KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2010 m. rugsėjo 8–12 d. Santjago de Komposteloje (Ispanija) vyko 32-asis Tarptautinės vaikų knygos tarybos (IBBY) kongresas. Santjago de Kompostela – Galisijos regiono sostinė, nuo seno garsėjanti kaip piligrimų centras. Kas dveji metai vykstančiame kongrese dalyvavo per 600 delegatų, tarp kurių buvo ir aštuoni Lietuvos atstovai: Aldona Augustaitienė, Asta Gustaitienė, Rūta Jonynaitė, Kęstutis Kasparavičius, Roma Kišūnaitė, Džiuljeta Maskuliūnienė, Bronius Maskuliūnas ir Kęstutis Urba.

Į pagrindinę kongreso temą – „Mažumų jėga“ – buvo siūloma pažvelgti labai plačiai, tad plenariniuose posėdžiuose, profesinių grupių seminaruose ir pratybose buvo plėtojami įvairiausi temos aspektai (plačiau žr. <http://www.ibby.org/ index.php?id=1042>).

Lietuvos atstovai skaitė du pranešimus: doc. K. Urba – „Vaikų literatūra kaip politinės mažumos pasipriešinimo priemonė (XX a. aštuntojo–devintojo dešimtmečio lietuvių literatūrinės pasakos)“, o doc. B. Maskuliūnas – „Tarmės ir bendrinės kalbos santykis XIX a. lietuvių vaikų literatūroje“.

L. Dūdaitė ir R. Jonynaitė
L. Dūdaitė ir R. Jonynaitė

Neatskiriama kongresų dalis – IBBY apdovanojimai. Pristatytas 2010 m. IBBY Garbės sąrašas, kuriame – 164 knygos. Lietuviškos pavardės įrašytos visose kategorijose: rašytojų – Gendrutis Morkūnas ir jo Grįžimo istorija, iliustruotojų – Lina Dūdaitė (iliustravo Luiso Sepúlvedos Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti), vertėjų – R. Jonynaitė (išvertė Janoscho Brolių Grimų pasakas kitaip). IBBY prezidentė Patricia Aldana įteikė diplomus kongrese dalyvavusiems kūrėjams, tarp kurių buvo ir Lina su Rūta.

Prieš H. Ch. Anderseno medalių teikimo ceremoniją premijos žiuri pirmininkė Zohreh Ghaeni pasveikino ir kitus menininkus, pretendavusius į šį apdovanojimą. Oficialus raštas, patvirtinantis, kad lietuvių dailininkas buvo kandidatas į 2010 m. H. Ch. Anderseno premiją, įteiktas ir K. Kasparavičiui. Medaliai buvo įteikti rašytojui iš Didžiosios Britanijos Davidui Almondui ir vokiečių dailininkei Juttai Bauer. Abu menininkai, kaip įprasta, pasakė padėkos kalbas.

Iš kairės: D. Almondas, P. Aldana ir J. Bauer
Iš kairės: D. Almondas, P. Aldana ir J. Bauer

Kongreso metu buvo galima apžiūrėti unikalias knygų ir iliustracijų parodas (2010 m. H. Ch. Anderseno medalininkų ir nominantų knygos, IBBY Garbės diplomantų kūryba, 100 reikšmingiausių ispanų dailininkų iliustracijų, iliustracijos iš Bratislavos bienalės, Galisijos regiono dailininkų iliustracijos ir kt.), ispanų leidyklos kvietė susipažinti su savo produkcija.

Generalinė asamblėja išrinko naują IBBY valdybą, IBBY prezidentu tapo Ahmadas Redza Khairuddinas iš Malaizijos.

Nedidelių pertraukėlių metu kongreso dalyviams buvo siūlomos ekskursijos: pažintis su piligrimų miesto – Santjago de Kompostelos – senamiesčiu, pasivaikščiojimas katedros stogais, apsilankymas Anxelio Casalio viešojoje bibliotekoje.

Kitas kongresas vyks 2012 m. rugpjūčio 23–26 d. Londone.

Lietuvos delegacija. Iš kairės: R. Jonynaitė, A. Gustaitienė, A. Augustaitienė, K. Urba, D. Maskuliūnienė, R. Kišūnaitė, B. Maskuliūnas, K. Kasparavičius
Lietuvos delegacija. Iš kairės: R. Jonynaitė, A. Gustaitienė, A. Augustaitienė, K. Urba, D. Maskuliūnienė, R. Kišūnaitė, B. Maskuliūnas, K. Kasparavičius

 

Rugsėjo 15–25 d. Berlyne vyko 10-asis tarptautinis literatūros festivalis. Tai vienas reikšmingiausių literatūros forumų, kuriame dalyvavo apie 270 rašytojų iš viso pasaulio. Tarp dalyvių buvo ir Lietuvos atstovas – originalus dviejų knygų autorius, dailininkas Marius Jonutis. Nors pats menininkas sako: „Aš ne rašytojas ir vaikams nerašau“, tačiau Berlyne jis dalyvavo vaikų ir jaunimo literatūros programos renginiuose. M. Jonutis Lietuvoje nėra dalyvavęs panašiuose skaitymuose, tačiau jis buvo labai patenkintas septyniais susitikimais su jaunaisiais vokiečių skaitytojais. Renginiuose buvo skaitoma jo kūryba vokiečių kalba, o jis bendravo su vaikais – atsakinėjo į paprastus ir gana keistus jų klausimus, pildė jų pageidavimus.

 

Spalio 1–lapkričio 14 d. Nami saloje (Korėja) vyko penktasis tarptautinis vaikų knygų festivalis (NAMBOOK-010). Šiam festivaliui greta tradicinių renginių – parodų, pristatymų, susitikimų – buvo sumanyta išleisti tarptautinį apsakymų taikos tema rinkinį. Organizacinis komitetas, kurio narys buvo ir IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkas K. Urba, nutarė, kad apsakymų autoriai ir iliustruotojai bus pakviesti į festivalio atidarymo savaitę (spalio 1–6 d.).

Antologiją Pasakojimai apie taiką (Peace story) sudaro 22 šalių autorių kūriniai. Lauko stenduose buvo eksponuojami visų apsakymų tekstai ir iliustracijos. Antologijai apsakymą „Traškančios žvaigždės“ parašė Gendrutis Morkūnas, o iliustravo Šiauliuose gyvenanti dailininkė Lina Žutautė. Deja, rašytojas šio festivalio nesulaukė. Organizatoriai jautriai reagavo į mūsų autoriaus mirtį: pakvietė į renginį atvykti rašytojo našlę Reginą. G. Morkūnui buvo skirta labai subtiliai parengta ekspozicija.

R. Morkūnienė, K. Urba ir L. Žutautė
R. Morkūnienė, K. Urba ir L. Žutautė

Į kultūrinę festivalio programą buvo įtraukti ir kiti Lietuvos atstovai. Dailininkė L. Žutautė su mažaisiais korėjiečiais skaitė ką tik išleistą savo autorinę knygą Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas, vaikai piešė, atliko kūrybines užduotis. K. Urba tiems patiems dalyviams trumpai pristatė Lietuvą, pasakojo apie gintarą, lietuvių, anglų ir korėjiečių kalbomis buvo deklamuojama Maironio baladė „Jūratė ir Kastytis“.

M. Borisevičiūtės pieš.
M. Borisevičiūtės pieš.

Festivalio rengėjai organizavo ir vaikų piešinių taikos tema konkursą. Į kvietimą piešti šia tema atsiliepė ir jaunieji Lietuvos dailininkai. Kauno apskrities dailės gimnazijos mokytojos, IBBY Lietuvos skyriaus narės Rasos Žmuidienės iniciatyva į Korėją buvo išsiųsti 22 piešiniai.

Komisija iš beveik tūkstančio konkursui pristatytų darbelių atrinko 136, kurie buvo eksponuojami festivalio atidarymo metu. Atranką įveikė ir į baigiamąjį konkurso etapą pateko net dešimt Lietuvos atstovų darbų. Festivalio dalyviai turėjo galimybę parodą ne tik apžiūrėti, bet ir įvertinti. Laureatai pelnė Didįjį prizą, kitiems dalyviams skirtos specialiosios ir paskatinamosios premijos. Iš viso organizatoriai apdovanojo šimtą konkurso dalyvių.

Pagrindinį Didįjį taikos prizą laimėjo moksleivis iš Korėjos Jemin Woo. Nemažai svarių apdovanojimų atiteko ir Kauno dailės gimnazijos mokiniams: antroji premija – Didysis NAMBOOK prizas – Miglei Borisevičiūtei (5 kl.), trečioji premija – Didysis „Vaivorykštės“ prizas – Gretai Gilytei (2 k.). „Žvaigždžių šviesos“ prizą pelnė Vėjūnė Impolytė (2 kl.), o „Mėnulio šviesos“ – Karina Barauskaitė (1 kl.) ir Aušrinė Kepežinskaitė (4 kl.). Paskatinamaisiais prizais apdovanoti Patricija Kell (3 kl.), Mykolas Deveikis (5 kl.), Philomena Ieva Marmion (5 kl.) ir Nojus Krušinskas (4 kl.).

 

Spalio 19 d. H. Ch. Anderseno gimtajame Danijos mieste Odensėje įteikta literatūrinė H. Ch. An derseno premija (Hans Christian Andersen Literature Prize). Jos laureate tapo britų rašytoja Joanne K. Rowling.

2009 m. įsteigta H. Ch. Anderseno premija, kuri neturi nieko bendra su gyvuojančiu nuo 1956 m. H. Ch. Anderseno medaliu, teikiama vaikų rašytojams už artumą garsiojo danų rašytojo idėjoms. Premijos piniginė išraiška – pusė milijono Danijos kronų (apie 250 tūkst. litų).

 

Lapkričio 18–20 d. Vroclavo universitete (Lenkija) vyko tarptautinė konferencija „Adaptacija vaikų ir jaunimo literatūroje. Galimybės ar degradacija?“, kurioje dalyvavo 12 šalių atstovai. Plenariniame posėdyje, vykusiame prestižiškiausioje miesto salėje Aula Leopoldinum, pranešimą „Adaptacijos praktika lietuvių vaikų literatūroje – Pranas Mašiotas“ skaitė Danguolė Šakavičiūtė.

 

62 šalys pristatė kandidatus į 2011 m. A. Lindgren atminimo premiją (ALMA). Tarp 175 nominantų – ir lietuvių rašytojas Liutauras Degėsys. Filosofijos mokslų daktaras, poetas, eseistas, monografijų, mokslinių straipsnių, vadovėlių vidurinėms ir aukštosioms mokykloms, esė rinkinių autorius vaikams yra išleidęs tris eilėraščių rinkinius: Žalias paukštis (1984), Žvėrynas (1998) ir Žolynas. Žvėrynas (2007). A. Lindgren atminimo premijos laimėtojas ar laimėtojai bus paskelbti 2011 m. kovo 29 d. rašytojos gimtajame Vimerbiu mieste (Švedija).

 


IBBY Lietuvos skyrius, tęsdamas tradiciją, kviečia jaunuosius skaitytojus dalyvauti skaitomiausių knygų penketuko rinkimuose. Kitaip nei Metų knygos rinkimų akcijoje, vaikai ir paaugliai čia turi galimybę nurodyti penkias 2010 metais perskaitytas ir labiausiai patikusias knygas – nesvarbu, kokios tautybės autoriaus sukurtas, nesvarbu, kada išleistas. Tačiau svarbus penketuke išvardytų knygų eiliškumas (pradedama nuo labiausiai patikusios), taip pat svarbu nurodyti vardą ir klasę, kurioje skaitytojas mokosi. Anketas prašome siųsti Vaikų literatūros centrui (Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius) arba atnešti į Gedimino pr. 60. Anketų laukiame iki vasario 15 d.


 

 


Jau šeštą kartą Lietuvos radijas ir televizija, Kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rengia Metų knygos rinkimų akciją. Akcijai siūlomos knygos, parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. iki 2010 m. rugpjūčio 31 d. Akcijos metu skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų penketukų išrinks Metų knygą trijose – vaikų, paauglių ir suaugusiųjų – kategorijose.

Į vaikų Metų knygos titulą pretenduoja:

Rimantas Černiauskas. Vaikai ir vaiduokliai. („Versus aureus“, 2009)

Kęstutis Kasparavičius. Baltasis Dramblys. („Nieko rimto“, 2009)

Selemonas Paltanavičius. Kur išskrido pasakėlė. („Gimtasis žodis“, 2009)

Renata Šerelytė. Krakatukų jūra. („Alma littera“, 2009)

Urtė Uliūnė. Kitokia svirplelio diena. („Nieko rimto“, 2010)

Į paauglių Metų knygos titulą pretenduoja:

Ona Jautakė. Kai aš buvau Kleo. („Gimtasis žodis“, 2009)

Remigijus Misiūnas. Sutrumpintas meilės terapijos kursas. („Bonus animus“, 2009)

Gendrutis Morkūnas. Velniškai karštos atostogos. („Nieko rimto“, 2009)

Vytautas Račickas. Baltos durys. (Račickas, 2010)

Kazys Saja. Čia kažkas yra. („Alma littera“, 2009)

Už labiausiai patikusią knygą galima balsuoti Metų knygos rinkimų svetainėje, elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt ir parašant laišką adresu: „Metų knygos rinkimams“, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504, Vilnius. Balsuojant reikia nurodyti savo vardą, pavardę ar slapyvardį ir adresą ar telefono numerį.

Mokytojos ir bibliotekininkės raginamos organizuoti vaikų balsavimą grupėmis. Penkios grupes organizavusios mokytojos ir (ar) bibliotekininkės burtų būdu bus apdovanotos prizais. Apie organizuotą balsavimą siūlome pranešti nurodytu elektroninio pašto adresu. Balsuoti baigiama 2011 m. vasario 14 d.

Daugiausia skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti 2011 m. vasario mėn. vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje.

Daugiau informacijos žr. http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt


 

Rašė ir fotografavo R. K.

2010 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

„Rubinaitis“ baigia septynioliktuosius savo gyvavimo metus ir, kad ir labai nerimaudamas dėl ateities, vis dėlto viliasi, kad praeinantys metai nebus paskutiniai. Daug kas, žinoma, priklausys nuo to, kiek iš Jūsų vėl pasibels į „Lietuvos pašto“ duris.

Mūsų žurnalo prenumeratos kaina ir taisyklės (galimybė užsiprenumeruoti kiekvieną numerį atskirai) nesikeičia. Nepamirškite mūsų… Ir, be abejo, būkite laimingi 2011-aisiais!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2010 Nr. 4 (56)

 

Įžanginis

VAIKŲ LITERATŪROS VIDURAMŽIAI LIETUVOJE

Straipsniai

„FANTASY“  SKAITYTOJAI
TARPKULTŪRINĖS TEKSTO IR KONTEKSTO ERDVĖS EDMONDO DE AMICIO ROMANE „ŠIRDIS“

Anketa

VAIKŲ LITERATŪRA UNIVERSITETUOSE

Pokalbis

BEATRIX POTTER PAVEIKSLĖLIŲ EPAS LIETUVIŠKAI

Sukaktys

LAURYNAS IVINSKIS RAŠĖ IR VAIKAMS (Lauryno Ivinskio 200-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

ŠIAPUS IR ANAPUS DEBESŲ

Atidžiu žvilgsniu

Literatūros ir konditerijos smaguriams
Naujas susitikimas su senais draugais
Iš kur atplaukia laivai?

Vytautės Žilinskaitės 80-osioms gimimo metinėms

VAIKAS SUAUGUSIŲJŲ PASAULYJE (Vytautės Žilinskaitės Kelionė į Tandadriką ir Januszo Korczako „Karalius Motiejukas Pirmasis“)

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai