KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Tarptautinės vaikų knygos dienos išvakarėse paskelbta 2020 m. Astridos Lindgren atminimo premijos (ALMA) laureatė. Ja tapo viena populiariausių Pietų Korėjos paveikslėlių knygų kūrėjų Baek Heena.

B. Heena gimė Seule 1971 m., ten gyvena ir dabar. Baigusi mokyklą ji studijavo edukacines technologijas gimtajame mieste, vėliau – animaciją Kalifornijos menų institute. Daug metų dirbo reklamos ir medijų srityje, o paveikslėlių knygomis susidomėjo susilaukusi dukters.

Rašytoja yra sukūrusi trylika paveikslėlių knygų, jos itin mėgstamos Azijoje. Dalis jų išversta į Europos kalbas – prancūzų, lenkų, švedų ir kt. Bene sėkmingiausia laikytina debiutinė autorės knyga Debesėlio duona (angl. Cloud Bread, orig. Gu-reum-bbang), kuri pasirodė 2004 m., o 2011 m. išleista angliškai.

B. Heenos kūryba išsiskiria vizualumo įvairove. Menininkė ne tik piešia, bet ir kuria iš karpinių koliažo technika, pati daro miniatiūrines figūrėles ir aplinką, o vėliau tai fotografuoja ir perkelia į knygas. Taip kurti ją įkvėpė dioraminiai miniatiūrų modeliai, lėlių nameliai ir kt. Originali technika ir meniniai sprendimai atpūtė naujų vėjų į paveikslėlių knygų pasaulį. Kūrėja yra pelniusi daugybę gimtosios šalies ir tarptautinių premijų.

Anot ALMA komisijos, naudodama išskirtines medžiagas, turėdama subtilų jausmų, nuotaikų ir raiškos pojūtį, B. Heena kuria kinematografiškas paveikslėlių knygas apie vienatvę ir bendrystę. Jos vaizduotę žadinančiuose miniatiūriniuose pasauliuose susiduria ypatingi personažai: debesies duona, šerbetinis mėnulis, vonios fėjos ir žmonės. Jos darbai atveria nepaprastą pasaulį – jaudinantį ir ryškų.

Astridos Lindgren atminimo premiją įsteigė Švedijos Karalystės vyriausybė po rašytojos mirties 2002 m. Už premiją atsakinga Švedijos nacionalinė meno taryba tvirtina 12 žmonių komisiją, svarstančią kandidatūras ir priimančią sprendimus. Viena vieta joje visada priklauso A. Lindgren giminės nariui. Premijos laimėtojas gauna 5 mln. Švedijos kronų (580 000 eurų). Tai didžiausia vaikų literatūros premija pasaulyje.

Siūlyti kandidatus į laureatus turi teisę įvairių pasaulio šalių institucijos, kurias tvirtina premijos komisija. Jų pasaulyje yra daugiau kaip 400. Lietuvoje tokia teisė patikėta Lietuvos rašytojų sąjungai ir IBBY Lietuvos skyriui. Premija gali būti skirta rašytojui, iliustruotojui, skaitymo skatintojui. Už skaitymo skatinimą galima nominuoti ir įstaigas ar organizacijas. 2020 m. premijai buvo nominuotas Lietuvos atstovas Kęstutis Kasparavičius.

 

Šių metų Tarptautinės vaikų knygos dienos minėjimą pakoregavus gyvenimui, ji buvo minima ypatingai. COVID­19 pandemijos karantino sąlygomis renginiai vyko ir dėmesys vaikų literatūrai buvo sutelktas virtualioje erdvėje, bendraujama buvo nuotoliniu būdu. Literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius ir Anykščiuose įsikūręs vaikų ir paauglių edukacijos centras „Istorijų dvarelis“ balandžio 2–9 d. pakvietė į Vaikų literatūros savaitę internete – drauge su vaikų knygų kūrėjais keliauti po fantazijos šalį ir patirti įstabių nuotykių!

Vaikų knygų autoriai, pakvietę susitikti virtualioje realybėje, visą savaitę skaitė ištraukas iš savo mėgstamų vaikų knygų, dalijosi įvairiais sumanymais ir paslaptimis, kaip smagiai leisti laiką, kai nereikia eiti į mokyklą, bet negalima susitikti su draugais, atsakinėjo į įvairiausius klausimus.

 

IBBY Lietuvos skyrius dar Vilniaus knygų mugėje pakvietė šeimas, mokyklas ir bibliotekas kartu minėti ir švęsti Tarptautinę vaikų knygos dieną. Buvo išplatinti Aušros Kiudulaitės sukurti ir Ingos Dagilės sumaketuoti plakatai ir atvirukai, kviečiantys balandžio 2-­ąją mėgautis knygomis, t. y. jas skaityti, inscenizuoti, piešti, kurti, o užfiksuotą šventinę informaciją – tekstus, piešinius, nuotraukas, vaizdo įrašus ir t. t. – siųsti organizatoriams. Tiems, kurie įdomiausiai, išradingiausiai švęs, buvo pažadėtas prizas.

Organizatorius labai nudžiugino, kad šiemet, tokiomis nepaprastomis sąlygomis, ši prasminga diena buvo minima. Kaip skaitė, piešė, vaidino, rodė lėlių spektaklius, organizavo konkursus ir akcijas nuotoliniu būdu, aprašymus ir įamžintas akimirkas atsiuntė 32 dalyviai, tarp kurių – bibliotekos, mokyklos, darželiai ir šeimos. Komisijos nariai patyrė daug džiaugsmo vertindami tai, kas atsiųsta.

Konkursui pristatyta medžiaga buvo labai įvairi, tad vertintojams buvo nelengva išrinkti laimėtoją. Galiausiai sprendimas buvo priimtas ir balandžio 21 d. paskelbti laureatai. Šauniausiai pasirodė ir didįjį prizą – 2019 m. vaikų ir paauglių premijoms pristatytų knygų rinkinį – laimėjo Kupiškio r. Alizavos pagrindinės mokyklos biblioteka ir jos bibliotekininkė, visų iniciatyvų organizatorė Danutė Miknevičienė. Entuziazmas, programos mastas ir visų bendruomenės narių įtraukimas nepaliko abejingų.

Atsižvelgdama į tai, kad galimybės švęsti Tarptautinę vaikų knygos dieną šeimoje ir įstaigoje buvo nevienodos, komisija apdovanojo dar tris dalyvius:

– kūrybiškiausio sumanymo prizą už savarankiškai sukurtą filmą pagal Daivos Čepauskaitės eilėraštį „Sena spinta“ pelnė vienuolikmetis Vydūnas Gapšys – jo sukurtą vaizdo klipą „Baisiai gražus eilėraštis „Sena spinta“ galima pažiūrėti YouTube kanale;

– simpatijų prizas skirtas Loretai ir Jokūbui Girdzijauskams, sukūrusiems nuotaikingą „Juokučio abėcėlę“ – ją irgi galima rasti YouTube kanale;

– skatinamasis prizas atiteko puikiai šeimynai – Vakarei, Smiltei, Gustui, Gabijai ir jų mamai Erikai Rašimienei – už inscenizaciją „Atkeliavo pasakoriai“.

Sveikiname nugalėtojus ir labai dėkojame visiems dalyviams!

Stopkadras iš vaizdo įrašo „Juokučio abėcėlė“
Stopkadras iš vaizdo įrašo „Juokučio abėcėlė“

 

IBBY Lietuvos skyriaus vadovybė, reaguodama į tai, kad prasidėjus karantinui vaikai turėjo leisti laiką namuose ir negalėjo lankytis bibliotekose, pakvietė skyriaus narius – rašytojus, leidėjus, bibliotekininkus – skleisti savo kūrybą nuotoliniu būdu, siūlyti knygoms nuolaidas. Autoriai, pakviesti dalyvauti akcijoje „#IBBYVaikamsKarantine“, balandžio– gegužės mėn. ibbylietuva.lt svetainėje skelbė savo kūrinių ištraukas. „#IBBYVaikamsKarantine“ svečiavosi ir kūrybą skaitė IBBY Lietuvos skyriaus nariai Daiva Molytė, Tomas Dirgėla, Jolanta Vitkutė, Kotryna Zylė, Šarūnė Baltrušaitienė, Danguolė Kandrotienė, Akvilina Cicėnaitė, Gaja Guna Eklė.

 

Neringa Vaitkutė
Neringa Vaitkutė

Balandžio 2-ąją, Tarptautinę vaikų knygos dieną, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbė Vaikų literatūros premijos laureatus. Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūrai, taip pat už vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimą.

Laureate tapo rašytoja Neringa Vaitkutė. Šių metų premija jai skirta už subtilų ir išmoningą tikrovės perteikimą vaizdžia ir turtinga kalba apysakose Neišduosiu tavęs ir Klampynių kronikos.

Kitas laureatas – literatūros pažinimo programos „Vaikų žemė“, kurią 2016 m. inicijavo nevyriausybinė organizacija Mokyklų tobulinimo centras, kūrėjai ir vykdytojai. Programoje dirba IBBY Lietuvos skyriaus valdybos narys Justinas Vancevičius, rašytoja ir dailininkė Kotryna Zylė, kūrybinio rašymo dėstytoja Eglė Ramoškaitė, aktorė Sigita Pikturnaitė, knygų iliustruotoja Greta Alice, režisierė Eglė Kižaitė ir daugelis kitų. „Vaikų žemės“ organizatoriai įgyvendino daugybę vaikams ir jaunimui skirtų literatūros renginių ir programų: kūrybinius literatūros tekstų skaitymo ir aktualizavimo užsiėmimus 1–7 klasių mokiniams, literatūros stovyklas Lietuvoje ir užsienyje, vaikų ir paauglių literatūros festivalius Vilniaus mokytojų namuose ir Anykščiuose.

 

Kadangi kasmetis seminaras specialistams, kuriame būdavo pranešamas mėgstamiausių vaikų ir paauglių knygų penketukas, šiemet neįvyko, šio skaitymo tyrimo analizė paskelbta interneto svetainėse. Tradicinis mėgstamiausių vaikų ir paauglių knygų tyrimas šiemet šiek tiek pakito. Pirma, nuspręsta rinkti tik 1–10 klasių moksleivių anketas. Anketų iš 11–12 klasių moksleivių visuomet būdavo sulaukiama mažiausiai, be to, jų skaityboje vyravo suaugusiųjų literatūra. Tad mėgstamiausių vaikų knygų tyrime nutarta remtis 1–6 klasių, o paauglių – 7–10 klasių mokinių anketomis. Antra, pakeista duomenų skaičiavimo metodika – atsisakyta reitingavimo, t. y. skirti didesnį balą knygoms, esančioms aukštesnėje penketuko vietoje. Anksčiau būdavo prašoma nurodyti penkias knygas pradedant labiausiai patikusia ir baigiant mažiausiai patikusia. Vis dėlto ilgametė patirtis parodė, kad sudaryti tokią knygų eilę daugeliui neįmanoma. Todėl šiemet nutarta už vieną knygą skirti vieną balą, nesvarbu, kelinta ji įrašyta. Trečia, kadangi dalis respondentų nurodo daugiau mėgstamų knygų, šiemet leista jų įrašyti iki dešimties.

Iš 1–6 klasių mokinių šiemet sulaukta 1070 anketų: 61 proc. mergaičių, 38 proc. berniukų, 1 proc. – nepasirašiusieji. Vaikai paminėjo apie 1500 knygų pavadinimų, iš kurių 71 proc. – verstinės.

Vaikų knygų penketukas:

1. Astrid Lindgren Pepė Ilgakojinė.

2. David Walliams Močiutė plėšikė.

3. Astrid Lindgren Emilis iš Lionebergos.

4. Antoine de Saint­Exupéry Mažasis princas.

5–6. Astrid Lindgren Lota iš Pramuštgalvių gatvės; Mark Twain Tomo Sojerio nuotykiai.

Iš 7–10 klasių moksleivių sulaukta 580 anketų: 72 proc. merginų, 28 proc. vaikinų. Jie daugiausia skaito programines knygas.

Paauglių knygų penketukas:

1. Ruta Sepetys Tarp pilkų debesų.

2. Antoine de Saint­Exupéry Mažasis princas.

3. Kazys Boruta Baltaragio malūnas.

4. William Shakespeare Romeo ir Džuljeta.

5. John Green Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos.

Tyrimą atliko ir apibendrino Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistės Reda Tamulienė ir Eglė Baliutavičiūtė.

 

Iš kovo į gegužės pradžią nukelta tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė dėl koronaviruso pandemijos Italijoje ir pasaulyje galiausiai buvo atšaukta. Šis reikšmingiausias pasaulio vaikų knygų leidėjų ir profesionalių iliustruotojų renginys šiemet buvo labai svarbus Lietuvai – mugės vizualiąją tapatybę kūrė iliustruotoja Rasa Jančiauskaitė. Jos sukurtomis iliustracijomis turėjo pasipuošti ne tik Vaikų knygų mugės erdvės, bet ir visas Bolonijos miestas, visi mugės komunikavimo kanalai. Be to, šiųmetėje mugėje buvo planuojama knygos Sibiro haiku autorių Jurgos Vilės ir Linos Itagaki grafinių romanų kūrimo pamoka, iliustruotojos Elenos Selenos kūrybos dirbtuvės. L. Itagaki darbai buvo atrinkti į pagrindinę mugės iliustracijų parodą.

2021 m. mugė Bolonijoje vyks balandžio 12–15 d. Ar Rasos sukurti personažai puoš šį renginį kitąmet, dar neaišku.

 

Balandžio pabaigoje paskelbti septintojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatai. Jam 59 autoriai pateikė 84 kūrinius. Vertinimo komisija: doc. dr. Kęstutis Urba (pirmininkas), rašytoja Gintarė Adomaitytė, rašytojas Liudvikas Jakimavičius, menotyrininkė dr. Jolita Liškevičienė, profesorė Gražina Skabeikytė­-Kazlauskienė, literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė ir savanorė Eglė Stasiškienė.

2020 m. konkurso nugalėtoju tapo Aidas Jurašius, sukūręs pasakų ciklą Žąsino Gagio kelionės, antroji vieta atiteko Jurgitai Balčiūnienei už novelių apysaką­-pasaką Kemsyno paslaptys, trečioji vieta skirta Ilonai Ežerinytei už pasakų rinkinį Mažasis GĖ. Debiuto premija už pasaką Trumpa pasakėlė apie karaliuką Burbuliuką apdovanotas Paulius Varnelė.

Konkursą organizuoja labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, bendradarbiaudamas su Lietuvos rašytojų sąjunga ir IBBY Lietuvos skyriumi.

 

Gegužės 4 d. paskelbti 2020 m. Hanso Christiano Anderseno premijos laureatai. Paprastai tai būdavo daroma Bolonijos vaikų knygų mugėje, bet šiajai neįvykus laureatai atskleisti virtualioje IBBY konferencijoje. Žiuri pirmininkė Junko Yokota (JAV) pranešė, kad medalis bus įteiktas amerikiečių rašytojai Jacqueline’ai Woodson. 1963 m. gimusi kūrėja yra išleidusi keliasdešimt knygų vaikams ir jaunimui. Rašytoja pelnė ne vieną savo šalies apdovanojimą, o 2018 m. jai skirta Astridos Lindgren atminimo premija (ALMA). Medalis atiteko ir šveicarei dailininkei, knygų iliustruotojai Albertine’ai (g. 1967), su vyru rašytoju Germano Zullo jau 25 metus kuriančiai knygas vaikams. Jos iliustracijos gyvybingos, linksmos, ryškiaspalvės ir nestokojančios humoro.

Kitas tarptautinis IBBY apdovanojimas – IBBY­-Asahi skaitymo skatinimo premija – skirtas savanorių grupei iš Argentinos „Casa Cuna Cuenteros“, skaitymo programas įgyvendinančiai Buenos Airių ligoninėje.

Nauja, tik 2018 m. įsteigta, IBBY­-iRead premija už asmeninius nuopelnus skatinant vaikų ir paauglių skaitymą skirta rašytojai ir dailininkei iš Nyderlandų Marit Törnqvist bei mokslininkui tyrėjui Zhu Yongxinui iš Kinijos. Abu jie įvertinti už skaitymo skatinimo programas.

Tarptautinės vaikų knygų tarybos (International Board on Books for Young People, IBBY) 37­-asis kongresas, 2020 m. rugsėjo 5–7 d. turėjęs vykti Maskvoje, dėl koronaviruso pandemijos perkeltas į 2021 m. rugsėjį.

IBBY kongresai rengiami kas dveji metai vienoje iš šalių, priklausančių šiai organizacijai. Planuotas 37-­asis kongresas Rusijoje turėjo vykti pirmą kartą. Jo tema – „Didžiulis pasaulis per vaikų knygų prizmę: nacionalinė ir verstinė literatūra – vaidmuo, reikšmė ir įtaka jauniesiems įvairių šalių skaitytojams“ – lieka nepakitusi. Organizatoriai informuoja, kad užsiregistravę dalyviai galės perkelti registraciją į 2021 metus, su pranešėjais bus susisiekta individualiai.

 

Dar vasario mėn. vykusioje Vilniaus knygų mugėje IBBY Lietuvos skyrius paskelbė 2019 m. vaikų ir paauglių literatūros premijoms pristatomų knygų sąrašą. Laureatai turėjo būti atskleisti ir apdovanoti balandžio 4-­ąją, bet dėl pandemijos ceremonija buvo nukelta. Sušvelnėjus karantino sąlygoms, renginys Nacionalinėje bibliotekoje įvyko gegužės 31 d. Kadangi jame galėjo dalyvauti vos 40 žmonių, buvo pakviesti tik nominantai, premijų teikėjai ir rėmėjai. Kiti buvo kviečiami tiesioginę apdovanojimų transliaciją žiūrėti internete. Renginio vedėja Kristina Savickytė vieną po kitos skelbė premijas ir nominantų pavardes, buvo atskleisti ir apdovanoti aštuonių IBBY Lietuvos skyriaus premijų laureatai.

Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą skirta Selemonui Paltanavičiui už knygą vaikams Sniego žmogelių žiema („Alma littera“). Kiti nominantai: Kotryna Zylė už knygą paaugliams Sukeistas („Aukso žuvys“) ir Dovilė Zavedskaitė už knygą vaikams Lietus ir skafandras (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“).

Domicėlės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta Monikai Vaicenavičienei už knygos Kas yra upė? („Tikra knyga“) iliustracijas. Kiti nominantai: Inga Dagilė už Tomo Dirgėlos knygos Mano tėtis rašo knygą („Tyto alba“) iliustracijas, Lina Itagaki už Nelės Kostinienės ir Živilės Mikailienės knygos Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai („Tikra knyga“) iliustracijas.

Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams skirta Alvydai Gaivenienei už Majos Lunde’s knygos Sniego sesė vertimą iš norvegų kalbos („Tyto alba“). Kiti nominantai: Irena Aleksaitė už Małgorzatos Strękowskos-­Zarembos knygos Užburtas namas vertimą iš lenkų kalbos („Debesų ganyklos“) ir Mantas Karvelis už Martino Widmarko knygos Atgijęs namas vertimą iš švedų kalbos („Nieko rimto“).

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams skirta Urtei Liepuoniūtei už Siiri Enorantos knygos Graudaragio užkalbėjimas vertimą iš suomių kalbos („Tyto alba“). Kiti nominantai: Erika Sabaliauskaitė už Clémentine’os Beauvais knygos Kiaulystės dėsnis kiaulėms negalioja vertimą iš prancūzų kalbos („Debesų ganyklos“) ir Viktorija Uzėlaitė už Frances Hardinge knygos Veidas kaip stiklas vertimą iš anglų kalbos („Nieko rimto“).

Premija už geriausią negrožinę metų knygą skirta Monikai Vaicenavičienei už knygą vaikams Kas yra upė? („Tikra knyga“). Kiti nominantai: Nelė Kostinienė, Živilė Mikailienė, Lina Itagaki už knygą Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai („Tikra knyga“) ir Selemonas Paltanavičius už knygą vaikams Gandriuko metai („Alma littera“).

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą skirta Dovilei Zavedskaitei už knygą vaikams Lietus ir skafandras (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“). Kiti nominantai: Dainius Gintalas už eilėraščių knygą Duokit kelią Begemotui!!! („Žalias kalnas“) ir Vytautas Varanius už knygą paaugliams Šiltnamis („Alma littera“).

Vinco Aurylos premija už metų vaikų literatūros tyrinėjimus, sklaidą ar skaitymo skatinimo veiklą skirta Sigutei Chlebinskaitei už aukštos kokybės tęstinę ir plačių užmojų iniciatyvą – kūrybinę studiją „Knygų šalis“, aktualinančią knygos meną ir jos kūrėjus, kultūrinę ir estetinę knygos vertę tarp jaunųjų skaitytojų. Kiti nominantai: Neringa Dangvydė Macatė už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo skatinimo srityje, literatūros lauko reflektavimą viešojoje erdvėje ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio biblioteka už projektų „Didysis knygų pristatymo konkursas“ ir „Sensorinis skaitymas“ inicijavimą, sėkmingą vykdymą ir sklaidą.

2019 m. premijų laureatai
2019 m. premijų laureatai

Laureatams skirti diplomai ir piniginės premijos, kurių rėmėjai – krepšininkas ir verslininkas Šarūnas Marčiulionis, programuotojas Antanas Marcelionis, UAB „Sabelija“, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, UAB „Alumnus“, UAB „Kauno šilas“, leidyklos „Tyto alba“, „Debesų ganyklos“ ir „Alma littera“. Prano Mašioto giminaitis dailininkas Vytautas Žirgulis rašytojui S. Paltanavičiui dovanojo paveikslą.

Apdovanojimų ceremoniją paįvairino keli muzikiniai ir literatūriniai numeriai: vaikų literatūros kūrinių ištraukas skaitė aktorė Aldona Vilutytė, Pepės benefisą surengė aktorė Nijolė Narmontaitė, vaizdo pasaką dovanojo Aistė Lasytė, dainavo Martynas Vaidotas, muzikinius koliažus atliko ir vakaro nuotaiką kūrė pianistas Vainius Dovydaitis.

Už neįprastą karantininį renginį dėkojame režisieriams Mykolui Vildžiūnui ir Irenai Jankutei, partneriams – Nacionalinei bibliotekai ir portalui 15min, taip pat pagrindiniam rėmėjui – Lietuvos kultūros tarybai.

 


2020 m. kovo 15 d. mirė rašytojas, poetas, žurnalistas, spaudos darbuotojas, aktyvus visuomenės ir kultūros veikėjas Juozas Nekrošius (g. 1935­12­21).

J. Nekrošius buvo Valstybinio leidyklų, poligrafijos ir knygų prekybos komiteto pirmininkas, Lietuvos Respublikos Seimo narys, kultūros ministras, vienas iš Lietuvos vaikų fondo steigėjų, jo pirmininkas. 1997 m. įkūrė „Alkos“ leidyklą ir jai vadovavo, dalyvavo steigiant žurnalą vaikams „Tipu tapu“, buvo jo kūrybinės grupės vadovas. Rašė prozą ir poeziją. Vaikams išleido per 20 poezijos knygų, iš kurių reikšmingiausios: Baltas ėriukas (1971), Vyturio lizdas (1974), Keturi žodžiai (1982), Malūno ūsai (1999) ir kt. Išvertė rusų poetų eilėraščių, sudarė poezijos rinkinių.


 

 


Kovo 21 d. po ilgos ir sunkios ligos mirė IBBY Lietuvos skyriaus narė Neringa Dangvydė Macatė (buv. Mikalauskienė, g. 1975­-04­-06). Buvo įvairiapusė asmenybė – produktyvi literatūros kritikė, rašytoja, poetė, iliustruotoja, vertėja, žmogaus teisių aktyvistė. Nacionalinės bibliografijos duomenų banke yra daugiau kaip 230 įrašų su Neringos pavarde. Jos kūrybinis laukas labai platus: rašė straipsnius, recenzijas, apžvalgas, eilėraščius, pasakas, esė, rengė pokalbius ir knygų pristatymus, vertė knygas iš prancūzų kalbos, piešė.

Neringa buvo ilgametė (nuo 2000 m.) aktyvi IBBY bendruomenės, Lietuvos rašytojų sąjungos narė, neatsiejama Klaipėdos seminarų, Prano Mašioto skaitymų, festivalių ir kitų susibūrimų dalyvė, įvairių komisijų narė, ji nuolat dirbo literatūros srityje, o vaikų literatūrą laikė ypač svarbia ir reikšminga. Vaikams parašė dvi knygas – Gintarinė širdis (2013) ir Vaikas su žvaigžde kaktoje (2016), pati jas iliustravo. Vaikas su žvaigžde kaktoje užėmė trečiąją vietą Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse ir pelnė Vytauto Tamulaičio premiją. Neringa iliustravo pirmąją Justino Žilinsko knygą vaikams Gugis – girių kaukas ir žmonių draugas (2006).

Neringa bendradarbiavo kultūrinėje spaudoje – „Literatūroje ir mene“, „Gimtajame žodyje“, „Nemune“, „Šiaurės Atėnuose“, „Metuose“, „The Vilnius Review“. Vien „Rubinaityje“ paskelbta 40 jos literatūrologinių tekstų. Skruzdėlytės Greitutės slapyvardžiu 2010–2019 m. apie knygas ji rašė vaikų žurnale „Bitutė“, mokė kūrybinio rašymo. Neringos ranka ne vieną kūrinį redagavo, taisė, komentavo.

Velionės prašymu kartu su urna į jos kapą atgulė keturios svarbiausios jai knygos: trys Stanisławo Lemo Soliario leidimai ir Vytautės Žilinskaitės Kelionė į Tandadriką. P. 52 spausdinamas Neringos bičiulės Nijolės Keršytės atsisveikinimo žodis.


 

 


Balandžio 16 d. Šiaurės Ispanijos ligoninėje nuo koronaviruso COVID­19 infekcijos mirė rašytojas, žurnalistas, scenaristas Luisas Sepúlveda (g. 1949­-10­-04). Gimęs ir jaunystę praleidęs Čilėje, dėl politinio persekiojimo turėjo emigruoti ir 40 pastarųjų metų gyveno Europoje – Vokietijoje, Ispanijoje. Turėdamas teatrinį išsilavinimą, vėliau baigęs komunikacijos studijas, dirbo žurnalistu, rašė romanus, vaikų literatūros ir kelionių knygas, režisavo ir kūrė kino filmų scenarijus. Lietuvoje rašytojas išgarsėjo debiutine knyga vaikams Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti (1996, liet. 2008 ir 2018). Pagal šią knygą režisierius Evaldas Jaras Mažajame teatre 2011 m. pastatė spektaklį „Mama katinas“. Ši istorija apie netikėtai užgriuvusią atsakomybę, apie baimę ir troškimą būti savimi aktuali ir dabar.


Rašė ir fotografavo R. K. 

 

2020 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

 

 

 

Žurnalo partnerė –  Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Po tam tikro gyvenimo sąstingio džiaugiamės sužaliavusia gamta ir vėl atsiveriančiomis veiklos galimybėmis. Tikimės, kad toji veikla bus susijusi ir su knygomis. Mūsų žurnalas padeda išsirinkti geriausią, širdžiai artimiausią, įsimintiną…

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas parėmė mūsų projektą „Asmenybę formuojančios vertybės vaikų skaitymo karalystėje“ ir skyrė 5000 eurų.

Gražios Jums vasaros!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2020 Nr. 2 (94) 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

TIKIU, KAD PASAULIS NEGYVENS BE SNIEGO ŽMOGELIŲ IR EŽIUKO SAPNŲ (2019 m. Prano Mašioto premijos laureato mintys)

Apžvalgos

KNYGA KAIP MOKYTOJA:  STEBINANTI, ĮTRAUKIANTI AR?.. (2019 m. negrožinės vaikų ir paauglių knygos)
POPIERINIŲ KNYGŲ GALIA (2019 m. iliustruotos vaikų knygos)
APIE NIEKALUS IR RIMTAS PROBLEMAS (2019 m. verstinės vaikų ir paauglių knygos)

Vytauto Petkevičiaus 90-osioms gimimo metinėms

NUO JUOKINGŲ NUTIKIMŲ IKI  RIMTŲ KLAUSIMŲ
VYTAUTO PETKEVIČIAUS KNYGŲ VAIKAMS EKOLOGINĖS IDĖJOS

Sukaktys

ROMANO „BE ŠEIMOS“ AUTORIUS (Hectoro Malot 190-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

„NEPAŽĮSTAMI MIESTAI ĮKVEPIA  KURTI PASAKAS“

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2019 m.

Kronika. Informacija. Skelbimai

Išgelbėti gyvenimui

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai