Apie knygas ir skaitymo pradžią

 

Knygų pasaulyje būna visko. Vienos jų išeina iš spaustuvės ir, neradusios skaitytojo, baigia gyvenimą. Kitos patenka į kokius nors privalomų perskaityti knygų sąrašus ir, per prievartą perskaitytos, čia pat išsitrina iš skaičiusiojo atminties. Trečiose pateiktos istorijos iškart krenta į širdį ir atmintį ir ten išlieka amžinai, o su asmeninėmis bibliotekėlėmis keliauja iš kartos į kartą. Kaip tik dėl tų, trečiųjų, privalome negailėti jėgų ir kuo anksčiau išmokt skaityti, nes išmokę per vėlai kai kurias knygeles, tarsi marškinėlius ar kelnaites, jau būsime išaugę ir liksime nepatyrę paties ankstyviausio džiaugsmo skaityti. O juk pirmą perskaitytą ir suvoktą sakinį galima prilyginti stebuklui. Pamenu, kaip kadaise, būdamas keturmetis, „Genio“ žurnale suvokęs pirmuosius žodžius, lėkiau pas mamą garsiai klykdamas: „Mamyte, aš jau moku skaityt!!!“

Dabar tokiems stebuklams įvykti sudarytos puikiausios sąlygos: išleistas ne vienas elementorius ar skaitymo pradžiamokslis, pritaikytas įvairaus amžiaus (nuo 4 iki 7 metų) vaikams. Tik ar visos šios knygos tikrai tinka pradedantiems skaityti vaikams? Yra žinoma, kad nuo ketverių metų vaikai pradeda domėtis raidėmis. Tada jiems be prievartos, neįkyriai reikia padėt sudėlioti iš raidžių paprasčiausius žodžius: „mama“, „tėtė“ ir kt. Gabesni vaikai mintinai išmoksta kai kuriuos žodžius ir kaip sudėlioti juos sudarančias raides. Bet tai anaiptol dar nėra skaitymas. Skaityti vaikas pradeda tada, kai, dėliodamas raides ar žiūrėdamas į jas tekste, jis suvokia naują, niekieno neminėtą ir nemokytą sudėlioti žodį. Paveikslėliai, susiję su tekstu, irgi labai padeda pradėt skaityti, o kur dar įvairūs lipdukai, karpymai ar žymėjimai rodyklėmis. Svarbiausia – iš daugybės pradžiamokslių išsirinkti tinkamiausią – tokį, su kuriuo vaikas noriai ir džiugiai pradėtų kelionę skaitymo link.

Visiškai netikėtai man tai pavyko! Savo keturmečiam anūkui buvau parnešęs keturis skaitymo pradžiamokslius. Tarp jų buvo Astos Kisielienės pirmojo lygio skaitymo knygelė Rasa ir Tomas bei antrojo lygio knygelė Kas ras pupą? Kaip tik šios knygelės krito vaikui į akį ir širdį. Vėliau pasirodė Rasa ir Lukas bei solidus ir nuostabus dvitomis Labas, raide. Jas sklaidydamas, ketverių su puse metų vaikas pradėjo skaityti! O kitus pradžiamokslius pavartė, pavartė ir padėjo į šalį, nors jie buvo gražiai iliustruoti, su gražiausių įvykių ir švenčių aprašymais.

Iš pradžių tai palaikiau atsitiktiniu stebuklu, bet kai sulaukusi tokio pat amžiaus tas pačias knygeles pasirinko ir pradėjo skaityti jaunylė anūkė, supratau, kad tai ne stebuklas, o dėsningumas. Pradėjau ieškoti tokios sėkmės priežasčių ir netrukus radau. Pirmieji autorės pateikiami sakiniai yra iš trijų žodžių, nes, skaitydamas ilgo sakinio pabaigą, vaikas pamiršta pradžią ir skaitymas nutrūksta. Kiekvienas žodis sudarytas tik iš dviejų skiemenų. Taip daug lengviau perskaityti ir suvokti žodžius. O raidžių karpymas, skiemenų klijavimas į langelius, rodyklių vedžiojimas nuo daikto pavadinimo iki jo piešinio tiesiog prirakina vaiką prie knygos. Tokio suvokimo genamas, greitai įsigijau du komplektus Astos Kisielienės knygų kitiems, dar tik augantiems link skaitymo amžiaus, mažyliams – pustrečių metukų anūkei ir septynių mėnesių anūkui.

Norėčiau pabrėžti, kad ir Editos Suchockytės iliustracijos ne tik idealiai atitinka ir papildo tekstą, bet kelia susižavėjimą tiek pradedančiajam skaitytojui, tiek ir jo pagalbininkui seneliui. Nesu meno žinovas, bet norėčiau šiltu žodžiu paminėti ir dailininkės Rūtos Baltakienės sukurtas knygelės Kas ras pupą iliustracijas. Jos ne tik labai natūralios, bet ir tarsi yra naujos pasakos dalis. Tikiu, kad ir Laimos Virketienės bendradarbystė Labas, raide antrajame tome ir skaitymų knygelėje Rūta ir Lukas, skirtose vyresnėliams (4–7 metų vaikams), jau perkandusiems pirmųjų žodžių skaitymo paslaptis, irgi šiūptelėjo naujų idėjų ir sumanymų.

Kaip gerai, kad staiga, netikėtai, atsiranda ypatingų ir talentingų autorių, padedančių mūsų mažiesiems įsilieti į tikrų skaitytojų gretas!

Petras Kazickas

Žurnalas „Rubinaitis“, 2017 Nr. 4 (84)

Įžanginis

„Aš ir skaitau lietuviškai...“

Straipsniai

FANTASTINIS JONATHANO SWIFTO PASAULIS
DU BARONAI MIUNHAUZENAI LIETUVOJE
„HOBITAS“: PASAKA, NETIKĖTAI PERAUGUSI Į DIDINGĄ EPOPĖJĄ
ŽVILGSNIS Į ŽMONES IR NYKŠTUKUS

Pokalbis

KAS TA(S) „FANTASY“?

Sukaktys

„Pilnas miškas nykštukų!“ (Kazio Sajos knygos 50-mečiui)

Mano vaikystės skaitymai

KNYGOS IR VAIKAI MAN ĮDOMU

Supažindiname

MIESTAS, KURIAME UŽGIMĖ MARKO TWAINO LEGENDA

Atidžiu žvilgsniu

Knyga, kurios reikėjo
Knyga berniukams ir ne tik
Apie laivo katastrofą ir politinius režimus

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai