Ką ir kaip pernai skaitė mažieji?

Prisipažinsiu, kad laukti vaikų anketų, o vėliau jas skaityti – vienas maloniausių metų darbų. Visada kamuoja nežinia, ar pavyks sulaukti anketų tiek, kad galėčiau iš jų padaryti bent kiek objektyvesnes išvadas, kokios vaikų knygos pačios populiariausios. O tos širdį glostančios vaikų mintys apie knygas ir skaitymą!..

Populiariausių 2014 m. knygų penketuko rinkimuose dalyvavo 1060 pirmų–šeštų klasių mokinių: 530 mergaičių, 397 berniukai ir 133 nepasirašę vaikai. Paminėta 1280 knygų pavadinimų, iš jų 288 lietuvių autorių ir lietuvių liaudies pasakų knygos. 108 knygos išleistos 2014 m. Paminėtos 47 poezijos, 43 liaudies pasakų ir 40 pažintinių knygų.

Šiemet šiek tiek pakeitėme balų skaičiavimo sistemą. Atsiradus įvairių knygų serijų, ciklų, pavienėms knygoms pasidarė sunku konkuruoti. Kita priežastis – vaikai dažnai nurodo tik ciklo ar serijos pavadinimą, pvz., „Haris Poteris. Visos dalys“. Kaip tai vertinti? Nutarta sudaryti atskirą serijų ir ciklų penketuką. (Nusprendėme, kad seriją turi sudaryti ne mažiau kaip trys knygos.)

Populiariausių 2014 m. knygų serijų ir ciklų penketukas

  1. Jeff Kinney. Nevykėlio dienoraštis.
  2. Joanne Rowling. Haris Poteris.
  3. Rachel Rusell. Prietrankos dienoraštis.
  4. Holly Webb. Gyvūnų istorijos.
  5. Paul van Loon. Siaubų autobusas.

Tebėra populiarios Knister knygos apie raganą Lilę, Suzanne’s Colins Bado žaidynės, Geronimo Stiltono Ūsuotos istorijos, Kathryn Lasky Pelėdų karalystės sargai, Johno Flanagano Žvalgo mokinys. Trys pirmosios pastarojo ciklo knygos pasirodė 2014 m. ir sparčiai išpopuliarėjo, ypač tarp berniukų.

Knygas apie Harį Poterį, Nevykėlį ir Prietranką anketose, dažniausiai pirmosiose jų eilutėse, nurodo kone visų klasių mokiniai, tiek berniukai, tiek mergaitės. Berniukai kiek rečiau mini Prietrankos dienoraštį. Matyt, jiems nelabai patinka skaityti apie mergaites.

Nors H. Webb knygos nevadinamos serija, bet gausa ir vienodas apipavidalinimas leidžia jas priskirti prie serijos. Interneto puslapyje autorė savo kūrinius vadina „Animals Stories“, taigi pasakojimais apie gyvūnus, gyvūnų istorijomis. Jos knygos itin populiarios, siužetai labai paprasti, dažniausiai pasakojantys apie nelaimingus benamius katinėlius ar šunelius. Tokiems dalykams vaikai jautrūs.

Na, o „Siaubų autobuso“ ciklo sėkmė nestebina. Seniai žinome, kad vaikams patinka skaityti apie pabaisas, vampyrus ir kitokias baisybes.

Dabar eikime prie pavienių knygų.

Populiariausių 2014 m. knygų penketukas

  1. Astrid Lindgren. Emilis iš Lionebergos.
  2. Otfried Preussler. Plėšikas Hocenplocas.
  3. Astrid Lindgren. Pepė Ilgakojinė.
  4. Mark Twain. Tomo Sojerio nuotykiai.
  5. Astrid Lindgren. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo.

Toliau populiariausių knygų sąraše rikiuojasi Antoine’o de Saint-Exupéry Mažasis princas, Jules’io Verne’o Aplink Žemę per 80 dienų, Danguolės Kandrotienės Spintos istorijos, Astridos Lindgren Padaužų kaimo vaikai, Ronja plėšiko duktė, Lota iš Pramuštgalvių gatvės ir Broliai Liūtaširdžiai.

Kaip visada smalsu išvysti lietuvių autorių penketuką.

Populiariausių 2014 m. lietuvių autorių knygų penketukas

  1. Danguolė Kandrotienė. Spintos istorijos.
  2. Vytautas Račickas. Gyveno kartą Lukošiukas.
  3. Vytautas Račickas. Šokoladas iki pirmadienio.
  4. Kęstutis Kasparavičius. Kvailos istorijos.
  5. Jurga Baltrukonytė. Torčiukas ant debesėlio.

Toliau anketose minima Nomedos Marčėnaitės Lėlė, Vytauto V. Landsbergio Varlė bunkeryje, Jono Avyžiaus Bardo nuotykiai ir žygiai, Jono Biliūno Kliudžiau, Vytauto Račicko Nebaigtas dienoraštis, Vytauto Petkevičiaus Gilės nuotykiai Ydų šalyje.

Lietuvių autorių penketukui kasmet daro poveikį „Metų knygos rinkimų“ akcija. Ne išimtis ir pernykščiai metai: D. Kandrotienės ir J. Baltrukonytės kūrinių sėkmė – šios akcijos rezultatas. Už šių autorių knygas balsavo beveik vien mergaitės.

Palyginimui – mėgstamiausių mergaičių ir berniukų knygų penketukai:

Mergaitės Berniukai

Serijos, ciklai

1. R. R. Russell. Prietrankos dienoraštis

2. J. K. Rowling. Haris Poteris

3. H. Webb. Gyvūnų istorijos

4. Knister. Ragana Lilė

5. J. Kinney. Nevykėlio dienoraštis

Serijos, ciklai

1. J. Kinney. Nevykėlio dienoraštis

2. J. K. Rowling. Haris Poteris

3. J. Flanagan. Žvalgo mokinys

4. P. van Loon. Siaubų autobusas

5. F. Simon. Blogiukas Henris

Knygos

1. A. Lindgren. Pepė Ilgakojinė

2. D. Kandrotienė. Spintos istorijos

3. A. Lindgren. Emilis iš Lionebergos

4. O. Preussler. Plėšikas Hocenplocas

5–6. A. Lindgren. Lota iš Pramuštgalvių gatvės

A. Lindgren. Ronja plėšiko duktė

Knygos

1. O. Preussler. Plėšikas Hocenplocas

2. A. Lindgren. Emilis iš Lionebergos

3. M. Twain. Tomo Sojerio nuotykiai

4. A. Lindgren. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo

5–6. A. de Saint-Exupéry. Mažasis princas

J. Verne. Aplink Žemę per 80 dienų

 

Įdomu, kad skaitytojai domisi ne tik naujomis, bet ir gana seniai išleistomis knygomis. Pernai po kartą buvo paminėta 19 knygų, išleistų iki 1990 m. ir vėliau neperleistų. Gal leidėjams vertėtų į kai kurias iš jų atkreipti dėmesį? Štai jos: J. Steinbecko Bėrasis ponis, A. Baltrūnienės Kosmonautai (abi išleistos 1964 m.), L. Aškenazio Šuns gyvenimas (1965), V. Liovšino Trys dienos Nykštukijoje (1966) ir Juodoji kaukė iš Al-Džebros (1967), M.  M. Dodge Sidabrinės pačiūžos (1971). Senas knygas anketose minintys vaikai rašo turintys namie bibliotekėlę, kurios dalis – iš tėvelių, dėdžių, tetų, senelių ir kitų giminaičių gautos knygos.

Ką vaikai mano apie skaitymą, jo motyvus? Skaityti juos skatina šeimos nariai, mokytojai, be to, kaip rašo patys, „aš pats skatinuosi“. Daugelis mano, kad skaitymas – labai naudinga veikla. Tiesa, buvo ir anketa, kurioje tik du žodžiai: „Nemėgstu knygų.“ Anksčiau didžiausi patarėjai, ką skaityti, būdavo draugai, bendraklasiai, dabar vis daugiau vaikų tvirtina norintys sulaukti patarimo iš suaugusiųjų – bibliotekininkų, mokytojų. Pageidauja, kad patarėjai būtų perskaitę knygas, kurias siūlo, gebėtų jas trumpai apibūdinti. Knygų vaikai ima iš bibliotekų, namų bibliotekėlių, skolinasi iš draugų, jų nuperka tėvai, gauna įvairiomis progomis dovanų.

Keletas anketų ištraukų: „Esu knygų mėgėja. Mėgstu skaityti, nes tai – kelionė po pasaulį. Sėdėdamas namie, gali apkeliauti visą žemę. Norėčiau patarti rašytojams rašyti fantastines knygas, nes jos įdomesnės už romanus ir apysakas. Rašytojai, dirbkite savo darbą, nenukrypkite nuo jo!“ (Greta, 4 kl.)

„Patarčiau [rašytojams] vis kurti knygas, kurios paimtos iš senų laikų istorijų. Man tokios knygos, t. y. klasika, labiau patinka, o ne kažkokios dabartinės, su <…> naujom technologijom. Iš tokių knygų net negauni naudos ir net nesupranti pagrindinės esmės.“ (Arnas, 6 kl.)

„Skaityti patinka, nes atsiranda noras piešti, kyla įvairių minčių.“ (Evita, 1 kl.)

„Patiktų, kad mokytojai ar bibliotekininkai patartų, ką paskaityti apie tai, kas man dabar rūpi, pvz., apie draugystę, nuotykius, paslaptis.“ (Austėja, 3 kl.)

„Mamytė ir močiutė labai mėgsta skaityti knygas ir savo pavyzdžiu užkrečia mane.“ (Austėja, 4 kl.)

„Knygų kūrėjams siūlau, kad rašydami knygas nusišypsotų. Jeigu nesišypsos – labai liūdnos ir neįdomios knygos išeis.“ (Ugnė, 3 kl.)

„Knygų kūrėjams siūlau prieš spausdinant duoti perskaityti vaikui. Leidėjams siūlau suskirstyti knygas į įdomias ir nelabai. <…> O mokytojams, prieš siūlant vaikams, – patiems perskaityti tą knygą.“ (Šarūnas, 3 kl.)

„Aš jau šešis mėnesius laukiu „Didžiojo Neito“ trečiosios dalies.“ (Deimantas, 3 kl.)

„Skaityti man patinka, tik visada labai sunku pradėti.“ (Ignas, 3 kl.)

„V. Račickui siūlau parašyti Šlepetės tęsinį. V. Žilinskaitei siūlau pratęsti savo knygą [Kalbama apie Kelionę į Tandadriką. – R. T.] ir parašyti linksmesnę pabaigą.“ (Deividas, 3 kl.)

„Skaityti mane skatina smalsumas sužinoti, kaip pasibaigė istorija. [Leidėjams] patariu pasitikėti jaunais talentais ir rašytojais.“ (Simona, 3 kl.)

„Rašytojai, sukurkite nuotykių knygų berniukams.“ (Aurelijus, 5 kl.)

„Mane skaityti skatina tėvai, seneliai ir proseneliai.“ (Airidas, 5 kl.)

„Man patinka skaityti, nes daugiau nesugalvoju, ką veikti.“ (Ugnė, 4 kl.)

„Mane skatina skaityti aplinka. Kažkaip sunku praeiti pro biblioteką nepasiėmus knygų. O kai įeini į vidų, kartais norisi, kad tavo kambary būtų ta biblioteka, kad galėtum skaityti ir skaityti…“ (Neda, 5 kl.)

„Bibliotekininkams patariu mylėti savo darbą ir nepakeisti jo kitu, o mokytojams – būti kantriems ir išmintingiems.“ (Gabrielė, 3 kl.)

„Knygos labai pamoko, o ko pamoko, reikia suprasti patiems. Skaitykite knygas ir lavinkite protą!“ (Joana, 6 kl.)

Daugiausia anketų gauta iš Vilniaus bibliotekų ir mokyklų, taip pat iš Kupiškio, Panevėžio, Šiaulių, Ukmergės miestų ir rajonų. Dėkoju visiems, padėjusiems surinkti anketas.

Reda Tamulienė,

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos

Vaikų literatūros centro Tyrimų ir sklaidos skyriaus

vyriausioji bibliotekininkė

 

Žurnalas „Rubinaitis“, 2015 Nr. 2 (74)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

REALUSIS PASAKŲ PASAULIS (Pasisakymas priėmus 2014 m. Prano Mašioto premiją)

Apžvalgos

2014 M. VERTIMAI: ATRADIMAI IR STEBUKLAI
2014 M. VAIKŲ KNYGŲ ILIUSTRACIJOS:  TARP RETROSPEKTYVOS IR PERSPEKTYVOS

Sukaktys

ŽEMAITĖS BRANGENYBĖS, ARBA PASAKOJIMAI APIE ŽEMAIČIŲ KAIMO VAIKUS (170-osioms Žemaitės gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

„KAD IR KIEK TAU METŲ,  VISADA GALI BŪTI ŠEŠERIŲ“

Atidžiu žvilgsniu

Tikrovėn grąžinta paauglystė
Pasaulis pasikeitė. Pasakos – ne
Kas beldžia į langą?

Laiškai

Ką ir kaip pernai skaitė paaugėliai?

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2014 m.

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai