KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2011 m. kovo 28–31 d. Italijoje vyko 48-oji tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė. Šioje knygų mugėje, kur Lietuva pirmoji iš trijų Baltijos šalių dalyvavo garbės viešnios teisėmis, buvo pristatytos Lietuvos vaikų knygos ir jų iliustracijos. Mugės lankytojų dėmesį labiausiai traukė lietuvių iliustracijų ekspozicija „Illustrarium: šiuolaikinės Lietuvos vaikų knygų iliustracijos“, supažindinanti su 32 ryškiausiais pastarojo dešimtmečio vaikų knygų kūrėjais. Mugėje taip pat veikė stendas, kuriame buvo eksponuojama lietuviškų vaikų knygų kolekcija, sudaryta iš geriausių pastarąjį dešimtmetį išleistų knygų. Dar dvi parodos – „Sovietų Lietuvos vaikų knygų iliustracijos“ ir „Jaunųjų Lietuvos menininkų iliustracijos“ – buvo atidarytos Bolonijos miesto bibliotekoje ir Miesto viduramžių muziejuje.

Bolonijos mugėje savo leidinius pristatė devynios Lietuvos leidyklos: „Alma littera“, „Baltos lankos“, „Dominicus lituanus“, „Kronta“, „Nieko rimto“, „Neregėta Lietuva“, „Terra publica“, „Šviesa“ ir „Žara“. Į Boloniją buvo išvykęs ir didelis būrys Lietuvos iliustruotojų, rašytojų, menotyrininkų, vaikų literatūros ekspertų. Mugės erdvėse buvo surengti keli seminarai: „Ideologija ir vaikų knyga“, „Lietuvos vaikų literatūros tendencijos 2000–2010 m.“, „Kaip prakalbinti gyvūną?“, „Kodėl iliustruotojai pradeda rašyti?“, kuriuose pasisakė Ingrida Korsakaitė, Giedrė Jankevičiūtė, Mikalojus Vilutis, Vita Mozūraitė, Vytautas V. Landsbergis, Urtė Uliūnė, Kęstutis Urba, Sigutė Chlebinskaitė, Stasys Eidrigevičius, Rimvydas Kepežinskas, Kęstutis Kasparavičius, Marius Jonutis ir Paulius Juodišius.

Paskutinę mugės dieną buvo įsikūrusi lietuviams gerai pažįstama kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“. Jos vadovei S. Chlebinskaitei talkino dailininkai Agnes Indre, Sigutė Ach, Lina Dūdaitė, S. Eidrigevičius, M. Jonutis, K. Kasparavičius, Jurga Šarmavičiūtė, Romas Orantas.

Specialiai Bolonijos knygų mugei buvo išleisti penki katalogai: „The Best Lithuanian Books for Children 2000–2010“, „Twenty Books from Lithuania for Children and Teenagers“, „Contemporary Lithuanian Book Illustration“, „Illustration by Young Lithuanian Artists“, „Soviet Lithuanian Children’s Book Illustration“.

 

Tarptautinės vaikų knygos dienos minėjimo organizatoriai sulaužė tradiciją ir pagrindinius šventės renginius šiemet perkėlė iš Vilniaus į kitą miestą – Šiaulius. Knygos dienos minėjimo dienotvarkė išliko ta pati – priešpiet vyko pokalbis apie pernai išleistas vaikų ir paauglių knygas, o popiet – reikšmingiausių 2010 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjų apdovanojimai.

 

Balandžio 2 d. seminaras Šiaulių apskr. Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje prasidėjo įspūdžiais iš Bolonijos vaikų knygų mugės. Kęstutis Urba papasakojo apie šią unikalią knygų mugę, o Aldona Augustaitienė parodė vaizdų iš mugės stendų, seminarų ir susitikimų.

2010 m. vaikų knygų derlius pradėtas aptarti Romos Kišūnaitės (VLC) pasisakymu, supažindinančiu su pagrindinėmis knygų leidybos tendencijomis. Asta Gustaitienė (VDU), Džiuljeta Maskuliūnienė (ŠU) ir K. Urba aptarė lietuvių autorių kūrybos ypatumus, Aleksandra Strelcova (Vilniaus apskr. A. Mickevičiaus VB) ir Rita Urnėžiūtė („Gimtosios kalbos“ žurnalas) įvertino verstines knygas, o Vita Mozūraitė – knygų iliustracijas. Seminaro pabaigoje Reda Tamulienė (VLC) supažindino su skaitomiausiomis 2010 m. vaikų ir paauglių knygomis. Šį skaitymo tyrimą jau daugiau kaip dešimt metų atlieka IBBY Lietuvos skyrius.

Geriausių 2010 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjai
Geriausių 2010 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjai

Šiaulių dramos teatre buvo įteikti apdovanojimai geriausių ir reikšmingiausių 2010 m. vaikų knygų kūrėjams.

Geriausia metų vaikų ir paauglių knyga pripažinta Gendručio Morkūno knyga Iš nuomšiko gyvenimo („Nieko rimto“).

Speciali premija už geriausią pasakų knygą skirta Urtei Uliūnei už knygą Kitokia svirplelio diena („Nieko rimto“).

Geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams tapo Linos Žutautės Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas („Alma littera“).

Reikšmingiausia ir meniškiausia metų verstinė vaikų knyga – Dalios Saukaitytės verstas Sergejaus Kozlovo Ežiukas rūke („Nieko rimto“).

Reikšmingiausia ir meniškiausia metų verstinė paauglių knyga – Arvydo Sabonio versta Nortono Justerio Stebuklingoji būdelė („Baltos lankos“).

Gražiausia metų knyga – Rasos Joni Žvaigždėtasis Arkliukas ir Meškiukas Panda („Kronta“).

Meniškiausiai iliustruota knyga – Kristinos Norvilaitės iliustruota Vytauto V. Landsbergio Varlė bunkeryje („Dominicus lituanus“).

Reikšmingiausias metų debiutas – Rimanto Juškaičio iliustracijos Kazio Sajos knygai Vėjo pamušalas („Alma littera“).

Apdovanojimas už svariausius metų vaikų literatūros mokslo ir kritikos darbus skirtas Valdemarui Kukului už recenzijų ciklą paaugliams „Skaitymo metų“ svetainėje.

Už meilę vaikų ir jaunimo literatūrai bei pagarbą lietuvių kalbai Lietuvių kalbos draugija įteikė padėką redaktorei Danutei Ulčinskaitei – trys jos redaguotos knygos tapo laureatėmis.

Laureatams buvo įteikti diplomai ir simbolinės premijos, kurių piniginį fondą parėmė Šarūnas Marčiulionis, UAB „Vilsentras“, UAB „Sabelija“, dailininkas Algis Augustaitis, leidyklos „Nieko rimto“, „Tyto alba“, „Žara“ ir IBBY Lietuvos skyrius.

Šiaulių dramos teatre Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys įteikė Vaikų literatūros premiją. Dviejų dalių apdovanojimas – už nuopelnus vaikų literatūrai ir už skaitymo populiarinimą – įteiktas rašytojui Vytautui Račickui (už knygą Baltos durys) ir „Rubinaičio“ žurnalui.

Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premijos diplomas žurnalui „Rubinaitis“. Dail. Rimvydas Kepežinskas
Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premijos diplomas žurnalui „Rubinaitis“. Dail. Rimvydas Kepežinskas

Renginį užbaigė šeimininkų – Šiaulių dramos teatro – pasirodymas. Buvo suvaidinti „Blusyno pasakojimai“ (režisierius ir inscenizacijos autorius Antanas Gluskinas) – vienos dalies kreivos istorijos iš berniuko ir mergaitės gyvenimo, sukurtos pagal G. Morkūno knygą.

Renginio rėmėjas – Kultūros rėmimo fondas.

 

Balandžio 23 d. Katalonijos sostinėje Barselonoje (Ispanija) paskelbti 6-osios vaikų literatūros premijos „Atrapallibres“ laureatai. Devynerių metų vaikų knygų grupėje laureatu tapo Kęstutis Kasparavičius. Jo knygą Coses que de tant en tant passen, kuri Lietuvoje žinoma Trumpų istorijų pavadinimu, šio amžiaus skaitytojai pripažino geriausia.

Siekdama paskatinti vaikus skaityti geras knygas, Katalonijos regiono vaikų ir jaunimo knygos taryba (ClijCAT) įsteigė „Atrapallibres“ premiją, kurios laureatus renka jaunieji skaitytojai. Literatūros ekspertų komisija pateikia po tris knygas trijose amžiaus grupėse ir knygų sąrašus perduoda Katalonijos ir Valensijos regionų bei Balearų salų mokykloms ir bibliotekoms. Vaikai skaito pasiūlytas knygas ir balsuoja už labiausiai patikusią.

„Atrapallibres“ premija piniginės išraiškos neturi. Laureatams teikiamos specialios skulptūrėlės.

 

Balandžio 28–30 d. vyko tarptautinė Lvovo vaikų knygų mugė. Į Ukrainą skaityti, diskutuoti, piešti, kurti knygų ir tekstų joms buvo pakviesti keturi Lietuvos knygų menininkai – K. Kasparavičius, S. Chlebinskaitė, P. Juodišius ir Sigutė Ach. Kiekvienas jų atliko atskiras užduotis: K. Kasparavičius ir Sigutė Ach mažiesiems skaitytojams pristatė savo knygeles – Sodininkas Florencijus, Kiškis Morkus Didysis ir Ambrozijus, Purkius ir angelas, – išleistas ukrainietiškai; Kęstutis kartu su vaikais piešė Baltąjį svajonių dramblį; Sigutė Ach liejo akvareles, pristatė savo knygų herojus ir jų iliustracijų istorijas; Sigutė Chlebinskaitė kūrė knygas: jas siuvo ir mokė mažuosius skaitytojus, kaip patiems pasidaryti knygą.

Renginyje buvo pristatyta ir specialiai Lvovui parengta lietuviškų vaikų knygų paroda.

 

Gegužės 12–13 d. Šiaulių universitete vyko tarptautinė mokslinė konferencija „Medis kultūroje“. Panašias interdisciplinines mokslines konferencijas Universiteto Humanitarinio fakulteto Literatūros

istorijos ir teorijos katedra rengia jau keliolika metų, kviečia jose dalyvauti įvairių sričių mokslininkus (literatūrologus, kalbininkus, tautosakos ir etnokultūros specialistus, istorikus, archeologus, botanikus, antropologus, sociologus, kultūrologus, filosofus, menotyrininkus, edukologus, psichologus ir kt.) ir aptarti tiriamąjį objektą įvairiais aspektais. Konferencijoje pranešimus skaitė ir keli IBBY Lietuvos skyriaus nariai (Dž. Maskuliūnienė, Irena Baliulė, Danguolė Šakavičiūtė), tačiau labiausiai su vaikų knygomis buvo susijęs K. Urbos pranešimas „Mediniai personažai vaikų literatūroje“.

 

Gegužės 31 d. Stokholmo koncertų salėje vyko Astridos Lindgren atminimo premijos teikimo ceremonija.

2011 m. A. Lindgren atminimo premijos laureatu tapo vaikų knygų kūrėjas iš Australijos Shaunas Tanas. Žiuri nuomone, „kuriamą magišką pasakojimą Tanas derina su nuoširdžiu humanizmu. Tai tobulų vizualiųjų istorijų kūrėjas, kaskart savitai ir įspūdingai atskleidžiantis galimybę iliustruoti paveikslėlių knygas.“

Dailininkas ir rašytojas Shaunas Tanas gimė Australijoje 1974 m., sukūrė – parašė ar iliustravo – apie dvidešimt knygų. Jo kūryba išversta į dešimtis pasaulio kalbų, tarp jų ir į vokiečių, švedų, ispanų, kinų kalbas.

 

Kasmečiame Miuncheno tarptautinės jaunimo bibliotekos leidinyje „Baltieji varnai 2011“ („The White Ravens 2011“), kuriame pristatomos reikšmingiausios pasaulio šalių knygos vaikams ir jaunimui, anotuota Rimanto Černiausko pasaka-apysaka Vaikai ir vaiduokliai.

 


Birželio 1 d. mirė Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas, IBBY Lietuvos skyriaus narys, rašytojas Rimantas Černiauskas.

Gimęs 1950 m. Dauguose (Alytaus raj.), išsilavinimo – matematikas, daug metų mokytojavęs, literatūroje debiutavo kaip poetas. Rimantas Černiauskas – 14 knygų vaikams ir suaugusiesiems autorius.  Vaikams jis rašė apsakymus, apysakas, pasakas. Knygas Slieko pasaka ir Vaikai ir vaiduokliai jaunieji skaitytojai išrinko akcijos „Metų knyga“ laureatėmis. Pernai Rimantui Černiauskui suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro titulas. Prieš keletą dienų jis grįžo iš Norvegijos, kur savo kūrybą skaitė šioje šalyje gyvenantiems vaikams.


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2011 metų RUBINAIČIO leidybą remia Kultūros rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Dėkojame savo bičiuliams, finansiškai parėmusiems Tarptautinės vaikų knygos dienos proga, balandžio 2-ąją, įteiktas premijas reikšmingiausių 2010 m. knygų kūrėjams:

Šarūnui Marčiulioniui,

audito ir buhalterinių paslaugų įmonei „Vilsentras“ (direktorius Vidmantas Liepuonius),

konsultacinei firmai „Sabelija“,

leidyklai „Tyto alba“ (direktorė Lolita Varanavičienė),

leidyklai „Nieko rimto“ (vadovas Arvydas Vereckis),

leidyklai „Žara“ (direktorė Ramutė Žandarienė),

dailininkui Algiui Augustaičiui ir

verslininkui Antanui.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2011 Nr. 2 (58)

 

Įžanginis

KODĖL GENDRUTIS MORKŪNAS? (Pasisakymas įteikus Geriausios 2010 m. vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

VIENOS – ILGAI LAUKTOS, KITOS – NETIKĖTOS (2010 m. verstinės pasakų knygos)
TAM, KAS LAUKIA, UPĖ ATNEŠA VISKĄ (2010 m. verstinė proza)
TARP DAILĖS IR PEDAGOGIKOS (2010 m. vaikų knygų iliustracijų apžvalga)

Annie's M. G. Schmidt 100-osioms gimimo metinėms

KEISTOJI PONIA ANNIE M. G. SCHMIDT
ANNIE’S M. G. SCHMIDT KALBA, PASAKYTA PRIIMANT H. CH. ANDERSENO MEDALĮ *

Sukaktys

„DĖDĖS TOMO TROBELĖ“ VAIKŲ LITERATŪROS KONTEKSTE (H. Beecher Stowe 200-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

VAIZDUOTĖ MOKA PIEŠTI

Laiškai

Populiariausios 2010 m. vaikų knygos
Populiariausios 2010 m. paauglių knygos

Bibliografija

2010 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (papildymas)
APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2010 m.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai