KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

2004 m. gruodžio 13–2005 m. sausio 10 d. LNB fojė veikė literatūrologo Kęstučio Urbos jubiliejui skirta paroda. Jos ekspozicijoje – parašytos, sudarytos ir išverstos knygos, vadovėliai, informaciniai ir bibliografiniai leidiniai, straipsniai, recenzijos, pranešimų ir pokalbių publikacijos, atsiliepimai, komentarai apie jo darbus, veiklą. Parodoje eksponuota daugybė nuotraukų, kuriose užfiksuotos įvairių renginių, konferencijų, stažuočių, kelionių akimirkos, susitikimai su žymiais pasaulio ir Lietuvos žmonėmis.

 

Gruodžio 15–16 d. Lietuvoje viešėjo žymi Suomijos vaikų rašytoja Marja Leena Tiainen. Pirmąją viešnagės dieną ji lankėsi Klaipėdos universiteto Skandinavistikos centre, o antrąją Šiaurės Ministrų Tarybos Informacijos biuro bibliotekoje susitiko su vaikų ir jaunimo literatūros skaitytojais. M. L. Tiainen yra parašiusi 20 jaunimui skirtų knygų, kurių temos: šeima, pomėgiai, draugai ir, žinoma, meilė.

 

Gruodžio 17 d. Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje vyko 17-ieji Prano Mašioto skaitymai „Ateitis vaikų literatūroje. Vaikų literatūros ateitis“. Šiųmečiai skaitymai sutapo su keliais jubiliejais, tad prie pranešimų apie ateities vaizdus ir vizijas, pridurti ir keli proginiai. Roma Kišūnaitė (LNB VLC) savo pranešime „Rubinaitis: dešimtmetė praeitis ir ateities vizijos“ pateikė analitinę žurnalo apžvalgą, VU studentė Eglė Obcarskaitė skaitė pranešimą „Utopija ir antiutopija vaikų literatūroje“, o Neringa Mikalauskienė (leidykla „Tyto alba“) – „Grįžus iš žvaigždžių su laiko mašina“. Loretos Jakonytės (LLTI) pranešimą „Ateitis pirmojo sovietinio dešimtmečio vaikų prozoje“ perskaitė Onutė Kaladienė, nes pati pranešėja seminare dalyvauti negalėjo. Jubiliatų – Vidos Bėkštienės (leidykla „Gimtasis žodis“) ir Kęstučio Urbos (VU) pranešimai – „Sentimentai praėjusiam laikui“ ir „Mano knygos ir jų ateitis“.

 

Gruodžio 29 d. IBBY Lietuvos skyriaus narė dr. Vita Mozūraitė apdovanota Kultūros ministerijos premija už aktualiausius ir ryškiausius publicistinius kūrinius kultūros temomis. Nuoširdžiai sveikiname.

 

2005 m. sausio 19 d. Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje vyko Almos Karosaitės literatūrinis vakaras „Trys jaunystės ir šešios vaikystės“, skirtas poetės jubiliejiniam gimtadieniui. Ta proga atskiru leidinėliu pasirodė jos kūrybos bibliografija Alma Karosaitė (sud. Onutė Kaladienė), bibliotekoje veikė literatūrinė paroda (01 14–02 19), kurioje buvo eksponuojamos A. Karosaitės poezijos knygos, eilėraščiai, straipsniai, esė, taip pat poetės kūrybos recenzijos, publikacijos, nuotraukos.

Renginys prasidėjo pranešimais: Algimanto Zurbos „Mergaite, iš kur tu atėjai?“ ir K. Urbos „Ryškesnieji A. Karosaitės kūrybos bruožai“. Po rimtų kalbų atėjo eilė jubiliatei skirtiems nuoširdiems, linksmiems ir šmaikštiems sveikinimams. A. Karosaitė sulaukė LR Seimo pirmininko Artūro Paulausko sveikinimo, kurį perskaitė Seimo kancleris Arvydas Kregždė. UNICEF sveikinimą perdavė ir perskaitė prof. V. Auryla. Poetę sveikino Rašytojų ir Žurnalistų sąjungų atstovai, leidėjai ir kritikai, kolegos rašytojai ir kolegos muitininkai, biržiečiai ir vilniečiai, giminės ir draugai, jos talento gerbėjai. Skambėjo proza ir poezija, muzikiniai sveikinimai: dainą „Vienatvė“, akompanuojamas muzikos autoriaus kompozitorius Miko Vaitkevičiaus, padainavo literatūros kritikas Alfredas Guščius.

 

Sausio 24 d. Kultūros ministerijoje įvyko kasmetis Knygos meno konkursas. 25 šalies leidyklos jam pateikė 98 knygas. Iš 53 atrinktų į antrąjį ratą apdovanojimus pelnė ir kelios vaikų knygos: pirmoji premija skirta Šarūnui Leonavičiui už knygą Žmogaus žvaigždė (eilėraščius, remdamasis dailininko anksčiau nupieštomis šios knygos iliustracijomis, sukūrė Aidas Marčėnas; knygą išleido „Žara“), o paskatinamosios – Eglei Gelažiūtei už Sigito Gedos pasakos Pelytė Sidabrytė („Baltos lankos“) iliustracijas ir apipavidalinimą bei Kęstučiui Kasparavičiui už Aurelijos Čeredėjevaitės knygos Tinginė ragana („Kronta“) iliustracijas. Apdovanojimai buvo įteikti vasario 10 d. LITEXPO rūmuose, Vilniaus knygų mugėje, o visos mugės metu veikė gražiausių knygų ir pirmąją premiją laimėjusios knygos iliustracijų parodos.

 

Vasario 2–kovo 21 d. LNB fojė veikė rašytojos Aldonos Liobytės 90-osioms gimimo metinėms skirta paroda.

 

Vasario 10–13 d. Vilniaus knygų mugės kultūrinių renginių programoje vyko įvairūs susitikimai su vaikų knygų kūrėjais, buvo aptariama rašytojų kūryba, pristatyta nemažai naujų vaikų ir paauglių knygų.

M. Burgessas su gerbėjomis
M. Burgessas su gerbėjomis

Į Lietuvą buvo atvykęs anglų rašytojas Melvinas Burgessas, rašantis paaugliams. Susitikime su savo kūrybos gerbėjais, vykusiame vasario 11 d., jis papasakojo apie save, pristatė naują knygą Ledi: kalės gyvenimas („Alma littera“), atsakė į klausimus, dalijo autografus ir fotografavosi. Su jaunimu jis susitiko ir Kauno „Pegaso“ knygyne bei Vilniaus naktiniame klube „Intro“.

Leidykla „Nieko rimto“ pristatė išleistas naujas knygas – K. Kasparavičiaus Kvailas istorijas ir Vytauto V. Landsbergio Obuolių pasakas bei Pelytę Zitą. Pristatyme kalbėjo K. Urba, dailėtyrininkė Ingrida Korsakaitė, V. V. Landsbergis, dailininkai Sigutė Ach ir Marius Jonutis. Keistuolių teatro aktoriai skaitė ištraukas iš Obuolių pasakų.

Papildytas ir pataisytas V. V. Landsbergio Obuolių pasakas („Vaga“) pristatė leidyklos vyriausioji redaktorė Janina Riškutė, knygos autorius ir Danguolė Šakavičiūtė.

Laurus nuskynusios knygos Žmogaus žvaigždė pristatyme kalbėjo eilėraščių autorius A. Marčėnas ir literatūros kritikas Valentinas Sventickas.

Kai kurios naujos knygos buvo pristatytos teatralizuotai:

– Liudviko Jakimavičiaus knygą Sargo nuotykis („Alma littera“) pristatyti padėjo aktorius Andrius Žebrauskas ir džiazo muzikantai;

– Čeredėjevaitės pasakas Tinginė ragana („Kronta“) teatrališkai pristatė pati autorė bei kolegės aktorės Edita Zizaitė ir S. Degutytė;

– naują „Baltų lankų“ seriją vaikams, šmaikščiai pakalbindamas visų knygų kūrėjus – S. Gedą, E. Gelažiūtę, Laisvydę Šalčiūtę ir Saulių Žuką, – pristatė „Raganiukės teatras“;

– „Raganiukės teatras“ talkino ir leidyklai „Pasviręs pasaulis“, išleidusiai naują Vytauto Petkevičiaus Molio Motiejaus leidimą;

– „Vagos“ leidyklos redaktorei Onutei Gudžiūnienei pristatyti Jono Liniausko ir Danguolės Žemaitytės knygą Maža tamsa, arba Augimo nerimas padėjo ne tik jos kūrėjai, bet ir bebriukai iš kūrybinės grupės „Vakaro žvaigždelė“;

– žurnalo „Laimiukas“ pristatyme dalyvavo jo vyriausioji redaktorė Lina Eitmantytė-Valužienė, V. V. Landsbergis ir Keistuolių teatro aktoriai.

V. V. Landsbergis su S. Ach
V. V. Landsbergis su S. Ach

Mugėje buvo pristatyta ir viena knyga apie skaitymą – Daniellio Pennaco Kaip romanas („Šviesa“). Pasak pristatyme kalbėjusio K. Urbos, tai knyga apie skaitymą plačiąja prasme, kurioje autorius dėsto radikalias mintis ir kuri skirta mokytojams, bibliotekininkams, tėvams.

Mugėje veikė paroda „Lietuvių vaikiškų knygų iliustracijos iš Maironio lietuvių literatūros muziejaus fondų (1950–1970)“, kurioje buvo eksponuojamos Taidos Balčiūnienės, Lelijos Bičiūnaitės, Birutės Demkutės, Konstancijos Petrikaitės-Tulienės, Algirdo Steponavičiaus, Aspazijos Surgailienės, Antano Šakalio, Domicėlės Tarabildienės ir Sigutės Valiuvienės iliustracijos. Iliustracijas aptarė dailėtyrininkė I. Korsakaitė.

 

Vasario 17–kovo 5 d. LNB veikė kilnojamoji paroda „Estijos vaikų knygų iliustracijos“ iš Estijos nacionalinės bibliotekos fondų. Parodos atidaryme kalbėjo Estijos Respublikos ambasadorius Andresas Troppas.

 

Vasario 21 d. Vilniaus apskr. A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko paskaita-diskusija „Vokiečiakalbė vaikų ir jaunimo literatūra. Vokietijos jaunimo literatūros premija“. Paskaitą skaitė vaikų literatūros ekspertė, žurnalo apie vaikų knygas „Eselsohr“ įkūrėja Gabriela Wenke. Čia pat buvo galima pavartyti ir kelias dešimtis jaunimo literatūros premijai pristatytų vokiškų knygų, kurios po renginio papildys viešosios bibliotekos fondus. Vasario 22 d. G. Wenke skaitė pranešimą Vaikų literatūros muziejuje Kaune.

G. Wenke bendrauja su vertėjais A. Drukteniu ir T. Četrausku
G. Wenke bendrauja su vertėjais A. Drukteniu ir T. Četrausku

 

Vasario 23 d. Kauno apskr. viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje svečiavosi klaipėdietis rašytojas Sigitas Poškus. Skyriuje buvo parengta rašytojo kūrybos parodėlė. Popietėje dalyvavęs rašytojas pristatė savo naujausią knygą vaikams Dovilės albumas, skaitė savo kūrybą vaikams, pasakojo apie save. Jam padėjo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Regina Petrauskienė. Rašytojas atsivežė tikrus Dovilės Kliševičiūtės pagamintus žaisliukus, kurių fotografijomis iliustruotas Dovilės albumas.

Vaikų darželio-mokyklėlės „Rūtelė“ (auklėtoja Egidija Dobilaitė) ir vaikų darželio „Raudonkepuraitė“ (muzikos vadovė Ambrazina Griciuvienė) auklėtiniai parengė meninę programėlę, kur vaikai skaitė, dainavo ir inscenizavo rašytojo kūrinius.

R. Petrauskienė ir S. Poškus
R. Petrauskienė ir S. Poškus

 

Vasario 24 d. Vilniaus paveikslų galerijoje vyko vakaras „Aldona Liobytė – vilnietė menininkė“. Vakaras prasidėjo W. A. Mozarto kūriniu, kurį atliko kvartetas „Subito“. Renginį vedė ir pranešimą apie kūrybinį A. Liobytės palikimą skaitė K. Urba. Viena po kitos ekrane keitėsi nuotraukos, o rašytojos duktė Gintarė Paškevičiūtė-Breivienė pasakojo apie A. Liobytės gyvenimą, sutiktus žmones. Prisiminimais dalijosi rašytojos kaimynystėje užaugusi kultūros istorikė Ingė Lukšaitė, literatūros tyrėjas Donatas Sauka, globotinė giminaitė Laimė Krasnodomskienė, pianinu skambino anūkas Jonas Korys, aktoriai Aldona Vilutytė ir Aurimas Meliešius skaitė rašytojos laiškus bei ištrauką iš pjesės Kuršiukas. Kaip tik rašytojos gimtadieniui „Žaros“ leidykla suskubo išleisti naują A. Liobytės pasaką Kiškelis Baltakakliukas, kurios rankraštis neseniai rastas. Vakarą surengė „Vilniečių ainių“ klubas, Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.

Parengė R. K.

2005 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji!

Džiaugiamės, jog mūsų žurnalo skaitytojų ratas 2005-aisiais nė kiek nesusiaurėjo. Be to, vis daugėja parašančių į redakciją, reaguojančių į mūsų publikacijas. Nė kiek nemenkėja ir naujų knygų srautas, ypač džiugu, jog tos knygos, atrodo, ne tik puošnesnės, bet ir turiningesnės. Taigi turėsime apie ką rašyti, diskutuoti, o svarbiausia – siūlyti jauniesiems skaitytojams.

 

Atkreipiame Jūsų dėmesį, jog šiemet „Rubinaitį“ galima užsiprenumeruoti iki kiekvieno metų ketvirčio paskutinio mėnesio pradžios. Tai labai patogu pamiršusiems tai padaryti iki ketvirčio pradžios…

 

Redakcijoje galima įsigyti kai kuriuos ankstesniuosius mūsų žurnalo numerius. Skambinkite, rašykite – atsiųsime.

 

D Ė M E S I O !

„R U B I N A I T Į“ galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre, Vilniaus universiteto „Litteros“ knygyne, Šiaulių P. Višinskio viešojoje bibliotekoje, Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, Klaipėdos bei Šiaulių universitetų Literatūros katedrose. Naujausi numeriai parduodami „Vagos“ knygynuose. Nuo 2001 metų mūsų žurnalas prenumeruojamas.

„R U B I N A I T I S“ laukia Jūsų laiškų, klausimų, siūlymų. Bibliotekininkų, mokytojų, kultūros darbuotojų, žurnalistų prašytume informuoti apie reikšmingesnius literatūros, kultūros renginius vaikams, su vaikais. Informaciją skelbsime „Kronikoje“ – įdomios idėjos gali įkvėpti kitus!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2005 Nr. 1 (33)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

KNYGOS – MANO STEBUKLINGOSIOS AKYS

Apžvalgos

VAIKŲ POEZIJOS SAULĖLYDŽIO ŽVAIGŽDĖS (2004 m. lietuvių vaikų poezija)
INTRIGUOJANČIO VARDYNO METAI (2004 m. lietuvių vaikų proza)

H. Ch. Anderseno 200-osioms gimimo metinėms

ANDERSENAS, MŪSŲ RAŠYTOJAS
APKAKLIS IR ŽIRKLĖS, ALAVINIS KAREIVĖLIS IR ŠOKĖJA*

Mano vaikystės skaitymai

SVAJONĖS IR GYVENIMAS, ARBA RAŠYTOJAS NUO ČIULPTUKO

Paskaitykim, mama, tėti!

Hansas Christianas Andersenas „Savaitės dienos“, „Grikis“

Laiškai

Ar mums reikia magijos?

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai