KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2010 m. birželio 4–liepos 6 d. Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje veikė dailininkės Birutės Žilytės kūrybos paroda „Pasakos gelmė“.

B. Žilytė ir I. Korsakaitė
B. Žilytė ir I. Korsakaitė

B. Žilytė – šių metų Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė. Plačiausias jos darbų baras yra vaikų knygų iliustracijos, kurios pelnė pasaulinį pripažinimą – Bratislavos tarptautinės vaikų knygų iliustracijų parodos „Aukso obuolį“ (1969), Leipcigo knygų mugės aukso medalį (1971) ir diplomą, įrašant jos pavardę į 1976 m. IBBY Garbės sąrašą.

Parodoje buvo eksponuojamos B. Žilytės iliustruotos knygos, jos rašyti straipsniai, pasisakymai, prisiminimai, svarbiausi apdovanojimai, kita medžiaga apie ją. Parodą puošė knygų – Aldonos Liobytės Pasakos apie Vilniaus mergaitę ir galvažudį Žaliabarzdį, Salomėjos Nėries Eglės žalčių karalienės ir Kosto Kubilinsko Stovi pasakų namelis – iliustracijų originalai. Atidaryme kalbėjo pati dailininkė, menotyrininkė Ingrida Korsakaitė ir Vaikų literatūros centro direktorė Aldona Augustaitienė.

B. Žilytės apdovanojimas – „Aukso obuolys“
B. Žilytės apdovanojimas – „Aukso obuolys“

 

Apdovanojimo ceremonija. Jānio Nigalso nuotr.
Apdovanojimo ceremonija. Jānio Nigalso nuotr.

Liepos 24 d. Rygoje įteikta tarptautinė Jānio Baltvilko premija. Tai svarbiausias Latvijoje vaikų literatūros ir knygos meno apdovanojimas, kurį įsteigė IBBY Latvijos skyrius. Latvių poeto, vaikų knygų autoriaus, žurnalo „Zīlīte“ redaktoriaus J. Baltvilko (1944–2003) vardu pavadinta premija teikiama jau septintą kartą.

Trečius metus ši premija skiriama ir Baltijos jūros regiono vaikų knygų kūrėjui. 2010 m. J. Baltvilko premijos laureatu tapo Kęstutis Kasparavičius. Lietuvių vaikų knygų kūrėjas ją pelnė už pasakų knygą Baltasis Dramblys, kurią į latvių kalbą išvertė Indra Bruverė, o išleido leidykla „Nieko rimto“.

 

Liepos 29–31 d. Klaipėdos aps. viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vyko tarptautinis seminaras „Jūra ir vaikų literatūra“. Rengiamas kas dveji metai, jau septintasis seminaras nagrinėjo kelias temas. Tradiciniame posėdyje apie jūrą, pajūrį, jūrininkus buvo išklausyti keturi pranešimai: Romos Kišūnaitės „Jūros ir vaikų literatūros kaleidoskopas“, Gintarės Adomaitytės „Kur plaukioja Raudonosios burės: Aleksandro Grino 130-mečiui“, Astos Gustaitienės „Patirtis jūroje – vaiko gyvenimo transformacijos prielaida (pagal J. Bjørneboe Jūną)“ ir Mariaus Kraptavičiaus „Undinėlės šokis: Anderseno pasakos choreografo žvilgsniu“.

Į renginį atvyko ir kolegų iš Latvijos, tad kitame posėdyje aptarėme Latvijos ir Lietuvos vaikų literatūrą sunkmečio verpetuose. Šią temą pristatė taip pat keturi pranešimai: Ilzės Stikānės „Naujausios latvių vaikų literatūros bangomis“, Silvijos Tretjakovos „Skaitymo potvyniai ir atoslūgiai EURYDICE tyrimuose“, Romualdo Skunčiko „Problemų prozos atspindžiai Vytauto Račicko romane Baltos durys“ ir Sigitos Kondratienės „Vaizduotės racionalumas Rimanto Černiausko pasakose“. Lietuvos atstovai kolegoms latviams padovanojo naujausią vertimą iš latvių kalbos – Mario Putninio knygą Laukiniai pyragai (2010, „Nieko rimto“), kuri kaip jūrinės tematikos kūrinys buvo pristatyta prieš šešerius metus vykusiame seminare.

Seminaro dalyviai Stepono Dariaus gimtinėje
Seminaro dalyviai Stepono Dariaus gimtinėje

Antrosios renginio dienos pavadinimas – „Vaizduotės bangomis“. Aldonos Šiaulienės pasisakymo tema – „Fantasy žanro raiška vaikų kultūroje ir literatūroje“, Danguolės Šakavičiūtės – „Vaizduotės vilionės ir spąstai“, rašytojas iš Latvijos Juris Zvirgzdinis papasakojo savo knygos Franklino kepurė atsiradimo istoriją, o vertėja Irena Aleksaitė tvirtino, kad „rašytojo vaizduotė – dar ne viskas“, ir rėmėsi Marios Molickos Terapinėmis pasakomis. Rašytoja, leidyklos „Liels ir mazs“ atstovė Inesė Zanderė papasakojo, kaip vaikų literatūra virsta animacija, ir parodė animacinių filmų, sukurtų pagal savo kūrinius (Sesuo ir brolis ir kt.). Vilma Petrikienė ir Daiva Šarkanauskaitė kalbėjo apie Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinį Vaikų literatūros muziejų, kuriame dirba, ir pristatė čia vykdomas edukacines programas, propaguojančias pasakas apie jūrą ir ne tik. Seminaras baigėsi Aurelijos Čeredaitės lėlių spektakliu „Kelionė svajonių laiveliu po piliakalnius“, į kurį aktorė stengėsi įtraukti kuo daugiau žiūrovų.

Skaitymai „Vaizduotės bangomis“
Skaitymai „Vaizduotės bangomis“

Liepos 31 d. Parodų rūmų kiemelyje vyko vaikų rašytojų skaitymai „Vaizduotės bangomis“, kuriuose savo kūrybą skaitė Alma Karosaitė, G. Adomaitytė, R. Černiauskas ir J. Zvirgzdinis. Skaitymų nuotaiką ypač pakėlė Klaipėdos jaunimo centro dainos studijos „Keberiokšt“ dainininkės ir šokių kolektyvo atstovai.

Seminaro dalyviai, kurių šį kartą susirinko per 40, lankėsi Priekulės Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje, Vanagų evangelikų liuteronų bažnyčioje, kurioje įvyko būsimos rašytojos konfirmacija, ir Judrėnuose – Stepono Dariaus gimtinėje-muziejuje.

IBBY Lietuvos skyriaus valdyba už pagalbą organizuojant seminarą nuoširdžiai dėkoja Klaipėdos aps. viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos direktoriui Juozui Šikšneliui, Vaikų literatūros skyriaus vedėjai Almai Venclauskaitei ir Klaipėdos jaunimo centro direktoriui Aleksui Bagdonavičiui. Renginio rėmėjas – Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas.

 

R. Černiauskas
R. Černiauskas

Rugpjūčio 1 d. rašytojui, IBBY Lietuvos skyriaus nariui R. Černiauskui buvo suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas. Nuoširdžiai sveikiname!

Šį garbingą vardą patvirtinantys dokumentai ir auksiniai žiedai su deimantais šiųmečiams magistrams buvo įteikti Klaipėdos pilies muziejuje. Juos šiame muziejuje saugomo renesansinio žiedo pavyzdžiu pagamino juvelyras Vidas Bizauskas.

Į Klaipėdos kultūros magistro vardą, skiriamą už ypatingus nuopelnus uostamiesčio kultūrai ir menui, šiemet pretendavo 7 klaipėdiečiai. Specialiai suburta Klaipėdos kultūros magistro vardo suteikimo komisija, vadovaujama miesto mero Rimanto Taraškevičiaus, nusprendė, kad Klaipėdos kultūros magistro titulo labiausiai nusipelnė R. Černiauskas ir etnologė Valerija Jankūnaitė. Rugsėjį 60-ąjį gimtadienį švęsiantis prozininkas R. Černiauskas – ilgametis Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas. Per trisdešimt kūrybos metų jis išleido dvi dešimtis knygų, iš kurių septynios skirtos vaikams ir paaugliams.

 

Prano Mašioto skaitymų, vyksiančių 2010 m. gruodžio mėn., tema – „Vytautės Žilinskaitės kūryba vaikams ir jos kontekstai“. Kviečiame aktyviai dalyvauti. Pranešimų temų laukiame iki rugsėjo 20 d.

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2010 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Paprastai rudenį, o ne sausio pradžioje pradedame tarsi naują gyvenimo tarpsnį. Užplūsta nauji planai, lūkesčiai. „Rubinaitis“ taip pat jau galvoja apie naujus projektus, naujas temas. Esame pasiryžę gyvuoti, kad ir kokios karštos vasaros ar vėtros dar lauktų.

Džiaugiamės pamažu, labai pamažu sugrįžtančiais prenumeratoriais. Viliamės, kad knygų eilės vaikų bibliotekų lentynose ims ilgėti sparčiau, kad profesionalūs leidėjai nesigąsčios dėl savo išlikimo, kad visiems mums, kaip pasakytų garsieji Panamos ieškotojai Tigriukas ir Meškiukas, bus „daug labiau“…

Žurnalas „Rubinaitis“, 2010 Nr. 3 (55)

 

Įžanginis

IR DĖL GROŽIO GINČIJAMASI

Straipsniai

PAVEIKSLĖLIŲ KNYGŲ INTERPRETAVIMO KODAI IR IMPLIKUOTAS SKAITYTOJAS
„FANTASY“ ŽANRAS: SAMPRATA IR RAIDA

Mano vaikystės skaitymai

KAS SKAITO, TAS TURI...

Paskaitykim, mama, tėti!

Gydomųjų žuvų blizgė

Atidžiu žvilgsniu

„Aš esu Otutė, o mano tėvas – Tosas“
Neoptimistinis realizmas
Ar tikrai nepatogi ir būtina?

Laiškai

Pavėlavęs susitikimas
Žvilgsnis į vaiko pasaulį

Bibliografija

2011 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai