KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Pernai Lietuvoje paskelbtas pirmasis paauglių ir jaunimo literatūros konkursas, kuriuo siekta rasti naujų autorių, atkreipti lietuvių rašytojų dėmesį į jaunesniuosius skaitytojus, o paauglius skatinti skaityti lietuvių autorių kūrybą. Konkurso iniciatorė leidykla „Alma littera“ sulaukė 26 darbų. Slapyvardžiais pasirašytus rankraščius skaitė ir vertino komisija: Kęstutis Urba, Danguolė Šakavičiūtė, Gintarė Adomaitytė, Renata Šerelytė ir Violeta Juodelienė. Geriausiais pripažinti Akvilinos Cicėnaitės Niujorko respublika, Jurgos Šalaševičiūtės Atjunk ir Dainos Opulskytės Eksperimentas gyventi.

Tris geriausius komisijos atrinktus kūrinius leidykla „Alma littera“ išleis atskiromis knygomis, o paties geriausio kūrinio autorių, kuriam atiteks ir pagrindinis konkurso prizas – 2900 eurų apdovanojimas, – išrinks šių knygų skaitytojai paaugliai ir jaunuoliai. Pirmosios vietos laimėtojas bus paskelbtas š. m. spalio 1 d.

 

2015 m. kovo 30–balandžio 2 d. Italijoje vyko 53-ioji tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė, kurioje prisistatė ir Lietuva (mūsų šalis mugės programoje dalyvauja nuo 1989 m.). Lietuvos kultūros institutas mugės lankytojus ir dalyvius supažindino su geriausiomis lietuvių autorių ir iliustruotojų knygomis vaikams. Į renginį taip pat vyko dailininkas Tomas S. Butkus ir pradedančioji iliustruotoja Aušra Kiudulaitė.

Lietuvos stende buvo galima susipažinti su mūsų šalyje išleistų reikšmingiausių pastarojo meto vaikų knygų kolekcija. Tai 2011–2013 m. apdovanojimus pelniusios ir įvairios 2014 m. knygos.

Specialiai mugei LKT kartu su IBBY Lietuvos skyriumi išleido katalogą Best Lithuanian Children’s Books 2011–2013. Leidinio tekstus sukūrė Jolita Liškevičienė ir Roma Kišūnaitė, apipavidalino Sigutė Chlebinskaitė. Katalogą galima pasklaidyti internete adresu: <http://lituania-bologna.eu>.

A. Baranauskaitė, T. Dirgėla, K. Gudonytė, R. Kepežinskas, R. Šerelytė, R. Stankevičius, A. Valantinienė
A. Baranauskaitė, T. Dirgėla, K. Gudonytė, R. Kepežinskas, R. Šerelytė, R. Stankevičius, A. Valantinienė

Balandžio 2 d. Panevėžyje buvo paminėta Tarptautinė vaikų knygos diena. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyko seminaras-pokalbis su specialistais apie 2014 m. vaikų ir paauglių knygas. Pranešimus skaitė R. Kišūnaitė (leidybos analizė), Neringa Mikalauskienė ir Asta Gustaitienė (naujų lietuvių autorių knygų apžvalga), Rita Urnėžiūtė ir Eglė Baliutavičiūtė (verstinių kūrinių aptarimas), Asta SkujytėRazmienė (iliustracijų analizė). Reda Tamulienė ir Inga Mitunevičiūtė supažindino su skaitymo tyrimu ir populiariausių vaikų knygų penketuku.

Juozo Miltinio dramos teatre IBBY Lietuvos skyriaus premijos geriausių ir reikšmingiausių vaikų knygų kūrėjams buvo teikiamos dvidešimt trečią kartą. Ekspertų komisijos geriausių ir reikšmingiausių 2014 m. vaikų ir paauglių knygų apdovanojimus skyrė devyniose kategorijose.

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą įteikta knygos Apie raganą Šiokiątokią („Dominicus lituanus“) autoriui Tomui Dirgėlai; ši Dalios Karpavičiūtės iliustruota knyga pelnė ir stilingiausiai iliustruotos metų knygos premiją.

Vinco Aurylos premija už vertingos vaikų literatūros pastatymus teatre skirta režisieriui Antanui Gluskinui.

Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą – Jono Mačiukevičiaus Rozalijus sugrįžo („Versus aureus“) – apdovanotas jos dailininkas Marius Zavadskis.

Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas paaugliams – Zitos Marienės verstas R. J. Palacio Stebuklas („Alma littera“), o vaikams – Viltaro Alksnėno verstas Sonyos Hartnett Sidabrinis asiliukas („Nieko rimto“).

Geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams pripažintas Audros Baranauskaitės parašytas ir Rimvydo Kepežinsko iliustruotas Pelikanas Pranas ir taksas Antanas („Apostrofa“).

Geriausia metų poezijos knyga – Rimvydo Stankevičiaus eiliuota pasaka Pūgos durys (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Prano Mašioto premija už geriausią metų vaikų ir paauglių knygą atiteko Rebekos salų („Alma littera“) autorei R. Šerelytei.

Autorinis Vytauto Žirgulio prizas R. Šerelytei
Autorinis Vytauto Žirgulio prizas R. Šerelytei

Laureatams įteikti diplomai, piniginės rėmėjų premijos ir prizai. Premijų rėmėjai: krepšininkas ir verslininkas Šarūnas Marčiulionis, dailininkas Vytautas Žirgulis, UAB „Alumnus“, UAB „Sabelija“, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, leidyklos „Tyto alba“ ir „Žara“, IBBY Lietuvos skyrius.

Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė 2014 m. laureatams įteikė Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premijas. Rašytojai Kristinai Gudonytei premija skirta už talentingą kūrybą vaikams ir paaugliams, už įtaigų intelektualinį ir psichologinį turinį, už jautrumą gimtajai kalbai. Radijo laidos „Ryto allegro“ žurnalistė Alma Valantinienė premiją pelnė už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą.

IBBY Lietuvos skyriaus ir ŠMM premijų laureatams įteiktos Leidybos idėjų centro dovanos – dvitomis Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai. Popietę visi šventės dalyviai žiūrėjo Juozo Miltinio dramos teatro spektaklį „Iš nuomšiko gyvenimo“, pastatytą pagal to paties pavadinimo Gendručio Morkūno knygą, kuri 2011 m. vykusioje tokioje pat ceremonijoje buvo paskelbta geriausia 2010 m. vaikų ir paauglių knyga.

Renginio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Balandžio 23–26 d. Kišiniovas pakvietė į 19-ąjį vaikų ir paauglių knygų saloną. Tai vienas garsiausių šios šalies renginių, kuriame susilieja knygų mugės ir festivalio bruožai.

„Moldexpo“ paviljone vykusioje knygų mugėje dalyvavo apie 70 Moldovos, Rumunijos ir kai kurių kitų užsienio šalių leidyklų, savo stendus buvo įrengę apie 10 ambasadų atstovų. Šventėje vaikų knygų kūrėjams įteikta 13 premijų. Dauguma jų analogiškos IBBY Lietuvos skyriaus kasmet teikiamoms balandžio 2-ąją. Festivalio renginiai vyko ir Kišiniovo miesto mokyklose, bibliotekose.

Atkreiptinas dėmesys į vieną įdomesnių tradicijų – geriausios ankstesnių metų knygos laureatas parašo naują knygą ir ji, išleista masiniu tiražu, kitąmet nemokamai dalijama visiems mugėje apsilankiusiems vaikams. Šiemet tai buvo Spiridono Vangheli’o Comoara (Lobis), išleista 15 000 egz. tiražu.

Nacionalinės Iono Creangă’ės vaikų bibliotekos direktorė ir Moldovos IBBY skyriaus pirmininkė Claudia Balaban pakvietė į renginį Kęstutį Urbą. Jis dalyvavo atidarymo iškilmėse, vaikų ir paauglių radijo laidoje, susitikime su Moldovos kultūros viceministru, o simpoziume „Biblioteka kaip tarpkultūrinio bendravimo ir lavinimo erdvė“ skaitė pranešimą apie vaikų ir paauglių literatūros leidybą, sklaidą ir populiarumą Lietuvoje.

Renginyje dalyvavo IBBY sekretoriato Bazelyje vykdomoji direktorė Liz Page, būrys kolegų iš Rumunijos.

 

Gegužės 22 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute vyko mokslinė konferencija „Aldona Liobytė ir jos laikas“. Perskaityta 12 pranešimų apie žinomos vaikų rašytojos, vaikų literatūros leidėjos ir vertėjos kūrybą ir asmenybę. Pranešimus skaitė ir trys IBBY Lietuvos skyriaus nariai: Loreta Jakonytė („Aldonos Liobytės socialumas“), K. Urba („Netautosakinė Aldonos Liobytės kūryba vaikams“) ir J. Liškevičienė („Aldonos Liobytės kūrybos iliustracijos“).

Danutė Ulčinskaitė. Daivos Daugirdienės nuotr.
Danutė Ulčinskaitė. Daivos Daugirdienės nuotr.

Gegužės 22 d. Vilniaus paveikslų galerijoje Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga vieną tradicinių savo apdovanojimų – literatūros redaktoriaus premiją „Auksinė lupa“ – „už kūrybišką ir atsakingą požiūrį į redaktoriaus darbą, už pagarbą vertėjui ir suredaguotose knygose puikiai juntamą tiek rašytojų, tiek vertėjų dvasią“ įteikė Danutei Ulčinskaitei. Premijos steigėjos – Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga ir „Vagos“ leidykla. Danutė yra parengusi kelias dešimtis lietuvių ir verstinių vaikų ir paauglių knygų, jau 20 metų yra „Rubinaičio“ žurnalo kalbos redaktorė. Nuoširdžiai sveikiname, linkime daug kantrybės ir aštrios plunksnos!

 

Gegužės 31 d. baigiamajame 51-ojo „Poezijos pavasario“ festivalio renginyje vaikų poezijos apdovanojimą pelnė Sigitas Poškus.

Sigitas Poškus
Sigitas Poškus

 

Birželio 1 d. 2015 m. Astridos Lindgren atminimo premija (ALMA) įteikta švietimo organizacijai PRAESA, skatinančiai alternatyvų ugdymą Pietų Afrikoje. 2014 m. vykusiame IBBY kongrese už skaitymo skatinimą ji pelnė ir prestižinę Asahi premiją.

A. Lindgren atminimo premija – vienas reikšmingiausių vaikų literatūros kūrėjams ir skaitymo puoselėtojams skiriamų apdovanojimų, jos piniginis fondas – 5 mln. Švedijos kronų (apie 537 tūkst. eurų). Į šį apdovanojimą pretendavo 197 kūrėjai ir institucijos, tarp jų buvo ir lietuvių vaikų knygų kūrėjas Kęstutis Kasparavičius. Pretendentus vertino žiūri, susidedanti iš dvylikos narių, tarp kurių – ir Lindgren proanūkis Juchanas Palmbergas.

IBBY Lietuvos skyrius 2016 m. A. Lindgren atminimo premijai vėl pristatė K. Kasparavičių.

 

Birželio 4–27 d. Vilniaus grafikos meno centre veikė paroda „Sovietų Lietuvos vaikų knygų iliustracijos“. Paroda parengta 2011 m. Bolonijos tarptautinės vaikų knygų mugės proga eksponuotos kolekcijos pagrindu.

Ekspozicija suskirstyta į tris dalis: pirmojoje pristatomos knygos, išleistos Stalino totalitarizmo sąlygomis, antroji dalis atskleidžia, ką ir kaip dailininkai kūrė tradicijos prieglobstyje, o trečioji perteikia dinamišką kūrybiškumą ir modernizavimo siekius. Parengta paroda – puiki proga susipažinti su stipriai primirštų talentingų menininkų – Lidijos Glinskienės, Telesforo Kulakausko, Konstancijos Petrikaitės-Tulienės, Arūno Tarabildos – kūryba, prisiminti žanro klasikų – Stasio Eidrigevičiaus, K. Kasparavičiaus, Algirdo Steponavičiaus, Birutės Žilytės – darbus. Parodos kuratorės – Giedrė Jankevičiūtė ir Jolita Liškevičienė.

 

Kandidatus į H. Ch. Anderseno medalį pasiūlė 34 šalių IBBY skyriai. Pristatyti 28 rašytojai: María Laura Devetach (Argentina), Ursula Dubosarsky (Australija), Renate Welsh (Austrija), Bart Moeyaert (Belgija), Marina Colasanti (Brazilija), Louis Jensen (Danija), Affaf Tobbala (Egiptas), Piret Raud (Estija), Eleni Dikaiou (Graikija), Agustín Fernández Paz (Ispanija), Chiara Carminati (Italija), Eiko Kadono (Japonija), Lois Lowry (JAV), Elizabeth Laird (Jungtinė Karalystė), Kenneth Oppel (Kanada), Cao Wenxuan (Kinija), Miro Gavran (Kroatija), Joy Cowley (Naujoji Zelandija), Ted van Lieshout (Nyderlandai), Toråge Bringsværd (Norvegija), Sonia Nimr (Palestina), Timothée de Fombelle (Prancūzija), Andrej Usačiov (Rusija), Daniel Hevier (Slovakija), Svetlana Makarovič (Slovėnija), Franz Hohler (Šveicarija), Gülçin Alpöge (Turkija) ir Mirjam Pressler (Vokietija). Malonu, kad net penkių pretendentų į medalį kūryba jau pažįstama ir Lietuvos skaitytojams. Tarp 29 premijai pristatytų dailininkų yra Latvijos atstovė Anita Paegle. IBBY Lietuvos skyrius kandidato į H. Ch. Anderseno medalį nepasiūlė.

Kandidatų kūrybą nagrinės ir vertins žiūri, kuriai vadovauja kanadietė Patricia Aldana. Laureatai bus paskelbti Bolonijos vaikų knygų mugėje 2016 m. balandžio 4 d., o apdovanoti rugpjūtį Naujojoje Zelandijoje vyksiančiame 35-ajame IBBY kongrese.

 

Lietuvių kūrėjų vaikų knygos lėtai, bet tvirtai žengia į platųjį knygų pasaulį. Mūsų žiniomis (informacija gaunama išleistą knygą pristačius į Nacionalinį lituanistinį archyvą), 2014 m. įvairiose užsienio šalyse pasirodė keliolika lietuvių autorių parašytų ir iliustruotų knygų.

Dar aštuonios K. Kasparavičiaus knygos prabilo kitomis kalbomis – korėjiečių, kroatų, latvių, lenkų, rusų, slovėnų ir vengrų. Rasos Joni iliustruota Ilanos Lang knyga Ziggy’s Big Idea išleista Amerikoje, o dailininkės sukurtas paveikslėlių knygas toliau leidžia korėjiečiai. Rusų paaugliams patiko Kristinos Gudonytės Blogos mergaitės dienoraštis – po metų ši knyga pakartota nauju viršeliu. Pamėgta ir Linos Žutautės nenuorama herojė Kakė Makė, Rusijoje vadinama Tosia Bosia. Pernai Maskvoje išėjo nauji nuotykiai – Kakė Makė ir Tamsa. 2014 m. pasirodė ir pirmoji Briuselyje gyvenančios Linos Mumgaudytės knyga Hou-chi fait des betises (Hou Chi krečia išdaigas). 2015 m. jaunoji dailininkė rengiasi išleisti dar vieną paveikslėlių knygą.

 

Prašom iki rugsėjo 30 d. pateikti 35-ojo IBBY kongreso, kuris vyks 2016 m. rugpjūčio 18–21 d. Oklande (Naujoji Zelandija), pranešimų tezes. Daugiau informacijos žr. <http://ibbycongress2016.org>.

Rašė ir fotografavo R. K.

 

 

2015 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partnerė – Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji!

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas 4500 eurų suma parėmė IBBY Lietuvos skyriaus projektą „Žodžio ir vaizdo vienovė kaip estetinio ugdymo priemonė“. Dalis šio „Rubinaičio“ numerio publikacijų yra projekto rezultatas. Dėkojame Fondo vadovybei ir ekspertams.

Taip pat dėkojame visiems savo bičiuliams, parėmusiems Tarptautinės vaikų knygos dienos proga įteiktus apdovanojimus už geriausias 2014 m. knygas: Šarūnui Marčiulioniui, UAB „Alumnus“ (direktorė Kristina Remeikienė), audito ir buhalterinių paslaugų įmonei „Vilsentras“ ir UAB „IMG Numeri“ (direktorius Vidmantas Liepuonius), konsultacinei firmai „Sabelija“, leidyklai „Tyto alba“ (direktorė Lolita Varanavičienė), leidyklai „Žara“ (direktorė Ramutė Žandarienė), dailininkui Vytautui Žirguliui ir verslininkui Antanui.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2015 Nr. 2 (74)

 

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

REALUSIS PASAKŲ PASAULIS (Pasisakymas priėmus 2014 m. Prano Mašioto premiją)

Apžvalgos

2014 M. VERTIMAI: ATRADIMAI IR STEBUKLAI
2014 M. VAIKŲ KNYGŲ ILIUSTRACIJOS:  TARP RETROSPEKTYVOS IR PERSPEKTYVOS

Sukaktys

ŽEMAITĖS BRANGENYBĖS, ARBA PASAKOJIMAI APIE ŽEMAIČIŲ KAIMO VAIKUS (170-osioms Žemaitės gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

„KAD IR KIEK TAU METŲ,  VISADA GALI BŪTI ŠEŠERIŲ“

Atidžiu žvilgsniu

Tikrovėn grąžinta paauglystė
Pasaulis pasikeitė. Pasakos – ne
Kas beldžia į langą?

Laiškai

Ką ir kaip pernai skaitė mažieji?
Ką ir kaip pernai skaitė paaugėliai?

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2014 m.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai