KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Lapkričio mėn. Talino iliustracijų trienalė paminėjo penktąjį gimtadienį. Estijos nacionalinės bibliotekos parodų salėse ir galerijose jau penktą kartą buvo pristatyti Baltijos regiono šalių (Estijos, Danijos, Lenkijos, Latvijos, Lietuvos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Vokietijos) ir pirmąkart – Baltarusijos, Irano, Ispanijos ir Italijos iliustruotojų darbai. Šių metų parodos tema „Paveikslėlių galia“. Komisijos nariai, tarp kurių buvo ir dailininkas Stasys Eidrigevičius, atrinko 74 iliustruotojų kūrinius. Pirmą kartą buvo eksponuojami net keturių lietuvių autorių – Ievos Babilaitės, Linos Dūdaitės, Linos Itagaki ir Aušros Kiudulaitės – darbai.

Lapkričio 3 d. vykusiame atidaryme buvo paskelbti trienalės nugalėtojai. 5-osios Talino iliustracijų trienalės laureate išrinkta italų dailininkė Alessia Bravo. Tarp dešimties diplomais įvertintų autorių yra ir dvi lietuviškos pavardės – L. Dūdaitė ir A. Kiudulaitė.

2017 m. trienalės katalogą galima pavartyti internete adresu http://www.nlib.ee/html/expo/TIT/2017/.

Lapkričio 13 d., minint garsiosios švedų vaikų rašytojos Astridos Lindgren 110-ąsias gimimo metines, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko dokumentinio filmo „Astrida“ (rež. Kristina Lindström, 2014) peržiūra. Ko mes dar nežinome apie A. Lindgren, kuri yra daug daugiau nei tiesiog vaikų rašytoja? Kokių naujų biografijos faktų atskleidžia naujas dokumentinis filmas ir neseniai pasirodę karo metų dienoraščiai? Koks rašytojos vaidmuo formuojantis Švedijos visuomenei? Kokia jos reikšmė Lietuvai? Ar nemenksta jos šlovė? Į šiuos ir kitus klausimus atsakymų buvo ieškoma po filmo vykusioje diskusijoje „Kas gi tu esi, Astrida?“

Diskusijoje dalyvavo Lindgren anūkė, Astridos Lindgren fondo „Saltkråkan“ atstovė Malin Billing, Seimo narė Dovilė Šakalienė, Astridos Lindgren biografijosvertėjas į lietuvių kalbą Mantas Karvelis, vaikų literatūros tyrėjas doc. dr. Kęstutis Urba. Diskusiją moderavo vaikų literatūros specialistė Inga Mitunevičiūtė.

Tai buvo ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ renginys. Jo vaizdo įrašą galima pamatyti „Youtube“ vaizdo kanale adresu https://www.youtube.com/watch?v=hluw4Y2G-ZY.

Renginio rėmėjai: Švedijos institutas (SI), Švedijos Karalystės ambasada Lietuvoje, Lietuvos kultūros taryba.

Vygaudo Juozaičio nuotrauka
Vygaudo Juozaičio nuotrauka

Lapkričio 20 d. Nacionalinėje bibliotekoje vyko naujos knygos sutiktuvės. Po dešimties tylos metų poetė Violeta Palčinskaitė grįžo į vaikų literatūrą su nauja poezijos knyga Eilėraščiai iš namų. Ją išleido leidykla „Tyto alba“, iliustravo Irena Daukšaitė-Guobienė – viena žymiausių lietuvių grafikių, aktyviai kuriančių nuo XX a. septintojo dešimtmečio.

Naujoji dvylikos eilėraščių knyga ir tądien minėtas poetės gimtadienis į biblioteką sutraukė daugiau nei šimtą įvairaus amžiaus V. Palčinskaitės kūrybos gerbėjų. Gimtadienio šventėje dalyvavo pati poetė, leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė, K. Urba. Aktoriai Rasa Samuolytė ir Dainius Gavenonis skaitė naujuosius eilėraščius, o dainų autorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas dainavo pagal V. Palčinskaitės eiles.

Vygaudo Juozaičio nuotrauka
Vygaudo Juozaičio nuotrauka

Trečius metus iš eilės iš nepriklausomų ekspertų ir leidyklos „Alma littera“ atstovų sudaryta komisija rinko paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoją. Kaip teigia konkurso organizatoriai, šiemet pateiktų rankraščių tematika buvo be galo plati – nuo romantiškų dienoraščių iki virtualaus pasaulio pinklių.

Konkurse, į kurio komisiją įėjo rašytojos Renata Šerelytė ir Neringa Dangvydė, literatūros tyrėja Eglė Baliutavičiūtė, literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė ir semiotikas, lietuvių kalbos mokytojas Alius Avčininkas, geriausiu buvo pripažintas Rebekos Unos kūrinys. Šį kartą rašytoja konkursui pateikė rankraštį Šeštadienį, aštuntą valandą, kuriame pasakojama apie prestižinėje Kauno gimnazijoje besimokančius jaunuolius.

Kartu su nugalėtoja buvo paskelbtas ir ketvirtasis paauglių ir jaunimo literatūros konkursas. Rankraščius dalyviai galės teikti iki 2018 m. gegužės 1 d. Daugiau informacijos galima gauti iš leidinių vadovės Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės (el. p. V.Pilipauskaite-Butkiene@almalittera.lt, tel. 8 688 30 494).

 

Į 2017 m. tarptautinį vaikų literatūros katalogą The White Ravens įtrauktos dvi lietuvių autorių knygos. Tai Evelinos Daciūtės ir A. Kiudulaitės Laimė yra lapė(„Tikra knyga“, 2016) ir Kotrynos Zylės Didžioji būtybių knyga („Aukso žuvys“, 2016). Miunchene įsikūrusi Tarptautinė jaunimo biblioteka iš viso pasaulio leidėjų kasmet įsigyja apie 10 000 vaikų ir paauglių knygų. Šįkart į savo katalogą ji įtraukė 200 naujausių knygų iš 56 pasaulio šalių. Knygos atrenkamos atsižvelgiant į puikias iliustracijas, literatūrinę išmonę ir temos universalumą, t. y. visa, kas galėtų patraukti tarptautinę auditoriją.

Kas dveji metai leidžiamas katalogas kartu su atrinktomis knygomis pristatytas Frankfurto ir Bolonijos knygų mugėse, taip pat knygos eksponuojamos įvairiose bibliotekose, mokymo įstaigose ir pan.

Knygas, patekusias į The White Ravens katalogus, galima pasiekti adresu http://whiteravens.ijb.de/list.

 


Kasmet spalio–vasario mėn. vykstanti akcija „Metų knygos rinkimai“ vėl pakvietė skaitytojus rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas. Akcijoje dalyvaujančios knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. iki 2017 m. rugpjūčio 31 d. Šiemet ekspertai išrinko penketukus keturiose kategorijose: suaugusiųjų, poezijos, vaikų ir paauglių.

Už labiausiai patikusią knygą visose kategorijose galima balsuoti iki 2018 m. vasario 18 d. interneto svetainėse http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt ir www.lrt.lt, taip pat el. paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius.

Daugiausia skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2018 m. vasario mėn.

Akcijos organizatoriai: Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija, Kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei Nacionalinė biblioteka.

Vaikų ir paauglių knygų penketukus šiemet išrinko Lina Buividavičiūtė (poetė, literatūros kritikė), Diana Gancevskaitė (vertėja, teatro aktorė), Danguolė Šakavičiūtė (literatūros kritikė), Kęstutis Urba (vertėjas, vaikų literatūros kritikas, komisijos pirmininkas) ir Loreta Žvironaitė (literatūros kritikė).

Į Metų vaikų knygos titulą pretenduoja šios vaikų knygos:
Evelina Daciūtė, Aušra Kiudulaitė Laimė yra lapė („Tikra knyga“, 2016).
Ilona Ežerinytė Šunojaus diena (fondas „Švieskime vaikus“, 2016).
Gaja Guna Eklė Brolis, kurio nereikėjo (fondas „Švieskime vaikus“, 2016).
Virgis Šidlauskas Ulfas ir stebuklinga barzda („Nieko rimto“, 2017).
Rebeka Una Aš esu Tomas, seklys (fondas „Švieskime vaikus“, 2016).

Į Metų paauglių knygos titulą pretenduoja šios paauglių knygos:
Ilona Ežerinytė Sutikti eidą („Alma littera“, 2016).
Daina Opolskaitė Ir vienąkart, Riči („Alma littera“, 2016).
Ramutė Skučaitė Tai priimkit, kas priklauso (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016).
Renata Šerelytė Žvaigždžių medžiaga („Alma littera“, 2016).
Laura Varslauskaitė Mano didelis mažas Aš (Alma littera, 2016).

Daugiau informacijos žr. svetainėje „Metų knygos rinkimai“.


 

2019 m. balandžio 2-ąją, Tarptautinę vaikų knygos dieną, Lietuvos vardas plačiai nuskambės pasaulyje – IBBY Lietuvos skyrius laimėjo konkursą ir tapo 2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos (ICBD) rėmėju. Tai paaiškėjo rugsėjo pabaigoje po Tarptautinės vaikų knygos tarybos (IBBY) Vykdomojo komiteto posėdžio, kuriame buvo baigtos analizuoti kandidatų paraiškos.

2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos moto „Knygos padeda neskubėti“. Kreipimąsi ir plakatą šia tema kurs dailininkas, vaikų knygų kūrėjas, 2018 m. H. Ch. Anderseno premijos nominantas, IBBY Lietuvos skyriaus narys Kęstutis Kasparavičius. „Atvirai pasakius, aš nė nežinojau, kad mūsų IBBY skyrius pateikė paraišką būti 2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėju. Todėl žinia, kad laimėjome atranką, man buvo tikrai didelė staigmena. Juolab kad nė neįtariau, jog man bus suteikta garbė kurti kreipimosi tekstą ir plakatą. Be didelio džiaugsmo yra ir šiek tiek nerimo, nes norisi, kad viskas pavyktų kuo geriau ir gražiau. Juk kreipimasis ir plakatas apkeliaus visą pasaulį“, – taip apie gautą įpareigojimą svarsto K. Kasparavičius.

 


Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas ir IBBY Lietuvos skyrius tradiciškai kviečia vaikus ir paauglius rinkti mėgstamiausių knygų penketukus. Penkių 2017 m. perskaitytų ir labiausiai patikusių knygų sąrašus (anketas), prasidedančius nuo labiausiai patikusios knygos, iki 2018 m. kovo 25 d. prašom siųsti šiuo adresu: Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius, taip pat el. paštu r.tamuliene@lnb.lt. Pageidaujami ne kolektyviniai, o individualūs knygų penketukai. Daugiau informacijos žr. Vaikų literatūros informacijos svetainėje.


 

2017 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

Gerbiamieji!

Jeigu „Rubinaitis“ 2017-aisiais padovanojo Jums keletą malonių ir turiningų, o gal ir profesijai, veiklai naudingų valandų, esame laimingi. Dėl to norime ir toliau išlikti, būti. Tradiciškai kviečiame užsukti į „Lietuvos paštą“ ir užsiprenumeruoti mūsų žurnalą. Atskirą numerį galima užsisakyti iki kiekvieno ketvirčio antro mėnesio pradžios.

Siekdami parodyti meninę vaikų literatūros įvairovę šiemet vykdėme projektą „Knyga – vaiko vaizduotės ugdymo šaltinis“, kurį parėmė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Jau turime ir kitų metų temą, sumanymų. O tie metai mums visiems ypatingi, išskirtiniai – jubiliejiniai. Tad būkime kartu!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2017 Nr. 4 (84)

Įžanginis

„Aš ir skaitau lietuviškai...“

Straipsniai

FANTASTINIS JONATHANO SWIFTO PASAULIS
DU BARONAI MIUNHAUZENAI LIETUVOJE
„HOBITAS“: PASAKA, NETIKĖTAI PERAUGUSI Į DIDINGĄ EPOPĖJĄ
ŽVILGSNIS Į ŽMONES IR NYKŠTUKUS

Pokalbis

KAS TA(S) „FANTASY“?

Sukaktys

„Pilnas miškas nykštukų!“ (Kazio Sajos knygos 50-mečiui)

Mano vaikystės skaitymai

KNYGOS IR VAIKAI MAN ĮDOMU

Supažindiname

MIESTAS, KURIAME UŽGIMĖ MARKO TWAINO LEGENDA

Atidžiu žvilgsniu

Knyga, kurios reikėjo
Knyga berniukams ir ne tik
Apie laivo katastrofą ir politinius režimus

Laiškai

Apie knygas ir skaitymo pradžią

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai