Pavėlavęs susitikimas

 

Atviroji pamoka bibliotekoje
Atviroji pamoka bibliotekoje

Panevėžio gimnazistai jau senokai rengėsi susitikti su kilusiu iš Biržų krašto rašytoju Gendručiu Morkūnu, laukė, kada jis galės atvykti į Panevėžį. Deja, gyvenimo tikrovė buvo kitokia – nė penkiasdešimties nesulaukęs vabalninkietis rašytojas mirė paskutinę praėjusių metų dieną.

Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Žaliosios pelėdos“ vaikų literatūros skyriuje „Minties“ gimnazijos pirmokams ir „Aušros“ vidurinės mokyklos 9 klasės mokiniams teko susirinkti jau be rašytojo, bet su jo knygomis.

Atvirąją pamoką bibliotekoje pradėjo Panevėžio „Minties“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Danguolė Smalinskienė. Ji apgailestavo, kad jaunas, gabus rašytojas iškeliavo Anapus, priminė, kad Vilniaus knygų mugėje vaikų literatūros kritikas Kęstutis Urba ypač palankiai įvertino G. Morkūno knygą Grįžimo istorija.

„Žaliosios pelėdos“ vaikų literatūros skyriuje gimnazistai, pasitelkę įvairialypę terpę, pristatė šią G. Morkūno knygą draugams. Paauglių grupelės skaitė po vieną istoriją, kėlė problemas ir, kaip mokė G. Morkūnas, mėgino įžvelgti jų sprendimą.

Kiti moksleiviai, rinkę informaciją apie rašytoją, su nuostaba supažindino draugus, kad G. Morkūnas – fizikos mokslų daktaras. Jis atliko įvairius tyrimus, ieškojo būdų, kaip žmonėms apsisaugoti nuo radiacijos, parašė daug straipsnių ir tik laisvalaikiu vakarais rašė knygas vaikams.

Rašytojo knygos Grįžimo istorija ir Blusyno pasakojimai pripažintos geriausiomis 2007 ir 2008 m. vaikų ir jaunimo knygomis. Grįžimo istorija kaip ypač literatūriškai ir meniškai vertingas kūrinys 2007 m. pateko į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto sudarytą meniškiausių metų knygų dvyliktuką. G. Morkūnas pripažintas ir tarptautiniu lygiu – 2010 m. jo pavardė įrašyta į IBBY Garbės sąrašą, į kurį įtraukiami reikšmingiausių pasaulio vaikų rašytojų vardai.

Didžiausia rašytojo svajonė buvo matyti skaitančius vaikus, jaunimą. Jis neslėpė, kad kurti vaikams kur kas sunkiau, nei rašyti fizikos straipsnius.

Grįžimo istorija – išmintinga knyga paaugliams, nenutylinti gyvenimo sudėtingumo, tvirtai reiškianti pamatines vertybes“, – sakė viena knygą pristačiusių gimnazistų grupė. Kiti mokiniai savo mintimis ir vaizdiniais, kilusiais perskaičius knygą, dalijosi piešdami piešinius, interpretuodami. Treti inscenizavo knygos scenas, pokalbius. Antai Agnė Kolendaitė ir Gabrielė Dauderytė suvaidino valstybės tarnautojos ir knygos herojės Vilijos pokalbio sceną. Drąsiai ir gražiai mintis reiškė ir įspūdžiais apie knygą dalijosi Gintarė Morkūnaitė, Eimantas Venclovas, Dominykas Kuncė, Gabrielė Končiūtė, Guoda Krištopaitytė, Karolis Lesvinčiūnas, Kamilė Svetikaitė, Ieva Skurdenytė ir kiti gimnazistai.

„Mokytoja man pasiūlė perskaityti G. Morkūno knygą Grįžimo istorija. Jos anotacija nelabai sudomino, bet pradėjus skaityti mano nuomonė pasikeitė“, – kalbėjo Giedrė Pivoriūnaitė. Knyga padeda geriau pažinti save, savo elgesį. Joje sprendžiama daug paauglių problemų. Ne visi vaikai supranta tėvus, o tėvai – vaikus. Ši knyga moko geriau vieniems kitus suprasti.

„Aušros“ vidurinės mokyklos devintokai ir jų mokytojos dėkojo bibliotekai už pamoką ir malonų bendradarbiavimą, džiaugėsi, kad čia visada malonu apsilankyti.

Po knygos pristatymo paaugliai rašė atsiliepimus apie šią netradicinę pamoką, ją vertino. Tai padės organizuoti panašius renginius ateityje.

Nijolė Vidugirytė,

Panevėžio m. sav. viešosios bibliotekos

Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Žurnalas „Rubinaitis“, 2010 Nr. 3 (55)

 

Įžanginis

IR DĖL GROŽIO GINČIJAMASI

Straipsniai

PAVEIKSLĖLIŲ KNYGŲ INTERPRETAVIMO KODAI IR IMPLIKUOTAS SKAITYTOJAS
„FANTASY“ ŽANRAS: SAMPRATA IR RAIDA

Mano vaikystės skaitymai

KAS SKAITO, TAS TURI...

Paskaitykim, mama, tėti!

Gydomųjų žuvų blizgė

Atidžiu žvilgsniu

„Aš esu Otutė, o mano tėvas – Tosas“
Neoptimistinis realizmas
Ar tikrai nepatogi ir būtina?

Laiškai

Žvilgsnis į vaiko pasaulį

Bibliografija

2011 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai