderseno namo-muziejaus, gimtojo rašytojo namo, dailesni nei paprastai šaligatviai padeda išvysti pasakininkui pastatytus paminklus ar pasakų personažų skulptūras. Odensė daugeliui labai patiko –tai tikrai anderseniškos dvasios miestas.

Vokietijoje aplankėme du su brolių Grimmų vardu susijusius miestus. Į Grimmų muziejų Kaselyje užeiti nepavyko. Mat kaip tik tuo metu muziejininkai keitė ekspozicijas, tad teko pasitenkinti bendra grupės nuotrauka prie muziejaus pastato. Nors brolių Grimmų pasakos herojai Brėmeno taip ir nepasiekė, bet Brėmeno muzikantai neabejotinas šio miesto simbolis. Miesto centre stovinti jų skulptūra – ypač lankomas, nučiupinėtas ir nugludintas objektas.

Kartu su Brėmeno muzikantais
Kartu su Brėmeno muzikantais

Didžiausią įspūdį keliautojams padarė trečiasis Vokietijos taškas – Jameso Krüsso gimtinė Helgolandas. Tai 70 km nuo žemyno nutolusi, vos 1,7 km² ploto turinti nuostabi sala Šiaurės jūroje. Viena smagiausių atrakcijų keleiviams – persėdimas iš laivų, nepriplaukiančių prie salos krantų, į nedideles valteles. Apeiti salą užteko vos poros valandų. Fotoaparatuose liko sustabdyti vaizdai: iki 50 m iš vandens kyšančios raudono smiltainio uolos, kopos, švyturys, laukinė gamta ir be sustojimo kalbanti vokietė iš J. Krüsso muziejaus.

Vaikų knygos muziejuje Hagoje
Vaikų knygos muziejuje Hagoje

Pažintis su Olandija prasidėjo nuo kamščių, šurmulio ir beprotiško pėsčiųjų bei dviratininkų srauto Amsterdamo gatvėmis. Pojūčiai ir įspūdžiai iš aplankytų Olandijos miestų verti atskiros apžvalgos. Šiuokart belieka išvardyti, kas pamatyta ir aplankyta. Amsterdame: Amsterdamo viešoji biblioteka su cokoliniame aukšte įsikūrusiu nuostabiu Vaikų skyriumi, Mokslo ir technologijų muziejus moksleiviams NEMO, Anos Frank muziejus, Gėlių turgus, apžvalginė ekskursija kanalais ir kt. Hagoje: miniatiūrų parkas „Madurodam“, kuriame galima išvysti viską, kas šioje šalyje įspūdingiausia, ir aukščiausio lygio Vaikų knygos muziejus su nuostabiomis, pagauliomis, interaktyviomis ekspozicijomis, edukacinių užsiėmimų erdvėmis ir dar daug kuo, kas lietuvius vertė nuolat aikčioti, stebėtis ir džiaugtis. Pakeliui į pramogų parką „Efteling“ pasidairėme po modernųjį Roterdamą, pajutome kitokio Olandijos didmiesčio įspūdį. O „Efteling“– fantazijų pasaulis su kalbančiais medžiais, siaubo namais, pasakų karalystėmis, pasiplaukiojimai mažomis gondolomis, amerikietiškieji kalneliai ir nesibaigiančios eilės prie kiekvieno objekto ar atrakciono…

 

Į IBBY Lietuvos skyriaus valdybos kvietimą iš pateikto sąrašo išrinkti tris knygas, kurios bus pristatytos IBBY Garbės sąraše, atsiliepė 72 nariai. Valdybai neliko nieko kita, kaip paklusti demokratijos balsui ir patvirtinti rezultatus.

Į IBBY Honour List 2016 bus įtraukti šie Lietuvos kūrėjai:

– rašytojų grupėje – Renata Šerelytė už knygą Rebekos salos („Alma littera“);

– iliustruotojų grupėje – Ieva Babilaitė už knygą Skrisiu („I. Babilaitė“);

– vertėjų grupėje – Viltaras Alksnėnas už Sonyos Hartnett knygos Sidabrinis asiliukas („Nieko rimto“) vertimą.

IBBY Honour List 2016 katalogas bus pristatytas, o laureatams įteikti diplomai 2016 m. rugpjūčio 18–21 d. Naujojoje Zelandijoje vyksiančiame 35-ajame IBBY kongrese (http://www.ibbycongress2016.org).

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2015 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partnerė – Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji!

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas  parėmė IBBY Lietuvos skyriaus projektą „Žodžio ir vaizdo vienovė kaip estetinio ugdymo priemonė“. Dėkojame Fondo vadovybei ir ekspertams.

Primename, kad netrukus „Lietuvos pašte“ bus galima užsiprenumeruoti „Rubinaitį“ 2015 metams. O šių metų ketvirtąjį numerį dar galite užsiprenumeruoti iki lapkričio 20 d.

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2015 Nr. 3 (75)

 

 

 

Įžanginis

VAIKŲ KNYGŲ KULTŪRA

Straipsniai

ALDONOS LIOBYTĖS FOLKLORIŠKŲJŲ  PASAKŲ BRUOŽAI
KALBĖTI NEREIKIA NUTYLĖTI.  KUR DĖTI KABLELĮ?.. (Knygos paaugliams apie neišgydomas ligas)
RASA DOČKUTĖ: EKSTRAVAGANCIJOS DRĄSA

Sukaktys

„AŠ – TROLEIBUSAS“ (Daniilo Charmso 110-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

„O SAULIUKAS IŠ ŠIAULIŲ TURI GERĄ SKONĮ“

Atidžiu žvilgsniu

Jorė Amarilė – gėlė, kuri išgelbės pasaulį

Bibliografija

2016 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai