LAIŠKAI

 

IBBY Lietuvos skyrius tradiciškai kvietė vaikus pamąstyti apie mėgstamiausias, labiausiai patikusias 2001 m. perskaitytas knygas. Gavome 888 anketas, kurias išnagrinėjus paaiškėjo toks populiariausių knygų penketukas:

1. J. K. Rowling. Haris Poteris ir Išminties akmuo

2. A. Lindgren. Emilis iš Lionebergos

3. J. K. Rowling. Haris Poteris ir Paslapčių kambarys

4. A. Lindgren. Pepė Ilgakojinė

5. J. K. Rowling. Haris Poteris ir Azkabano kalinys

Anketose vaikai iš viso paminėjo 764 pavadinimų knygas: 575 – užsienio, 189 – lietuvių rašytojų. Išvardyti 422 autoriai: 327 – užsienio, 95 – lietuvių. (Kaišiadorių, Kupiškio, Plungės vaikų bibliotekų vaikų literatūros skyriai, Pakruojo „Versmės“ pradinės mokyklos 3a klasės mokiniai atsiuntė jau apibendrintus duomenis, tad ši statistika nėra absoliuti.)

Apklausoje dalyvavo 612 mergaičių ir 276 berniukai.

Spausdiname keletą ištraukų iš anketų ir laiškų.

Skaitymas – mėgstamiausia mano gyvenimo dalis. Patinka skaityti, nes tai daug įspūdingiau nei televizija. Knygų imu iš draugių, bibliotekų, knygynų… Klausiate, kas skatina skaityti? To negaliu paaiškinti. Tai (skaitymas) yra tiesiog… Negaliu paaiškinti… Pasiūlyti niekam nieko negaliu. Visi jie yra mokyti ir pedagogiški, tad tik patariu: skaitykite ir skaitykite, ir dar skaitykite! Tai kaip duona su sviestu!

 Elzė Kmitaitė, 3 kl.,

Medeinos pradinė mokykla, Vilnius

 

Laisvą valandėlę ar šiaip, kai lauke šalta, šlapia ir oras subjuręs, visados malonu į rankas paimti šiltą ir mielą knygelę, kuri suteikia jėgų svajoti ir mylėti, kuri leidžia atsiduri bet kur – nuo gražiausios pilies iki baugiausio raganos urvo. Knygos suteikia jėgų žmogui svajoti ir skatina padėti kitiems. Leidėjai, neužmirškite to gėrio ir švelnumo, toliau rašykite įkvėpimo kupinas pasakas ir apsakymus, kad žmonės nepamirštų, ką reiškia taika, ramybė ir darna.

 Jūratė Vaišnoraitė, 4 kl.,

Gabijos gimnazija, Vilnius

 

Skaityti man patinka todėl, kad pasineri į nebūtus nuotykius, gali nukeliauti ten, kur niekada nebuvai ir galbūt nebūsi, atsidurti tarsi kito žmogaus vietoje. Knygų aš gaunu įvairiai: vienas dovanoja, kitas nusiperku ar nuperka tėvai, kitas imu iš bibliotekų ar paskolina draugai. Skaityti skatina noras pabūti ten, kur nebuvai, skatina noras sužinoti tai, ko dar nežinojai. Leidėjams siūlau išleisti kuo daugiau naujų knygų, bibliotekininkams – kuo daugiau jų įsigyti, o mokytojams – plačiau naujas ir įdomias knygas pristatyti, surengti knygų ištraukų inscenizacijų.

 Indrė Vickaitė, 6 kl.,

Salomėjos Nėries gimnazija, Vilnius

 

Skaityti – mano hobis. Iš knygų aš labai daug ko sužinau. Mokykloje daug lengviau rašyti rašinėlius, nes galvoje turiu daug informacijos. Knygų turiu nelabai daug, todėl vaikštau į bibliotekas. Be knygų būtų nuobodu. Knygų man dovanoja.

 Skaitau jau nuo mažumės. Todėl jau nuo pirmos klasės stebinu mokytojus savo skaitymu. Dabar taip pat dažnai sėdžiu prie knygos. Labai gerai mokausi lietuvių kalbą. Ir skaitau, ir rašau puikiai. Manau, kad tai – dėl knygų! Skaitydama jaučiu atsipalaidavimą ir didelį malonumą.

 Jurgita Savickytė, 6 kl.,

Verdenės mokykla, Visaginas

 

Skaityti labai įdomu. Pasineri į fantazijos kupiną pasaulį. Gyveni lyg kitą gyvenimą. Jautiesi esąs knygos herojus. Be to, knygos lavina vaizduotę. Visų knygų įsigyti beveik neįmanoma, todėl aš lankausi viešojoje bibliotekoje. Norėčiau, kad mokytojų duotuose sąrašuose būtų ne vien rimtos, tikroviškos, mano manymu, niūrokos knygos. Vaikams reikia ko nors įdomesnio, linksmesnio. Reikėtų į sąrašus įtraukti ir tokias knygas kaip „Haris Poteris“ ir pan. O šiaip tai norėčiau, kad pasaulyje daugėtų šaunių knygų! (Gal tada ir jų nemėgstantys skaitymu susidomėtų?)

Išrinkti penkias geriausias knygas buvo labai sunku. Juk yra tiek daug gerų knygų.

 Justina Stunžėnaitė, 6 kl.,

 Aušros gimnazija, Kaunas

 

Neįsivaizduoju pasaulio be knygų. Prie jų puolu neraginama. Jei knyga įdomi, ji mane prikausto. Tuomet nusikeliu į visiškai kitą pasaulį. Mane jaudina veikėjų likimai, tad negaliu nurimti, kol neperskaitau. Iš knygų visada įsimenu ką nors gero. Iš herojų galiu pasimokyti gerųjų bruožų – nuoširdumo, draugiškumo, fantazijos… Todėl niekada neatsisakau knygų, kai turiu laiko.

Tegaliu patarti mokytojams, kad, siūlydami mokiniams knygas, labiau atsižvelgtų į jų amžių.

 Goda Tamošaitytė, 7 kl.,

Jono Basanavičiaus vid. m-kla, Vilnius

 

Man skaitymas – didžiulis malonumas. Namie turiu daug knygų. Manęs skatinti skaityti nereikia. Skaitau daugybę knygų: ir naujų, ir seniau išleistų. Iš tiesų skaitydama toje knygoje tarsi gyvenu. Atsiriboju nuo visų rūpesčių ir klajoju po fantazijos pasaulį. Skaitydama knygas, apsilankau net burtininkų pasaulyje ar Laukiniuose Vakaruose, galiu keliauti po laiką ir patirti daugybę nuotykių, kurių tikrovėje reta. Skaityti knygas – didelis džiaugsmas, kurį linkėčiau patirti kiekvienam.

 Laura Vilkaitė, 7 kl.,

Žemynos gimnazija, Vilnius

 

Man labai patinka skaityti, nes skaitydamas įsivaizduoji, kad taip buvo ar yra iš tikro. Atrodo, tarsi viską stebi kur nors kamputyje pasislėpęs!

Knygų aš labai dažnai perku knygynuose, tačiau lankau ir mokyklos, ir miesto bibliotekas.

Skaitau pati savo noru, manęs niekas neverčia, nes tai labai įdomu.

 Daiva Čepulionytė, 7 kl.,

Vaclovo Giržado vid. m-kla, Kaišiadorys

 

Nežinau kodėl, bet man labai patinka skaityti. Gal dėl to, kad nuo mažens esu pratinta prie knygų. Knygas arba perku, arba imu iš bibliotekos. Bet dažniausiai – iš bibliotekos. Leidėjai galėtų išversti daugiau A. Lindgren, taip pat M. Gripės knygų, kurios man ypač patinka.

 Dovilė Bagačionkaitė, 7 kl.,

Vaclovo Giržado vid. m-kla, Kaišiadorys

 

Manau, būtų labai gerai, jeigu leidyklos apie išleistas naujas knygas mus geriau informuotų, pavyzdžiui, knygynuose ar bibliotekose galėtumei rasti vinječių ar plakatų. Taip mes, mokiniai, geriau sužinotume apie naujausius leidinius.

 Ineta Janušytė, 8 kl.,

Dukstynos m-kla, Ukmergė

 

Visos mano mėgstamos knygos – „Iš „Mažojo vyturio“ kuprinės“ (A. Briogerio „Tu man patinki“, O. Persono „Didysis pasaulio žaidimas“, Zimmermanų „Matematika plius meilės kančios“, I. Keun „Mergaitė, su kuria draudžiama draugauti“, K. Sajos „Būrimas obuolio sėklomis“). Aš jas mėgstu, nes: 1) primena mano paties gyvenimą, elgseną; 2) aprašomi mano amžiaus veikėjai; 3) šios knygos mane moko, kaip elgtis, atskleisti savo jausmus ir t. t.

 Vytis Uogintas, 7 kl.,

Noreikiškės

 

Manau, kad skaitymas ugdo vaizduotę. Gali pats įsivaizduoti veikėjus, save. Bet, kaip sakoma, skaityti reikia mokėti. Daugelis skaito paprastai (dėliodami raides), o reikia skaityti taip, kad įžiūrėtum, kas yra tarp eilučių (veikėjų jausmus, situacijos reikšmes ir t. t.). Knygų turiu namie, vaikštau į įvairias bibliotekas, skaityklas, duoda draugai. Skaityti reikia norėti, todėl to negalima daryti, jeigu žmogus nenori.

 Ieva Zakarkaitė, 8 kl.,

Jono Basanavičiaus vid. m-kla, Ukmergė

 

Skaitau todėl, kad tai įdomu ir, žinoma, daug naudingiau nei sėdėti prie televizoriaus. Knygų perku, bet dažniausiai einu į biblioteką (ten pataria, maloni atmosfera). Skaityti skatina noras daugiau žinoti, be to, tai be galo malonu. Leidėjams, mokytojams, bibliotekininkams net nežinau, ką patarti ar pasiūlyti. Viskas ir taip labai gerai, bet palinkėčiau, kad atsirastų daugiau tokių gerų rašytojų kaip A. Lindgren, T. Janson, Montgomery ir t. t.

 Miglė Navickaitė, 8 kl.,

Inturkės pagrindinė m-kla, Molėtų raj.

 

Labai mėgstu skaityti, nes tada pamirštu rūpesčius, o pasakojimai man leidžia pasijusti pagrindine veikėja. Neturiu daug laisvo laiko, kad galėčiau skaityti tiek, kiek noriu. Namuose daug knygų neturiu, tad pagrindinis knygų šaltinis – biblioteka. Knygos yra brangios, taigi jų galiu paimti tik iš bibliotekos, o ten vaikiškų knygų nedaug.

 Ineta Šulskytė, 8 kl.,

Sudeikių pagrindinė m-kla, Utenos raj.

 

Mėgstu skaityti, nes dabar, kai aplink taip niūru, taip retai teišlenda besišypsanti saulutė, o retas praeivis dovanoja nuoširdų šypsnį, miela knygelė savo spinduliais papuošia mano kambarėlį, pradžiugina pilką kasdienybę. Knyga – tai lyg vartai į kitą, smagų pasaulį, kur niekad neatsibosta. Todėl dažnai į šį pasaulį skubu!

 Gerų savo draugių knygų visad randu bibliotekoje, kur jos mylimos ir vertinamos. Taip pat daugybę knygučių turiu namie ir labai jas saugau. Na, o leidėjams ir bibliotekininkams linkiu visad būti tokiems draugiškiems.

 Arūnė Šerepkaitė, 8 kl.,

Antano Baranausko vid. m-kla, Anykščiai

 

Skaitymas – mano laisvalaikis, hobis. Skaitydama įsijaučiu į personažus, nukeliauju šimtmečius į praeitį ir šimtmečius – į ateitį…

Knygų daugiausia imu iš bibliotekos, taip pat paskatina draugai, jei knyga tikrai įdomi, – nusiperku.

Mokinys niekada nesusidomės knyga, jeigu ją skaitys ne savo noru. Manau, kad reikia mokinį sudominti knygos ištrauka, patarti, ką skaityti.

 Aušra Ratkytė, 1 kl.,

Molėtų gimnazija, Molėtai

 

Kiekvienoje knygoje yra durelės, bet ne kiekvienas moka jas surasti, kaip yra sakęs poetas J. Erlickas. Juk kiekviena knyga savaip įdomi, savaip vertinga, ir ne nuo kūrinio, o nuo skaitytojų priklauso, kiek minčių jie iš knygų pasisems. Antra, manau, kad vaikiškas knygas turėtų skaityti ne tik vaikai. Juk tokiuose kūriniuose svarbiausios gyvenimo temos yra pateikiamos paprastai ir visiems suprantamai. Iš vaikiškų knygų galima pasisemti daugiau gėrio.

 Loreta Ždanovaitė, 9b kl.,

Šilo vid. m-kla, Ukmergė

 

Skaityti – mano hobis (įgimtas malonumas). Knygų gaunu iš kelių bibliotekų. Skaityti skatina vidinis troškimas, arba alkis. Tai aš vadinu sielos maistu. Kadangi žmogus susideda iš kūno, sielos ir dvasios, tai aš patenkinu visas šias tris dalis atitinkamu maistu. Leidėjams, bibliotekininkams ir mokytojams patariu kaip galima kelti šių dienų jaunimo moralę. Suaugusieji, patyrę, kas yra gyvenimas, turėtų suprantamai ir įdomiai perspėti jaunuomenę apie klaidas ir pavojus, patarti.

 Linas Bajeras, 12 kl.,

Milikonių vid. m-kla, Kaunas

 

Parengė Ona Kaladienė

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2002 Nr. 2 (22)

 

Įžanginis

VAIKAI GIMSTA SU KARŪNOMIS (Kalba, pasakyta gavus Geriausios metų vaikų knygos premiją)

Straipsniai

SUNKU BŪTI KITOKIAM (Svetimo, kitokio problema Sylvios Waugh „Žmogonuose“)
Apie „Žmogonų“ autorę

Paskaitykim, mama

IŠ MOTULĖS ŽĄSIES EILĖRAŠČIŲ

Sukaktys

ANTANAS GIEDRAITIS-GIEDRIUS – VAIKIŠKŲ ŽURNALŲ LEIDĖJAS

Mano vaikystės skaitiniai

JUODOS AVYTĖS BALTOJ IŠSIPILDYMŲ PIEVOJ

K. Sajos 70-osioms metinėms

NESENSTANTI KNYGA
„REPTILIJA“ – TARP DRAMOS IR KOMEDIJOS

Atidžiu žvilgsniu

Pasiilgusiems harmonijos
Amerikiečių (bet ne liaudies!) pasakos
Kas slypi po lengvumo skraiste?

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai