KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Knygų pristatymas Šiauliuose
Knygų pristatymas Šiauliuose

2004 m. kovo 31 d. prasidėjo Tarptautinei vaikų knygos dienai skirti renginiai. Šiaulių apskr. P. Višinskio vieš. biblioteka surengė tradicinį knygų pristatymo konkursą, kuriame dalyvauti pakvietė moksleivius, studentus, tėvus ir mokytojus. Pristatymui, į kurį susirinko 23 miesto mokyklų moksleiviai ir mokytojai, dviejų klubų ir vieno darželio auklėtiniai, Šiaulių universiteto studentai, vadovavo garsioji namų tvarkytoja freken Bok (bibliotekos metodikos centro vedėja Audronė Kiršinaitė). Konkursantai pristatė mėgstamas knygas, iš kurių 34 buvo verstinės, o 12 ‒ lietuvių rašytojų kūriniai. Buvo pristatytos ir visai naujos, ir jau populiarumą pelniusios knygos: N. Kepenienės Madingiausias krokodilas, V. Račicko Šokoladas iki pirmadienio, S. Maršako Katės namai, Madonnos Anglijos rožės, L. Kaaberbøl Dina, Gėdytojos duktė, M. Norton Skoliniautojai, J. Krüso Timas Taleris, Anderseno pasakos, H. Ullrich, J. Verne‘o ir kitos knygos.

Komisija, į kuria įėjo nuolatinės konkurso talkininkės ŠU dėstytojos Irena Klimašauskienė, Danguolė Šakavičiūtė ir Džiuljeta Maskuliūnienė, už įtaigius knygų pristatymus skyrė prizus. Geriausiųjų autoriai buvo apdovanoti knygomis ir saldumynais, kiti ‒ emblemomis, knygų skirtukais, kalendoriais.

 

Vilniaus apskr. A. Mickevičiaus vieš. bibliotekoje vyko pirmasis vakaras „H. K. Andersenas ‒ muzikoje ir dailėje“. Juo prasidėjo renginių ciklas, skirtas žymiojo danų pasakininko 200-osioms gimimo metinėms, kurias minėsime kitąmet. Vakaro metu apie H. Ch. Anderseną pasakojo Rimantė Venckevičiutė, lankytojai galėjo apžiūrėti Vilniaus „Vyturio“ pradinės, Mindaugo ir Salininkų vidurinės mokyklų bei „Kregždutės“ klubo mokinių piešinių parodą rašytojo pasakų motyvais. Renginį vainikavo Kauno J. Gruodžio konservatorijos vokalinio skyriaus studentų muzikinis spektaklis ‒ A. Gorkovenko opera „Skiltuvas“ (rež. R. Vaitkevičius, dirig. D. Vaitkutė).

 

Balandžio 1 d. Lietuvos MA Mokslininkų rūmuose vyko renginys „Knygų šviesa“, kuriame naująją savo knygą Nykštukas Kilipštukas pristatė Martynas Vainilaitis. Renginio metu kalbėjo autorius, LNB VLC direktorė Aldona Augustaitienė, „Žaros“ leidyklos direktorė Ramutė Žandarienė, koncertavo B. Jonušo muzikos mokyklos popgrupė „Do re mi fa“ (vad. Asta Niauronienė).

 

K. Urba, S. Poškus, G. Adomaitytė, Vilė Vėl, J. Ramunytė šventės metu
K. Urba, S. Poškus, G. Adomaitytė, Vilė Vėl, J. Ramunytė šventės metu

Balandžio 2 d. LNB Konferencijų salėje vyko seminaras „2003-ieji: kas išleista vaikams? Ką vaikai skaito?“, veikė geriausių ir gražiausių pernai išleistų knygų paroda. Seminaro metu apie lietuvių autorių knygas kalbėjo literatūrologas Virginijus Gasiliūnas, apie vertimus ‒ vertėja Rūta Jonynaitė-Kumžienė, apie knygų kalbą ‒ Rita Urnėžiūtė („Gimtoji kalba“) ir Loreta Vilkienė (VU), apie knygų iliustracijas ‒ dailėtyrininkė Ingrida Korsakaitė, apie vaikų literatūros kritikos ir mokslo darbus ‒ D. Šakavičiūtė (ŠU), apie vaikų literatūros debiutus ‒ Kęstutis Urba (VU), apie vaikų knygų leidybą ‒ Roma Kišūnaitė (LNB VLC), apie populiariausių knygų penketuką ‒ Onutė Kaladienė (LNB VLC).

Vilniaus mokytojų namuose, greta šurmuliuojant pavasarinei knygų mugei, buvo paskelbtos geriausios 2003 m. vaikų knygos, o jų kūrėjams įteiktos IBBY Lietuvos skyriaus premijos, kurias lėšomis parėmė krepšininkas ir verslininkas Šarūnas Marčiulionis, dailininkas Algis Augustaitis, UNICEF Lietuvos nacionalinis komitetas, konsultacinė firma „Sabelija“, „Gimtojo žodžio“, „Tyto alba“ ir „Žaros“ leidyklos.

Geriausia 2003 m. vaikų ir paauglių knyga buvo pripažinta Vilės Vėl apysaka Parašyk man iš Afrikos („Gimtojo žodžio“ leidykla). Ši knyga pelnė ir dar vieną premiją ‒ komisija ją išrinko reikšmingiausiu 2003 m. vaikų literatūros debiutu.

Vaikams ir paaugliams skirtos geriausios metų poezijos knygos titulą pelnė Sigito Poškaus Vieną kartą („Mažojo vyturio“ leidykla).

Geriausios jauniausiems skaitytojams skirtos metų knygos nominacijoje laimėjo Gintarės Adomaitytės pasakų rinkinys Vėjų miesto pasakos („Gimtojo žodžio“ leidykla).

Premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą įteikta Jonei Ramunytei, išvertusiai André Dhôtelio knygą Kraštas, kurio niekada neprieisi (leidykla „Alma littera“).

Premija už svariausius vaikų literatūros kritikos ir mokslo darbus skirta doc. dr. Kęstučiui Urbai už straipsnį „Literatūra vaikams ir paaugliams“ knygoje Naujausioji lietuvių literatūra (1988-2002).

Gražiausia metų vaikų knyga tapo Sigutės Chlebinskaitės iliustruota Kazio Jakubėno eilėraščių rinktinė Kas kiemely daros („Gimtojo žodžio“ leidykla), o meniškiausiai iliustruota pažintine knyga pripažinta Agnes Indre iliustruota Andriaus Vaišnio Konstitucijos istorija vaikams (Seimo leidykla „Valstybės žinios“).

Renginio metu knygomis apdovanoti ir rašinių apie knygas konkurso dalyviai. Rašinius atsiuntė 33 moksleiviai iš šešių Lietuvos mokyklų. Aktyviausiai dalyvavo Šilutės M. Jankaus pagrindinės, Vilniaus A. Kulviečio vidurinės ir Troškūnų K. Inčiuros vidurinės mokyklų moksleiviai. Knygomis parėmė, Alma littera“, „Gimtojo žodžio“, „Mažojo vyturio“, „Šviesos“ ir „Tyto alba“ leidyklos.

Renginyje eilėraščius skaitė aktorė Lilija Žadeikytė ir Vilniaus Žemynos pagrindinės mokyklos pirmokas Mindaugas Verikas, dainavo Vilniaus ,.Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos 2 kl. choras (vad. Renata Kuncienė ir Edita Narmontienė).

 

Balandžio 5 d. Lietuvos technikos bibliotekoje atidaryta dailininkės ir dailėtyrininkės Irenos Žemaitytės-Geniušienės darbų paroda, kurioje buvo eksponuojamos jos iliustruotos knygos (lietuvių liaudies pasakos Sigutė, Ramunė, Vaižganto Dėdė lapę nušovė, K. Jakubėno Šimtas dainužėlių, V. Miliūno Evalduko metai, Evalduko vasara, Skrisk, žuvėdra, Vienas iš trijų, A. Matučio Vaivorykštė ežerą semia, J. Avyžiaus Neklaužada Kastytė, E. Spurgaitės Žaliapūkė, V. Misevičiaus Danuko Dunduliuko nuotykiai (rusų k.), L Krylovo Pasakėčios ir kt), knygų iliustracijų originalai, autorės straipsniai ir medžiaga apie ją pačią. Parodos atidaryme kalbėjusi I. Korsakaitė apžvelgė dailininkės veiklą. I. Žemaitytė-Geniušienė yra baigusi grafikos studijas VDI (1956), iliustravusi apie 30 vaikų knygų, nemažai „Genio“ žurnalo numerių, nuo 2001 m. jos pieštais viršeliais puošiasi ir „Rubinaičio“ žurnalas. Produktyvi ir dailėtyros veikla ‒ I. Žemaitytė-Geniušienė yra paskelbusi apie 100 grafiką ir dailę populiarinančių straipsnių.

 

T. Četrauskas su žmona Ramune ir anūku Karoliu
T. Četrauskas su žmona Ramune ir anūku Karoliu

Gegužės 6 d. LNB atidaryta rašytojo, vieno žymiausių ir produktyviausių vertėjų, IBBY Lietuvos skyriaus nario Teodoro Četrausko jubiliejinė paroda. Ekspozicijoje ‒ knygos, straipsniai iš Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos, vertimų rankraščiai, susirašinėjimo medžiaga, nuotraukos, įamžinančios akimirkas su rašytojais, vertėjais, šeima. Į iškilmes susirinko kolegos rašytojai ir vertėjai, leidėjai, studijų draugai, giminės ir artimieji. Atidarant parodą kalbėjo K. Urba, vertėja, doc. dr. Jadvyga Bajarūnienė, Laimonas Tapinas, Rita Kubilienė iš „Charibdės“ leidyklos ir kt.

T. Četrauskas yra parašęs tris knygas suaugusiesiems Kažkas, kažkaip, kažkur, Tarsi gyventa ir Atspindžiai. Ar būna pas jus pavasaris? (kartu su Klausu Bertheliu), paveikslėlių knygų Maumukas, arba Raudonas gaidys rūsyje, Pykštuko ir Micaus lenktynės ir Čiukas gydosi tekstus, iš vokiečių kalbos išvertęs per 80 knygų. Jis yra išvertęs vaikams ir paaugliams skirtų geriausių vokiškai rašančių autorių ‒ Ch. Nöstlinger, H. M. Denneborgo, M. Ende‘s, O. Preusslerio, L. Velskopf-Henrich, K. May‘aus, E. Kestnerio, J. Krüso, L. Thoma, E. E. Ekerio, S. Hartmanno, P. Freundo, E. Donnelly, Knister ‒ knygų, kurių dauguma net kelissyk pakartotos. Parodoje eksponuojamas ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos tarybos (IBBY) diplomas, kuriuo pažymima, kad už Ch. Nöstlinger knygos Gretutė Zakmajer vertimą T. Četrauskas įrašytas į prestižinę IBBY Garbės knygą, o tai ‒ vienas aukščiausių tarptautinių apdovanojimų už veiklą vaikų literatūros srityje.

 

Gegužės 12 d. Panevėžio lėlių „Vežimo teatre“ vyko konkurso „Laiškas H. Ch. Andersenui“ baigiamasis renginys. Konkurso organizatorė ŠU dėstytoja D. Šakavičiūtė sulaukė 150 asmeninių ir kolektyvinių laiškų, rašytų didžiajam danų pasakininkui, kuriuos rašė ir moksleiviai, ir studentai. Dėstytoja su grupe talkininkų atidžiai juos skaitė ir vertino. Visi dalyviai buvo pakviesti į baigiamąjį renginį, kurio metu nugalėtojams įteikti apdovanojimai ‒ knygos ir kiti prizai, kuriuos įsteigė Danijos Karalystės ambasada, Danijos kultūros institutas, ŠU ir LNB VLC. Nugalėtojus sveikino ambasadorė Eva Janson, instituto direktorė Audronė Sabaliauskienė, miesto valdžios atstovai. Kultūrinėje programoje buvo parodytas spektaklis „Lakštingala“, traukinuku atvažiavęs triukšmingas dūdų orkestras visus pakvietė pasivažinėti ir apžiūrėti miesto.

 

2004 m. kovo 24 d. mirė gydytojas, rašytojas Jokūbas Skliutauskas (g. 1925 01 10). Jis išleido per 20 grožinių, publicistikos ir eseistikos knygų, buvo žymus literatūros tyrėjas ir populiarintojas, paskelbė straipsnių apie lietuvių ir užsienio rašytojus. Vaikų ir paauglių literatūroje jis žinomas kaip apsakymų ir apybraižų knygų Ko milžinai nepadarė (1974), Kalnuose aidi šūviai (1981), Į praeitį ir atgal (1987) autorius, Brolių Grimų pasakų lietuviškų leidimų tyrėjas.

 

2004 m. gegužės 17 d. mirė rašytojas Juozas Marcinkus (g. 1928 11 22). Jis išleido 20 knygų, kai kurias jų ‒ ir Brailio raštu (mat pats rašytojas buvo netekęs regėjimo), sudarė, parengė spaudai leidinių. Vaikams ir paaugliams skirtos novelių ir apysakų knygos Tą vasarą (1986), O žemė krūpčiojo… (1998), Juodieji gandrai (1992), Kaip deganti saulė (1997), Nedylantys gyvenimo slenksčiai (2001).

 

2004 m. gruodžio 17 d. vyks P. Mašioto skaitymai „Ateitis vaikų literatūroje. Vaikų literatūros ateitis“. Prašom iki rugsėjo 15 d. siūlyti pranešimų temas.

 

Gegužės 10-16 d. Paryžiuje vyko knygos, skaitymo kultūros ir filmų festivalis „1,2,3… Cultures“, kur buvo pristatyta ir lietuvių vaikų knygų iliustruotojų bei animatorių kūryba.

Festivalį jau antrus metus rengia Paryžiuje veikianti Britų taryba, airių, ispanų, portugalų, italų, suomių kultūros centrai bei J. W. Goethe‘s institutas, kuriuos vienija Europos šalių kultūros centrų asociacija ECALIS. Šių metų festivalio „ 1,2,3… Cultures“ tema ‒ „Pasaka visais pavidalais“.

Festivalio atidaryme surengti inscenizuoti jame dalyvaujančių šalių pasakų skaitymai prancūzų kalba ir diskusija „Europos pasaka: gimininga vaizduotė“. Lietuvių pasaką „Eglė žalčių karalienė“ sekė aktorius Vytautas Kraujelis.

Tą pačią gegužės 10 d. Calouste Gulbenkian portugalų kultūros centre atidaryta portugalų, lietuvių, italų ir estų vaikų knygų iliustracijų paroda, kurioje buvo eksponuojamos ir dailininkų Irenos Žviliuvienės, Živilės Žviliūtės, Jūratės Račinskaitės, Rimvydo Kepežinsko iliustracijos bei Robertos Vaigeltaitės ir jos mokinių autorinės knygos.

 

Kęstutis Kasparavičius
Kęstutis Kasparavičius

Birželio 1 d. LNB galerijoje atidaryta dailininko, vaikų knygų autoriaus ir iliustruotojo Kęstučio Kasparavičiaus jubiliejinė paroda, kurioje eksponuojamos jo iliustruotos knygos ir iliustracijų originalai, piešti akvarele, tušu ir pieštuku. Atidaryme kalbėjo dailėtyrininkė I. Korsakaitė, vaikų knygų kūrėja Sigutė Ach ir kt.

K. Kasparavičius 1980 m. baigė dizaino studijas VDI, o iliustruoti knygas pradėjo 1983 m. Iki šiol iliustravo apie 40 vaikų knygų, kurios išleistos Lietuvoje (13) ir kitose šalyse ‒ Vokietijoje, Taivane, JAV. Dailininkas yra iliustravęs A. Matučio, J. Erlicko, J. Kasparavičiaus, A. Každailio, O. Milašiaus, C. Collodi‘o, G. A. Biurgerio, F. Dostojevskio, H. Ch. Anderseno, H. Hofmano, I. B. Singer ir kitų autorių kūrinių, išleido kelis advento kalendorius, kalėdinių atvirukų, kartu su kitais sukūrė paveikslėlių knygų. K. Kasparavičius ir pats rašo tekstus paveikslėlių knygoms bei kuria miniatiūrines istorijas, kurios kol kas pasirodė tik kiniškai (Kvailos istorijos, 2003; Trumpos istorijos, 2004). Iš viso jo knygos išleistos 14 kalbų: anglų, danų, graikų, ispanų, japonų, kinų, korėjiečių, olandų, portugalų, prancūzų, vokiečių ir kt.

Dailininkas yra dalyvavęs daugelyje parodų, jo kūryba įvertinta garbingais apdovanojimais: 1990 m. Belgrado tarptautinėje bienalėje laimėtas „Auksinės plunksnos“ prizas, jo iliustracijos 11 kartų atrinktos į Bolonijos vaikų knygų mugės parodas, kur 1993 m. pelnytas UNICEF diplomas, o 2003 m. ‒ premija už meistriškumą, taip pat 7 kartus dalyvauta Bratislavos knygų iliustracijų bienalėje, 1994 m. tarptautinėje Katalonijos knygų iliustracijų bienalėje jis apdovanotas II vietos diplomu ir t. t.

Parengė R. K.

 

 

2004 metų R U B I N A I Č I O leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Sveiki sulaukę vasaros džiaugsmų! Tikimės, jog tie džiaugsmai nenustelbs Jūsų noro ir toliau skaityti mūsų žurnalą – nepamirškite pratęsti prenumeratos…

 

Primename, jog redakcijoje galima įsigyti kai kuriuos ankstesniuosius mūsų žurnalo numerius. Skambinkite, rašykite – atsiųsime.

 

 

D Ė M E S I O !

„R u b i n a i t į“ galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre, Vilniaus universiteto „Litteros“ knygyne, Šiaulių P. Višinskio viešojoje bibliotekoje, Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, Klaipėdos bei Šiaulių universitetų Literatūros katedrose. Naujausi numeriai parduodami „Vagos“ knygynuose. Nuo 2001 metų mūsų žurnalas prenumeruojamas.

„R u b i n a i t i s“ laukia Jūsų laiškų, klausimų, siūlymų. Bibliotekininkų, mokytojų, kultūros darbuotojų, žurnalistų prašytume informuoti apie reikšmingesnius literatūros, kultūros renginius vaikams, su vaikais. Informaciją skelbsime „Kronikoje“ – įdomios idėjos gali įkvėpti kitus!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2004 Nr. 2 (30)

 

Įžanginis

TOKIA PASAULIO TVARKA... (Mintys gavus Geriausios metų vaikų knygos premiją)

Straipsniai

KNYGOS – PASAULIUI BE SKAITYTOJŲ?*
2003 METŲ GRAŽIAUSIOSIOS*

Sukaktys

T. JANSON KALBA, PASAKYTA JAI ĮTEIKIANT H. CH. ANDERSENO MEDALĮ

Mano vaikystės skaitymai

NORĖJAU GYVENTI SENOJE PILYJE...

Atidžiu žvilgsniu

Spalvingoji arklio Dominyko svajonė
Kraštas kaip sielos horizontas
Ne duobės. Kalvos
Venecijoje – o gal Mėnulio mieste?

Laiškai

LAIŠKAI

Bibliografija

APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2003 m.
2003 m. VAIKŲ KNYGOS (papildymai)

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai