KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2019 m. gegužės 28–birželio 2 d. vykusioje Tbilisio tarptautinėje knygų mugėje veikė iliustracijų paroda „Paveikslėlių kalba: kartvelų ir lietuvių iliustracijų paroda“, kurioje dalyvavo Sakartvelo ir Lietuvos vaikų knygų iliustruotojai.

Lietuvos vaikų knygų iliustruotojai. Parodoje buvo pristatyti penkiolikos Lietuvos vaikų knygų dailininkų darbai. Autoriai buvo atrinkti 2018 m. Knygos meno parodos iliustracijų pagrindu. Parodoje dalyvavo ir dar Dailės akademijoje besimokantys studentai (Ugnė Rudinskaitė, Laima Matuzonytė), ir šiuo metu aktyviai kuriantys dailininkai (Aušra Kiudulaitė, Inga Dagilė, Rasa Joni, Kotryna Zylė, Rasa Jančiauskaitė), ir žymiausi, tarptautinį pripažinimą pelnę menininkai (Kęstutis Kasparavičius, Lina Dūdaitė, Ilja Bereznickas). Eksponuotos ne tik iliustracijos, bet ir knygos, todėl buvo galima palyginti, kaip dailininko sukurtas vaizdas atrodo knygoje, kaip jis sąveikauja su tekstu, kokia Lietuvos knygų spaudos kokybė, kaip atrodo lietuviškos paveikslėlių knygos. Parodoje dalyvavo ir septyniolika kartvelų iliustruotojų, vokiečių kuratorės Ulrike’s Nikel atrinktų Frankfurto knygų mugei, kurioje Sakartvelas dalyvavo garbės svečio teisėmis.

Apsilankiusi Tbilisyje, paroda iškeliavo į kitus Sakartvelo regionus, buvo rodoma Dušetyje, Batumyje ir Telavyje. Parodoje vyko kūrybinės dirbtuvės, kurias kartu su kartvelų dailininkais vedė lietuvių iliustruotojos, IBBY Lietuvos skyriaus narės Ieva Babilaitė, Lina Itagaki, A. Kiudulaitė ir Kotryna Zylė. Šį kultūros renginį rėmė Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos ambasada Sakartvele.

 

Renginio Alizavoje akimirka. Organizatorių nuotr.
Renginio Alizavoje akimirka. Organizatorių nuotr.

Birželio 6 d. Kupiškio r. Alizavos pagrindinėje mokykloje vyko garsinio skaitymo konkursas „Knygos šventė“. Jame dalyvavo ne tik Kupiškio mokyklų, bet ir Anykščių r. Traupio pagrindinės mokyklos 5–9 klasių mokiniai – po 8 atstovus iš 5 mokyklų. Skaitovai turėjo šiemet pasirodžiusiame IBBY Lietuvos skyriaus leidinyje Mokiniams rekomenduojamos knygos. 1–10 klasei surasti savo knygą ir ne tik raiškiai, įdomiai perskaityti jos ištrauką, bet ir pagrįsti, paaiškinti tą pasirinkimą. Skirta dešimt įvairių nominacijų. Tarp komisijos vertintojų buvo rašytoja Gintarė Adomaitytė. Idėjos autorė ir renginio organizatorė – Alizavos mokyklos bibliotekininkė, IBBY Lietuvos skyriaus narė Danutė Miknevičienė. (Plačiau apie renginį žr. svetainėje www.skaitymometai.lt.)

 

Susitikimas su T. Dirgėla. Alvitos Daukantaitės nuotr.
Susitikimas su T. Dirgėla. Alvitos Daukantaitės nuotr.

Birželio 8–9 d. Anykščių Dainuvos slėnyje jau antri metai iš eilės vyko vaikų ir jaunimo literatūros festivalis „Nuotykiai tęsiasi!“ Dviejų dienų literatūros, teatro, sporto, animacijos, virtualios realybės šventė kvietė šeimas pasidžiaugti prasidedančia vasara ir praleisti pramogų savaitgalį literatūrinėje šalies sostinėje Anykščiuose.

Festivalis parengė programą 3–13 metų vaikams ir jų šeimoms. Su jaunaisiais skaitytojais bendravo ir į smagius užsiėmimus kvietė vaikų knygų kūrėjai Tomas Dirgėla, Jurga Vilė, Lina Itagaki, Neringa Vaitkutė, Marius Marcinkevičius ir kt. Pasirodymus rengė „Vėjų teatro“ aktoriai, režisierius Paulius Tamolė, kiti teatro, muzikos ir performatyvaus meno atlikėjai. Jaunieji nuotykių ieškotojai Dainuvos slėnyje išbandė įvairias vasaros pramogas, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, konkursuose. Vakaro programoje buvo pasakojamos istorijos, vyko pašėlęs koncertas, kuriame dalyvavo rašytojų grupė „Knygų vaikai“. Festivalio organizatoriai pasirūpino ir vaikus atlydėjusiais suaugusiaisiais. Specialioje erdvėje jie galėjo pailsėti, pabendrauti ir pavartyti knygas apie auklėjimą. Renginį organizavo literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“ ir Anykščių r. savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka.

Vilijos Kvieskaitės dirbtuvėse. Alvitos Daukantaitės nuotr.
Vilijos Kvieskaitės dirbtuvėse. Alvitos Daukantaitės nuotr.

 

Birželio 17–liepos 17 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse veikė švedų vaikų knygų iliustruotojų paroda „Vaikų knygų šviesa“. Joje pristatytos garsiausių švedų vaikų knygų dailininkų – Sveno Nordqvisto, Barbro Lindgren, Pero Gustavssono, Stinos Wirsén, Gunillos Bergström, Johano Unenge’s, Lenos Andersson, Pijos Lindenbaum ir kt. – sukurtos iliustracijos. Parodos rengėja Švedijos vaikų knygų akademija (Svenska barnboksakademin) siekė atverti vaikams įspūdingą ir praturtinančią skaitymo patirtį. Prie kiekvieno paveikslo buvo prasminga ir pagauli mintis apie skaitymą ir knygos vertę.

Švedų iliustruotojų parodos fragmentas
Švedų iliustruotojų parodos fragmentas

Paroda surengta bendradarbiaujant su Švedijos ambasada Lietuvoje ir Švedijos institutu. Vėliau ji buvo rodoma kitose Vilniaus ir Lietuvos bibliotekose.

 

Birželio 29–liepos 7 d. vyko septintoji IBBY Lietuvos skyriaus bendruomenės kelionė „Alpių ir Dunojaus šalis – tiesiog Austrija“. Kadangi ši išvyka buvo mažiau literatūrinė, o labiau pažintinė, į ją vyko kiek mažiau nei įprasta keleivių – 28. Bet kelionių agentūra „Novaturas“ sutiko išleisti ir tokią nedidelę grupę, dar ir naujausią autobusą paskyrė, kad kalnuose būtų saugiau.

Austrijos nacionalinė biblioteka
Austrijos nacionalinė biblioteka

Kelionėje aplankėme dvi įspūdingas barokines bibliotekas – Melko vienuolyno, kur medžiagą savo romanui Rožės vardas rinko italų rašytojas Umberto Eco, ir Vienos Hofburgų rūmų ansamblyje įsikūrusią Austrijos nacionalinę. Lince, grotoje veikiančiame pramogų parke, drakono ekspresu pasivažinėjome po nykštukų karalystę, pasivaikščiojome po pasakas ir XX a. pradžios Lincą, išbandėme kitas požemio atrakcijas. Urvų, požeminių upių, druskų tunelių ir labirintų kelionės programoje netrūko. Žavėjo Austrija ir tviskančiais Šionbruno, Helbruno rūmais, kreiva šleiva Friedensreicho Hundertvasserio architektūra, ir netikėtai ištrykštančiais, iš filmo „Muzikos garsai“ įsimintais Mirabelės sodų fontanais. Bet giliausiai į širdį įkrito ir telefonų kamerų atmintyje pasiliko prie Alpių prisišliejusio Halštato miestelio vaizdai, Dachšteino kalnų didybė, kvapą gniaužiantis Grosgloknerio Alpių kelias bei švilpikų ir edelveisų paieškos. Ir laikinieji namai Eugendorfe prie Zalcburgo, kur tame pačiame pensione nakvojome net keturias naktis, kur pamatėme ir pajutome tikrą kalnuotosios Austrijos kaimo gyvenimą.

IBBY Lietuvos skyriaus planuojamą 2020 m. išvyką „Novaturas“ jau įtraukė į savo kitų metų tinklelį – kelionės rengiamos iš anksto ir labai atsakingai.

 

A. Tarabildos skulptūra Vaižganto gimtinėje
A. Tarabildos skulptūra Vaižganto gimtinėje

Liepos 24 d. Maleišiuose (Anykščių r.), Vaižganto gimtinėje, esantį skulptūrų parką papildė trys nauji tautodailininkų Prano Petronio, Vlado Gaidžio ir Aleksandro Tarabildos kūriniai. Jų sukūrimą inicijavo svėdasiškių draugija „Alaušas“, finansiškai parėmė UAB „Alauša“. Oficialiai skulptūros atidengtos per Vaižgantines, rugpjūčio 14 d.

Rugpjūčio 14–18 d. Stokholme vyko 24-asis Tarptautinės vaikų literatūros tyrėjų asociacijos (IRSCL) kongresas, kurio tema „Tyla vaikų literatūroje“ („Silence and Silencing in Children’s Literature“). Šiemet buvo siekiama įvairiais rakursais apžvelgti tylos vaikų literatūroje ir skaityboje procesus.

Renginyje dalyvavo trys IBBY Lietuvos skyriaus narės – skyriaus pirmininkė Inga Mitunevičiūtė, Goda Baranauskaitė-Dangovienė ir Aleksandra Strelcova-Kelpšė. Renginyje buvo galima išgirsti ne vieną šimtą pranešimų, tarp jų – ir mūsų tautiečių. I. Mitunevičiūtė skaitė pranešimą „Vaikų literatūra kaip būdas kalbėti apie aplinkos niokojimą sovietų laikais: ekologinė katastrofa Vytauto Petkevičiaus knygoje vaikams Didysis medžiotojas Mikas Pupkus“. A. Strelcovos-Kelpšės pranešimo tema – „Mirtis vaikų literatūroje: tyla, žinios ir galia“.

Kitąmet kongresas vyks Čilės sostinėje Santjage, jo tema „Estetikos ir pedagogikos sanglauda“ („Aesthetic and Pedagogic Entanglements“).

 

Rugpjūčio 29–31 d. Latvijos nacionalinė biblioteka minėjo šimtmetį. Dauguvos pakrantėje 2014 m. atidarytas įspūdingas, Šviesos pilimi (Gaismas pils) vadinamas pastatas, 31 dieną buvo atviras visuomenei. Visi norintieji galėjo apsilankyti Nacionalinėje bibliotekoje, apžiūrėti skaityklas, saugyklas, renginių erdvėse vyko pokalbiai, diskusijos, koncertai. Šventės programoje buvo ir atnaujinto Vaikų literatūros centro atidarymas. Kelis mėnesius neveikusioje, funkcionaliai ir vizualiai patobulintoje skaitykloje vėl šurmuliuoja vaikai. Septintajame bibliotekos aukšte jauniesiems lankytojams skirta skaitymo, laisvalaikio ir renginių erdvė sukurta atsižvelgiant į vaikų poreikius, moderni, įtraukianti, lengvai transformuojama ir pritaikoma įvairiems renginiams. Atnaujinimo projektą finansavo ir įgyvendino LNB Paramos draugija (LNB Atbalsta biedrība), bendradarbiaudama su architektų biuru „Gaiss“, dailininke Rūta Briede ir įmone „Latvijas finieris“.

 

Rugsėjo 4 d. Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente atidaryta Linos Eitmantytės-Valužienės iliustracijų paroda „Tiltas tarp vaikystės ir dangaus“. Joje eksponuojamos Violetos Palčinskaitės ir Selemono Paltanavičiaus knygų (abu autoriai dalyvavo atidaryme), taip pat šiemet išleistos Jeano-Claude’o Mourlevat apysakos Upė, tekanti atgal iliustracijos. Parodą papildė ir jos pavadinimą iki galo atskleidė dailininkės sūnaus abituriento Vykinto Valužio astrofotografijos.

 

Iliustruotoja Rasa Jančiauskaitė pakviesta kurti 2020 m. Bolonijos vaikų knygų mugės vizualaus vaizdo. 30 tūkst. lankytojų ir 1,5 tūkst. dalyvių sulaukiančios mugės vizualią tapatybę kasmet kuria tarptautinės žiuri pasirinktas talentingas iliustruotojas. R. Jančiauskaitė dirbs su Italijos komunikacijos dizaino studija „Chia lab“.

 


Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, vykdydama Skaitymo skatinimo programos bandomąjį projektą „Knygų startas“, kuriuo siekia naujagimių susilaukusioms šeimoms parūpinti pirmųjų knygų ir metodinės medžiagos apie ankstyvojo skaitymo naudą, kviečia rašytojus ir dailininkus kurti paveikslėlių knygas, atitinkančias 0‒3 metų vaikų psichologinės ir motorinės raidos, ankstyvojo amžiaus recepcijos ypatumus, poreikius ir interesus. Konkurso tikslas – išrinkti geriausią naujos paveikslėlių knygos maketą ir paskatinti Lietuvoje ankstyvojo amžiaus vaikams skirtų knygų kūrybą.

Pirmoji knyga 0–3 metų vaikams turi atitikti konkurso organizatorių suformuluotus reikalavimus. Rekomenduojama knygos apimtis – 10–24 puslapiai, formatas – ne didesnis nei 14 ×14 ×1 cm (bendra matmenų suma turi neviršyti 29 cm). Knyga turi būti kartoninė, suapvalintais kampais, o svarbiausia – saugi (be smulkių pridėtinių, išimamų ar kt. detalių). Knygoje turi būti ir žodžių (ne daugiau kaip 300).

Bus apdovanoti trys geriausi konkursui pateikti kūriniai: už pirmąją vietą skiriama 3000 Eur, už antrąją – 1000 Eur, už trečiąją – 500 Eur premija. Be to, pirmosios vietos laimėtojo knyga bus išleista ir dovanojama kūdikių tėvams pagal skaitymo skatinimo projektą „Knygų startas“.

Knygų maketų laukiama iki 2019 m. lapkričio 15 d. el. paštu inga.mituneviciute@lnb.lt. Konkurso rezultatai skelbiami ne vėliau kaip 2019 m. gruodžio 2 d. Vienas menininkas (ar menininkų grupė) konkursui gali pateikti vieno kūrinio maketą.

Konkurso nuostatus ir daugiau informacijos rasite IBBY Lietuvos skyriaus svetainėje adresu https://www.ibbylietuva.lt/naujienos (2019-06-26).


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2019 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Sveiki sulaukę atsargiai gelstančio rudens ir geltonojo „Rubinaičio“! Rugsėjis mūsų mintyse bemaž visad siejasi su mokykla. Todėl šis numeris labiau nei įprastai mokykliškas. Tikimės, kad jis bus ir įdomus, ir naudingas. Sėkmingų mokslo metų!

Kai kurios šio ir dar būsimo šių metų „Rubinaičio“ numerio publikacijos atstovauja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamam projektui „Vaikų literatūros patirčių analizė ir sklaida“. Jam vykdyti mums skirta 5 500 eurų.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2019 Nr. 3 (91)

 

Įžanginis

MUMS NEBEREIKIA

Straipsniai

MOKYTOJŲ VAIZDAVIMO POKYČIAI LIETUVIŲ VAIKŲ IR PAAUGLIŲ LITERATŪROJE

Juozo Tumo-Vaižganto 150-osioms metinėms

VAIŽGANTO VAIZDUOTĖS SUKURTO PASAULIO VAIKAI
VAIŽGANTO MOKYKLINĖ PASAKA („PARS PRO TOTO“)*
VAIŽGANTAS – VAIKŲ LITERATŪROS KRITIKAS

Sukaktys

AMŽINASIS DARBĖNŲ MERAS (Minint Richardo McClure’o Scarry’io gimimo šimtmetį)

Mano vaikystės skaitymai

„GYVENK, LYG NEŽINOTUM, KAS YRA NIEKŠYBĖ“

Atidžiu žvilgsniu

„Sukeisto“ keistumai, arba motinžudžio istorija
Ištraukti pūliuojančią rakštį

Bibliografija

2020 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai