KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Balandžio 2 d. Vilniaus „Lėlės“ teatre iškilmingai paminėta Tarptautinė vaikų knygos diena. Lietuvoje ji švenčiama nuo 1993 m., o pasaulyje šiemet paminėta penkiasdešimtąjį kartą. Paklausyti pranešimų, pasisakymų apie 2015 m. vaikų ir paauglių knygas susirinko per šimtą bibliotekininkų, pedagogų, literatūrologų, knygų kūrėjų ir leidėjų. Reda Tamulienė ir Eglė Baliutavičiūtė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) supažindino su skaitymo tyrimo rezultatais – ką ir kaip 2015 m. skaitė vaikai ir paaugliai, Asta Gustaitienė ir Neringa Mikalauskienė apžvelgė lietuvių literatūrines pasakas, realistines ir pažintines knygas, Loreta Žvironaitė – eilėraščius, Danguolė Šakavičiūtė ir E. Baliutavičiūtė – vertimus, Jolita Liškevičienė – meninį leidinių apipavidalinimą ir iliustracijas, Roma Kišūnaitė – ryškiausias leidybos tendencijas.

Geriausių 2015 metų vaikų knygų kūrėjai ir Vaikų literatūros premijos laureatai
Geriausių 2015 metų vaikų knygų kūrėjai ir Vaikų literatūros premijos laureatai

Iškilmingoje ceremonijoje tradiciškai įteiktos premijos reikšmingiausių knygų kūrėjams. IBBY Lietuvos skyriaus nuo 1993 m. teikiama geriausios metų vaikų ir paauglių knygos premija (2013 m. ji pavadinta Prano Mašioto vardu) šiemet atiteko Rebekai Unai už apysaką Atjunk.

Premija už geriausią realistinės prozos kūrinį skirta Akvilinai Cicėnaitei už romaną Niujorko Respublika. Abi apdovanotos autorės – pirmojo Lietuvoje paauglių ir jaunimo literatūros konkurso laureatės, jų knygas išleido leidykla „Alma littera“. Beje, į renginį Akvilina atvyko iš Australijos, kur šiuo metu gyvena ir dirba.

Geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams paskelbta Evelinos Daciūtės ir Ingos Dagilės paveikslėlių knyga Drambliai ėjo į svečius (leidykla „Tikra knyga“).

Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta Skirmantai Jakaitei, iliustravusiai knygą (tekstas Solveigos Masteikaitės) Lėti ir tylūs dalykėliai (išleido „Right Ting“).

Meniškiausiai iliustruotos metų knygos paaugliams apdovanojimą atsiėmė net trys Justino Žilinsko knygos Mano Vilnius mano (leidykla „Aukso žuvys“) dailininkai: dailininkė iliustruotoja Birutė Zokaitytė, komiksų kūrėjas Povilas Jankūnas ir dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė.

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą atiteko Aidui Jurašiui už knygą Akmenukų pasakos (išleido Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“).

Reikšmingiausi ir meniškiausi metų vertimai vaikams ir paaugliams – tai Gabijos Kiaušaitės iš slovėnų kalbos versta Janos Bauer knyga Raganiukė Gūdžiojoje girioje (leidykla „Nieko rimto“) ir Teodoro Četrausko iš vokiečių kalbos verstas Antonios Michaelis romanas Pasakininko istorija (leidykla „Alma littera“).

Vinco Aurylos premija už reikšmingiausią metų vaikų literatūros tyrinėjimų ir sklaidos knygą skirta literatūrologei Loretai Jakonytei už monografiją Šeimos vaizdinys sovietmečio lietuvių literatūroje vaikams (išleido Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas).

Laureatams įteikti IBBY Lietuvos skyriaus diplomai ir privačių rėmėjų – Šarūno Marčiulionio, dailininko Vytauto Žirgulio, UAB „Alumnus“, UAB „Sabelija“, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, UAB „Kauno šilas“, UAB „Grastatas“, leidyklų „Tyto alba“ ir „Žara“ – premijos.

Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė įteikė Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtą Vaikų literatūros premiją. Šios premijos laureatais šiemet tapo rašytojas Selemonas Paltanavičius ir Vaikų literatūros centro direktorė Aldona Augustaitienė.

Po apdovanojimų ceremonijos visų laukė „Lėlės“ teatro spektaklis „Sniego karalienė“.

Renginio rėmėjai: Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba.

 

Tarptautinę vaikų knygos dieną paskelbti 2015 m. mėgstamiausių vaikų ir paauglių knygų penketukai. Tyrimą atliko R. Tamulienė ir E. Baliutavičiūtė.

Vaikų knygų penketukas: Astridos Lindgren Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo, Antoine’o de Saint-Exupéry Mažasis princas, Davido Walliamso Močiutė plėšikė, Astridos Lindgren Pepė Ilgakojinė ir Marko Twaino Tomo Sojerio nuotykiai.

Paauglių knygų penketukas: Melvino Burgesso Heroinas, Johno Greeno Popieriniai miestai, Antoine’o de Saint-Exupéry Mažasis princas, Ericho Marios Remarque’o Vakarų fronte nieko naujo ir Balio Sruogos Dievų miškas.

Plačiau apie šį tyrimą skaitykite žurnale „Tarp knygų“ (2016, Nr. 4).

 

Balandžio 4–7 d. Bolonijoje (Italija) vykusioje 53-iojoje tarptautinėje vaikų knygų mugėje Lietuvos kultūros institutas organizavo Lietuvos stendą, kuriame pristatė 2011–2015 m. apdovanotas ir įvertintas lietuvių autorių ir iliustruotojų knygas. Mugės lankytojai galėjo apžiūrėti 60 knygų ekspoziciją ir išsamiai susipažinti su Lietuvos vaikų knygų panorama specialiai išleistame kataloge The Best Lithuanian Illustrated Books for Children and Young Adults. 2011–2015.

Bolonijos knygų mugė – puiki vieta tarptautinės iliustruotojų karjeros pradžiai: pernai Lietuvos kultūros instituto čia pakviesta iliustruotoja Aušra Kiudulaitė šiemet tapo mugės organizuojamo „Tyliosios knygos konkurso“ („Silent Book Contest“) fnalininke. Šiemet mugėje dalyvavo dailininkė Inga Dagilė, kurios iliustruotos knygos jau pelnė kelis apdovanojimus.

Mugėje atidaryta Kęstučio Kasparavičiaus paroda „Dirigentas su teptuku“ – vienas ryškiausių šiųmečio Lietuvos prisistatymo Bolonijos vaikų knygų mugėje akcentų. Tai pirmoji retrospektyvinė ryškiausio Lietuvos vaikų knygų dailininko paroda, atspindinti trisdešimt jo kūrybos metų. Joje buvo galima pamatyti daugiau kaip 100 K. Kasparavičiaus iliustracijų ir knygų. Geriausiai atpažįstamas iš skaidrių ir kruopščių akvarelės technika išlietų iliustracijų dailininkas įvairioms Lietuvos ir pasaulio leidykloms sukūrė daugiau kaip 55 knygų iliustracijas. Jo knygų išleista 26 užsienio kalbomis. Paroda Bolonijos miesto muziejui priklausančioje meno ir istorijos bibliotekoje „Biblioteca d’Arte e di Storia di San Giorgio in Poggiale“ veikė balandžio 6–29 d. Parodos kuratorė – J. Liškevičienė.

 

Balandžio 5 d. paskelbtas 2016 m. Astridos Lindgren atminimo premijos (ALMA) laureatas. Šiemet ši premija atiteko amerikiečių rašytojai Meg Rosof. Komisijos žodžiais, M. Rosof kūriniai veikia tiek paauglių protą, tiek jausmus. Įtampos kupinose knygose ji rašo apie tapatybės ir gyvenimo prasmės paieškas itin keistame pasaulyje, jos istorijos drąsios ir kupinos sąmojo. M. Rosof yra parašiusi 7 romanus paaugliams, kelias paveikslėlių knygas ir vieną knygą suaugusiesiems. Yra įvertinta daugybe įvairių apdovanojimų, tarp jų ir Carnegie’io medaliu, jos knygų išversta į daugiau kaip 20 pasaulio kalbų. M. Rosof gimė 1956 m. JAV, nuo 1989 m. gyvena Londone.

Jau nominuoti pretendentai į 2017 m. ALMA apdovanojimą. IBBY Lietuvos skyrius šiai premijai penktą kartą iš eilės pristatė vaikų knygų kūrėją, dailininką K. Kasparavičių.

 

Balandžio 14–17 d. Kišiniove vyko 20-asis tarptautinis vaikų knygų salonas ir tarptautinė konferencija „Vaikų knyga ir vaikų skaitymas: nauja realybė, šiuolaikiniai sprendimai, bendradarbiavimo perspektyva“. Renginiuose dalyvavo ir patirtimi dalijosi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai Sandra Leknickienė ir Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė A. Augustaitienė.

Moldovos vaikų knygų salonas – tai knygų mugė, kurioje šalies leidėjai pristato naujausias vaikų ir jaunimo knygas. Jau daug metų renginyje dalyvauja Rumunijos leidėjai, o pastaruoju metu knygas pristato ir leidėjai iš Italijos, Prancūzijos, Lenkijos. Mugėje vyko vaikų susitikimai su knygų autoriais, iliustruotojais, bibliotekininkų, leidėjų diskusijos apie vaikų skaitybą, pokalbiai apie bibliotekų darbą integruojant neįgalius vaikus į įvairias kultūrines veiklas, apie skaitymo skatinimo naujoves ar skaitmeninius darbo įrankius. Buvo surengta literatūros ir kulinarijos šventė, vyko interaktyvi radijo laida „Vaikų valanda“ ir kt.

Tarptautinėje konferencijoje pristatytas Lietuvos atstovių pranešimas „Lietuvos vaikų bibliotekos XXI a. iššūkių akistatoje“. Pranešėjai iš Rumunijos, Baltarusijos, Ukrainos nacionalinių vaikų bibliotekų, Rusijos Federacijos valstybinės vaikų bibliotekos kalbėjo apie bibliotekų bendradarbiavimą ir partnerystę su įvairiomis institucijomis. Kalbėta apie nacionalinius skaitymo konkursus, žaislotekas bibliotekose, virtualius teminius seminarus, bibliotekininkų mokymus, apie bendravimą su mažųjų skaitytojų tėvais atsakant į klausimą, ko skaitytojai tikisi iš bibliotekos.

 

Balandžio 23 d. Naisiuose buvo apdovanoti trečiojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso nugalėtojai. Susirinkusiuosius pasveikino rašytoja Dalia Staponkutė, vienas iš labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ steigėjų mecenatas Ramūnas Karbauskis, o dr. Kęstutis Urba priminė konkurso istoriją ir apžvelgė trečiojo konkurso rezultatus.

Prieš prasidedant apdovanojimams laureatai prisistatė ir supažindino su savo kūriniais, kuriuos fondas išleis knygų serijoje „Vaikų bibliotekėlė“ keliolikos tūkstančių egzempliorių tiražu ir nemokamai išdalys bibliotekoms, darželiams, mokykloms ir kitoms įstaigoms. Kaip ir anksčiau, laureatai buvo apdovanoti piniginėmis premijomis, tradicinėmis gandrų statulėlėmis ir diplomais.

Pirmoji vieta ir 3000 Eur premija atiteko Ilonai Ežerinytei už pasakų rinkinį Šunojaus diena. Antroji vieta skirta Eglės Baliutavičiūtės apysakai Mano brolis, kurio man nereikėjo, autorė paskatinta 2000 Eur premija. Trečiąją vietą laimėjo Neringos Dangvydės apysaka Vaikas su žvaigžde kaktoj. Metų debiutante pripažinta Lina Darbutaitė-Kulikauskienė ir jos eilėraščių knyga Baltas dangus, o geriausiu iliustruotoju – Virginijus Malčius ir jo kūrinys Do Do ūsai. Pastariesiems trims kūrėjams įteiktos 1000 Eur premijos.

Po apdovanojimų susirinkusieji žiūrėjo Naisių vasaros teatro spektaklį vaikams (ir ne tik) „Melagių pilis“ pagal to paties pavadinimo Vytautės Žilinskaitės pasaką.

Nacionalinį vaikų literatūros konkursą organizuoja labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ bendradarbiaudamas su IBBY Lietuvos skyriumi ir Lietuvos rašytojų sąjunga.

Trečiojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatai ir organizatoriai
Trečiojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatai ir organizatoriai

Gegužės 14 d. Martyno Vainilaičio sodyboje vyko tradicinis penktasis vaikų meninės kūrybos festivalis „Susitikimas Ežio dvare“, kurį organizavo Varėnos viešoji biblioteka.

Rimvydas Stankevičius
Rimvydas Stankevičius

Kaip ir kaskart, į renginį atvyko didžiulis būrys M. Vainilaičio poezijos mėgėjų, talentingų ir kuriančių vaikų, taip pat poeto šeimos nariai, žmonės, prisidėję prie renginio organizavimo. Sulaukta rašytojų Elenos Kurklietytės, Birutės Jonuškaitės, Stanislovo Abromavičiaus, Rimvydo Stankevičiaus, Daivos Molytės-Lukauskienės, Aldonos Ruseckaitės, Zitos Gaižauskaitės, vaikų literatūros tyrėjo K. Urbos. Muziejuje buvo eksponuojama dailininko Šarūno Leonavičiaus piešinių paroda R. Stankevičiaus knygos Pūgos durys motyvais.

Susirinkusiuosius pasveikino dailininkė, festivalio iniciatorė ir globėja Sofja Vainilaitienė, teatralizuotas kompozicijas pagal M. Vainilaičio kūrybą atliko rajono moksleiviai.

Buvo paskelbti kūrybos konkurso rezultatai ir apdovanoti laureatai. Penktajam kūrybos festivaliui atsiųstas rekordinis skaičius darbų: 93 vaikų poezijos ir prozos kūriniai ir 94 piešiniai lietuvių mitologijos temomis. Konkurse dalyvavo 3–7 klasių mokiniai ne tik iš Varėnos rajono, bet ir iš Kaišiadorių, Kauno, Ignalinos, Birštono.

Festivalyje tradiciškai įteikta Varėnos rajono savivaldybės įsteigta M. Vainilaičio literatūrinė premija, skiriama profesionaliam rašytojui už mitologijos temą literatūros kūriniuose, sukurtuose per dvejus praėjusius metus. Premijos skyrimo komisijos pirmininkas dr. K. Urba ketvirtosios M. Vainilaičio premijos laureatu paskelbė R. Stankevičių. Jo knyga Pūgos durys, pasak K. Urbos, ir turiniu, ir eiliavimo meistryste labai artima M. Vainilaičio sakmėms. Premiją ir laureato diplomą rašytojui įteikė Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta. Vėliau visi klausėsi M. Vainilaičio eiliuotos mitologinės pasakos „Mauliukas“ teatralizuoto skaitymo. Kūrinį atliko aktoriai Gediminas Storpirštis ir Birutė Mar.

Nijolė Kepenienė
Nijolė Kepenienė

 

Gegužės 29 d. baigiamajame „Poezijos pavasario“ festivalio renginyje vaikų poezijos apdovanojimas įteiktas rašytojai, IBBY Lietuvos skyriaus narei Nijolei Kepenienei (už eilėraščių rinkinį Mieste). Beje, 52-ojo „Poezijos pavasario“ laureate tapo kita IBBY Lietuvos skyriaus narė – Ramutė Skučaitė (už eilėraščių rinkinį suaugusiesiems Nepaslaptis tokia balta). Be galo džiaugiamės mūsų asociacijos narių laimėjimais ir nuoširdžiai sveikiname!

 

Skelbiamas ketvirtasis nacionalinis vaikų literatūros konkursas, kurio prizų fondą sudaro 8000 Eur. Konkursui kviečiama teikti kūrinius (rankraščius), skirtus skaitytojams iki 10 metų. Rankraščio teksto apimtis neturi viršyti 5 autorinių lankų.

Popieriuje atspausdintas ir slapyvardžiu pasirašytas, taip pat į skaitmeninę laikmeną įrašytas kūrinys iki 2016 m. spalio 1 d. turi būti pateiktas adresu: Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, Konstitucijos pr. 9-124, Vilnius.

Pirmieji trys konkursai sulaukė didelio susidomėjimo – 242 autoriai pateikė 286 kūrinius. Laureatų knygos buvo išleistos nuo 13 iki 45 tūkst. egz. tiražu. Iki šiol išleista 21 knyga. Daugiau informacijos apie konkursą žr. www.svieskimevaikus.lt „Renginių“ rubrikoje.

Rašė ir fotografavo R. K.

Partnerė – Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji!

Kad ir kaip jaudulingai laukėme, paramos iš Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo „Rubinaičio“ leidybos projektui nesulaukėme. Jokios. Sužinoję šią nelinksmą žinią, subruzdo IBBY Lietuvos skyriaus nariai ir bičiuliai. Jų entuziazmo dėka ūgtelėjo prenumeratorių skaičius, kai kas paskyrė žurnalui saujelę sunkiai uždirbtų pinigėlių, kiti suskubo pervesti 2 proc. savo pajamų arba įkalbino tai padaryti artimuosius. Ačiū visiems! Tai teikia vilčių, kad šiemet dar išsilaikysime.

Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie finansiškai parėmė Tarptautinę vaikų knygos dieną įteiktas geriausių 2015 metų knygų premijas: Šarūnui Marčiulioniui, UAB „Alumnus“ (direktorė Kristina Remeikienė), audito ir buhalterinių paslaugų įmonei „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“ (direktorius Vidmantas Liepuonius), konsultacinei firmai „Sabelija“, UAB „Kauno šilas“ (direktorius Vytautas Adomavičius), UAB „Grastatas“ (direktorius Ramūnas Jurevičius), leidyklai „Tyto alba“ (direktorė Lolita Varanavičienė), leidyklai „Žara“ (direktorė Ramutė Žandarienė), dailininkui Vytautui Žirguliui ir verslininkui Antanui.

Ir, žinoma, džiaugiamės ištikima „Rubinaičio“ partnere – Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2016 Nr. 2 (78)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

NEBŪKIME TOBULI, BŪKIME PAŽEIDŽIAMI (Pasisakymas priėmus 2015 m. Prano Mašioto premiją)

Apžvalgos

TARP NUOSTABOS IR NYKULIO... (2015 m. verstinės vaikų ir paauglių knygos)
DEŠIMT DRAMBLIŲ, ARBA GRAŽIAUSIOS 2015 M. KNYGOS

Straipsniai

NEĮGALAUS VAIKO TOLERAVIMO ASPEKTAI NAUJAUSIOJE VERSTINĖJE VAIKŲ LITERATŪROJE

Pokalbis

REBEKOS UNOS „ATJUNK“ – KNYGA APIE ATEITĮ?

Sukaktys

BEATRIX POTTER – 150
BEATRIX POTTER HUMORAS

Mano vaikystės skaitymai

IŠ ALMOS VASARŲ BALTOJO RŪKO

Laiškai

LAIŠKAI

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2015 m.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai