KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Iš kairės į dešinę: M. Bonacker, C. Ruthner, B. Twrsnick
Iš kairės į dešinę: M. Bonacker, C. Ruthner, B. Twrsnick

2002 m. gruodžio 19 d. vyko XV Prano Mašioto skaitymai, kurių tema –„«Drakula» ir kitos baimės“. Seminaro metu išklausyti šie pranešimai: Romos Kišūnaitės (VLC) „«Gąsdinančios» vaikų ir jaunimo literatūros leidybos proveržis“, Milės Pesliakienės (VLC) „Stivenas Kingas, jo siaubų skrynia ir kas po ją rausiasi“, Onos Kaladienės (VLC) „S. T. Stouno „Kapinių mokyklos“ serijos skaitytojų tyrimai“, Danguolės Šakavičiūtės (ŠU) „«Kapinių mokyklos» etika ir estetika“, Jokūbo Skliutausko „Pasakų močiutė iš Nidercvereno – baisiųjų Brolių Grimų pasakų sekėja“, socialinių mokslų dr. Vytauto Navicko „Vaiko baimės psichologų akimis“, Bettinos Twrsnick „Baimė ir išgąstis – siaubo malonumai“, Maren Bonacker (abi pranešėjos iš Veclaro (Vokietija) fantastikos bibliotekos) „Kas bijo didelio pikto vilko? (Baimė ir siaubas vaikų knygose)“, Clemenso Ruthnerio (Antverpeno universitetas) „Amžinai nenumirę (Vampyrizmo raida nuo liaudies prietarų iki „Drakulos“ literatūrinio mito)“, Gintarės Motiekaitienės „«Drakula» – neišsenkantis interpretacijų šaltinis“, Neringos Mikalauskienės „Gąsdinimo funkcija J. K. Rowling knygose apie Harį Poterį“, Astos Plechavičiūtės „Viena „baisi“ Salomėjos Nėries pasaka“, Loretos Žvironaitės (VPU) „Ar naktį baisu? (Nakties motyvas lietuvių vaikų poezijoje)“. Renginio metu veikė parodėlė „Kalėdinės leidyklų naujienos vaikams“, kurioje eksponuotos naujausios leidyklų „Alma littera“, „Šviesa“, „Tyto alba“, „Lietus“ ir „Mažasis VYTURYS“ knygos.

Seminarui baigusis, vyko ataskaitinis ir rinkiminis IBBY Lietuvos skyriaus posėdis, kurio metu asociacijos nariai susipažino su 2001–2002 m. skyriaus darbo ataskaita, išklausė revizijos komisijos pirmininkės O. Kaladienės ataskaitą. Buvo išrinkta nauja IBBY Lietuvos skyriaus valdyba (Gintarė Adomaitytė, Aldona Augustaitienė, Vida Bėkštienė, Roma Kišūnaitė, Kęstutis Urba), revizijos komisija, priimta naujų narių. Kai kurie asociacijos nariai bei VLC darbuotojai apdovanoti už aktyvią veiklą IBBY organizacijoje ir pagalbą jai.

 

Gruodžio 26–27 d. Sankt Peterburgo kultūros universitete vykusiuose IV vaikų literatūros skaitymuose „Vaikų rašytojas: nuostatos – formavimas – kontekstas“ dalyvavo ir Lietuvos atstovė D. Šakavičiūtė, kuri skaitė pranešimą „Teologiškumas vaikų literatūroje“.

 

2003 m. sausio 7 d. Alytaus miesto savivaldybė ir Alytaus kraštotyros muziejus surengė konferenciją, skirtą Anzelmo Matučio 80-mečiui. Renginyje, kuris vyko „Dainavos“ kino teatre, įžanginį žodį tarė Alytaus miesto mero pavaduotoja Rasa Kazlauskienė, o vėliau buvo išklausyti šie pranešimai: Birutės Švagždienės „Gamta A. Matučio gyvenime ir kūryboje“, Kęstučio Urbos „Anzelmo Matučio eiliuotos pasakos“, Gražinos Skabeikytės (VDU) „Anzelmo Matučio vaikų poezijos savitumas“, Ievos Ivanauskaitės (Alytaus „Drevinuko“ darželis-mokykla) „Gydantys Matučio kūrybos monai (Neįgalių vaikų integracija per meninę išraišką)“, Elenos Marcelionienės (VPU) „A. Matutis pradinių klasių lietuvių kalbos vadovėliuose“, Aldonos Ruseckaitės (Maironio lietuvių literatūros muziejus) „A. Matučio archyvas Maironio lietuvių literatūros muziejuje“, Vilmantės Petrusevičienės (A. Matučio memorialinis muziejus) „Darbo su vaikais formos A. Matučio memorialiniame muziejuje“. Meninėje programoje „Drevinuko“ darželio-mokyklos dramos kolektyvas atliko pagal A. Matučio žodžius sukurtą J. Gaižausko legendą-operą „Nemunėlė“, buvo rodomas dokumentinis filmas „Medis turi šaknis“, Alytaus kraštotyros muziejuje atidaryta poetui skirta paroda „Gyvenimas naujas knygas jo vėl varto“.

 

Sausio 14–15 d. vyko kasmetis knygos meno konkursas „Vilnius 2002“, kurį Kultūros ministerija rengia kartu su Dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija. Vertinamo komisija (pirmininkas Albertas Gurskas, nariai: Ingrida Korsakaitė, Bronius Leonavičius, Audrius Klimas ir Algimantas Kunčius) iš 29 į antrąjį ratą atrinktų knygų išrinko trijų pagrindinių ir dešimties paskatinamųjų premijų laimėtojus. Apdovanojimus, kurie įteikti vasario 21 d. Tarptautinės Baltijos knygų mugės metu, gavo ir dvi vaikų knygos: trečioji premija skirta dailininkei Irenai Daukšaitei-Guobienei, iliustravusiai lietuvių liaudies pasakų knygą Gerai, bet nelabai („Žaros“ leidykla), o paskatinamoji – Leonardui Gutauskui už jo paties knygos Paskutinė Čepkelių ragana („Mažasis VYTURYS“) iliustracijas.

Tarptautinės Baltijos šalių knygų mugės Vilniuje metu apdovanoti ir „Gražiausios Baltijos šalių knygos“ konkurso nugalėtojai. Kiekviena iš trijų Baltijos valstybių konkursui pristatė po 20 knygų. Šalia “Vilniaus 2002” nugalėtojų konkursui buvo pateikti dar penki leidiniai, tarp jų ir dvi vaikų knygos – Danguolės Žemaitytės iliustruota Jono Liniausko pasaka Oranžinis čiulptukas, arba Mano pirmasis sandėris („Vagos“ leidykla) ir Irenos Žviliuvienės bei Živilės Žviliūtės iliustruota Martyno Vainilaičio poema Sidabrinė kultuvėlė („Žaros“ leidykla). Šiame konkurse laureato diplomas įteiktas L. Gutauskui.

 

R. F. Andrigo ir V. Bėkštienė
R. F. Andrigo ir V. Bėkštienė

Sausio 27 d. Lietuvos nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centre atidaryta Kanados vaikų knygų paroda. Keliaujančioje parodoje, kurią parengė Kanados knygų eksporto asociacija, eksponuojama beveik 100 paveikslėlių, grožinių ir pažintinių knygų anglų ir prancūzų kalbomis. „Paroda atstovauja įvairiatautei visuomenei, kurios vienas svarbiausių bruožų – tolerancija“, – pasisakyme pabrėžė Kanados ambasadorius Baltijos šalyse Robertas Frederickas Andrigo. „Mažojo VYTURIO“ redaktorė Vida Bėkštienė papasakojo apie bendradarbiavimą su leidykla iš Vankuverio ir apie kanadiečių autorių knygų leidybą lietuvių kalba – per pastaruosius dvejus metus leidykla jų išleido net septynias.

 

Sausio 28 d. Rašytojų klube vyko vaikų ir jaunimo rašytojo Vytauto Tamulaičio 90-ųjų gimimo metinių minėjimas. Apie rašytojo gyvenimą ir kūrybą pasakojo literatūros tyrėjai Jonas Linkevičius ir Albinas Vaičiūnas. Minėjime skambėjo eilės ir muzika: aktorė Regina Paliukaitytė paskaitė ištrauką iš apysakos „Svirplio muzikanto kelionės“, V. Tamulaičio premijos laureatai Martynas Vainilaitis ir Jonas Strielkūnas – savo eilėraščių, o Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos smuikininkų ansamblis (vad. Andrius Krevnevičius) pagriežė nuotaikingų melodijų.

 

M. Vainilaitis ir L. Žvironaitė
M. Vainilaitis ir L. Žvironaitė

Sausio 31 d. Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje įvyko vaikų rašytojo Martyno Vainilaičio 70-mečio minėjimas. Bene didžiausia dovana poetui jubiliejaus proga – išleistos naujos jo knygos: poema Karaliaus žentas, pakartota rinktinė Mano volungėlė, naujas senesnių eilėraščių rinkinys Geltona muzikėlė, taip pat literatūrologo Jono Linkevičiaus apybraiža apie poetą Su volungėlės plunksna (visas išleido „Žara“). Bibliotekos salėje vos tilpo visi susirinkusieji į gimtadienį. Šventei vadovavo Jurbarko vaikų popchoro „Pasakėlė“ vadovė Alina Dambrauskaitė. Apie poeto kūrybą, bendradarbiavimą su juo kalbėjo literatūros kritikai J. Linkevičius, K. Urba, Loreta Žvironaitė, „Žaros“ leidyklos direktorė Ramutė Žandarienė. „Pasakėlė“ padainavo dainelių, kurių tekstų autorius – M. Vainilaitis, muzikinius ir teatralizuotus sveikinimus atliko Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos smuikininkų ansamblis, „Kregždutės“ vaikų klubo popchoras, Salininkų ir „Senvagės“ vidurinių mokyklų mokiniai. Nuo vaikų neatsiliko ir suaugusieji – norinčiųjų poetą pasveikinti buvo tiek daug, kad jie buvo surikiuoti į didžiulę eilę, kurią pradėjo Kultūros ministerijos sekretorius R. Kvietkauskas, tęsė Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas J. Liniauskas, Varėnos, Šakių ir Alytaus rajonų savivaldybės, Vilniaus mokytojų namai, IBBY Lietuvos skyrius bei LNB Vaikų literatūros centras ir t. t. Linksmi sveikinimai ir linkėjimai dar ilgai netilo ir bibliotekos kavinėje.

 

Vasario 11 d. Varėnos švietimo centre su rajono mokytojais lituanistais ir bibliotekininkais susitiko IBBY Lietuvos skyriaus nariai G. Adomaitytė, A. Augustaitienė, Romena Račkaitytė, Vytautas Stanelis ir „Gimtojo žodžio“ leidyklos direktorius Algis Paulauskas. Auditorija išklausė paskaitų: G. Adomaitytės – apie esė ir publicistikos savitumus, A. Augustaitienės – apie mokytojų lituanistų, moksleivių ir bibliotekininkų bendradarbiavimą, V. Stanelio – apie „Gimtojo žodžio“ leidyklos knygas ir žurnalus.

 

Vasario 13 d. Rygoje, Latvijos universitete, vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Šiuolaikinės literatūros tyrimo problemos“ dalyvavo ir pranešimą Teologinis vaikų literatūros matmuo – teorinis aspektas skaitė D. Šakavičiūtė.

 

Vasario 20–23 d. Vilniaus knygų ir Baltijos knygų mugėje įvyko renginių, aptariančių, propaguojančių ir reklamuojančių vaikų knygą. Naujas knygas pristatė autoriai: M. Vainilaitis – Karaliaus žentą, Julija Perekrest ir Ieva Varneckaitė – Noriu Nobelio, J. Linkevičius – Su volungėlės plunksna, tautosakininkė Bronislava Kerbelytė ir dailininkė Irena Daukšaitė-Guobienė – Gerai, bet nelabai, G. Adomaitytė – Sparnuotas iškabas, vertėja Zita Marienė – danų autorės Lenes Kaaberbøl Diną, Gėdytojos dukterį. Dalyvaujant teatrui „Žalia varna“, buvo pristatytas ir „Laimiuko“ žurnalas. Mugėje veikė Rimvydo Kepežinsko vaikiškų knygų iliustracijų ir M. Vainilaičio knygų iliustracijų „O aš tau pasakas seku…“ parodos.

 

Vasario 24 d. Pedagogų profesinės raidos centre rašytoja G. Adomaitytė susitiko su Lietuvos mokytojais lituanistais, besidominčiais jos knygomis Laumžirgių namai ir Sparnuotos iškabos ir pateikusiais daug klausimų.

 

Literatūros ir leidybos ekspertų komisijos siūlymu šiemet valstybės biudžeto lėšomis bus iš dalies finansuojama 150 leidinių (pateiktos 377 paraiškos). Nors ši programa prioritetu laiko ir vaikų literatūrą, paramą gavo tik 14 vaikų knygų: Vytautės Žilinskaitės Kelionė į Tandadriką („Alma littera“), Selemono Paltanavičiaus Tai mes, pelės, Vytauto Tamulaičio Vasaros pasaka (LRSL), Sigito Poškaus Vieną kartą, Motiejaus Lukšio Voverėlė Rudapūkė, Jono Jakšto Pavasario saulė, Nijolės Kepenienės Kovinio tėvų gelbėjimo būrio žygiai („Mažasis VYTURYS“), Vytauto V. Landsbergio Angelų pasakos („Šviesa“), Jūratės Račinskaitės Raganyčių burtai, Jono Liniausko Vandenų abėcėlė („Vaga“), Martyno Vainilaičio Karaliaus žentas („Žara“), Vilės Vėl Smaližių kavinė ir eilėraščių rinktinė 33 žodžiai („Gimtasis žodis“), Gintarės Adomaitytės ir Šarūno Saukos Mykoliuko diena („Žalmedis“), taip pat Vinco Aurylos antologija Lietuvių egzodo vaikų ir jaunimo literatūra (1945–1990): poezija ir dramaturgija („Šviesa“).

 

2003 m. Prano Mašioto skaitymai tiesiogiai siesis su svarbiu lietuvių vaikų literatūros tėvo jubiliejumi. Jų tema – „Prano Mašioto kūryba ir jos kontekstai“. Kviečiame literatus, mokytojus, bibliotekininkus rengti pranešimus apie P. Mašioto kūrinių savitumą, dabartinį aktualumą, palyginti jo kūrybos motyvus, temas su kitų autorių darbais etc. Pranešimų temų laukiame iki š. m. birželio 15 d.

 


2002 m. rugsėjo 8 d. Čikagoje mirė rašytoja ir visuomenės veikėja Sonė Pipiraitė-Tomarienė (g. 1913 09 01), kuri vaikams išleido keliolika stilizuotų lietuvių liaudies ir literatūrinių pasakų knygų.

 

Gruodžio 13 d. staiga mirė Jurgis Kunčinas, vienas žymiausių šiuolaikinių lietuvių rašytojų ir vertėjų. Vaikams ir paaugliams išleido eilėraščių rinkinį Labas, sraige, kur eini? (1989), apysakas Baltųjų sūrių naktis (1995) ir Didžiosios Žiurkės šešėlis (1996), iš vokiečių kalbos išvertė albanų pasakas Žemės gražuolė, Zigfrido Lenco Cirko nutikimus, Majerio Pušio Tepę Tėpę, arba Stebuklų metą, G. Holco-Baumerto Alfonsą Bailių ir kitus kūrinius.

 

Kovo 14 d. mirė prozininkė,  memuaristė, vertėja, Lietuvos rašytojų sąjungos narė nuo 1945 m. Halina Korsakienė (g. 1910 m. rugpjūčio 30 d.). Rašytoja išleido memuarinių knygų, apsakymų ir apysakų rinkinių suaugusiesiems ir vaikams (Dovana, Klasės garbė), kai kurie jų išversti į rusų, gruzinų, ukrainiečių, moldavų, kinų ir kt. kalbas. H. Korsakienė ir pati išvertė knygų iš vokiečių, lenkų, rusų kalbų (vaikams išvertė G. Geijerstamo Mūsų berniukai).

Parengė R. K.


 

2003 metų R U B I N A I Č I O leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Dalinė finansinė parama suteikia mums galimybę ankstesniuosius žurnalo numerius parduoti dar žemesnėmis kainomis. Jeigu norite įsigyti vieną ar kitą Jums aktualų numerį (turinių sąvadus esame skelbę 10-ajame ir 20-ajame numeriuose) arba sukaupti savo bibliotekoje visą žurnalo komplektą, skambinkite,, rašykite – atsiųsime.

Nr. 1, 2, 4, 5 bei 8–16 – dabar kainuoja po 2 litus, Nr. 17–20 – po 3 litus, Nr. 21–24 – po 4 litus.

(Pateikiame ištisinę numeraciją. Kai kurių numerių kiekis jau ribotas.)

 

 

D Ė M E S I O !

„R u b i n a i t į“ galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre, Vilniaus universiteto „Litteros“ knygyne, Šiaulių P. Višinskio viešojoje bibliotekoje, Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, Klaipėdos bei Šiaulių universitetų Literatūros katedrose. Naujausi numeriai parduodami „Vagos“ knygynuose. Nuo 2001 metų mūsų žurnalas prenumeruojamas.

„R u b i n a i t i s“ laukia Jūsų laiškų, klausimų, siūlymų. Bibliotekininkų, mokytojų, kultūros darbuotojų, žurnalistų prašytume informuoti apie reikšmingesnius literatūros, kultūros renginius vaikams, su vaikais. Informaciją skelbsime „Kronikoje“ – įdomios idėjos gali įkvėpti kitus!

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2003 Nr. 1 (25)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

KNYGOS – PASAULIS UŽBURTAME TINKLE

Apžvalgos

TARP KNYGŲ IEŠKOTI KNYGOS, ARBA 2002 M. LIETUVIŲ VAIKŲ PROZA
KLONŲ ATAKA (2002 m. vaikų poezija)

Sigito Gedos 60-osioms metinėms

FOLKLORO TENDENCIJOS MODERNIAJAME S. GEDOS EILĖRAŠTYJE VAIKAMS
KAIP DAINA VIRSTA EILĖRAŠČIU

Mano vaikystės skaitymai

IŠPAŽINTIS – UŽRAŠYTAS EILĖRAŠTIS

Paskaitykim, mama, tėti!

„PELĖDŽIUKAS, KURIS NENORĖJO SKAITYTI“

Atidžiu žvilgsniu

KETURIŲ VYRŲ NUOMONĖ APIE „ĮSILAUŽĖLĮ“

Laiškai

Širdį atidavęs vaikams

Bibliografija

2002 M. VAIKŲ KNYGOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai