KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2008 m. balandžio 2 d. Vilniuje vyko Tarptautinės vaikų knygos dienos renginiai. Nacionalinėje bibliotekoje surengtas bibliotekininkų, literatūros tyrėjų, pedagogų, leidėjų pokalbis apie 2007 m. knygas, vaikų literatūros raidos tendencijas, problemas. Apie vaikų ir paauglių leidybą kalbėjo Roma Kišūnaitė, apie naujas originaliosios literatūros knygas – dr. Loreta Jakonytė, apie reikšmingiausius naujus vertimus – mokytoja Violeta Juodelienė, apie knygų iliustracijas – dailininkas Rimantas Driežis, apie populiariausių knygų penketuką – Ona Kaladienė.

Iškilmingoji minėjimo dalis vyko Nacionaliniame dramos teatre. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius jau šešioliktą kartą teikė apdovanojimus už geriausias ir reikšmingiausias pereitų metų vaikų ir paauglių knygas. Autoritetingos komisijos, analizavusios ir vertinusios kelias dešimtis originaliųjų ir verstinių vaikų ir paauglių knygų, apdovanojimus skyrė devyniose kategorijose.

Iš kairės: S. Poškus, K. Kasparavičius, A. Druktenis, U. Uliūnė, J. Šarmavičiūtė
Iš kairės: S. Poškus, K. Kasparavičius, A. Druktenis, U. Uliūnė, J. Šarmavičiūtė
  • Geriausia 2007 m. vaikų ir paauglių knyga pripažinta Gendručio Morkūno Grįžimo istorija („Nieko rimto“).
  • Geriausia metų poezijos knyga – Sigito Poškaus Amalgama („Ciklonas“).
  • Geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams – Kęstučio Kasparavičiaus Dingęs paveikslas („Nieko rimto“).
  • Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas vaikams – Raimondos Jonkutės išversta Ulfo Starko knyga Murkšlinas ir Turkšlinas („Nieko rimto“).
  • Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas paaugliams – Adomo Druktenio išversta Johannos Spyri Heida („Alma litera“).
  • Gražiausia metų vaikų knyga – Vaido Žvirblio iliustruotas Vytauto V. Landsbergio Briedis Eugenijus („Kronta“).
  • Meniškiausiai iliustruota knyga – Jurgos Šarmavičiūtės nespalvotai iliustruotos Marios Molickos Terapinės pasakos („Vaga“).
  • Reikšmingiausias metų vaikų ir paauglių literatūros debiutas – Urtės Uliūnės Miegančios boružės („Nieko rimto“).
  • Reikšmingiausia vaikų literatūros tyrimų ir sklaidos knyga – Gražinos Skabeikytės-Kazlauskienės Mitas – tautosaka – vaikų literatūra („Gimtasis žodis“).

Laureatams buvo įteikti diplomai ir simbolinės premijos, kurias finansiškai parėmė IBBY Lietuvos skyrius, „Gimtojo žodžio“, „Tyto alba“, „Versus aureus“ ir „Žaros“ leidyklos, UAB „Sabelija“, dailininkas Algis Augustaitis ir Šarūnas Marčiulionis. Premijų dydis įvairiose kategorijose – nuo 500 iki 1000 Lt.

Šią dieną buvo įteikti ir kiti vaikų literatūros apdovanojimai.

Lietuvių kalbos draugija apdovanojo vertėją Danguolę Žalytę už meistrišką Terry Pratchetto knygos Mažieji laisvūnai („Garnelis“) vertimą ir už taisyklingą šios knygos kalbą.

Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė įteikė Vaikų literatūros premiją. 2007 m. premijos laureatėmis tapo rašytojos Ramutė Skučaitė ir Gintarė Adomaitytė. R. Skučaitei premija skirta už poezijos knygas Aš esu – kas? ir Pasaką skaitau, pasaką piešiu, o G. Adomaitytei – už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą. Laureatus išrinko švietimo ir mokslo ministro įsakymu sudaryta komisija, kuriai pirmininkavo literatūros kritikė dr. L. Jakonytė.

 

Australų rašytoja Sonya Hartnett tapo 2008 m. Astridos Lindgren premijos laureate. Šią premiją prieš šešerius metus, iškart po įžymiosios rašytojos mirties, įsteigė Švedijos vyriausybė. Dvidešimties asmenų komisija, kurią sudarė rašytojai, literatūros tyrėjai, dailininkai, bibliotekininkai, laureatą rinko iš 155 kandidatų, tarp kurių buvo ir Lietuvos atstovas Vytautas V. Landsbergis.

Ką tik keturiasdešimties sulaukusi australų rašytoja S. Hartnett (g. 1968 02 23) debiutavo būdama penkiolikos ir iki šiol yra parašiusi 18 knygų vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems. Komisijos nuomone, S. Hartnett šiuo metu yra viena žymiausių novatoriškų paauglių romanų kūrėjų. Laureatės apdovanojimo ceremonija vyko gegužės 28 d. Stokholme. Premiją ir 540 tūkst. EUR vertės čekį įteikė Švedijos princesė Viktorija.

 

Didžiojoje Britanijoje įteiktos nacionalinės literatūros premijos (The Galaxy British Book Awards), sutrumpintai vadinamos „Nibbie“ apdovanojimais, kuriuos nuo 1990 m. teikia Britų leidėjų asociacija. Rašytojai pristatomi dešimtyje kategorijų, o laureatai renkami remiantis leidėjų, knygų prekybos specialistų ir skaitytojų nuomone. Premijos laimėtojams tradiciškai teikiamos auksinės plunksnos formos statulėlės. Tarp šių metų laureatų – ir J. K. Rowling, kuriai premija įteikta už reikšmingiausius pasiekimus. „Plunksnas“ kitose nominacijose (vaikų knygos ir metų knygos) ji jau yra pelniusi ir ankstesniais metais.

 

Sigutė Ach
Sigutė Ach

Balandžio 15–19 d. Sigutė Ach dalyvavo Kišiniove vykusiame populiariame tarptautiniame renginyje „Vaikų literatūros salonas“, kuriame pristatė leidyklos „Nieko rimto“ veiklą. Renginio dalyviai žavėjosi šioje leidykloje išleistomis lietuvių vaikų rašytojų ir dailininkų knygomis. Ypač didelį įspūdį visiems padarė K. Kasparavičiaus kūryba. Salono dalyviai atkreipė dėmesį ir į „Nieko rimto“ išleistus vertimus. Daugeliui ypač patiko Rébeccos Dautremer iliustruota knyga Sirano (leidimo kokybė nustebino net pačius prancūzus…). Uždarymo ceremonijoje buvo įteikta daugybė apdovanojimų, prizų. Diplomas už itin kokybiškus leidinius ir kultūrinę veiklą atiteko leidyklai „Nieko rimto“, o garbės raštu apdovanota ir Sigutė Ach.

 

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga šiemet įsteigė Dominyko Urbo premiją grožinės ir humanitarinės literatūros vertėjui iki 35 metų už debiutą – per pastaruosius trejus metus publikuotą profesionalų, menišką pirmą arba antrą vertimą į lietuvių kalbą.

Balandžio 28 d. Nacionalinėje bibliotekoje, minint žymaus vertėjo, redaktoriaus ir kalbininko D. Urbo 100-ąsias gimimo metines, buvo paskelbtas šios premijos laureatas.

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga premiją skyrė Erikai Sabaliauskaitei. Jos debiutinės knygos – Ph. Lechermeier ir R. Dautremer Princesės – pamirštos ir nežinomos („Nieko rimto“, 2007) ir G. Faïzos Rytoj pats tas („Alma litera“, 2006).

 

Gegužės 8–10 d. Lvove, o gegužės 23–25 d. Kijeve vyko vaikų knygų mugės. Abiejose mugėse buvo pristatyta lietuvių vaikų literatūra. Lvove vykusioje tarptautinėje vaikų knygų mugėje dalyvavo Vytautas Račickas, kuris pristatė neseniai ukrainiečių kalba išleistą savo knygą Šlepetė, dalyvavo pokalbiuose su jaunaisiais skaitytojais ir populiarioje televizijos laidoje „Literatūrinė virtuvė“.

Kijevo vaikų knygų mugė tapo prasmingu Lvovo knygų mugės tęsiniu ir įdomiu jos papildymu. Gončaro muziejaus erdvėse buvo atidaryta lietuviškų vaikų knygų iliustracijų paroda, sudaryta iš daugiau nei penkiasdešimties žymių Lietuvos grafikų – Algirdo Steponavičiaus, Irenos Žviliuvienės, Mikalojaus Vilučio, Birutės Žilytės ir kitų – iliustracijų.

 

A. Čapskytė
A. Čapskytė

Gegužės 15–30 d. „Arkos“ galerijoje veikė Aušros Čapskytės iliustracijų paroda „Haufo pasakos“. Dailininkė yra iliustravusi ir apipavidalinusi daugiau kaip šimtą knygų, nupiešusi Ramutės Skučaitės, Liudo Dovydėno, Juozo Nekrošiaus, Onos Jautakienės, Pauliaus Širvio, Vacio Reimerio, Jeronimo Lauciaus vaikų knygų herojų pasaulį.

Haufo pasakos – naujai Alfonso Tekoriaus išversta pasakų knyga, kurią pernai išleido „Alma littera“. Nors galbūt daugeliui W. Haufo pasakos atrodo niūrokos ir gąsdinančios, tačiau A. Čapskytė sukūrė kiek kitokį šio pasakininko pasaulį – subtilų ir ryškiaspalvį. Parodos pristatyme kalbėjo autorė, dailininkės Nomeda Marčėnaitė ir Dovilė Tomkutė, apie W. Haufo pasakas pasakojo Kęstutis Urba, skambino pianistės I. Akelaitytės mokiniai.

 

Gegužės 16–17 d. Bauskėje vyko tradicinė tarptautinė konferencija „Bibliotekoje jaunajam skaitytojui įdomu“, kurią organizavo IBBY Latvijos skyrius. Kasmet vis kitame šalies mieste rengiamoje konferencijoje pranešimus skaitė specialistai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Suomijos, pasisakė latvių rašytojai ir knygų leidėjai. Lietuvai atstovavo Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centro darbuotoja Milda Pesliakienė, kuri skaitė pranešimą „Šiuolaikinis paauglys bibliotekoje“.

 

Gegužės 21 d. Nacionalinėje bibliotekoje vyko vienas iš tarptautinio „Poezijos pavasario 2008“ renginių – poezijos pamoka moksleiviams. Vilniaus Žemynos pagrindinės mokyklos moksleiviai susitiko su poetėmis Alma Karosaite ir Dalia Teišerskyte. Poetės kalbėjosi su moksleiviais, skaitė savo kūrybos eilėraščių. Anot D. Teišerskytės, labai malonu, kad dar vis atsiranda tokių mielų, kultūringų vaikų, kurie mėgsta skaityti, mėgsta poeziją. Jai didžiulė laimė jausti, kad jauni žmonės jos klausosi, o šis susitikimas – tai abipusės meilės poezijai reiškinys.

Gegužės 27 d. paskelbti festivalio „Poezijos pavasaris 2008“ laureatai. Premija už poeziją vaikams skirta Violetai Palčinskaitei.

Gegužės 31 d. poeto M. Vainilaičio sodyboje Vaitakarčmio kaime (Varėnos raj.) vyko vaikų meninės kūrybos festivalis „Susitikimas ežio dvare“ ir Pasakų parko atidarymas. Renginys buvo skirtas poeto 75-osioms gimimo metinėms.

Į šventę atvyko popmuzikos chorai „Pasakėlė“ iš Jurbarko ir „Voriukas“ iš Pagėgių, Varėnos ir Alytaus rajonų mokyklų ir darželių vaikų meniniai kolektyvai. Susirinko nemažai ir suaugusiųjų poeto draugų – rašytojų, literatūros tyrėjų, kūrybos gerbėjų.

M. Vainilaičio kūrybos motyvais sodyboje buvo sukurtos skulptūrinės kompozicijos, kurių autorius – skulptorius Adolfas Teresius. Poeto atminimo įamžinimu jo gimtajame kaime ir sodyboje ypač rūpinasi jo žmona dailininkė Sofija Vasilenkaitė-Vainilaitienė. Poeto darbo kambaryje ji įrengė nedidelį muziejų. Tik jos atkaklios valios ir meilės dėka Ežio dvaras šiltai ir svetingai priima lankytojus.

Renginio ir skulptūrų parko įkūrimo rėmėjai: Alytaus apskr. administracija, Varėnos raj. savivaldybė, Varėnos viešoji biblioteka, Lietuvos rašytojų sąjunga, Kultūros rėmimo fondas, „Lietuvos ryto“ dienraštis.

 

Hanso Christiano Anderseno premijos žiuri paskelbė laureatus. 2008 m. H. Ch. Anderseno medalį laimėjo šveicarų rašytojas Jürgas Schubigeris (g. 1936 10 14) ir italų dailininkas Roberto Innocenti (g. 1940 02 16). Laimėti šį prestižinį apdovanojimą siekė 60 vaikų knygų kūrėjų iš 35 pasaulio šalių. Pirmą kartą istorijoje pretenduojančių į šią premiją dailininkų sąraše buvo ir Lietuvos atstovas – vaikų knygų rašytojas ir iliustruotojas Kęstutis Kasparavičius.

Apdovanojimai laureatams bus įteikti rugsėjo 7 d. Kopenhagoje vyksiančiame 31-ajame IBBY kongrese.

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2008 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Tikimės, jog žaliasis „Rubinaičio“ numeris gražiai įsilies į žaliuojančios Skaitymo metų vasaros kasdienybę, ją praturtins ir paįvairins.

Linkime Jums ir Jūsų vaikams, mokiniams gražaus ir turiningo poilsio su knyga, su mintimis apie knygą!

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2008 Nr. 2 (46)

 

Įžanginis

SKAITANTYS VAIKAI IŠGELBĖS GRENLANDIJOS LEDYNUS (Pasisakymas gavus 2007 m. Geriausios vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

VERTINGI VERTIMAI VAIKAMS IR PAAUGLIAMS
APIE GRAŽIAUSIAS 2007 m. KNYGAS

Sukaktys

PRAŪŽĘS KAIP VĖTRA (Kazio Jakubėno 100-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

LAPUTAITĖS GALIOJA AMŽINAI!

Diskusija

Tai skaito ar neskaito?

Atidžiu žvilgsniu

Broliai Grimai – vienaip, o Janošas – tikrai kitaip
Pirmieji žingsniai universitetinių mokslų link

Laiškai

POPULIARIAUSIOS 2007 M. KNYGOS
Knygos – tikra smagybė

Bibliografija

2007 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (PAPILDYMAI)
APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2007 M.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai