Apie „Žmogonų“ autorę

 

Sylvia Waugh (mergautinė pavardė Richardson) gimė 1935 m. Gatesheade, Anglijoje. Po studijų Durhamo universitete dvidešimt metų dirbo anglų literatūros mokytoja. Dabar su vyru ir trimis suaugusiais vaikais gyvena Anglijos Šiaurėje. Kaip pati sako, visada buvo rašytoja – kūrė poeziją, apsakymus, yra parašiusi dramą. Tačiau tik baigusi pedagoginį darbą, 1993 m. išleido debiutinę knygą – pirmąjį Žmogonų tomą. Šis kūrinys iškart susilaukė labai palankios reakcijos: ir skaitytojai, ir literatūrologai pabrėžė jo ypatingą novatoriškumą, psichologinį gilumą, aukštą meninę kokybę. Jau 1994 m. Žmogonai kaip išskirtinė metų knyga vaikams buvo apdovanoti dviem garbingomis Britanijos literatūrinėmis premijomis: laikraščio „The Guardian“ premija bei Karnegio (Carnegie) medaliu. S. Waugh parašė dar keturias knygas apie Žmogonus: Žmogonai už miesto (1994), Žmogonų apgula (1995), Žmogonų vienatvė (1996), Žmogonai vėl gyvi (1996). Romanų serija 1996 m. pelnė tarptautinės literatų ir pedagogų organizacijos Mythopoeic premiją, skirtą fantastinei literatūrai. Žmogonų pentalogija išversta į vokiečių, danų, italų, japonų, prancūzų, ispanų, olandų kalbas, išleista JAV. S. Waugh knygos nuolat akcentuojamos įvairių šalių mokytojų bei bibliotekininkų: įtraukiamos į rekomenduojamųjų sąrašus, aptarinėjamos vaikų skaitymo klubuose ir pan.

2000 m. S. Waugh parašė tradicinei mokslinei fantastikai artimą knygą Space Race (pavadinimas labai daugiaprasmis, galėtų būti verčiamas: Kosminių erdvių varžybos, arba Kosmoso rasės atstovai bei panašiai), kuri taip pat buvo džiaugsmingai sutikta, vadinama vienu geriausių tų metų kūrinių vaikams. Nors knyga gali būti perskaityta kaip išmoningai struktūruotas trileris – čia pasakojama apie nežemiškos kilmės vienuolikmetį berniuką, kuris su tėvu penkerius metus išgyvenęs Anglijos miestelyje nenori grįžti į savo gimtąją Ormingato planetą, – tačiau bendriausia prasme tai istorija apie painų jauno žmogaus identitetą: kas aš esu, kur yra mano namai ir pan. 2002-ųjų rugsėjį bus išleista nauja S. Waugh knyga Earthborn (pavadinimas galbūt verstinas taip: Gimusi Žemėje), atrodo, bus susijusi su Space Race: dvylikametė Nesta, sužinojusi, kad ji yra ne paprasta mažo Anglijos miestelio mergaitė, o ateivių iš Ormingato planetos dukra, kuria planus, kaip pasilikti Žemėje.

Pasak pačios rašytojos, romanus ji pirmiausia suvokia kaip būdą kalbėti apie žmogų. Visus aprašomus veikėjus Sylvia Waugh jaučia kaip tikrus, „gyvus“ žmones, todėl jos kuriamuose pasauliuose nėra nė vieno visiškai neigiamo personažo ir net patys smulkiausi yra savaip svarbūs.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2002 Nr. 2 (22)

 

Įžanginis

VAIKAI GIMSTA SU KARŪNOMIS (Kalba, pasakyta gavus Geriausios metų vaikų knygos premiją)

Straipsniai

SUNKU BŪTI KITOKIAM (Svetimo, kitokio problema Sylvios Waugh „Žmogonuose“)

Paskaitykim, mama

IŠ MOTULĖS ŽĄSIES EILĖRAŠČIŲ

Sukaktys

ANTANAS GIEDRAITIS-GIEDRIUS – VAIKIŠKŲ ŽURNALŲ LEIDĖJAS

Mano vaikystės skaitiniai

JUODOS AVYTĖS BALTOJ IŠSIPILDYMŲ PIEVOJ

K. Sajos 70-osioms metinėms

NESENSTANTI KNYGA
„REPTILIJA“ – TARP DRAMOS IR KOMEDIJOS

Atidžiu žvilgsniu

Pasiilgusiems harmonijos
Amerikiečių (bet ne liaudies!) pasakos
Kas slypi po lengvumo skraiste?

Laiškai

LAIŠKAI

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai