POPULIARIAUSIOS 2007 M. KNYGOS

 

Neatsiejama Tarptautinės vaikų knygų dienos dalis – populiariausių knygų rinkimai. Šiemet sulaukėme 845 anketų ir laiškų. Mums parašė 632 mergaitės ir 213 berniukų. Vaikai paminėjo 602 knygų pavadinimus – 484 užsienio ir 118 lietuvių autorių, taip pat nurodė 412 autorių – 346 užsienio ir 66 lietuvių.

Atsakymų analizė parodė, kad 2007 m. populiariausios buvo šios penkios knygos:

  1. Burgess M. Heroinas.
  2. Salinger J. Rugiuose prie bedugnės.
  3. Lindgren A. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo.
  4. Lindgren A. Padaužų kaimo vaikai.
  5. Lindgren A. Emilis iš Lionebergos.

 

O štai penkios populiarios lietuvių autorių knygos:

  1. Račickas V. Nebaigtas dienoraštis.
  2. Kasparavičius K. Kvailos istorijos.
  3. Račickas V. Nippė nori namo.
  4. Vaitkevičiūtė D. Trise prieš mafiją.
  5. Zurba A. Raganaitė Džilda.

 

Pernykštis penketukas buvo toks:

  1. Burgess M.
  2. Rowling J. K. Haris Poteris ir Netikras princas.
  3. Cabot M. Princesės dienoraštis.
  4. Lindgren A. Pepė Ilgakojinė.
  5. Treiber J. Mėlynas ežeras šiandien žalias.

 

Populiariausios pernykštės lietuvių autorių knygos:

  1. Račickas V. Nebaigtas dienoraštis.
  2. Račickas V. Nippė nori namo.
  3. Vaitkevičiūtė D. Trise prieš mafiją.
  4. Landsbergis V. V. Arklio Dominyko meilė.
  5. Blažytė V. Geltona pieva.

 

Toliau – keletas būdingesnių pastebėjimų apie šiųmetį penketuką. Jau pernai kalbėjome, kad skaitytojai jaunėja, t. y. tas pačias knygas skaito vis jaunesni vaikai. Ir šiemet K. Paterson Tiltą į Terabitiją skaito jau trečiokai ir šeštokai, D. Browno, P. Coelho, E. M. Remarque’o knygas, M. Kunderos Nepakeliamą būties lengvybę, J. Ivanauskaitės Miegančių drugelių tvirtovę – septintokai. Septintokų penketuke dažnai randa vietos tiek P. Coelho Alchemikas, tiek G. Rodari’o Čipolinas.

Štai vieno penktoko populiariausių knygų penketukas:

  1. Gordoni G. Egerio žvaigždės.
  2. Obručev V.
  3. Scot W.
  4. Verne J. Čensleris.
  5. Verne J. Kapitono Granto vaikai.

Berniukas rašo, kad knygas jam pataria skaityti ir jų duoda senelis.

Beje, kai kurių knygų skaitytojų amžiaus diapazonas labai platus. Štai V. Račicko Nippė nori namo skaito ir trečiokai, ir aštuntokai, taip pat ir H. Wellso Nematomą žmogų ar J. Londono Baltąją iltį, tačiau šias knygas yra išleidusi „Alkos“ leidykla „Iliustruotos didžiosios klasikos“ serijoje, tai nieko ir nestebina.

Matyti, kad vaikai tarsi iš naujo atranda perleistas knygas. Tai ir J. Krüsso Timas Taleris, arba Parduotas juokas, J. Salingerio Rugiuose prie bedugnės, R. Sabatini Kapitonas Bladas, „Garnelio“ leidyklos pakartotinai gražiai išleistos A. Lindgren knygos, kurios šiemet neatsitiktinai pateko tarp populiariausiųjų.

Kai kurių populiarių autorių vaikai išvardijo beveik visas knygas. Štai V. Račicko paminėtos 16 knygų, V. V. Landsbergio – 8, H. Ullrich – 11, Knisterio – 13, M. Burgesso – 7. Beje, jei Knisterio knygų apie raganos Lilės nutikimus nebūtų tiek daug, penketukas būtų buvęs vien iš jų.

Paminėsiu ir keletą seniai išleistų arba retai minimų knygų, kurias vaikai vis dar skaito, pavadinimų. Tai V. Ržezačo Sąmyšis Kovaržo gatvelėje (1960) ir Laikykite jį, vyručiai! (1980), A. Volkovo Geltonas rūkas (1982), J. Olešos Trys dručkiai (1985), Č. Jančarskio Meškiukas Nulėpausis darželyje (1969), V. Baltrėno Arteko burė žydra (1987).

Iš pasakų knygų dažniausiai minimos W. Haufo Šaltoji širdis ir Brolių Grimmų Vaikų ir namų pasakos.

Baigdama dėkoju visiems mokytojams ir bibliotekų darbuotojams, organizavusiems anketų rinkimą ir atsiuntusiems jas mums: Panevėžio raj. Raguvos vid. m-klai, Vilniaus Emilijos Pliaterytės pagr. m-klai ir mokytojai Marytei Čepaitienei, Šilutės Martyno Jankaus pagr. m-klai, Vilniaus Gabijos gimnazijos prad. m-klai, mokytojai Kazytei Startienei ir kitoms mokytojoms, Vilniaus A. Kulviečio vidurinei m-klai ir mokytojoms – lietuvių k. mokytojai metodininkei Violetai Juodelienei, vyresn. mokytojoms Laimai Valiušaitienei ir Danutei Basijokienei, mokytojai ekspertei Daliai Kubilinskienei, pradinių klasių mokytojai Onutei Bacvinkienei, Vilniaus Žemynos gimnazijos lietuvių k. mokytojai metodininkei Jolantai Bumblauskienei, taip pat Radviliškio, Švenčionių, Kupiškio, Ukmergės viešųjų bibliotekų Vaikų literatūros skyriams, Kauno apskr. viešosios bibliotekos ir Vilniaus apskr. A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriams. Be jūsų šis knygų penketukas nebūtų buvęs išrinktas.

Kaip ir kasmet, publikuojame keletą įdomesnių vaikų laiškų fragmentų.

Ona Kaladienė,

Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro

Literatūros tyrimų skyriaus vedėja

 

Jei pabandytumėte suskaičiuoti mano šiemet perskaitytų sakinių kiekį, gautumėte įspūdingą skaičių. Tačiau neapsirikite – knygų skaičiau nedaug. Užtat kiek laiko praleidau naršydamas internete!

Jau seniai namie turiu įrengtą internetą, juo naudojausi, retkarčiais ieškodavau informacijos, tačiau tikrąsias jo galimybes supratau neseniai… Juk mokslinė literatūra ir (ypač!) periodika iš savo senojo formato – teksto popieriuje – jau persikelia į interneto platybes. Kaip to nepastebėjau anksčiau? O kaip su grožine literatūra? Turbūt susidarėte įspūdį, kad esu už jos „emigraciją“? Iš tiesų taip nėra. Grožinės literatūros leidinį vertinu kaip atskirą meno kūrinį; žiūriu ne tik į tekstą, bet ir į viršelį, apipavidalinimą, įrišimą. Nors grožinės literatūros kūriniai jau platinami ir skaitmeniniu būdu, mano nuomone, taip jie praranda dalį savo žavesio.

„Netikęs romanas, kurio negalima užversti ir padėti į spintą“, – bumbtelėjo man.

 Tadas, 8b kl.

 

Bibliotekininkams patarčiau padaryti vaikų ir paauglių skyrius linksmesnius, o ne niūrias skyles. Mokytojams – mažiau rėkti ant tų, kurie mažai skaito. Jie tiesiog nesugeba. Taip pat siūlau rekomenduoti geras knygas ir mažiau sakyti, kad tas, kuris daug skaito, daug geriau ir rašo. Tai nesąmonė. Gali vaikas ir visai neskaityti, o rašyti ar kurti puikiai.

Greta, 7d kl.

 

Man labai patinka tikros istorijos, tikroviški pasakojimai su laiminga pabaiga, nes blogų dalykų galima išgirsti ir „Vakaro žiniose“.

Kornelija, 4 kl.

 

Mėgstu skaityti, nes noriu būti išsilavinusi, mandagi, protinga. Mamytė kas mėnesį nuperka po dvi tris knygas, ir aš tuo džiaugiuosi. Skaitau jau nuo penkerių metukų. Man atrodo, kad knyga mane augina.

Neringa, 3a kl.

 

Mano mokytoja skatina mūsų klasę kurti įvairias pasakas ir istorijas. Aš pati užaugusi noriu tapti rašytoja. Noriu parašyti vaikams daugybę knygų, kad jie irgi kurtų visokias pasakas kaip ir aš. Juk kiekvienas gali sukurti nors vieną mažą pasakaitę. Gal apie savo žaislą, gal apie savo kambarį.

Aš mokau savo sesę skaityti ir rekomenduoju jai geriausias knygas.

 Elena, 3a kl.

 

Siūlau leidėjams leisti visų rūšių knygas, nes mes dabar dar maži, dar nesuaugę, o kai suaugsime, mums taip labai nerūpės pasakos, o rūpės knygos apie praeities istoriją, karą, šalis ar ką nors kita. Nes jei knygos būtų tik vienos rūšies, kitiems nebūtų ko skaityti. Pavyzdžiui, karas vaikams nelabai tinka, vaikų tai nedomina.

 Augustas, 4 kl.

 

Man visai nepatinka skaityti, o skaitau, kad negaučiau blogo pažymio. Kai reikia, knygų gaunu iš bibliotekos. Skaityti labai skatina mama.

 Žygimantas, 6 kl.

 

Mėgstu knygas, kuriose daug istorijų, nuotykių, linksmybių ir liūdnybių. Labai daug nuotykių yra knygoje „Kalio Bliumkvisto nuotykiai“. Ten net trys istorijos: vagystė, žmogžudystė ir vėl vagystė. Patarčiau rašytojai parašyti šios knygos antrą dalį.

 Gvidas, 3 kl.

 

Knygų man nuperka tėvai, seneliai ir proseneliai, o skaityti skatina tėvai, mokytojai ir pačios knygos.

 Gabija, 4 kl.

  

Žurnalas „Rubinaitis“, 2008 Nr. 2 (46)

 

Įžanginis

SKAITANTYS VAIKAI IŠGELBĖS GRENLANDIJOS LEDYNUS (Pasisakymas gavus 2007 m. Geriausios vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

VERTINGI VERTIMAI VAIKAMS IR PAAUGLIAMS
APIE GRAŽIAUSIAS 2007 m. KNYGAS

Sukaktys

PRAŪŽĘS KAIP VĖTRA (Kazio Jakubėno 100-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

LAPUTAITĖS GALIOJA AMŽINAI!

Diskusija

Tai skaito ar neskaito?

Atidžiu žvilgsniu

Broliai Grimai – vienaip, o Janošas – tikrai kitaip
Pirmieji žingsniai universitetinių mokslų link

Laiškai

Knygos – tikra smagybė

Bibliografija

2007 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (PAPILDYMAI)
APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2007 M.

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai