KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2009 m. kovo 20 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės premijomis už nuopelnus šalies kultūrai ir menui apdovanota trylika žinomų meno kūrėjų ir kultūros puoselėtojų. Tarp jų – ir vienas vaikų rašytojas. Rašytojui, teatro ir kino režisieriui Vytautui V. Landsbergiui Vyriausybės premija įteikta už visai šeimai skirtas autorines pasakas ir šio literatūros žanro koncepcijos sukūrimą, už ryškius teatro, kino darbus ir autorines dainas.

Rudnosiuko istorijos, Obuolių pasakos, Angelų pasakos, Arklio Dominyko meilė, Pelytė Zita, Briedis Eugenijus, Tinginių pasakos, Kiškis Pranciškus – šios ir kitos V. V. Landsbergio knygos, iliustruotos žymių Lietuvos dailininkų bei išleistos kompaktinėmis plokštelėmis, labai populiarios tarp įvairaus amžiaus skaitytojų. Rašytojo pasakose atsiskleidžia šviesus, netikėtas pasaulis, kuriame vis aiškiau išsakomos svarbiausios vertybės, skatinama priešintis blogiui.

 

Kovo 23–26 d. vyko 46-oji tarptautinė Bolonijos knygų mugė. Knygų leidėjai, redaktoriai, vaikų literatūros specialistai atvyksta į Boloniją pasidalyti naujomis idėjomis, sudaryti naudingų sutarčių, ieškoti naujų knygų autorių. Mugėje vyksta įvairūs kultūros renginiai, susitikimai. Šiemet joje veikė gražiausiai iliustruotų knygų, pelniusių Ragazzi premiją, paroda. Ši premija – tai prestižinis apdovanojimas, kuriam leidėjai pristato geriausią savo knygų produkciją keliose kategorijose (2008 m. premijai buvo pristatyti 1172 darbai iš 38 šalių).

Įvairių šalių knygų stenduose buvo gausu leidinių, skirtų sutrikusio intelekto vaikams. Tokiosknygos aplinkinį pasaulį perteikia labai tikroviškomis, daiktiškomis iliustracijomis, pagavia forma. IBBY organizacijos iniciatyva Miuncheno tarptautinė jaunimo biblioteka parengė tokio pobūdžio knygų kilnojamąją parodą.

Lietuvos vaikų literatūrą – dailininkus, autorius ir jų sukurtas knygas – mugėje pristatė Lietuvos leidėjų asociacija. Šiųmetės mugės garbės viešnia buvo Pietų Korėja. Jos kultūra visiems padarė didelį įspūdį. 2010 m. Bolonijos mugės garbės viešnia bus Slovakija, o 2011-aisiais šią teisę planuoja išsikovoti Lietuva.

Bolonijos knygų mugės stendas
Bolonijos knygų mugės stendas

 

Balandžio 1–4 d. Kišiniove atidarytas Tryliktasis tarptautinis vaikų knygų salonas. Tai svarbiausias Moldovoje vaikų ir jaunimo knygų sklaidai skirtas renginys, kurį organizuoja IBBY Moldovos skyrius, Kultūros ir turizmo bei Švietimo ir jaunimo ministerijos, Nacionalinė I. Creangă’os vaikų biblioteka ir UNESCO komisija Moldovoje.

Salono programoje – knygų mugė, konferencijos, konkursai, akcijos. Salono renginiuose dalyvavo ir Lietuvos atstovės – Reda Tamulienė ir Jolanta Savukynaitė (abi iš Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centro).

Vienas pagrindinių renginio akcentų – vaikų knygų mugė, kurioje dalyvavo ne tik Moldovos leidyklos, bet ir svečiai iš Baltarusijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Kinijos, Prancūzijos, Rumunijos ir Vokietijos. Vyko knygų pristatymai, veikė knygų iliustracijų parodos.

Antrąją renginio dieną bibliotekininkai rinkosi į simpoziumą „Paslaugų modernizavimas vaikus aptarnaujančiose bibliotekose“, kuriame pranešimus skaitė Moldovos ir Rumunijos specialistai. Pasisakė ir Lietuvos bibliotekininkės: R. Tamulienė pristatė reikšmingiausias 2007–2008 m. Lietuvos vaikų knygas, o J. Savukynaitė apžvelgė Skaitymo metų renginius vaikams.

Renginį vainikavo Moldovos vaikų knygų kūrėjų apdovanojimo ceremonija, kurioje dalyvavo šalies valdžios atstovai.

 

2008 m. debiutantas R. Rimšas
2008 m. debiutantas R. Rimšas

Balandžio 2 d. Vilniuje vyko Tarptautinės vaikų knygos dienos renginiai. Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje surengtas seminaras „2008 m. vaikų ir paauglių knygų derlius“. Bendrą vaikų knygų leidybos apžvalgą pateikė Roma Kišūnaitė. Komisijos narė ir literatūros apžvalgininkė Neringa Mikalauskienė pasidalijo įspūdžiais apie naujas lietuvių autorių knygas. Dr. Loreta Jakonytė kalbėjo apie išskirtiniausią 2008 m. knygą – Gendručio Morkūno Blusyno pasakojimus. Dr. Kęstučio Urbos pasisakymas vadinosi „Metų debiutai: viltys ir problemos“. Mokytoja Vilija Dailidienė apžvelgė reikšmingiausius vertimus, dailininkas ir dizaino specialistas Kazimieras Paškauskas rodė ir analizavo gražias ir negražias knygas, o Onutė Kaladienė pristatė populiariausių 2008 m. knygų penketuko rezultatus. Seminarą užbaigė Juozas Nekrošius, kurio iniciatyva šių metų pradžioje pradėtas leisti vaikų literatūrinis žurnalas „Tipu tapu“.

Nacionaliniame dramos teatre buvo iškilmingai apdovanoti žymiausių 2008 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjai. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius jau septynioliktą kartą teikė apdovanojimus už geriausias ir reikšmingiausias praeitų metų vaikų ir paauglių knygas. Šį kartą komisijos analizavo ir vertino apie šimtą originaliųjų ir verstinių vaikų ir paauglių knygų. Apdovanojimai skirti aštuoniose kategorijose:

– geriausios 2008 m. vaikų ir paauglių knygos – Gendručio Morkūno Blusyno pasakojimai („Nieko rimto“);

– geriausios metų pjesių knygos – Nijolės Indriūnaitės Baltos pasakos („Kronta“);

– reikšmingiausio ir meniškiausio metų vertimo vaikams – Viltarės Urbaitės versti Edgaro Valterio Puokiai („Nieko rimto“);

– reikšmingiausio ir meniškiausio metų vertimo paaugliams – Viltaro Alksnėno verstos Eleanoros Farjeon knygos Mažoji siuvėja ir Septintoji princesė („Nieko rimto“);

– gražiausios metų knygos – Irenos Daukšaitės iliustruotos Mįslės („Žara“);

– meniškiausiai iliustruotos metų knygos – Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės nespalvotai iliustruotos Nijolės Indriūnaitės Baltos pasakos („Kronta“);

– reikšmingiausio metų debiuto – Rimtauto Rimšo Ne Karibų kruizas („Gimtasis žodis“);

– kaip svariausi metų vaikų literatūros mokslo ir kritikos darbai įvertintos Loretos Jakonytės publikacijos „Rubinaityje“ ir kituose literatūriniuose leidiniuose.

Laureatams buvo įteikti diplomai ir simbolinės premijos, kurias finansiškai parėmė IBBY Lietuvos skyrius, „Tyto albos“, „Versus aureus“ ir „Žaros“ leidyklos, UAB „Sabelija“, dailininkas Algis Augustaitis, Šarūnas Marčiulionis ir anoniminis rėmėjas. Premijų dydis įvairiose kategorijose – nuo 300 iki 1500 Lt. Renginį parėmė Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas.

Tą pačią dieną Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius įteikė ir Vaikų literatūros premiją. 2008 m. premijos laureatais tapo Kęstutis Kasparavičius ir Roma Kišūnaitė. K. Kasparavičiui premija skirta už sukurtas per pastaruosius trejus metus vaikų knygas Braškių diena, Dingęs paveikslas, Sodininkas Florencijus, Kiškis Morkus Didysis. Komisija pažymėjo, kad subtilios, estetiškos ir išradingos K. Kasparavičiaus istorijos, pasakojančios apie žvėris, daiktus ir žmones, bei jų iliustracijos jau ne kartą sulaukė mažųjų skaitytojų palankumo. R. Kišūnaitė premiją pelnė už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą.

 

Balandžio 2 d. Pakruojo bibliotekoje surengtu susitikimu su rašytoju Romu Sadausku savo kelionę po Lietuvą pradėjo keliaujanti vaikų knygų mugė. UAB „Mūsų knyga“ organizuojamos mugės tikslas – suteikti skaitytojams galimybę įsigyti pigesnių knygų, pabendrauti su mėgstamais rašytojais, pateikti jiems dominančių klausimų. Renginių ciklai vyks iki birželio pabaigos. Mugė aplankys daugiau nei dvidešimt įvairių Lietuvos miestų ir miestelių, supažindindama jaunuosius skaitytojus su Vytautu V. Landsbergiu, Rūta Lukšiene, Dalia Milukaite-Buragiene, Juozu Nekrošiumi, Ula Šimulynaite ir daugeliu kitų rašytojų.

 

Balandžio 7 d. Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijoje vyko respublikinė pradinių klasių mokytojų metodinė-praktinė konferencija „Kai atsiveria knygų pasaulio durys“. Rengėjai – šios gimnazijos mokytojai, vadovaujami Editos Dilienės. Perskaityta 13 plenarinių pranešimų, o po pietų, pasiskirsčiusios į grupes, dar 31 pedagogė pasidalijo savo skaitymo skatinimo idėjomis ir gerąja patirtimi. Tarp konferencijos pranešėjų buvo 2 IBBY Lietuvos skyriaus nariai – Lina Valužienė ir Kęstutis Urba.

 

Už kūrybiškas bendruomenės ugdymo iniciatyvas, skaitymo propagavimą Vakarų Krante ir Gazos ruože 2009 m. Astridos Lindgren premiją pelnė Tamerio bendruomenės švietimo institutas iš Palestinos. Šiam apdovanojimui buvo pristatyti 153 kandidatai iš 60 pasaulio šalių, tarp kurių buvo ir lietuvių rašytojas Algimantas Zurba.

Birželio 2 d. Stokholme vyko apdovanojimo ceremonija. A. Lindgren premiją ir 450 tūkst. EUR vertės čekį įteikė Švedijos princesė Viktorija. Šį garbingą apdovanojimą jau yra gavę devyni vaikų literatūrai nusipelnę rašytojai ir institucijos.

 

Miuncheno tarptautinės jaunimo bibliotekos kasmečiame leidinyje „Baltieji varnai 2009“ („The White Ravens 2009“), kuriame pristatomos reikšmingiausios pasaulio šalių knygos vaikams ir paaugliams, anotuojama Liudviko Jakimavičiaus pasaka Lapė ir kaliošai bei Kazio Sajos romanas …kurio nieks nemylėjo.

 

K. Kasparavičius
K. Kasparavičius

33 šalių IBBY nacionaliniai skyriai pateikė kandidatus 2010 m. H. Ch. Anderseno medaliui laimėti. Antrą kartą sąraše išvysime ir lietuvišką pavardę – Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyrius kandidatu į šį garbingą apdovanojimą pristatė dailininką, iliustruotoją, vaikų knygų kūrėją Kęstutį Kasparavičių.

K. Kasparavičius yra vienas ryškiausių šiuolaikinių vaikų knygų kūrėjų. Jo kūrybos sąraše 45 iliustruotos ir parašytos knygos, išleistos keliolika pasaulio kalbų: lietuvių, anglų, danų, graikų, ispanų, japonų, katalonų, kinų, korėjiečių, kroatų, olandų, portugalų, prancūzų, vokiečių ir kt.

H. Ch. Anderseno premijos komisiją, kuriai vadovauja Zohreh Ghaeni iš Irano, sudaro atstovai iš įvairių pasaulio šalių (Argentinos, Belgijos, Brazilijos, Egipto, Ispanijos, Meksikos, Slovėnijos, Švedijos, Šveicarijos ir JAV). Kelti kandidatus teisę turi tik nacionaliniai IBBY skyriai, kurie sumoka nustatytą mokestį ir pateikia išsamią medžiagą apie kandidatą. Kiekvienam komisijos nariui išsiunčiama kandidato dosjė, visapusiškai atskleidžianti kūrėjo darbų reikšmę ir išskirtinumą, taip pat po 8–10 jo knygų.

Savo sprendimą komisija paskelbs Bolonijos vaikų knygų mugėje kitų metų kovo 22 d. Premijos laureatams bus teikiamos 32-ajame IBBY kongrese, kuris vyks 2010 m. rugsėjo 8–11 d. Ispanijoje, Santjago de Kompostelos mieste.

Dėl H. Ch. Anderseno medalio varžysis 29 rašytojai: Eoin Colfer (Airija), Liliana Bodoc (Argentina), Heinz Janisch (Austrija), Pierre Coran (Belgija), Bartolomeu Campos de Queirós (Brazilija), Pavel Šrut (Čekija), Louis Jensen (Danija), David Almond (Didžioji Britanija), Loty PetrovitsAndrutsopulou (Graikija), Ahmad Reza Ahmadi (Iranas), Jordi Sierra i Fabra (Ispanija), Shuntaro Tanikawa (Japonija), Walter Dean Myers (JAV), Brian Doyle (Kanada), Liu Xianping (Kinija), Maria Pyliotou (Kipras), Alberto Blanco (Meksika), Dashdondog Jamba (Mongolija), Peter van Gestel (Nyderlandai), Bjørn Sortland (Norvegija), JeanClaude Mourlevat (Prancūzija), Zoran Božović (Serbija), Ján Uličiansky (Slovakija), Tone Pavček (Slovėnija), Hannu Mäkelä (Suomija), Lennart Hellsing (Švedija), Muzaffer İzgü (Turkija), Evangeline Ledi Barongo (Uganda) ir Peter Härtling (Vokietija).

Taip pat medalio sieks 27 iliustruotojai: P. J. Lynch (Airija), Luis Scafati (Argentina), Linda Wolfsgruber (Austrija), Carll Cneut (Belgija), Roger Mello (Brazilija), Jiří Šalamoun (Čekija), Lilian Brøgger (Danija), Michael Foreman (Didžioji Britanija), Diatsenta Parissi (Graikija), Xan López Domínguez (Ispanija), Akiko Hayashi (Japonija), Eric Carle (JAV), Marie-Louise Gay (Kanada), Svjetlan Junakóvić (Kroatija), Kęstutis Kasparavičius (Lietuva), Fabricio Vanden Broeck (Meksika), Harrie Geelen (Nyderlandai), Thore Hansen (Norvegija), Grégoire Solotareff (Prancūzija), Nickolay Popov (Rusija), Peter Uchnár (Slovakija), Ančka Gošnik Godec (Slovėnija), Salla Savolainen (Suomija), Anna-Clara Tidholm (Švedija), Etienne Delessert (Šveicarija), Can Göknil (Turkija) ir Jutta Bauer (Vokietija).

Rašė ir fotografavo R. K.

 


2009 m. balandžio 2 d. mirė profesorius Vincas Auryla, literatūrologas, pedagogas, ilgametis vaikų literatūros dėstytojas ir tyrinėtojas, visuomenės veikėjas. Atsigręžę atgal, išvystame nepaprastai gausų V. Au rylos mokslinių vaikų literatūros tyrinėjimų palikimą – knygas, redaguotus, parengtus, sudarytus leidinius, mokslinius straipsnius ir recenzijas – bei turiningą ir atsakingą veiklą visuomeninėse organizacijose.

V. Auryla gimė 1923 m. gruodžio 7 d. Lazdijų rajone, Ricielių kaime. Baigęs Lazdijų gimnaziją, mokėsi Alytaus mokytojų seminarijoje, vėliau – Vilniaus mokytojų institute, 1948 m. baigė Vilniaus pedagoginį institutą, mokytojavo. 1950–2000 m. dirbo Vilniaus pedagoginiame universitete, kur 1952 m. pradėjo skaityti vaikų literatūros kursą. Šią discipliną dėstė ir Vilniaus universitete (1954–1979). 1963 m. apgynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją „Lietuvių vaikų literatūros istorijos apybraižos (iki 1919 m.)“. 1976 m. jam suteiktas nusipelniusio mokytojo, o 1986 m. – profesoriaus vardas.

Pagrindinė V. Aurylos literatūrologinių tyrimų sritis – lietuvių vaikų literatūra. 1962 m. pasirodė jo pirmoji knyga Pagrindiniai vaikų literatūros bruožai, o 1967 m. – Lietuvių vaikų literatūra (1 d.; 1981 m. – rus., 1984 m. – vok., 1985 m. – angl.). Studija Lietuvių vaikų literatūra (1986) buvo įtraukta į Minesotos universiteto Kerlano vaikų literatūros tyrimo fondą. Profesorius išleido literatūros mokymo ir dėstymo metodikos (Literatūros mokymo klausimai vidurinėje mokykloje, 3 d.), programų, sudarė lietuvių vaikų prozos (1977), poezijos (1980) ir dramaturgijos (1984) antologijas, Prano Mašioto, Ksavero Sakalausko-Vanagėlio, Balio Sruogos kūrybos, senosios lietuvių vaikų literatūros rinkinių. Jo sudaryta Lietuvių egzodo vaikų ir jaunimo literatūra, 1945–1990 (2 t., 2002–2003) – vienas reikšmingiausių literatūrologijos darbų, įprasminantis skausmingą lietuvių vaikų literatūros tarpsnį. V. Auryla redagavo ir parengė spaudai Bernardo Brazdžionio Lietuvių vaikų literatūrą (1995), Konstantino Bajerčiaus-Garibaldžio rinktinę Gyvenimo vieškeliais gruoblėtais (2003), paskelbė daugiau kaip 300 straipsnių ir recenzijų Lietuvos ir užsienio spaudoje bei rinkiniuose, dalyvavo ir skaitė pranešimus respublikinėse ir tarptautinėse konferencijose, jo pranešimų tekstai paskelbti lietuvių, rusų, lenkų, vokiečių ir anglų kalbomis. Jis buvo vienas iš Baltijos šalių vaikų literatūros forumų rengimo iniciatorių, išugdė grupę vaikų literatūros tyrėjų, pedagogikoje inicijavo mokslinę vaikų literatūros tyrimų kryptį, kurioje aktyviai reiškiasi buvę jo disertantai ir idėjos mokiniai.

V. Auryla – Lietuvos rašytojų sąjungos (nuo 1975 m.), Tarptautinės vaikų literatūros tyrėjų asociacijos (IRSCL; nuo 1991 m.), „Rubinaičio“ žurnalo redkolegijos (nuo 1994 m.) narys. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, profesorius įsitraukė į visuomeninių organizacijų veiklą ir aktyviai dirbo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriuje (nuo 1992 m.), Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) Lietuvos nacionaliniame komitete (nuo 1993 m.), Konsultacinėje vaikų reikalų taryboje prie Lietuvos Respublikos Prezidento (1996–2000), Lietuvos Respublikos Seimo specialiojoje komisijoje (1998–2000) ir kitur. Už vaikų literatūros populiarinimą V. Aurylai 2007 m. skirta Vaikų literatūros premija.


Parengė Roma Kišūnaitė

 

2009 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Jūs gal nė nepastebėjote, kad laikote rankose neeilinį „Rubinaičio“ numerį… O mums, leidėjams, tai svarbus ir džiugus momentas. Beje, gruodžio mėnesį galėsime džiaugtis dar viena „Rubinaičio“ sukaktimi – 15 metų nuo pirmojo numerio pasirodymo.

Jeigu iki tol sumanytumėte atsiųsti mums laiškelį ar atviruką – ne tik sveikinimo, bet ir patarimų, siūlymų, – tikrai paskatintumėte mus toliau dirbti, o gal ir įkvėptumėte kokiai nors naujai idėjai. Gražios vasaros!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2009 Nr. 2 (50)

 

Įžanginis

VAIKŲ LITERATŪROS SARGYBOJE
KNYGŲ ŠILUMA IR VĖSA (Pasisakymas gavus 2008 m. Geriausios vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

2008 m. VERTIMŲ VAIKAMS IR PAAUGLIAMS MOZAIKA

Straipsniai

ISTORIJA IR VAIKŲ LITERATŪRA

Anketa

AR DAR REIKALINGOS LIAUDIES PASAKOS?

Sukaktys

KAD VAIKAS PASAKYTŲ „OCH“ (Stasio Eidrigevičiaus 60-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

MEBLIUOTI KAMBARIAI MIŠKE IR PIEVOJE

Diskusija

DISKUSIJA

Laiškai

POPULIARIAUSIOS 2008 m. KNYGOS
GROŽINĖS LITERATŪROS PARAŠTĖS: PROBLEMOS, SPRENDIMAI, IŠVADOS

Bibliografija

APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2008 m.
2008 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (papildymai)

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai