Suomijos vaikų literatūros institutas

 

Suomijos vaikų literatūros institutas (Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti; toliau – SNI) įkurtas prieš 20 metų – 1978-ųjų gegužės 15-ąją. Tai informacijos kaupimo bei sklaidos, taip pat mokslinių tyrimų centras, veikiantis Tamperės mieste. Institutui vadovauja daktarė Riitta Kuivasmäki. Be direktorės, yra dar dvi nuolatinės darbuotojos: bibliotekininkė (šiuomet – Paivi Nordling) ir sekretorė (šiuomet – Seija Haapakoski). Įvairius konkrečius projektus realizuoja nemažas būrys darbuotojų, priimamų laikinai, pagal sutartis.

SNI teikia visokeriopą informaciją apie vaikų literatūrą mokytojams, studentams, įvairių sričių specialistams.

Institutą remia daugiau nei 700 narių – tiek pavienių menininkų, tiek organizacijų. Jį išlaiko valstybė bei Tamperės miestas, kitos pajamos – narių mokesčiai, vienkartinės dotacijos, apdovanojimai, įvairių fondų ir organizacijų aukos.

Per pirmuosius dvejus veiklos metus Tamperės miestas buvo pagrindinis instituto rėmėjas. Jis suteikė subsidiją iš bibliotekininkės Raijos-Leenos Tikkanen nupirkti 8000 knygų kolekciją. Tai ir buvo bibliotekos fondo pradžia.

Knygos ir periodika. Pagrindinis instituto tikslas – surinkti visą Suomijoje leistų vaikiškų knygų kolekciją. Renkamos ne tik suomių kalba parašytos knygos, bet ir jų vertimai, taip pat laikraščiai bei knygų iliustracijų originalai.

Šiuo metu kolekcijoje apie 40 000 leidinių, iš jų beveik 3000 knygų – enciklopedijų, žinynų etc. Institute yra specifinė estų vaikų knygų kolekcija, kurią dovanojo Tuvė Janson. Bibliotekos fondus nuolat papildo dovanotos, pirktos ar mainais įgytos knygos.

Kiekviena iš šių kolekcijų turi atskirus kortelinius katalogus. Knygos vaikams grupuojamos pagal abėcėlę, kalbą ir temą. Pagrindiniame kortelių kataloge galima rasti abėcėlinę informaciją apie iliustratorius, vertėjus, leidėjus, knygų serijas ir t. t. Mokslinės knygos turi abėcėlinį ir teminį katalogus. Periodiniai leidiniai (apie 400 pavadinimų) sugrupuoti atskirai. Bibliotekos leidiniams grupuoti SNI naudoja Dewey dešimtainės sistemos variantą.

SNI darbuotojos (iš kairės): Riitta Kuivasmäki, Päivi Nordling, Marja-Leena Ylen
SNI darbuotojos (iš kairės): Riitta Kuivasmäki, Päivi Nordling, Marja-Leena Ylen

Iliustracijos ir parodos. SNI yra sukaupęs žinomiausios Suomijos vaikų rašytojos ir iliustratorės Camillos Mickwitz meninį palikimą bei iliustratorių Maijos Karmos ir Riikkos Juvonen darbus. Institutas organizuoja knygų ir iliustracijų parodas. Būtent jo direktorės R. Kuivasmäki iniciatyva realizuotas milžiniškas projektas – keliaujanti vaikų knygų paroda „Aplink Baltijos jūrą“ (1996–1997 m.), kurioje dalyvavo ir Lietuva.

Leidyba. Instituto leidinių serijoje – 21 knyga. Be to, dar pasirodė trys faksimiliniai darbai; pirmasis jų – pirmoji Suomijoje išleista spalvota knyga. Vėliau išėjo atvirukų serijos ir dainų kasetės. Itin svarbiu leidiniu instituto direktorė laiko greitai pasirodysiančią Suomijos vaikų literatūros bibliografiją, apimančią 1543–1899 metus. Periodinis instituto leidinys „Onnimanni“ („Geras žmogus“) išeina keturiskart per metus. Jame daug svarių straipsnių apie Suomijos ir pasaulio vaikų rašytojus, iliustratorius, skaitybą bei įvairi aktuali informacija. Institute kiekvienas gali rasti plakatų, atvirukų, vaizduojančių suomių vaikų literatūros veikėjus bei įvairias scenas.

Tyrinėjimai. Vienas iš instituto tikslų – įvairiais būdais remti vaikų literatūros tyrinėjimus. Kas dveji metai organizuojami įvairūs renginiai – seminarai, konferencijos. 1994 m. rugpjūčio mėnesį įvyko pasaulinio lygio konferencija, skirta T. Janson 80-mečiui. Joje dalyvavo ir Lietuvos atstovai. 1998 m. daugiausia dėmesio bus skirta Z. Topelijaus jubiliejui. Institutas bendradarbiauja su kitais pasaulio institutais, organizacijomis, tyrinėtojais. Vienas iš jo uždavinių – stebėti vaikų literatūros raidą ir užmegzti ryšius su šios srities Suomijos bei užsienio šalių bendruomenėmis ir pavieniais asmenimis. SNI prenumeruoja kitose šalyse leidžiamus periodinius šios srities leidinius. Suomijos vaikų literatūros institutas yra IFLA narys, dalyvauja tarptautinėse IBBY, IRSCL konferencijose.

Instituto adresas:

Suomen Nuorisokirjallisuuden

Instituutti

Puutarhakatu 2

33100 Tampere

FINLAND

Parengė Rasa Laužikaitė

Žurnalas „Rubinaitis“, 1998 Nr. 1 (8)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena

Straipsniai

1997-ųjų lietuviškoji vaikų proza. Įsižiūrėjimai
Rašymas – toks paprastas dalykas? (1997-ųjų vaikų poezija)
Kodėl dramblio akys raudonos? (Dabartinio vaikų folkloro ypatumai)

Z. Topelijaus 180-osioms gimimo metinėms

Zacharijas Topelijus ir Lietuva
Didysis Suomijos romantikas

Paskaitykim, mama

Gaidys ant bažnyčios stogo (Pasaka mažiems vaikams)

Sukaktys

„Sau nieko nepasilikęs“

Mano vaikystės skaitymai

Pareiti ten, kur jau būta

Kronika

SEMINARAI, ŠVENTĖS, KONKURSAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai