KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2016 m. gruodžio 12 d. kasmetis mokslinis-praktinis seminaras „Prano Mašioto skaitymai“ sugrįžo į tradicines erdves Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. XXVIII skaitymų tema – „Linksmos knygos vaikams“. Buvo išklausytas Gintarės Motiekaitienės pranešimas „Referatas apie vaikų humorą“, parengtas pagal Martos Wolfenstein psichologijos krypties monografiją. Vėliau vyko apskritojo stalo diskusijos apie Lietuvoje populiarių užsienio autorių Roaldo Dahlo ir Davido Walliamso, Jeffo Kinney ir Rachel Renée Russell kūrybą. Pirmojoje diskusijoje „Roaldo Dahlo knygų komizmas ir kaip jį suvokia skaitytojai“ kalbėjosi Šiaulių universiteto prof. Džiuljeta Maskuliūnienė, Vilniaus ir Šiaulių bibliotekininkės Giedrė Narbutaitė, Justina Juciūtė, Aldona Šiaulienė ir Urtė Vaserienė bei Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos mokytoja Violeta Bagdiulienė. Antrojoje diskusijoje Nevykėlio dienoraščioPrietrankos dienoraščio, kitų panašių knygų populiarumo ir įtaigumo paslaptis gvildeno Lietuvos edukologijos universiteto dr. doc. Loreta Žvironaitė, bibliotekininkė iš Klaipėdos Alma Venclauskaitė ir Vilniaus Abraomo Kulviečio vidurinės mokyklos mokytoja Ona Bacvinkienė. Trečiojoje diskusijoje „Davido Walliamso knygų juoko kokybė ir moralės problemos“ pasisakė literatūrologė Neringa Mikalauskienė, rašytojas Tomas Dirgėla, bibliotekininkė iš Raseinių Jolanta Gudeikytė, mokytoja Rita Karpavičienė iš Panevėžio r. Raguvos gimnazijos ir jau minėtoji V. Bagdiulienė. Buvo aptartas šių autorių populiarumo fenomenas, biografijų detalės ir vaikų požiūris į jų kūrybą. Diskusijos dalyvės pažymėjo, kad anglakalbių šalių humoro samprata gerokai skiriasi nuo mūsiškės, todėl ne visi juokai mums suprantami, neretai atrodo per grubūs ir net neetiški, kartais norisi ginčytis ir dėl vertybinių pozicijų. Vis dėlto šių autorių knygas mėgsta ir Lietuvos vaikai. Jose netrūksta linksmų nuotykių, šmaikščių epizodų, yra teigiamos žmogiškosios vertybės.

Po seminaro vyko visuotinis ataskaitinis IBBY Lietuvos skyriaus narių susirinkimas. Skyriaus pirmininku perrinktas Kęstutis Urba, o į valdybą išrinkti Aldona Augustaitienė, Asta Gustaitienė, Eglė Baliutavičiūtė, Roma Kišūnaitė, Jaunius Lingys, Inga Mitunevičiūtė, Arūnas Šileris.

Paskelbti trečiojo tarptautinio „Nami Island“ paveikslėlių knygų iliustracijų konkurso (Nami Island International Picture Books Illustration Concours) laureatai. Pirmajame vertinimo etape buvo sudarytas trumpasis sąrašas, į kurį įtraukti 130 kūrėjų darbai. Tarp geriausiųjų – du lietuvių iliustruotojai: Aušra Kiudulaitė ir knyga Laimė yra lapė („Tikra knyga“), Kęstutis Kasparavičius ir jo knyga Kaimynė už kampo („Nieko rimto“). Pagrindinį konkurso prizą – 10 tūkst. JAV dolerių premiją ir kelionę į šią vasarą vyksiantį tarptautinį vaikų knygų festivalį – laimėjo lenkų dailininkė Małgorzata Gurowska. Dar 17 dailininkų įteikti mažesni prizai. Neliko nepastebėti ir į trumpąjį sąrašą patekę menininkai. Jų darbai bus eksponuojami „Nami Island“ vyksiančiame tarptautiniame vaikų knygų festivalyje ir įtraukti į specialų katalogą.

 

2017 m. vasario 23–26 d. LITEXPO parodų ir kongresų centre surengtoje Vilniaus knygų mugėje įvyko kelios dešimtys vaikų knygų pristatymų, susitikimų su autoriais, taip pat renginių suaugusiesiems apie vaikų knygas ir skaitymą.

Tradicinėse vietose įsikūrusi kūrybinė studija „Knygų šalis“ ir bibliotekų erdvė kvietė mažuosius ir jaunuosius lankytojus į dirbtuves, edukacinius žaidimus, keliones, siūlė kurti, eksperimentuoti, pažinti.

Kaip Tatas su Patu Gedimino kalną gelbėjo
Kaip Tatas su Patu Gedimino kalną gelbėjo

Intuityviojo iliustravimo paslaptis atskleidė šiuo metu Didžiojoje Britanijoje gyvenanti dailininkė Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė, kasdien vis kitokį medį su paslaptingomis durimis augino K. Kasparavičius, Tato ir Pato dirbtuvėlėse šeimininkavo suomių duetas Aino Havukainen ir Samis Toivonenas, o legendinis lenkų dailininkas Józefas Wilkońis surengė kūrybinę valandėlę „Kici kici miau“, kurioje raitė žaismingus katinukus. Kūrybinės studijos erdvėse puikavosi viešnių iš užsienio – leidyklų „Hokus-Pokus“ (Lenkija), „Bylo Nebylo“ (Čekija), „Tara Books“ (Indija) – ekspozicijos.

Vienoje iš konferencijų salių Stokholmo vaikų ir jaunimo literatūros bibliotekos vadovė Helena Gomér skaitė pranešimą „Vaiko lūkesčių biblioteka: Švedijos vaikų bibliotekos modelis“, kuriame pristatė unikalią biblioteką, sukurtą atsižvelgiant į vaikų poreikius ir lūkesčius, fizinės ir psichologinės raidos ypatybes. Visas mugės dienas bibliotekų erdvėje veikė pagal šią švedišką koncepciją Vaikų ir jaunimo literatūros departamente įkurtos skaityklos sumažintas modelis. Čia lankytojų laukė skaitymo kampelis ir Nacionalinės bibliotekos, Švedijos ambasados Lietuvoje bei Švedijos instituto organizuota akcija „Tėčiai skaito vaikams“. Žymūs Lietuvos tėčiai – Lietuvos Respublikos Seimo nariai Gabrielius Landsbergis ir Vytautas Kernagis, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas, „Telia Lietuva“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba, televizijos laidų vedėjas ir žurnalistas Martynas Starkus – skaitė savo pamėgtas knygas.

Su bibliotekų erdvės lankytojais bendravo ir daugiau viešnių iš užsienio. Ukrainos leidybos akademijos profesorė Emilija Ohar ir Lvovo apskrities vaikų bibliotekos direktorė Larisa Lugova skaitė pranešimus apie skaitmeninių medijų vaikams pasiūlą ir paklausą bei naujus skaitymo skatinimo projektus Ukrainos bibliotekose. Apie vaikų ir jaunimo komisiją pasakojo Latvijos nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centro atstovė Ilzė Marga, o svajonių biblioteką pristatė Uolainės vidurinės mokyklos bibliotekininkė Aija Jankava.

Ilgasis penktadienis pasiūlė doc. dr. K. Urbos vedamą diskusiją apie lietuvių vaikų poezijos problemas „Ar lietuvių vaikų poeziją ištiko mirtis?“ Opius klausimus nagrinėjo vaikų poezijos tyrinėtojos prof. Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, doc. dr. L. Žvironaitė ir poetas, vertėjas Vladas Braziūnas.

Mugėje vyko nemažai literatūrinių renginių jaunimui. Renata Šerelytė pakvietė į knygos paaugliams Žvaigždžių medžiaga („Alma littera“) pristatymą, o Vilė Vėl, kuri neseniai išleido naują knygą Pereik tiltą, kvaily („Sofoklis“), diskutavo, kaip paskatinti paauglius skaityti. Diskusijoje „Kas įdomu paaugliams Unės Kaunaitės knygų kontekste“ kalbėjo rašytoja U. Kaunaitė ir K. Urba.

Leidykla „Nieko rimto“ pakvietė jaunimą į diskusiją „Laisva valia fantasy literatūroje“, kurioje dalyvavo viena iš fantasy žanro kūrėjų iš Italijos Silvana de Mari ir literatūrologė E. Baliutavičiūtė. Kitas šios leidyklos renginys jauniesiems – Sigutės Ach meno albumo Balta ir spalvota pristatymas, kuriame dailininkę kalbino žurnalistas Richardas Jonaitis.

Kotryna Zylė
Kotryna Zylė

Mugėje taip pat buvo pristatyta Kotrynos Zylės Didžioji būtybių knyga („Aukso žuvys“), Tomo Dirgėlos Kai balandis buvo papūga(„Dominicus lituanus“), Danguolės Kandrotienės Pasaiba ir maumų medis („Debesų ganyklos“), Ramutės Skučaitės Tai priimkit, kas priklauso (Lietuvos rašytojų sąjungos l-kla), Kazio Sajos Su boružėle ant kaktos ir Noras, kuris dar išsipildys („Alma littera“), „Kakės Makės“ serijos ir kitos vaikų knygos.

Kultūros ministerija, bendradarbiaudama su Lietuvos dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija, kasmet rengia konkursą, siekdama išrinkti meniškiausiai apipavidalintas ir puikios poligrafinės kokybės Lietuvos leidyklų knygas. Šiemet gražiausios knygos buvo renkamos jau dvidešimt ketvirtą kartą. Konkursui 63 leidyklos pateikė 142 knygas. Vaikų knygų kategorijoje premija įteikta dailininkei, iliustruotojai ir autorei Kotrynai Zylei už knygą Didžioji būtybių knyga(leidykla „Aukso žuvys“, spaustuvė „Petro ofsetas“). Diplomais įvertintos dailininkė Dalia Karpavičiūtė už knygą Kultūringa pelė Stasė (autorė Monika Krikštopaitytė, išleido Modernaus meno centras, spaustuvė „BALTO print“) ir dailininkė A. Kiudulaitė už knygą Laimė yra lapė (autorė Evelina Daciūtė, leidykla „Tikra knyga“, spaustuvė „BALTO print“).

Paskutinę Vilniaus knygų mugės dieną tradiciškai įteikti apdovanojimai akcijos „Metų knygos rinkimai 2016“ nugalėtojams. Vaikų knygų kategorijoje Metų knyga išrinkta Selemono Paltanavičiaus pasaka Maži ežiuko sapnai („Nieko rimto“). Autorių pasveikino kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis, o studija „Ekslibris.lt“ apdovanojo specialiai sukurtu vardiniu antspaudu.

Selemonas Paltanavičius su Metų poezijos knygos laureatu Dainiumi Gintalu
Selemonas Paltanavičius su Metų poezijos knygos laureatu Dainiumi Gintalu

Džiugu, kad ši knyga pelnė ir Valstybinės kalbos inspekcijos apdovanojimą. Metų knygos akcijos leidinių kalba šiemet buvo vertinama jau vienuoliktą kartą. Apdovanojimas skirtas vienintelei knygai – vaikų kategorijos laureatei. Už taisyklinga kalba parašytą, profesionaliai suredaguotą ir išleistą knygą diplomai įteikti knygos autoriui, redaktorei Danutei Ulčinskaitei ir leidyklos direktoriui Arvydui Vereckiui.

Paskelbti ketvirtojo nacionalinio vaikų literatūros konkurso laimėtojai. Pirmoji vieta ir 3000 eurų premija atiteko Rūtai Montvilaitei už pasakų knygą Septyni paukščių įstatymai; antroji vieta ir 2000 eurų premija – Aidui Jurašiui už apysaką-pasaką Pypsas ir jo nutikimai; trečioji vieta ir 1000 eurų premija – Živilei Miežytei už iliustruotą apysaką Istorija apie Vilniaus atsiradimą; debiuto premija ir 1000 eurų – Elenai Launikonytei už pasaką Pelėnas, Varlėnas ir Bobo; 1000 eurų premija už gražiausias iliustracijas – sesėms Agnei ir Monikai Ulytėms už paveikslėlių knygą apie Joną Basanavičių Per balas link aušros.

Šiemet konkursui 55 autoriai pateikė 76 rankraščius. Kūrinius vertino dr. Asta Gustaitienė, dr. K. Urba, dr. Jolita Liškevičienė, dr. Dalia Karatajienė, Danguolė Šakavičiūtė, Liudvikas Jakimavičius ir Antanas Šimkus. Laureatai tradiciškai bus apdovanoti pavasarį Naisiuose, o jų knygos pasirodys metų pabaigoje.

 

Kovo 3 d. į Lietuvą su savo spektakliais atvykusi žinoma Lenkijos pasakų kūrėja ir viena garsiausių lėlių teatro dramaturgių Marta Guśniowska Nacionalinėje bibliotekoje surengė susitikimą. Antroji renginio pašnekovė – Malina Prześluga, Poznanės lėlių teatro dramaturgė. Susitikimą inicijavo dailininkas, IBBY Lietuvos skyriaus narys Rimas Driežis, vedė šio skyriaus vadovas K. Urba.

 


2017 m. vasario 6 d. mirė žymus poetas ir vertėjas, žurnalistas ir redaktorius Vacys Reimeris (g. 1921 08 03). Tarp 35 jo palikimo knygų – ir rinkiniai vaikams: eiliuotas pasakojimas Kodėl daiktai prašneko piktai (1964), eilėraščiai Ciksi-tiksi (1969), Gyveno storulis (1984), Šimtas dėdžių (1986), Nosių vagys (1995), Į svečius Liliputijon (2001), 1000 ir vienas lašas (2003), poezijos rinkinys mokyklai Neskinkit pienės (1982). Už eilėraščių rinkinį Šarkos švarkas (1974, 1981) poetui skirta Valstybinė premija (1975). V. Reimeris, visuomet jaunatviškas, elegantiškas, aštraus proto, iki pat gyvenimo kelionės pabaigos liko kūrybiškai aktyvus ir smalsus: „Dairykis bet kokiu atveju – dėl amžiaus gali suklysti: yra jaunystės senatvė, yra senatvės jaunystė…“


 

 


2017 m. kovo 1 d. mirė amerikiečių rašytoja, H. Ch. Anderseno premijos laureatė (1978) Paula Fox (g. 1923 04 23). 30-ies vaikų ir paauglių knygų autorės kūryba Lietuvos skaitytojams nepažįstama.


 

Rašė ir fotografavo R. K.

2017 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji!

Malonu pranešti, kad Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas žurnalo projektui „Knyga – vaiko vaizduotės ugdymo versmė“ skyrė 3570 €. Jį vykdydami skelbsime analitinius tekstus, straipsnius, aiškinančius šiuolaikinės vaikų literatūros žanrų, tipų, stilių ir formų įvairovę.

Lietuvos kultūros taryba parėmė šio numerio „Apžvalgų“ rubriką.

Ypač daug džiaugsmo mums kelia gausėjančios prenumeratorių gretos. Ačiū už Jūsų paramą!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2017 Nr. 1 (81)

 

 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

AUGTI SU KNYGA

Apžvalgos

VAIKŲ POEZIJOS KOMA IR VILTIS IŠ JOS ATSIBUSTI (2016 m. vaikų poezijos knygos)
ANT BANGOS – SUNKIOSIOS TEMOS, TAMSIEJI MOTYVAI (2016 m. realistinė grožinė proza ir kai kurios pažintinės vaikų ir paauglių knygos)
KAS YRA LAIMĖ? (2016 m. pasakinė proza)

Straipsniai

KAS YRA DISTOPIJA?

Mano vaikystės skaitymai

VAIKYSTĖS ROJUS YRA, KOL PRISIMENI

Bibliografija

2016 M. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai