Kokios knygos patiko pradinukams?

 

Į Vaikų literatūros centrą suplaukė ir 445 1–4 klasių mokinių anketos. Iš jų 183 – mergaičių, 114 – berniukų ir 148 – nepasirašytos.

Iš 645 paminėtų knygų 25 pažintinės, 27 poezijos, 45 pasakų. Minimi 302 rašytojai, iš jų 77 lietuvių autoriai ir 148 jų knygos, 12 – lietuvių liaudies pasakos. Nurodytos 29 naujos knygos, t. y. pasirodžiusios 2009 m. ir anksčiau neleistos, iš jų 12 lietuvių autorių leidinių. O štai 24 anketose paminėtos knygos labai senos, išleistos prieš 20 metų ar dar seniau ir vėliau nė sykio neperleistos (tarp jų – 15 lietuvių autorių knygų).

Suskaičiavus knygoms skirtus balus (buvo prašoma išvardyti labiausiai patikusias knygas eilės tvarka, pirmoje vietoje esančiai knygai skiriant 5 balus, antroje – 4 ir t. t.), paaiškėjo toks populiariausių 2009 m. knygų penketukas:

  1. Preussler O. Plėšikas Hocenplocas.
  2. Račickas V. Gyveno kartą Lukošiukas.
  3. Rowling J. K. Haris Poteris ir Išminties akmuo.
  4. Lindgren A. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo.
  5. Račickas V. Šokoladas iki pirmadienio.

Kaip matyti, mažesnieji nemažai skaito ir lietuvių autorių knygų. Atskirai sudarytas lietuviškasis knygų penketukas būtų toks:

  1. Račickas V. Gyveno kartą Lukošiukas.
  2. Račickas V. Šokoladas iki pirmadienio.
  3. Landsbergis V. V. Arklio Dominyko meilė.
  4. Misevičius V. Danuko Dunduliuko nuotykiai.
  5. Kasparavičius K. Kiškis Morkus Didysis.

O štai palyginimui pernykštis knygų penketukas:

  1. Lindgren A. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo.
  2. Rowling J. K. Haris Poteris ir Išminties akmuo.
  3. Lindgren A. Emilis iš Lionebergos.
  4. Lindgren A. Pepė Ilgakojinė.
  5. Lindgren A. Padaužų kaimo vaikai.

Pernykštis lietuvių autorių knygų penketukas:

  1. Račickas V. Šlepetė.
  2. Račickas V. Nebaigtas dienoraštis.
  3. Landsbergis V. V. Pelytė Zita.
  4. Račickas V. Jos vardas Nippė.
  5. Kasparavičius K. Sodininkas Florencijus.

Tikrai įdomu, kokių „priemonių“ pernai ėmėsi plėšikas Hocenplocas, kad knyga apie jį išsiveržtų į priekį? Pernai ši knyga surinko tik 7 balus ir buvo pačiame sąrašo gale. Taigi O. Preusslerio sugrįžimas pas skaitytojus yra šioks toks pastarojo meto netikėtumas. (Beje, knyga pastaraisiais metais nebuvo perleista.) Na, o A. Lindgren, J. K. Rowling sąraše jau daugelį metų.

Lietuvių autorių penketukas pakitęs mažiau – autoriai beveik tie patys, tik minimos kitos jų knygos, vietoj 3 V. Račicko knygų liko 2 ir įsiterpė V. Misevičius. Pernykštes V. Račicko knygas Šlepetė ir Nebaigtas dienoraštis pakeitė Gyveno kartą Lukošiukas ir Šokoladas iki pirmadienio, V. V. Landsbergio Pelytę ZitąArklio Dominyko meilė, K. Kasparavičiaus Sodininką FlorencijųKiškis Morkus Didysis.

Yra nemažai rašytojų, kurių paminėtos beveik visos knygos. Štai populiariausi autoriai: V. Račickas, Knister – po 20 knygų pavadinimų; V. V. Landsbergis – 13, A. Lindgren – 12, C. Funke, J. K. Ro wling, F. Si mon – po 8, K. Kasparavičius, O. Preussleris, G. Rodari – po 7.

Galima trumpai užsiminti ir apie vadinamuosius serialus. Čia ryškiausia lyderė – serija Ragana Lilė (20 knygų). Populiarumo neprarado ir Haris Poteris. Tarp mėgstamų – D. Meadows serija Stebuklingoji vaivorykštė ir ypač knyga Papartėja – žalioji fėja, M. P. Osborne’o Stebuklingas namelis medyje ir F. Simon knygos apie blogiuką Henrį. Išskyrus Hario Poterio seriją, tai nedidelės apimties knygelės spalvingais viršeliais, tekstai nesudėtingi, greitai perskaitomi, aprašomi vis nauji nuotykiai. Vaikus tai paperka.

Pažvelgus į knygų tematiką, į akis krinta knygos apie įvairius siaubūnus: raganas, vampyrus, vaiduoklius, pabaisas, monstrus. Taip pat burtus, kerus, užkeikimus ir t. t. Vaikai išvardijo per 40 šios tematikos knygų, be jau minėto serialo apie raganą Lilę. Vyrauja tokie knygų pavadinimai: Norėčiau būti… vaiduokliu!, Vaiduoklių medžiotojai, Sesutės vampyriukės, Emilė ir gelmių pabaisa, Mano mažasis monstriukas, Košmarų akademija, Raganų knygos paslaptis, Raganystės ir meilės burtai, Netikusi ragana ir pan. Taip pat vaikams labai patinka visa, kas linksma arba kelia šypseną, pavyzdžiui, B. Park Džunė B. Džouns ir beždžioniškos išdaigos, Džunė B. Džouns ir jos didelis riebus liežuvis, Džunė B. Džouns ir kvaišas pasmirdėlis autobusas, L. Saharo Berniukas mergaičių tualete, F. Simon Blogiuko Henrio utėlės ir t. t.

Dar viena populiari tema, jau seniai vyraujanti vaikų skaityboje, – gyvūnai. Mažieji skaitytojai paminėjo bemaž 45 grožines knygas apie gyvūnus. Čia, žinoma, pirmauja knygos, kurių pagrindiniai herojai – šunys. Ypač populiari L. Duncano knyga Šunų viešbutis, išleista 2009 m.

Tarp vaikiškų knygų kasmet paminimos ir kelios, skirtos suaugusiesiems arba vyresniesiems paaugliams. Kas gi nustebino šiemet? Labiausiai – J. Baltušio Su kuo valgyta druska. Žinoma, ji paminėta tik kartą (skaitytojo berniuko), tačiau pirmoje vietoje. Taip pat minima T. Bowlerio Apokalipsė, K. Brookso Lukas, S. Dando Aš palikau kūdikį, S. Meyer knygos, M. Scotto Alchemikas, Kerėtoja, Magas.

Anketose vaikų prašome parašyti, kodėl jiems patinka skaityti, iš kur gauna knygų, kas skatina skaityti, taip pat savo siūlymus ir patarimus leidėjams, bibliotekininkams, mokytojams.

Vaikai dažnai rašo, kad knygų jiems nuperka tėvai, gauna dovanų, turi namų bibliotekėlę, kurioje yra ir tėvelių vaikystės knygų. Knygas jie perka ne tik knygynuose, bet ir prekybos centruose, knygų mugėse. Vienas berniukas parašė, jog knygų laimi dalyvaudamas radijo laidoje „Muzikinė dėžutė“. Kitas šaltinis – bibliotekos. Leidėjų prašoma, kad knygos nebūtų tokios brangios. Na, o kodėl patinka skaityti, kas skatina tai daryti ir ką mažieji pataria bei ko linki leidėjams, bibliotekininkams, mokytojams, siūlau sužinoti iš anketų ištraukų (jų kalba mažai taisyta, kad neprarastų žavesio):

„Knygų gaunu iš senelių. [Leidėjams linkiu], kad niekada niekada nenustotų leisti knygų. Tegul taip būna amžinybę… Sėkmės tai padaryti.“ (Gabija, 3 kl.)

„Man patinka skaityti, nes kai perskaitau knygą, mano fantazija būna gražesnė. Patariu leidėjams leisti daug knygų, bibliotekininkams patariu, kad leistų vaikams pasiimti per vieną dieną kiek nori knygų… Labai patinka mokykloje susitikimai su rašytojais.“ (Silvija, 3 kl.)

„Leidėjams – kad būtų storesnės knygos, bibliotekininkams – turėti daugiau knygų, o mokytojams – skaityti tik įdomias knygas.“ (Gabija, 3 kl.)

„Man patinka skaityti, nes skaitydama įsivaizduoju tai, kas ten parašyta, ir tuomet man būna linksma, taip pat ir liūdna.“ (Urtė, 3 kl.)

„Knygų aš gaunu iš bibliotekos, kartais nusiperku. Turiu ir tokių, kurios išlikusios dar iš tėvų vaikystės. Skaityti mane skatina tai, kad aš žinau, jog kai žmonės daug skaito, turtingesne kalba šneka.“ (Kotryna, 3 kl.)

„Man patinka skaityti, nes iš knygų daug ko sužinau, pasimokau, taikau savo gyvenime. Pats perku knygas. Noriu turėti K. Kasparavičiaus knygų, nes jis buvo mūsų mokykloje, ir aš juo susižavėjau. Aš irgi gražiai piešiu, kaip Kęstutis. Skaityti skatina tėtis, mokytoja, močiutė. Patinka klasėje pristatyti skaitytas knygas, atsakinėti į draugų klausimus, reklamuoti perskaitytas knygas.“ (Bartas, 3 kl.)

„Skaityti skatina smalsumas, gražūs paveikslėliai ir bendra veikla – skaitome visa šeima. Mokytojams patartume rekomenduoti vaikams knygučių: mokytojo žodis pirmokui labai svarbus… Dukra vertina ir bibliotekininko pasiūlymus.“ (Nora, 1 kl., rašo jos mama)

„Leidėjai, kuo daugiau keliaukite po pasaulį ir į knygą surašykite visas įdomybes, bibliotekininkai, turėkite kuo daugiau knygų, mokytojai, skatinkite vaikus skaityti.“ (Gintarė, 3 kl.)

„Rašytojams norėčiau patarti rašyti daugiau knygų vaikams, o ne suaugusiesiems, nes skaityti labiau reikia vaikams.“ (Emilė, 4 kl.)

„Neįdomias knygas jaučiu iš tolo, o man skirtos visad traukia. Stengiuosi neįdomių knygų neskaityti.“ (Agnė, 4 kl.)

„Kai aš įsiskaitau kokį nors įdomų apsakymą, man toks jausmas, lyg aš su saulės spindulėliais ir debesėliais skraidžioju. Dėl to labai patinka skaityti.“ (Kotryna, 4 kl.)

„Skaityti skatina pati knyga – ji duoda viską, ko reikia ateičiai: lavina vaizduotę, atsiranda įvairiausių minčių, išmoksti puikiai skaityti, intonuoti sakinius, viską supranti knygoje, randi vaizdingų žodžių…“ (Gabrielė, 4 kl.)

„Man labai patinka skaityti, nes iš knygų gaunu naujų žinių ir labai reikalingos naujos patirties. Knygų man priperka tėtis arba einu skaityti į biblioteką. Manęs niekas neskatina skaityti, aš pats savo noru einu ir skaitau. Leidėjams ir siūlau, ir linkiu leisti dar daugiau knygų, kad visi žmonės, visas pasaulis turėtų ką skaityti. Bibliotekininkams linkiu kuo daugiau surinkti naujų knygų ir leisti skaityti visiems vaikams. Mokytojams – dar daugiau prisirinkti naujos, reikalingos informacijos ir išdalyti visiems vaikams (tik jų pačių labui). Vaikams linkiu neužmiršti knygų, jas skaityti, mylėti, saugoti, kad jos neplyštų.“ (Deividas, 4 kl.)

„Skaityti patinka, nes įdomu, smalsu, tai kaip poilsis ar laisvalaikio leidimas. Skaityti man labiausiai patinka blogu oru.“ (Dainius, 4 kl.)

„Man patinka skaityti, nes tada geriau išmokstu diktantą rašyti.“ (Donatas, 4 kl.)

„Nemažai knygų turiu namie. Kai kurias iš jų skaitė mano tėvelis ir mamytė. Dažniausiai tai pasakų knygos, jos nesensta. Dažnai knygų gaunu dovanų.“ (Eduardas, 3 kl.)

„Knygų iš niekur negauname, nes jau daug jų turime. Skaityti manęs niekas neskatina, pats skaitau.“ (Deividas, 2 kl.)

„Skaityti skatina mokytoja, tėvai, seneliai. Leidėjams patariu spausdinti be klaidų, bibliotekininkams – nesirgti ir būti geros nuotaikos!“ (Domantas, 3 kl.)

Reda Tamulienė

Žurnalas „Rubinaitis“, 2010 Nr. 2 (54)

 

Įžanginis

SKOLA KNYGAI, arba PENKERI VAIKYSTĖS METAI BE MOKYKLOS (Pasisakymas gavus geriausios 2009 m. vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

DAILININKŲ DIALOGAS SU VAIKAIS (apie 2009 m. vaikų knygų iliustracijas)
SU MEILE – APIE MEILĘ (Keli žvilgsniai į verstines 2009 m. vaikų ir paauglių knygas)

Straipsniai

PAVEIKSLĖLIŲ KNYGŲ INTERPRETAVIMO KODAI IR IMPLIKUOTAS SKAITYTOJAS

Pokalbis

KĄ SKAITO ITALIJOS VAIKAI

Sukaktys

RADIKALIOJI SENELĖ (Anne’s-Catharinos Vestly 90-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

VISI ATEINAME IŠ VAIKYSTĖS

Laiškai

Populiariausios paauglių knygos
Rašytojas kaimynas
Laiškas rašytojui

Bibliografija

APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2009 m.

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai