KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2018 m. birželio 7 d. Londone paskelbti Pasaulio iliustracijų apdovanojimų (World Illustration Awards 2018) rezultatai. Konkursui buvo pateikta 3 300 darbų, iš jų sudarytas trumpasis sąrašas ir 200 atrinktų darbų birželio 7–20 d. eksponuoti Londono „Somerset House“ galerijoje. Tarp šešiolikos laimėtojų pateko ir lietuvės Monikos Vaicenavičienės darbas What Is a River? (Kas yra upė?) – vaikų knygų kategorijoje jis pelnė Jaunojo talento apdovanojimą.

Kas yra upė? – poetiška knyga vaikams, pasakojanti apie žmogų ir gamtą, gražius, bet kartais pavojingus žmonių ir aplinkos santykius. M. Vaicenavičienė – šiuo metu Švedijoje gyvenanti lietuvių dailininkė, paveikslėlių knygų kūrėja. Jos dalyvavimą Pasaulio iliustracijų apdovanojimuose parėmė Lietuvos kultūros institutas. Konkursą rengia Iliustruotojų asociacija (AOI).

Birželio 28–liepos 8 d. vyko tradicinė IBBY Lietuvos skyriaus organizuota kelionė „Vaikų literatūros takais“. Šį kartą pasirinkta Britanija. Išsamus kelionės aprašymas pateiktas „Laiškų“ skyriuje.

Liepos pradžioje pasirodė pirmasis internetinio žurnalo apie vaikų literatūrą „Knygų vaikai“ numeris. Jį galima skaityti adresu <http://www. knyguvaikai.lt>.

Leidinio apie vaikų literatūrą sumanytojas – rašytojas Tomas Dirgėla. Balandžio mėnesį jis feisbuke rašė, kad šiai idėjai įgyvendinti reikia 400 eurų. Netrukus reikiamos lėšos buvo surinktos. Prie leidinio pasirodymo prisidėjo skaitytojai, rašytojai ir leidyklos. Pirmame numeryje – ne tik pokalbiai su knygų vaikams autoriais, bet ir žvilgsnis į naujausias knygas, pažintys su literatūriniais herojais ir kitos temos.

Rūta Jonynaitė
Rūta Jonynaitė

Rugpjūčio 30–rugsėjo 1 d. Atėnuose vyko 36-asis IBBY kongresas. Kadangi renginį organizavo Graikija – šalis, kur susitinka Afrikos, Azijos ir Europos žemynai, neatsitiktinai pasirinkta ir jo tema – „Rytai susitinka su Vakarais vaikų literatūroje ir pasakose“. Organizatoriai siūlė peržengti žemynų, valstybių, tautų, kultūrų ir kalbų ribas ir susipažinti su įvairiomis idėjomis, jungtimis, įtakomis. Pagrindiniai plenarinių posėdžių pranešėjai – garsūs literatūros tyrėjai ir kūrėjai: Perry Nodelmanas (Kanada), Kathy Short ir Gregory Maguyre’as (JAV), 2018 m. graikų vaikų literatūros ambasadorius Vagelis Iliopoulosas ir kt. Vis dėlto pati ryškiausia kongreso viešnia buvo pasaulinio garso amerikiečių rašytoja Katherine Paterson, kuriai už nuopelnus IBBY organizacijai jos prezidentas Wally De Donckeris įteikė Jellos Lepman medalį.

Laureatė Eiko Kadono
Laureatė Eiko Kadono

Kaip paprastai, Lietuvos delegacija ir šįkart buvo gausi – dalyvavo vienuolika IBBY narių: pirmininkas Kęstutis Urba, valdybos nariai: Inga Mitunevičiūtė, Eglė Baliutavičiūtė, Asta Gustaitienė, Roma Kišūnaitė ir Jaunius Lingys, vertėjos Rūta Jonynaitė ir Raimonda Jonkutė, literatūrologės Diana Gancevskaitė, Viktorija Pukėnaitė ir Lina Bimbirytė. Tokiai didelei delegacijai galimybę dalyvauti reikšmingiausiame pasaulio vaikų literatūros forume suteikė Lietuvos kultūros taryba – septyni IBBY nariai gavo edukacines valstybės stipendijas, be to, buvo skirta dalinė finansinė 2018 m. IBBY Lietuvos skyriaus strateginės veiklos programos parama. Tarptautinei auditorijai buvo pristatyti du Lietuvos atstovių pranešimai: paralelinių posėdžių sesijoje I. Mitunevičiūtė skaitė pranešimą „Išauginti savo vidinį medį: Louiso Sacharo Neaiški purvynė ir Gendručio Morkūno Grįžimo istorija“, o A. Gustaitienė pateikė stendinį pranešimą „Krikščioniškasis Dievas šiuolaikinėje lietuvių paauglių prozoje: tikėjimas, indiferentizmas, konfliktas“. Šiame kongrese Asta debiutavo ir kaip tarptautinių konferencijų sesijų moderatorė.

Iš kairės: Lina Bimbirytė, Eglė Baliutavičiūtė, Viktorija Pukėnaitė, Inga Mitunevičiūtė
Iš kairės: Lina Bimbirytė, Eglė Baliutavičiūtė, Viktorija Pukėnaitė, Inga Mitunevičiūtė

Kongrese surengtos trys IBBY apdovanojimų ceremonijos. Stavroso Niarchos kultūros centre vykusiame iškilmingame renginyje H. Ch. Anderseno medalis įteiktas japonų rašytojai Eiko Kadono ir rusų dailininkui iliustruotojui Igoriui Oleinikovui. IBBY-Asahi skaitymo skatinimo premija skirta ne pelno organizacijai iš Prancūzijos „Les Doigts Qui Rêvent“ („Svajojantys pirštai“), kuri sutrikusios regos vaikams kuria reljefiškai iliustruotas (taktilines) knygas. Per 24 veiklos metus organizacijos veikla taip išsiplėtė, kad jos idėjos, konkursai ir praktinė patirtis pasklido ne tik po Prancūziją, bet ir po visą Europą, pasaulį.

Į katalogą IBBY Honour List 2018 (2018 m. IBBY Garbės sąrašas) buvo įtrauktos trys Lietuvos kūrėjos – rašytoja Ilona Ežerinytė, dailininkė iliustruotoja Aušra Kiudulaitė ir vertėja Rūta Jonynaitė. Bet kadangi į kongresą atvyko tik Rūta, ji ir buvo vienintelė lietuvė, lipusi į sceną atsiimti IBBY Garbės diplomo. Kongreso rūmų fojė buvo parengtos H. Ch. Anderseno laureatų ir nominantų, IBBY Honour List diplomantų kūrybos ekspozicijos, pristatytos IBBY projektų „Knygos neįgaliems vaikams“ ir „Betekstės knygos“ paskutinių katalogų knygos.

Laureatas Igoris Oleinikovas
Laureatas Igoris Oleinikovas

Atviras IBBY forumas, kuriame paprastai svarstomi bendrieji organizacijos veiklos reikalai, buvo labiau orientuotas į regioninių grupių darbą. Pagrindinė europiečių pasitarimo tema – pasirengimas II Europos IBBY konferencijai, kuri vyks 2019 m. balandžio 4 d. Bolonijoje. Tradicinė IBBY Generalinės asamblėjos darbotvarkė: IBBY organizacijos dvejų metų veiklos ir finansinė ataskaitos, valdymo organų rinkimai, tęstinių projektų pristatymai. IBBY prezidentą belgą W. De Donckerį pakeis kinas Mingzhou Zhangas, o H. Ch. Anderseno premijos žiūri pirmininke išrinkta profesorė iš Čikagos Junko Yakota. Kadangi Lietuva yra 2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėja, pasaulio IBBY šalių atstovams buvo parodytas Kęstučio Kasparavičiaus sukurtas plakatas, kurio moto „Knygos padeda neskubėti“. Šių metų pabaigoje plakatas bus išspausdintas ir išplatintas 79 pasaulio šalyse – tiek nacionalinių skyrių šiuo metu įeina į IBBY organizaciją.

Iš kairės: Loty Petrovits ir Katherine Paterson
Iš kairės: Loty Petrovits ir Katherine Paterson
Asta Gustaitienė (kairėje) su Malaizijos, Graikijos ir Meksikos atstovais
Asta Gustaitienė (kairėje) su Malaizijos, Graikijos ir Meksikos atstovais
Kęstutis Urba (kairėje) ir Jaunius Lingys (dešinėje) su Japonijos atstovėmis
Kęstutis Urba (kairėje) ir Jaunius Lingys (dešinėje) su Japonijos atstovėmis

Baigiamojoje kongreso dalyje Rusijos skyriaus atstovai pakvietė į Maskvą – 37-ąjį IBBY kongresą 2020 m. rugsėjo 5–7 d. numatoma surengti Rusijos sostinėje.

 


2018 m. birželio 28 d. mirė austrų rašytoja, daugiau kaip šimto knygų vaikams ir paaugliams autorė Christine Nöstlinger. Jos kūryba pripažinta visame pasaulyje, knygas galima skaityti trisdešimčia kalbų. Rašytoja pelnė daug įvairių tarptautinių apdovanojimų, tarp jų – H. Ch. Anderseno medalį (1984) ir Astridos Lindgren atminimo premiją (ALMA; 2003).

Ch. Nöstlinger gimė 1936 m. spalio 13 d. Vienos menų akademijoje studijavo grafinį dizainą, dirbo žurnaliste, iliustravo knygas suaugusiesiems. Tai viena originaliausių vaikų rašytojų, pasaulyje vadinama austrų Astrida Lindgren. 1970 m. Ch. Nöstlinger išleido pirmąją knygą Raudonplaukė Frederikė, kurią pati ir iliustravo. Tai buvo šmaikšti ir maištinga, o kartu dvasiškai jaunuosius skaitytojus praturtinanti knyga – tikras naujosios literatūros pavyzdys. Vėliau viena po kitos pasipylė kitos knygos: Šalin agurkų karalių (1972, liet. 1988), Skrisk, vabale, skrisk! (1973), triptikas apie Gretutę Zakmajer (1981–1988, liet. 2000–2003) ir kt. Kai kurios jos knygos tapo vaikų literatūros klasika, yra ekranizuotos. Taip pat rašytoja kūrė scenarijus, pjeses, rašė kritikos straipsnius. Lietuvoje išleistos aštuonios jos knygos: be jau minėtų, Pirmadienį viskas kitaip (1988, 2001), Džasperas, svečias iš Anglijos (1999), Ateina šuo! (2009), Nykštukas galvoje (2012).


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2018 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos kultūros taryba.

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

Gerbiamieji!

Turbūt akivaizdu, kad šis mūsų žurnalo numeris įgyvendina Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo paremtą IBBY Lietuvos skyriaus projektą „Vaikų literatūros šimtmečiai prie Baltijos jūros“ (paramos dydis – 5 000 Eur). Ir galbūt sutiksite, kad tokių nuoseklių žinių apie mums artimų ir mylimų kaimynų vaikų literatūrą nerasite jokioje kitoje Lietuvos žiniasklaidoje.

Jeigu artimiausiu metu „Lietuvos pašto“ skyriuje arba internetu (prenumeruok.lt) užsiprenumeruosite „Rubinaitį“, niekur kitur negvildenamų temų ir klausimų jame rasite ir kitąmet.

Gražaus rudens!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2018 Nr. 3 (87)

 

Įžanginis

KNYGŲ VANDENYNO LAŠAI

Straipsniai

LATVIŲ VAIKŲ LITERATŪROS VIRŠUKALNĖS
ANITA PAEGLĖ IR KALNAKOPYS
MARIO RUNGULIO VAIDUOKLIŲ ISTORIJOS
LATVIŲ VAIKŲ LITERATŪROS VERTIMAI  LIETUVOJE NAUJAISIAIS LAIKAIS

Mano vaikystės skaitymai

TAS KELIAS – IŠ KALNELIŲ

Paskaitykim, mama, tėti!

Pasivaikščiojimas po mirusiųjų miestą  (ištraukos)

Laiškai

Vaikų literatūros kelias nuvingiavo į Britaniją

Bibliografija

2019 M. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai