KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2008 m. spalio 23–lapkričio 26 d. Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje veikė paroda „Knygos lėlių teatrui“. Parodos pavadinimas nevisiškai atspindi ekspozicijos turinį, mat joje buvo eksponuojamos knygos, lankstinukai, straipsniai, nuotraukos, spektaklių programos, afišos, scenografijos eskizai ir brėžiniai, lėlės. Pasitelkus daugiau kaip 600 eksponatų, atskleista Lietuvos lėlių teatro retrospektyva ir nūdienos lėlių teatro menas, daugiausia dėmesio skiriant Vilniaus „Lėlės“ teatrui, šiemet švenčiančiam 50 metų jubiliejų. Surinkti tokią gausybę eksponatų pavyko maloniai bendradarbiaujant su keliomis kultūros įstaigomis ir pavieniais asmenimis. Didžioji dalis spaudinių pasiskolinti iš Nacionalinės bibliotekos fondų; spektaklių programos, afišos, nuotraukos, lėlės – iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus, „Lėlės“ ir Kauno valstybinio lėlių teatrų ir t. t.

Paroda aprėpė maždaug 70 metų laikotarpį, pradedant pirmuoju lėlių spektakliu (1936 m.) ir baigiant šiandieniniais teatrų pastatymais. Nors ekspozicija atrodė labai vientisa, teminiu požiūriu ją buvo galima suskaidyti į kelias dalis: iškiliausios Lietuvos lėlių teatro asmenybės, Vilniaus „Lėlės“ teatras, valstybiniai ir nevalstybiniai šalies lėlių teatrai, nacionalinės lėlių teatro dramaturgijos kūrėjai, knygos, virtusios spektakliais, ir pjesių vertimai.

Išskirtinis dėmesys parodoje buvo skiriamas lietuviškajai lėlių teatro dramaturgijai. Ekspozicijoje buvo išskirtos 35 kūrėjų pavardės, pateikta biobibliografinių duomenų. Pristatant dramaturgus, buvo siekiama parodyti jų sukurtas pjeses ir pateikti informaciją, ar pjesė buvo išspausdinta. Publikuotas pjeses atskleidė knygos, pastatytas – pastatymų programos ir nuotraukos.

Parodos atidaryme dalyvavo Tarptautinės lėlių teatrų asociacijos UNIMA Edukacinės komisijos prezidentas, Balstogės lėlių teatro vadovas Marekas Waszkielis.

 

I. Korsakaitė
I. Korsakaitė

Lapkričio 6 d. Nacionalinėje bibliotekoje įvyko menotyrininkės Ingridos Korsakaitės jubiliejinės sukakties paminėjimas ir parodos atidarymas. Jubiliejinė darbų paroda atspindi menotyros specialistės kūrybinės, mokslinės ir visuomeninės veiklos įvairovę. Vaikų literatūros pasauliui I. Korsakaitė svarbi tuo, kad yra žymiausia vaikų knygų iliustracijų tyrėja, vertintoja, žinovė, IBBY Lietuvos skyriaus narė. Jubiliejaus proga buvo išleista I. Korsakaitės darbų bibliografijos rodyklė (sudarė Onutė Kaladienė, išleido Nacionalinė biblioteka, 2008). Parodos, kuri buvo eksponuojama visą lapkričio mėnesį, atidaryme kalbėjo dr. Kęstutis Urba, dailės istorikė dr. Giedrė Jankevičiūtė.

 

Lapkričio 11 d. Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko seminaras „Spalvotieji puslapiai“, kurį surengė leidykla „Nieko rimto“. Seminaro tikslas – pristatyti priemones, kuriomis siekiama užmegzti žurnalų kūrėjų ir jų skaitytojų ryšį, skatinant vaikus skaityti, kurti, fantazuoti. Seminarą rėmė Skaitymo skatinimo programa.

Surengti tarptautinį vaikų literatūrinių žurnalų susitikimą buvo sena „Laimiuko“ žurnalo vyr. redaktorės Linos Valužienės svajonė. Renginyje dalyvavo vaikų žurnalų atstovai, dailininkai iš Estijos ir Lenkijos. Apie skaitymo skatinimo patirtį vaikų žurnaluose pasidalijo ir Lietuvos kultūrinio pobūdžio vaikų žurnalų kūrėjai, rašytojai, dailininkai, mokytojai, bibliotekininkai, Skaitymo skatinimo programos koordinatoriai.

Apie lenkų vaikų žurnalą „Miś“ („Meškiukas“) pasakojo redaktorė Ewa Rekosz, estų žurnalą „Täheke“ („Žvaigždutė“) pristatė redaktorė Ilona Martson. Seminare svečiavosi ir kita viešnia iš Estijos – Piret Raud, kuri pati rašo ir iliustruoja knygas, o kalbėjo ji apie šiuolaikinę estų iliustraciją ir jos įtaką vaikų skoniui. Svečių iš Vokietijos nesulaukėme, tad vokiečių vaikų žurnalą „Bunte Hund“ („Margas šuo“), pristatė vertėja Indrė Klimkaitė. Kalbėtojų buvo ir daugiau – žurnalo „Lututė“ redaktorė Lina Snitkienė, rašytoja Gintarė Adomaitytė, dailininkė Sigutė Ach, mokytoja Lina Puodžiūnienė, skaitybos tyrėja Reda Tamulienė, Skaitymo skatinimo programos koordinatorė Rūta Elijošaitytė.

 


Jau ketvirti metai vyksta akcija „Metų knygos rinkimai“, kurią organizuoja Kultūros ministerija, Lietuvos radijas ir televizija bei Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka. Yra paskelbti knygų penketukai, iš kurių labiausiai patikusią knygą kiekvienoje kategorijoje išrinks patys skaitytojai. Siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo 2007 m. rugsėjo 1 d. iki 2008 m. rugsėjo 1 d.

Vaikams skirto penketuko pretendentai į Metų knygos titulą:

Gintarės Adomaitytės Karuselė („Gimtasis žodis“, 2007).

Kęstučio Kasparavičiaus Sodininkas Florencijus („Nieko rimto“, 2007).

Vytauto V. Landsbergio Gediminas ir keturi seneliai („Dominicus Lituanus“, 2007).

Urtės Uliūnės Miegančios boružės („Nieko rimto“, 2007).

Laimos Vincės Vaiduoklė svetainėje („Gimtasis žodis, 2007).

 

Knygų vaikams ir jaunimui komisija šiemet vietoj penkių atrinko tik keturias paauglių knygas:

Editos Milaševičiūtės Įsimylėjėlių stovykla („Alma litera“, 2008).

Gendručio Morkūno Grįžimo istorija („Nieko rimto“, 2007).

Violetos Palčinskaitės Stebuklinga Mocarto fleita („Kronta“, 2008).

Rimtauto Rimšo Ne Karibų kruizas („Gimtasis žodis“, 2008).

Už patinkančią knygą vaikai gali balsuoti piešdami jos iliustracijas, paaugliai ir suaugusieji – internetu, elektroniniu paštu, o nuo sausio pradžios – ir trumpuoju telefono numeriu. Daugiausia skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje kitų metų vasario mėnesį. Daugiau informacijos žr. <http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt>


 

Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija kartu su Švietimo ir mokslo ministerija vykdo akciją „Dovana pirmokui“. Kiekvienas iš 34 tūkstančių pirmokų šiais, Skaitymo, metais prieš Kalėdas gaus dovanų vieną iš šių knygų, pažymėtą specialiu Valstybinės skaitymo skatinimo programos įrašu:

Janinos Degutytės Baltas gulbių sostas („Žara“, 2008);

Janoscho Panama labai graži („Garnelis“, 2006);

Kęstučio Kasparavičiaus Kiškis Morkus Didysis („Nieko rimto“, 2008);

Luiso Sepúlvedos Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti ( „Nieko rimto“, 2008).

 

IBBY Lietuvos skyrius, tęsdamas savo veiklos tradicijas, kviečia jaunuosius skaitytojus dalyvauti populiariausių knygų penketuko rinkimuose. Kitaip nei „Metų knygos rinkimų“ akcijoje, vaikai ir paaugliai čia turi galimybę išvardyti penkias 2008 m. perskaitytas ir labiausiai patikusias knygas – nesvarbu, kokios tautybės autoriaus sukurtas, nesvarbu, kada išleistas. Tačiau svarbus penketuke vardijamų knygų eiliškumas (pradedama nuo labiausiai patikusios), taip pat svarbu nurodyti klasę, kurioje skaitytojas mokosi. Sukauptas individualias anketas prašytume siųsti Vaikų literatūros centrui (Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius) arba atnešti adresu Gedimino pr. 60. Anketų laukiame iki 2009 m. vasario 15 d.

Prasidėjus Nacionalinės bibliotekos pagrindinio pastato rekonstrukcijai, Vaikų literatūros centras išsikėlė į kitas patalpas. Dabar Vaikų literatūros centras lankytojų laukia Gedimino pr. 60. Telefonų numeriai nepakeisti.

Rašė ir fotografavo R. K.

 


2008 m. gruodžio 10 d. mirė rašytojas Vytautas Petkevičius (g. 1930-05-28). Rašytojo knygos vaikams, kurių jis parašė keturiolika, yra reikšminga jo kūrybos ir visos lietuvių vaikų literatūros dalis. Vaikų literatūroje debiutavo apsakymų rinkiniu Diena be traktoriaus (1961). Apsakymų parašė ir daugiau – Didelis ir mažas (1983), Visi prieš vieną (1976), Tik trys vilkiukai (1989), taip pat pažintinių knygelių – Ką rugelis šnekėjo (1973), Linelis brolelis (1981), tačiau reikšmingiausi jo kūriniai yra apysakos-pasakos – Gilės nuotykiai Ydų šalyje (1964), Sieksnis Sprindžio vaikas (1966), Didysis medžiotojas Mikas Pupkus (1973), Kodėlčius (1974), Molio Motiejus žmonių karalius (1978). V. Petkevičiaus kūryba vaikams 1970 m. įvertinta Valstybine premija.


 

 


Gruodžio 12 d. mirė poetas, dramaturgas, vertėjas Sigitas Geda (g. 1943-02-04). Išskirtinio talento poetas, padaręs didžiulę įtaką visai šiuolaikinei lietuvių poezijai ir jos raidai, vaikams išleido keturiolika knygų. S. Geda – pats novatoriškiausias lietuvių vaikų poetas, poezijos reformatorius, modernizuotojas. Jo eilėraščiai – Baltojo Nieko dainelės (1977), Mėlynas autobusiukas (1980), Vasara su peliuku Miku (1984), Baltoji varnelė (1985), Praniukas Pramaniūgas (1986), Karalaitė ant svarstyklių (1989), Močiutės dainos (1991) – daugiasluoksniai, daugiaprasmiai, pasižymintys savitomis metaforomis, lyrinėmis, ironiškomis ir filosofinėmis intonacijomis, netikėtais žodžių sąskambiais. Pagal jo pjeses (rink. Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis, 1981) teatruose sėkmingai statomi lėlių spektakliai, operos, miuziklai. Daugelis S. Gedos eilėraščių virto dainomis, jas dainuoja vaikų grupės, bardai.

Vaikų literatūroje S. Geda aktyviai dirbo ir pastarąjį dešimtmetį. Vieną po kito išleido eilėraščių rinkinius – Valkataujantis katinas (1998), Strazdelio dainos (2005), Aukso karietaitė (2006), Testamentas mažai mergaitei (2006), pasaką Pelytė Sidabrytė (2004), išvertė A. A. Milne’o eilėraščių rinkinį.


 

2008 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Kad ir kaip bus sunku, „Rubinaitis“ stengsis išsilaikyti ir 2009-aisiais. Jau suplanuoti svarbiausieji straipsniai, jau paskelbta prenumerata. Jeigu nespėjote, nenusiminkite: kaip ir anksčiau, kiekvieną žurnalo numerį galima užsiprenumeruoti priešpaskutinį ketvirčio mėnesį, iki 20 dienos.

Linkime Jums gražių švenčių, sugrįžtančios dienų šviesos ir optimizmo!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2008 Nr. 4 (48)

 

Įžanginis

„...IR VISAM GYVENIMUI SUSIDRAUGAVO SU KNYGA“

Straipsniai

ŠIMTMEČIO SENUMO VAISIŲ SKONIS (arba Kam mums senos knygos apie vaikus?)
KAS BUVO ANĖ IŠ ŽALIASTOGIŲ? (Šimtametės L. M. Montgomery herojės prototipai)

Nikolajaus Nosovo 100-osioms gimimo metinėms

TAS NENUORAMA TRUMPULIS NEŽINIUKAS…

Mano vaikystės skaitymai

„UPĖ YRA LAIKAS...“

Paskaitykim, mama, tėti!

UKUM PUKUM. Eilėraščiai iš pernykščio sniego

Diskusija

SKAITYMO MALONUMAS AR KANČIA?..

Atidžiu žvilgsniu

Užburianti nevaikiškos pasakos paslaptis
Skraidyti žodžiais
Išlikimo drama, arba Dar viena robinzonada

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai